Dodaj do ulubionych

Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"?

22.11.13, 07:26
W budżecie na 2014 rok jest pozycja chodnik w ul. Grudzi od Warszawskiej do Drogi Hrabskiej. Polecam każdemu radnemu wycieczkę po tej ulicy i policzenie domów z adresami. Dwa domy. Ta droga ma mieć ok. 30 m szerokości. W 2013 roku do Wójta już zostało złożone podanie o utwardzenie ul. Grudzi podpisane przez mieszkańców. Ciekawe ile podpisów pod podaniem było? Niby wszystko formalnie jest o. k. Ale zamiast mieszkańców pod podaniem powinnie podpisać sie ktoś w imieniu sklepu BIEDRONKA, który dogaduje się z HRS o wykup terenu przy oczyszczalni spółdzielni. Te budżetowe i podaniowe ruchy mają zapewnić, że do projektowanego sklepu bezie można podejść i dojechać z osiedla za spółdzielnią. Podobno jest to warunek zawarcia transakcji. Gdzie indziej to firma od sklepu by musiała inwestować w drogi, chodniki, wiadukty, itp. A w Dawidach? Tu wystarczy obrotny radny z rady nadzorczej spółdzielni. I niezorientowani wójtowie oraz pozostali radni. A może nie tacy znowu niezorientowani? Taki chodnik i droga to ok. 500 000 zł. Niezły prezent dla potentata na rynku sieci sklepowych.
To, że niem mam już udziałów w społdzielni nie oznacza, że nic nie wiem.
Obserwuj wątek
    • grocholica Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 22.11.13, 09:38
      I to jest dla mnie skandal, skoro tylu z nas latami marzy o chodnikach np. na ulicach, którymi dzieciaki codziennie idą do szkoły

I przez 10 lat mojego mieszkania nikt np. nie może się doprosić chodnika na ulicy Łącznej w sumie centrum Raszyna
      • stoper57 komu przeszkadza (?) "Biedronka" ? 23.11.13, 18:18
        cyt z blogu "...będąc przed chwilą w Realu miałem ciekawą rozmowę z jedną osobą z Raszyna która zapytała co z BIEDRONKĄ i z protestem Piotra Iwickiego w tym temacie?...."
        Drugi bloger, a właściwie pierwszy, też pisywał o historiach zasłyszanych w centrum handlowym Janki. To ja mam pytanie w związku z tym - przeciwko czemu i dlaczego protestujecie, "broniąc" raszyńskich sklepikarzy przed ekspansją B., skoro sami jeździcie do marketów w Jankach?
        To jakby obłudne trochę... i marne świadectwo raszyńskiej opozycji wystawia.
        A z g...nej opozycji nie będzie dobrej władzy i o tym raszyńscy wyborcy powinni wiedzieć.
    • konradzubko Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 23.11.13, 18:25
      Są i inne miejsca warte polecenia do zrobienia.
      Wczoraj jechałem drogą nad Obwodnicą łączącą ul. Ryzowa w Warszawie i ul Słowikowskiego w Raszynie. Na wiadukt można wjechać (brak zakazów i barier) ale występują tam ze trzy poziomy wysokości asfaltu i słabo zabezpieczone miejsca na studzienki na środku drogi.

Po dotarciu do Raszyna zaczyna się za to ... klepisko szerokie na 3-4 metry. Początkowo wiedzie przez pola, ale ich właściciele już stawiają kamienie graniczne, by samochody nie poszerzały drogi. Potem pojawiają się już regularne płoty posesji trzymające standard drogi 4m szerokości.

Nieważne, czy się tą drogę utwardzi czy nie, i tak będzie widać zderzenie cywilizacyjne Północy z Południem z granicą na POW.
      • osiolek31 Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 26.11.13, 09:26
        Sąsiedzie, można drogę utwardzić, wiadukt wykończyć, tylko wtedy objazdowicze wiadą z Godebskiego na Słowikowskiego. Wiadukt zasadniczo jest zamknięty, znaki są, tylko za każdym razem jak ekipa je ustawi, to sprytni kierowcy korzystając z braku pilnującego odstawiają i jeżdżą dalej. To samo jest na kolejnym wiadukcie jadąc w stronę ulicy Ryżowej. Na marginesie wiadukt, o którym Pan wspomina jest między ulicą Szyszkową/Środkową i Słowikowskiego, ulica Ryżowa kończy się na skrzyżowaniu (rondzie) z ulicą Środkową.
    • osiolek31 Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 26.11.13, 09:28
      30m szerokości to chyba nie ma nawet POW
    • j.aranowski Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 26.11.13, 11:04
      Pozwólcie, Panie i Panowie że z racji bycia Sołtysem w Dawidach Bankowych wtrącę się do tej dyskusji. Ul. Grudzi, dziś jest polną drogą służącą głównie rolnikom do dojazdu do pól. Jednak w najbliższym czasie, jej charakter będzie ulegał zmianom. Już wydzielane są działki budowlane, powstają nawet nowe domy. Docelowo ma to być jedna z najważniejszych arterii komunikacyjnych w Gminie Raszyn. Zadałem sobie trudu i zajrzałem na e-mapę Gminy Raszyn. Ul. Grudzi na odcinku pomiędzy Warszawską a Drogą Hrabską jest nieco "powichrowana". Widać wyraźnie, ze na długim odcinku ma ona przebiegać działkami Nr 1 i Nr 197/1. Ich szerokość waha się od około 8 do 11 m. Ale, tam gdzie właściciele działek dokonują ich podziału, dostają w decyzji obowiązek wytyczenia dodatkowego pasa pod drogę. Widać to choćby na działkach o Nr 17/1, 37/1, 60/21 czy szeregu działek Nr 9/x. Te dodatkowe działki mają szerokość około 8 do 10 m. W sumie więc pas drogowy przewidywany jest, no może nie na pełne 30 m ale niewielu mu zabraknie. Pas drogowy, nie sama jezdnia i tego proszę nie mylić. A teraz co do samego chodnika. Wydaje mi się, po lekturze budżetu, że wójt nie zamierza robić w ul. Grudzi chodnika. Moim zdaniem widnieje tam projekt ulicy. Pytanie o jego zakres. Jeśli wójt, chce zaprojektować ulicę Grudzi na odcinku od Warszawskiej do Drogi Hrabskiej w takim kształcie jak przewiduje to obowiązujące nadal studium, wypada jedynie pogratulować i przyklasnąć. Jak rozumiem, byłyby to po 2 pasy ruchu w obie strony (niech nawet będą po jednym z poboczami) + z obu stron chodniki. Natomiast, jeśli jest to jakaś kombinacja, żeby jak sugeruje spoldzielcazhrs powstał chodnik do ewentualnie wybudowanej Biedronki i może kawałek wyasfaltowanej drogi dojazdowej nie zgodnej ze studium, którą potem trzeba będzie przy okazji właściwej budowy po prostu rozwalić, no to chyba nazywałoby się niegospodarność?
      Ale, to nie wszystkie aspekty sprawy. Przy ul. Grudzi zostały wydzielone działki budowlane. Część z nich znalazła też już nabywców. Ci ludzie, zaczęli budować domy czy starać się o pozwolenia na budowę. Niebawem chcą tu zamieszkać. Dziś, nie mają oni praktycznie jak dojechać do swoich działek czy posesji. Trudno mi wypowiadać się w ich imieniu, jednak osobiście wolałbym aby w przyszłorocznym budżecie znalazły się środki na utwardzenie ul. Grudzi destruktem niż mglista obietnica zrobienia jej projektu w bliżej nie określonym terminie. No, chyba że wójt przeznaczy również kasę na wykup gruntu pod drogę lub zmusi właścicieli do jego nieodpłatnego przekazania (na całej długości i od wszystkich właścicieli) tak aby przedstawić projektantowi dokumenty władania całym obszarem objętym projektowaniem (od Warszawskiej do Drogi Hrabskiej). Ponieważ jednak, zarówno wójt jak i radni wielokrotnie powtarzali, że wyrażą zgodę na projektowanie tylko tam, gdzie Gmina posiada prawo do dysponowania gruntem, jakoś nie widzę szans aby w przyszłym roku można było choćby rozpocząć procedurę do projektowania tej ulicy.

To tyle. pozdrawiam.
      • travert Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 27.11.13, 15:04
        Bardzo ciesza takie plany i brawo kazdej inwestycji !

Czy wiecie ludziska, ze przed remontami CODZIENNIE na ul. Dlugiej (rownolegla do Grudzi) byl korek od szkoly w Ladach do samego skrzyzowania z Warszawska ??

Czasem nawet korzystalem "awaryjnie" z ul Grudzi (Camel Trophy) zeby zaoszdzedzic 10 minut stania w korkach wink

Nie wiem co ludziom przeszkadza ze gmina tu inwestuje ??

Ale tez wolalbym zeby porzadnie choc zalatac Zlote Lany i kinetyczna bo to juz dzis robi sie najwazniejsza droga dojazdowa dla Dawidow w strone Warszawy ...
        • osiolek31 Re: Chodnik i droga do planowanej "Biedronki"? 12.11.14, 08:26
          travert kup czołg albo rosomaka, skończą się problemy z przejazdem, a nawet z pokonywaniem stawów i rzek
    • polopot Odświeżam temat.. 11.11.14, 22:54
      Czy ktoś może wie, czy coś się ruszyło przy planowaniu ul. Grudzi lub tej "mitycznej Biedronki"(lub innego większego sklepu) w tej okolicy?
      • lechujarek69 Re: Odświeżam temat.. 11.11.14, 23:30
        nic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka