Dodaj do ulubionych

WYBORY 2014! :-)

05.01.14, 21:55
Długi weekend, więcej czasu, tak sobie rozmyślam... Jak uważacie, jakich kandydatów można spodziewać się w nadchodzącej letnio-jesiennej kampanii wyborczej?

Mi do głowy przychodzą takie nazwiska:

PiS: Zaręba
PO: Rajkowski lub Matracka
PSL: Aranowski
PR (Gowin): Koper
SLD i/lub TR: ?
niepartyjni: Iwicki

Co o tym myślicie?

Zrobiłem na facebooku sondaż wśród swoich znajomych i rodziny z gminy Raszyn i wychodzi, że 2/3 z nich są skłonni głosować na obecnego wójta. Powodem jest brak wyraźnego mocnego kontrkandydata oraz łączna długość kanalizacji, chodników, dróg i ulic + przedszkole, szkoła i centrum medyczne, z sukcesem wybudowanych za kadencji pana Zaręby - w porównaniu do poprzednich wójtów.
Obserwuj wątek
    • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 05.01.14, 22:19
      Długi weekend, więcej czasu, tak sobie rozmyślam... Jak uważacie, jakich kandydatów można spodziewać się w nadchodzącej letnio-jesiennej kampanii wyborczej?

Mi do głowy przychodzą takie nazwiska:

PiS: Zaręba
      PO: Rajkowski lub Matracka
      PSL: Aranowski
      PR (Gowin): Koper
      SLD i/lub TR: ?
      niepartyjni: Iwicki

Co o tym myślicie?

Zrobiłem na facebooku sondaż wśród swoich znajomych i rodziny z gminy Raszyn i wychodzi, że 2/3 z nich nie są skłonni głosować na obecnego wójta. Powodem jest bardzo arogancki stosunek do mieszkańców. Oraz długi sięgające podobno 50 milionów. Każdy z kontrkandydatów jest wyrazisty i znany. Każdy daje szansę na poprawienie życia w Raszynie i całej gminie.
      • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 05.01.14, 23:30
        Arogancki stosunek do mieszkańców? mówisz pewnie o Rajkowskim?

Grzegorzu, a kto z kontrkandydatów jest wyrazisty i znany, oprócz Iwickiego? Powiedz proszę i krótko uzasadnij, jak możesz smile
        • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 05.01.14, 23:46
          Nikt buty i arogancji obecnego wójta nie przeskoczy.

A co do tej popularności, to 6 z 30 odpowiedzi (20%) osób w mojej sądzie na pytanie kto jest wójtem Gminy Raszyn napisało, ze Rajkowski. dwie że Iwicki. Razem to 8/30. Całkiem sporo jak na jeden sondaż. A może powinno się sondować siebie, żonę i ciocię? To byłyby lepsze wyniki dla obecnego wójta? U mnie w rodzinie raczej nie. Byłoby 3 do zera. Sami bankowcy. Wiemy co to znaczy kredyt komercyjny na 50 milionów.

Lepsze jutro było wczoraj smile
          • stoper57 Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 08:24
            ciekawe, który to uczestnik politycznej sceny raszyńskiej gada sam ze sobą...?
            I czy błedy w tekście, to dla zamaskowania czy z natury..?
          • tuurodzony Re: WYBORY 2014! :-) 12.01.14, 08:32
            Trzeba mieć wiele jadu i agresji w sobie, aby obecnemu wójtowi zarzucać arogancję.
            • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 12.01.14, 09:10
              Ha, ha, ha, .... smile. Tak jak jeden z tego forum sobie pooglądałem różne informacje na temat obecnego wójta, bo nie lubię pisać o kimś bez wyrobionego zdania. Jest taka strona www.raszyn.net.pl, na której są filmiki z sesji. Pooglądaj tuurodzony kilka z wypowiedziami wójta. Był taki prezydent Wałęsa, który w trakcie kadencji "odleciał". Ta sama choroba pokąsała naszego wójta. Władza kaleczy umysły ludzi słabych.
              I musisz tuurodzony przyjąć do wiadomości to, że dla tej władzy lepsze jutro było wczoraj smile.
              • tuurodzony Re: WYBORY 2014! :-) 12.01.14, 11:54
                Bywam na sesjach i potrzebuję podpierać się filmikami. Słucham, obserwuję i mam własne zdanie.
                • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 12.01.14, 12:23
                  To witam w klubie "Towarzystwa Własnegozdania" smile

I żeby było jasne:
                  Lepsze jutro dla obecnej władzy było wczoraj smile
                  • tuurodzony Re: WYBORY 2014! :-) 12.01.14, 14:45
                    Szkoda prundu na te nude
    • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 10:48
      Zdecydowanie odcinam się od mojego adwersarza, Grzegorza (S.?).

Ja nastawiony pro-Zarębowsko, on pro-Rajkowsko. Tylko czy ten drugi zamierza powrócić na raszyńską scenę? Po tym, co można było zaobserwować na spotkaniu "grocholskim", mam pewne wątpliwości.

JW też nie zamierza startować, GS również, PSL, PR, TR za cienkie w uszach, żeby przejąć tak duży elektorat, który zapewni wygraną. Czyli gra rozegra się pewnie między obecnym wójtem a p. Iwickim. Plus pewnie dwóch kontrkandydatów spośród obecnych radnych, ale narazie za wcześniej, żeby się ktoś ujawnił...
      • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 11:20
        Wigilia PO (o której nikt nie wiedział) - 65 osób
        Spotkanie z Gowinem - 115 osób
        Wigilia PiS (160 zaproszeń) - 62 osoby
        w tym 24 funkcyjne.

Człowieku ochłoń. Jak opozycja czegoś na swoją niekorzyść nie wykona przez ten rok, to już dziś możecie się pakować.

A błąd zrobiłem ze śmiechu. Nic nie jest bardziej zabawne od prymitywnej propagandy kogoś, kto wie, że mu się już ognisko pod d... pali.

Dla tej władzy lepsze jutro było wczoraj smile.
        • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 12:30
          PiS pewnie poprze Iwickiego w ostateczności, jeśli do II tury wszedłby Iwicki i kontrkandydat.

A z tego co piszesz, to objawia się nowy kandydat z partii GoWINa?
          W takim razie dokończ, o kogo Ci chodzi? Spotkanie jak dobrze pamiętam, organizowali państwo Koper?

A to tajne spotkanie PO, kto jemu przewodził? Poprzedni wójt, czy wyłania się nowy kandydat z tego ugrupowania? Czy chodzi Ci o p. Sieradzkiego?

W ew. starciu Rajkowski vs. Iwicki zdecydowanie wygra ten drugi, mający dobry PR, fajnie kojarzony w gminie z występami artystyczno-kulturalnymi.

Aha, i odłożmy barwy i idee partyjne na bok. Nawet debil i małe dziecko wie, że na szczeblu gminnym mają one marginalne znaczenie. Tu liczy się, jak "robotny" jest kandydat i co zrobił dla ludzi.
          • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 12:45
            Dobrze, ze mam gacie na szelkach. Bo by mi spadły smile. Obrotny ten obecny, ze aż hej. Wyobracał 50 milionów długu.
            Na szczęście jeszcze będą się liczyły:
            - rzetelność kandydata, a obecny trochę ludzi pooszukiwał w programie wyborczym,
            - pozyskiwanie środków unijnych, a obecny nie załatwił nic poza aneksem do starej umowy, bo wszyscy nieudacznicy takie aneksy dostawali,
            - ludzie, których ma wójt. A tu "parasolkowy" powala wszystkich. Każdy z kontrkandydatów może nawet ogłosić, ze konia zatrudni w urzędzie i nie zrobi to po "parasolkowym" większego wrażenia na wyborcach

Tak więc:
            Dla tej władzy lepsze jutro było wczoraj smile
            • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 13:26
              A czy któryś poseł, senator, minister, czy premier RP wypełnił wszystkie swoje obietnice?
              Dług finansowy jest w granicach normy, inaczej RIO już dawno przyczepiło by się do skarbnika i ksiąg gminnych. Nie to, co w Lesznowoli, czyli mateczniku ex-wójta wink

Stawiam dulary przeciw orzechom, że w walce liczyć się będzie głównie obecny wójt z uwagi na zasługi (kanalizacja, drogi) oraz p. Iwicki, dobrze kojarzony przez ludzi - a czy to samo da się powiedzieć o poprzednim wójcie, Grzegorzu? No własnie, jakie wymienisz jego zasługi? To chyba w końcu Twój ulubiony obóz, więc możesz atutami sypać nam jak z rękawa big_grin

Ale... gdzie dwóch mocnych się bije, tam nierzadko trzeci korzysta. I nie należy lekceważyć innych radnych, z których może wyłonić się czarny koń tych rozgrywek. Kimkolwiek będzie, czy z PO, czy od GoWina, czy z lewicy...

Grzegorzu, nadałbyś się na radnego! Obrotny, aktywny, yntelygentny i mądry, same zalety, walety i atrybuty mistrzowskie. Brylowałbyś przed kamerą na każdej sesji w imię uciśnionych. Jeśliś niekarany, to spróbuj, bo czemu nie? Lud cię zna, lud cię lubi (?), lud cię poprze! Koszt to tylko kilka tys. zł na plakaty wyborcze. Plus klej z mąki ziemniaczanej.
              • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 13:46
                Jestem karany. Przez los i geny; a mianowicie rozumem smile.

Wbrew takim jak ty piotr.raszyn, w naszej gminie większość to ludzie inteligentni i rozumni. Czasy kiedy można było sprzedać każdy dobrze opakowany badziew dawno minęły. Moje pokolenie potrafi skrzyknąć na demonstrację w Warszawie przez fejsa kilkanaście tysięcy ludzi w dwa dni. Pamiętaj o tym i nie obrażaj nas prymitywną retoryką i propagandą.
                Na Szkolnej od kilku miesięcy panuje strach. Gdyby tak nie było, to "parasolkowy" nie straszyłby swoich w urzędzie, że jak Zaręba przegra to będą razem nosić kartony smile

Pamiętaj, piotr.raszyn:
                Dla tej władzy lepsze jutro było wczoraj smile
                • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 14:20
                  Tzn. pokolenie lat 70-tych? niektórzy na wioskach nie wiedzą, co to internety...
                  a twittera używasz? nie, no widzisz smile

Strach przed wygraną? owszem, w psychologii istnieje takie zjawisko, lęk przed sukcesem. Wiem, że całe Dawidy, Łady i inne wsie, gdzie pobudowali kanalizację, są zadowoleni z poczynań obecnej ekipy. To samo okolice, gdzie wyremontowali i pobudowali drogi i chodniki. Oraz rodzice dzieci, którzy przenoszą się do nowego przedszkola. Owszem, chwała poprzednim wójtom, że wybudowali to na Pruszkowskiej. A jakieś inne jeszcze zasługi, bo unikasz tego pytania jak ognia? Nie wymieniasz, znaczy że nie pamiętasz i błaźnisz się przed swoimi przyjaciółmi z opozycji... A radni i wójci forum czytają smile

Ach, zapomniałem w typowaniu kandydatów - jest jeszcze p. Chmielewski. Chyba będzie startował w wyborach? Pytam Ciebie, bo jak zawsze jesteś świetnie poinformowany o tym, co się dzieje i co kumy sobie szepczą na bazarze, żeby o podszeptach radnych nie wspomnieć...
                  • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 06.01.14, 15:17
                    Tak, ty to piotr.raszyn musisz być z PiS ', bo zadajesz sam sobie pytania i sam na nie odpowiadasz smile. Zupełnie jak ten wasz nowy wiceprzewodniczący od brzozy.
                    Z kumami ( czy kurami) to ciocia rozmawia?
                    Tym wójtem to mnie chcesz przestraszyć?
                    Na wybory nie chodzę z definicji. Ale głupka nie dam z siebie robić tobie. Jak masz taki lęk przed sukcesem to wykup sobie już teraz pampersy w zaprzyjaźnionej aptece smile. Zaprawdę, zaprawdę przydadzą się pod koniec roku, a popyt może przewyższyć podaż smile.
                    Jak wymyślisz coś mniej prymitywnego na wybory to może przestanę cię ośmieszać. Jak dalej będziesz brnął w ten prymitywizm (oby nie wrodzony) to będę jak Wielki Brat smile.

I pamiętaj:
                    Dla tej władzy lepsze jutro było wczoraj.
                    • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 07.01.14, 22:52
                      Za brak uczestnictwa w wyborach powinny być kary. Mam nadzieję, że do tego czasu zmienisz zdanie i postanowisz wziąć aktywny udział w życiu społecznym najpierw Europy, potem gminy, a w końcu i kraju w przyszłym roku.

A ty Grzegorzu unikasz pytania jak ognia, jakie zasługi poprzedniej ekipy uczciwie możesz wymienić jednym tchem? Z pewnością masz ich wiele w zanadrzu. Nie musisz wyliczać, wystarczy pięć największych. Co dobrego dostali ludzie lub konkretne osiedla, wioski.

Aha, a Sz. P. Piotra Iwickiego, który odpisał mi na swoim blogu myląc mnie z pewnym znanym schizofrenikiem, wzywam do skromnych przeprosin i wejścia w dyskusję, co dobrego było zrobione dla gminy w ostatnich 10 latach przez kogo i co można jeszcze zrobić? Oświadczam Panu uprzejmie, nie jestem Grzegorzem Sęklerem. Przekonać się Pan może w arcyłatwy sposób, wchodząc na odpowiedni poziom retoryki wink Proszę niezmiennie pamiętać, że oprócz rolników, w tej gminie żyje ponad 20 tys. ludzi, w większości tzw. "korposzczury" dojeżdzające do biur w Warszawie, licząc tych aktywnych wyborczo.
                      • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 07.01.14, 22:56
                        Grzegorzu S - chodziło mi oczywiście o loginową schizofrenię internetową, bez obrazy, nic osobistego. Sam kiedyś otwarcie przyznałeś, że pisałeś z dwóch kont, czy trzech nawet. A to jest taka wieloosobowość, różne ego, charaktery, w jednym ciele.

P.S.
                        Nie jestem samorządowcem.

Pozdrawia,
                        zwykły g...minny obywatel
                      • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 07.01.14, 23:25
                        My "korposzczury" mamy gdzieś wybory do jakiejś rady, na wójta. Mamy kasę, bo ciężko pracujemy i mamy rozum, bo pracujemy głowami. Mamy też wyjątkową znajomość poznawania w wyczuwania na odległość prymitywnej propagandy zalatującej strachem ze Szkolnej.
                        Po co mam pójść do wyborów? Żeby obecny wójt przez kolejne 4 lata śmiał się, że mnie oszukał? Tak jak ostatnio tych, którzy na niego głosowali?
                        Oczywiście jak mnie wkurzysz nachalnym i prymitywnym zachwalaniem "seniorskiego wójta", to pójdę na wybory i skrzyknę takich jak ja "korporobaczków".
                        Zgadnij, czy zagłosujemy na twojego szefa? smile
    • piotr.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 11.01.14, 00:04
      > PS: piotrze.raszynie, zanim powiesz, że wilqu69 to Iwicki, tak jak twierdziłeś, że basia.z.urzedu to też Iwicki (za co mnie przepraszałeś) zastanów się 101 razy, 101 bo myślenie nie jest twoją mocną stroną.

Szanowny Panie,
      coś się Panu loginy mylą, proszę o przytoczenie postu, w którym to pisałem?
      Ale jak dobrze się domyślam, chciał Pan pewnie swój apel i zarzut skierować w stronę p.Seklera?

Raz na zawsze oddzielmy pewne kwestie - pan Sekler piszący tu czasem nie ma monopolu na poruszanie niewygodnych tematów, podobnie jak nie mają go byli i obecni radni. Przypominam, że w gminie żyje 21 tys. ludzi, z czego grubo ponad 10 tys. z prawem wyborczym. Nie ograniczajmy zatem spektrum potencjalnych rozmówców do 20 czy 30 osób. Owszem, to forum jest od dawna ściekiem i prezentuje wyjątkowo mizerny poziom dyskusji na tle for innych gmin, ale jest wiele osób z tzw. klasy średniej, nie tylko przedstawicieli wolnych zawodów, jak muzyk czy gminny pisarz, którzy są wrażliwi i otwarci na sprawy lokalnej społeczności i chętnie wzięliby aktywny udział w życiu gminy, choćby na łamach internetu. Dlatego ponownie apeluję, proszę przestać brnąć w tą maskaradę i oskarżać mnie o bycie kimś innym, niż jestem. A moderatorów tego forum proszę o regularne czyszczenie bzdur wyssanych z palca.

A temat kandydatów i wyborów uczciwie mówiąc, można spokojnie zamknąć do sierpnia. Kampania samorządowa z reguły rusza na początku września.
      • grzegorz.raszyn Re: WYBORY 2014! :-) 11.01.14, 08:35
        A to dobre. Wycieczki do bylego wojta to nie moja sprawa. Ale ten apel o zajecie sie wyborami po sierpniu to sygnal ze wladza zrobila tym wpisem falstart. Ma sile na sprint a rozpoczyna maratonsmile. Mleko piotr.raszyn sie wylalo.
        Pamietaj: lepsze jutro bylo dla tej wladzy wczoraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka