Dodaj do ulubionych

Dziwne to forum, dziwne

30.05.14, 20:00
Niby takie postępowe, niby wszystkowiedzące, a o tym, że p. Wiśniewski "uzdrowił" kasę spółki wodnej przenosząc z niej dobra pieniężne na swoje konto, ani słowa. Nawet do mnie doszły informacje z wczorajszej sesji. Podobno p. Wiśniewski nie wytłumaczył co się z kasą stało, bo ma kilka spraw w prokuraturze i musi się bronić. Uważam, że ma prawo do obrony, pytam tylko, czy miał prawo ograbiać spółkę wodną, co to do niej ludzie po 40 zł rocznie wpłacają, żeby im domów nie zalewało. On to odwrotnie niż Janosik - biednemu zabierze, bogatemu odda.
Obserwuj wątek
    • babayaga0 Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 21:00
      Ano dziwne forum, gdzie co drugi wątek tworzony jest co chwila przez jednego użytkownika i co drugi wpis jest również jego. Czasem ma nawet wpis pod wpisem, czy dyskutuje sam ze sobą wink

Gdyby liczyć po liczbie postów, to byłby wójtem, a już dawno szeregowym radnym.
      • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 21:16
        To może jakiś komentarz pod tematem "Alleluja chwalmy Pana"? Czy z racji tego, iż nie jest po pisowskiej linii trzeba go pominąć?
        Gdybym startował w wyborach, to bym nie pisał. A tak z przyjemnością dzielę się swoimi uwagami z innymi.
        Ale, ale jak nie ten temat, to może trzeba dodać, że Pani Kasia z GOS jest nieśmiała w informowaniu o plaży. Ze zdjęcia w Kurierze Południowym wynika, iż oprócz plaży zafunduje raszyniakom ....morze smile smile.
      • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 21:22
        A może jakaś porada dla Andrzeja Zygmuntowicza? Bo chyba ma poważny problem.
    • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 21:11
      Fuj, co za niskie pomówienia.
      To, ze bez podpisu to już się przyzwyczaiłem w sprawie spółki. Mam już dwie wersje "zarzutów" do mnie od nowego zarządu. Obydwie wersje nie są podpisane. To tak jak w czasach stalinizmu walka z kułakami, itd.
      Nie ma ani jednej złotówki, która wypłynęła z konta spółki na moje lub kogoś innego poza wykonawcami i pokryciem kosztów realizacji budżetu. Jak na razie chciałbym nowemu zarządowi wytłumaczyć część rzekomych zarzutów, ale większość spraw wyciąganych w stosunku do mnie wręcz kompromituje autorów. Być może to jest powód braku podpisu pod rozpowszechnianymi "anonimami".
      Ale do tego aby w sposób poważny traktować nowy zarząd musi on najpierw formalnie nim być. Jak na razie nowy zarząd był wybierany 2 razy, bo pierwszy wybór zakwestionował Starosta. Czekamy do 4 - go, bo wtedy jest termin na unieważnienie wyborów przez Starostwo a 5 - go mamy spotkanie o 18.00. Jeżeli wszystko będzie O. K.
      Tak więc zamiast stać pod drzwiami i słyszeć co 3 słowo radzę tak jak zwykle wejść i posłuchać smile.
      A co do tych "biednych" i "bogatych" to wpłaciłem do kasy składki za 300 lat. razem 12 tysięcy. Jest taki drugi członek spółki? Może ktoś z nowych członków zarządu. Chyba nie, bo ci chcą diety miesięczne i nagrody roczne. Może ktoś s PiS -u? Np. wójt Andrzej? Ale nie z kasy gminnej. Z prywatnej kieszonki.
      Chociaż tak jak obiecałem, jeżeli Starosta uzna ważność uchwały o wyrzuceniu mnie ze spółki, to rozumiem iż zarząd też "wyrzuci" moją nadpłatę smile. Jest wiele instytucji, które zasilone kwotą 11 920 zł przynajmniej nie będą mnie pomawiać anonimami smile.
      • stoper57 Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 22:42
        nie bardzo mi się chce wierzyć, że Jacek Wiśniewski "wyprowadził" pieniądze ze spólki. Wyprowadził czyli ukradł. Nie wierzę.
        Ale nie przekonuje mnie również, Pańska niczego nie tłumacząca argumentacja w sprawie spółki i dość histeryczne i niepoważne atakowanie i traktowanie wszystkich urzędujących w gminie i spółce i dookoła - jako zbiorowiska nie nadających się do niczego szkodliwych idiotów.
        To jakże to było? Przeciaż Pan sam legitymizował pozycje wielu tych ludzi, a teraz co ? Totalnie zgłupieli, uwstecznili się i tylko wyłącznie szkodzą, na niczym się nie znając i nie uwzględniając Pańskich jedynie słusznych racji ?(to też przypomina pewną epokę, chociaż tej przywołanej walki z kułakami nie bardzo rozumiem). Czy też od zawsze nie nadawali się do tych, tak dzisiaj krytykowanych przez Pana stanowisk, a pan się na nich nie poznał ?
        To wytumaczenie idealistyczne - zawierzyłem i zawiodłem się (na innych)
        Czyli to tak zwana "mowa trawa", a w rzeczywistości idzie o coś, czego elektoratowi się nie powie ? I dlatego dziwne to forum - populizm dla gawiedzi - głupi wójt, wielkie zadłużenie, zarośnięte rowy, bilety do pustego autobusu, winda co nie jeździ - a naprawdę w czym rzecz?
        We władzy i wpływach. A jakich, czyich i na co , tego na forum się nie dowiemy.
        PS to mnogość wpisów JW, to jednak najczęściej tylko hałas, tak ja to odbieram.
        • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 23:27
          Mnie też nie chce się wierzyć, ze Wiśniewski "wyprowadził" pieniądze ze spółki. A od 09 kwietnia obecny zarząd, władze gminy i kilku radnych starają się wszystko co znajdą w spółce wykorzystać do uzasadnienia takiej teorii.
          Jak nie ogłoszenie, ze Wiśniewski płacił za konserwację rowu, który robił za środki firm związek z Piaseczna, a to podobno blokowałem pracę komisji rewizyjnej, która nie spotykała się przez rok. A przecież ma swojego przewodniczącego. Podobno nikogo nie dopuszczałem do spraw spółki, chociaż razem z Jarkiem namawialiśmy obecnego przewodniczącego do tego, ze jako prawnik mógłby nam pomóc. A to ... itd.
          Władze samorządowe, a zwłaszcza wójtów po tej całej akcji mogę uważać za tumanów. Jeżeli wiedza Pana Mirka ma takie podwaliny jak reprezentuje w swych wypowiedziach, to można obawiać się nie tylko o spółkę ale o całą gminę. A wójt, no cóż. Mógłby ten czas marnowany na "kasowanie Wiśniewskiego" poświecić na pozyskiwanie środków unijnych. I zwrotów za kanalizację. Wszak dzięki temu wygrał wybory.
          Wojna ze mną "spółką wodną" zakończy się problemami ludzi. Czy któryś z pomysłodawców przeglądał prognozy na ten rok? Jest bardzo kiepski dla pomysłów rozwalania spółki wodnej.
          Czy jak powiedziałem kilku samorządowcom, że gdyby obecnemu wójtowi jakimś fartem (bo niczym innym) zostać na kolejną kadencję, to zrezygnujemy z prowadzenia spółki dla jej dobra, to nikt mu tego nie przekazał? Spółce potrzeba było jeszcze roku do ustabilizowania struktury dochodów na tyle, aby nie było problemów. W 2012 roku mieliśmy na początku ZERO na koncie i się udało. Pomimo "dowcipu" wójtów z niezapłaceniem za 2 roboty (w Jankach i Dawidach).
          Mogę jako ktoś kto włożył ogromną pracę i duże prywatne środki w spółkę, być wkurzonym człowiekiem na tych poszukujących "wyprowadzenia". Mogę sarkastycznie i bez szacunku odnosić się do tych, którzy zamiast powiedzieć dziękujemy szargają moje nazwisko. Czy słyszeliście Państwo na sesjach radnego z Dawid, który dziś apeluje o to by zaakceptować branie diet i nagród przez nowy zarząd? To ten sam, który wielokrotnie nas obrażał i atakował za wszystko. Nie słyszeliście, a ja musiałem. Dziś mogę pokazać mu, że po tych 2 latach nie mam do niego krzty szacunku. Bo w sprawach spółki za lata 2012 - 2014 na ten szacunek nie zasługuje.
        • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 07:29
          A do tego ja znam pełną oficjalna listę "uzasadnienia", które przekazywali delegatom i członkom nowego zarządu zastępca wójta, wójt, jego koleś od PR i radny z Dawid. Otóż:
          1. Spółka będzie otrzymywała więcej kasy jak zmieni sie zarząd.
          2. Będzie miała pomoc z urzędu (co widać po wizytach w firmach IKEA i APSYS).
          3. Rada zmieni udział własny z 10% na 5% (tylko, że obecnie wojewoda uchyla każdą uchwałę, która ma udział własny spółki mniejszy niż 20%).
          4. Zarząd będzie otrzymywał kasę (najpierw były to etaty a później diety).
          5. A do tego coś czego nie mam potwierdzonego i proszę traktować to jako informację z tych "zasłyszanych", że po napiętnowaniu Wiśniewskiego jakoś się umorzy rzekomy dług spółki wobec Gminy. Ten argument sprawdzimy po czasie.

A tak na prawdę to ta lista argumentów ma jeden, który nie jest mówiony głośno: Idą wybory i wójt bał się, ze Wiśniewski wykorzysta spółkę do wpływania na preferencje wyborcze.
      • zmienic_wojta2014 Re: Dziwne to forum, dziwne 30.05.14, 23:34
        Czytam to forum od dawna, szczególnie te wątki o spółce, bo jako jej członek (płacący) chciałbym wiedzieć co się w tym temacie dzieje. Nie chcę bronić Pana Wiśniewskiego - ale niestety cokolwiek on by tu nie napisał na swoja obronę, pod publiczkę i dla "wybielenia się" to nowy zarząd nie broni się niczym i widzę w tym wszystkim nieczystą zagrywkę polityczną na udupienie Wiśniewskiego (może i kolejnego Kowalskiego czy Iksińskego, który lubi walić prawdę prosto w oczy i dlatego jest niewygodny). Jakoś nowy (i jak na razie "nieuprawniony") zarząd spólki jeszcze żadnymi dowodami na rzekome przekręty Wiśniewskiego się nie pochwalił, więc co jest grane? Chyba nic nie znaleźli? bo jakby znaleźli to natychmiast wyszedłby specjalny numer Kuriera R. Być może nie potrafią szukać, w końcu to zarząd BMW..... Oczywiście jest "architekt" tego zamieszania, który w tle knuje i rozdaje karty w białych rękawiczkach. Ja się zastanawiam czy tym powinien zajmowac się wójt i jego ludzie? czy knuciem i kreowaniem afer po to żeby wyeliminować przeciwników? czy to jest główna działalność naszych urzędników? Czy ktoś pomyślał jak będzie funkcjonowała spółka obstawiona ludźmi BMW? jak będzie realizowała swoje statutowe obowiązki? czy ktoś dostrzegł wogóle działalność Pana Wiśniewskiego i nakład pracy jaki wniósł do tej spółki? Jak się okazuje dla Wójta i jego ekipy to nie jest wazne - bo wązne jest tylko to co przekłada się na głosiki w wyborach (czyli wirtualne inwestycje i sprytny PR). Ja mogę powiedzieć jedno - na mojej wsi rów który notorycznie wylewał zalewając okoliczną posesję i drogę - po ostatnich ulewach nie było nawet porządne kałuży. Pan Wiśniewski był na każde wezwanie jak była robiona kanalizacja i widniało ryzyko poprzecinania urządzeń drenarskich. Ciekaw jestem czy nowy zarząd "schańbi" się taką aktywnością i zaangażowaniem. Jak na razie sądząc po wypowiedziach Pana Zygmuntowicza - możemy liczyć na "zatrzaśnięte drzwi" i troszke dodatkowego grosza w ich kieszeniach (w końcu spółka jest w tak zachwycającej kondycji finansowej że trzeba ją oskubać, by na końcu ją zlikwidować i napisać że to przez Wiśniewskiego). To już przekroczyło granicę absurdu.
        Wniosek jest jeden - zmieńmy wójta, usuńmy tych oszołomów i przywróćmy normalność.
        Najbliższe wybory w październiku.
        • stoper57 Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 07:16
          kolejny "tajny" pseudonim ? a cytat z przedostatniego zdania wyjaśnia wszystko -
          "usuńmy tych oszołomów"
          szczególną uwagę zwróciłbym na - "tych " - to credo wyborcze obstrukcji AD 2014
          to wszystko tłumaczy, ..no w każdym razie -wiele
          i wybory miesiąc później, ale to nieważne...
          • b.czysty_motocykl Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 16:32
            Dziś dotarł do mnie wykaz problemów podanych delegatom i potem radnym, jakie Pan Wiśniewski przysporzył spółce wodnej. I przyznam, jestem oszołomiony. Te 12 000 tys, co to je, jak pisze, na składki swoje za 300 lat podobno wpłacił - zaraz potem sobie z powrotem wypłacił. Te i jeszcze trochę więcej. Część zwrócił, ale jeszcze dużo zostało. Po protu je zdefraudował, albo inaczej mówiąc - ukradł. Z tej pouczającej lektury wynika, że nie prowadził kasy mimo, że ludzie wpłacali mu składki, pieniądze od ludzi wpłacał na swoje prywatne konto. Nie wiadomo, czy wszystko trafiło potem na konto spółki, bo brakuje list. W biurze zatrudnił na umowę o pracę dwie osoby. Pani, która zaraz potem poszła na urlop macierzyński nadal wypłacał pensję (super pracodawca, szkoda tylko, że nie ze swoich pieniędzy). Zostawił zaległości w urzędzie skarbowym, Zusie, u dostawców, za roboty na rowach (jeszcze 10 tys), zawarł dwie umowy z o internet (po co?) i za nie płacił. Podają, że zadłużenie spółki to ponad 105 000 zł. Czytam, włosy mi dęba stają, każdy, kto cokolwiek wie o prowadzeniu działalności ze środków publicznych, widzi, że każda z tych spraw to przestępstwo. Jaka w tym polityka?
            Dziwię się tylko, że jeszcze to nie trafiło do prokuratury. Podobno nowy zarząd mówił, że ciągle wychodzą nowe sprawy, czekają, aż się uzbiera. Mam nadzieję, że zrobią to jak najszybciej, bo takie sprawy muszą być wyjaśnione do końca.
            To, że on się broni - jeszcze jakoś da się zrozumieć, bo ma do tego prawo. Ale najbardziej się dziwię tym co go, wiedząc pewnie wcześniej o tym, co ja poznałem wczoraj - nadal go bronią. Albo uważają, że to normalne i to stawia ich morale pod dużym znakiem zapytania, albo sami są umoczeni. Innej możliwości nie ma.
            • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 17:15
              A świstak zawija, zawija i zawija te papierki. Gdyby ktoś się pod tym podpisał.... Może jak nowy zarząd nie ma odwagi się podpisać pod tymi bredniami, to Pan/vel Ty się pod tym podpiszesz? Bo jak nie będzie osoby odpowiedzialnej za te brednie to ciężko ustalać winnego pomówień.
              Jak na razie tak jak napisałem obecny zarząd wypisał już dwie wersje rzekomych zarzutów. Myślę, ze jak wreszcie zalegalizują się, to ustalimy fakty. Jak na razie to nowy zarząd był już dwa razy wybierany z powodu naruszenia statutu i ustawy. Tak to jest jak zamiast czytać przepisy prawa pisze się bzdury.
              Ale w tych bredniach pisanych przez Pana /vel Ciebie, to widzę tendencję malejącą. Z początkowych 300 tysięcy zostało po 2 miesiącach 105. Tak jak numer pewnego pokoju w urzędzie smile.
              Ale śmiało, zawijaj te papierki, zawijaj smile. Jak to było? Bo jak nas wyrzucą to będziemy nosić kartony w magazynie? Chyba musisz Panie /vet człowieczku zacząć trenować z tymi kartonami smile.
              • b.czysty_motocykl Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 17:35
                I znów, jak zwykle, żadnych merytorycznych odniesień. Ja o tym, że, jak podaje zarząd, w oparciu o konkretne daty, kwoty, dane z konta, zusu, us czy faktury, Pan pieniądze ze spółki zabrał, a przedtem trzymał na prywatnym koncie, pracownicy na macierzyńskim płacił pensję ze spółki, a Pan o tym, że zarząd pewnie niepewny. A co to ma do tego? Co ma do tego, czy ja się podpisuję czy nie? Czy od mojego podpisu zmienią się fakty? A może Panu aureola wokół głowy się pojawi? Nonsens. Znów Pan próbuje odkręcić kota ogonem. Tylko ten ogon coraz krótszy.
                • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 17:50
                  Zarząd spółki? To jest jakaś kartka podpisana? To z chęcią bym został jej posiadaczem. Bo na sesji i na walnym były same kartki bez podpisów.
                  Co do braku podpisywania się, to jak nie ma to znaczenia, to podpisz się Pan/vel Ty pod poprzednim wpisem smile. Swoim imieniem i nazwiskiem. Bo jak nie to dla mnie jesteś Pan/vel Ty taką nową (internetową) formą TW Wiesława z lat działania UB lub SB smile.
                  Taki świstak od papierków smile.
                  • b.czysty_motocykl Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 18:11
                    Wydaje się Panu, że mnie obraża. Nic z tego. Nie ma Pan do tego kwalifikacji. Z tego co mi powiedziała osoba, od której te kartki dostałem, rozdawali je członkowie zarządu. To jest podpis. Mnie wystarczy. A Pan usiłujesz wmówić, że jak nie ma pewności, że zarząd uprawniony, to prawdy nie pisze? Że jak nie podpisali kartek, które sami rozdali członkom spółki, radnym wójtom, sołtysom, to znaczy, że napisali nieprawdę. Nie, Pan nie piszesz, że kłamali, tylko, ze się nie podpisali. A znaczenie ma tylko to, czy pisali prawdę. Jeśli tak, to prokurator się z chęcią temu przyjrzy. Mam nadzieję, że zrobią to niezwłocznie.
                    A co do mojego podpisu, to nic Panu do tego. Naprawdę Pan uważa, że podpis uwiarygodnia. Po Pańskich wpisach wyraźnie widać, że nie. Naprawdę Pan uważasz, że nawet jak napiszesz bzdury i kłamstwa i się podpiszesz, to się w prawdę zamienią?
                    • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 18:46
                      Kogoś, kto nie podpisuje się pod opluwaniem innych obrazić nie można smile. Sam pisząc to co wyżej o mnie dałeś Pan/vel Ty o sobie świadectwo gnidy.
                      Dokument, którym rzekomo miały być te kartki bez podpisu ma wagę .... papieru toaletowego. A z rozdawania czegoś takiego ani wagi temu papierkowi nie przybywa, ani powagi.
                      W statucie spółki są zapisy, które mówią jak przeprowadza się kontrole, jak pisze się wyjaśnienia i jaka jest odpowiedzialność za nieprawidłowości. Prokurator? Bardzo proszę. Sam proponowałem na walnym, aby sprawy niewyjaśnione po koniecznym audycie zgłosić do prokuratury. To nie jest instytucja do karania, ale do oceny czy wszystko było prawidłowo. Dziś komuny już nie ma. Za poglądy nie wlepiają wyroków. Nawet jak się nie lubi wójta z raszyńskiego PiS-u. Ale faktycznie, jak to gdzieś było napisane: "jaki tam to PiS" smile.
                      • b.czysty_motocykl Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 21:14
                        Strasznie się Pan denerwuje. I wtedy, jak widzę traci panowanie. Ciągle nie widzę odpowiedzi na pytanie: brałeś Pan pieniądze z kasy i nie oddałeś, czy nie? Płaciłeś pani na urlopie macierzyńskim pensję czy nie itp. Opluwając mnie nie zmieniasz Pan rzeczywistości. Myślę, że czytelnicy forum, również Pańscy przyjaciele oczekują, że się faktycznie wybronisz. Wtedy może nie będzie potrzebna prokuratura? Krytykując czyniących zarzuty a nie odpierając je - nic Pan nie wyjaśniasz. Śmiało, proszę napisać jak to naprawdę było!
                        • jacek-wisniewski Re: Dziwne to forum, dziwne 31.05.14, 22:20
                          Stań Pan/ vel Ty obok komputera, z dziesięć oddechów i wydechów i przeczytaj co napisałeś. A jak przeczytasz Pan/vel Ty toi się pod tym podpisz. Imieniem i nazwiskiem. Jak zarząd spółki będzie miał do mnie pytania, to zapewne je wyśle. Nie jako jakiś bełkot, a konkrety. tzn. w dniu wypłacono, i zniknęło. Lub w dniu wypłacono, a nie można było, albo jakoś tam. Wszak mają prawnika. Jak otrzymam takie zapytania, to na nie odpowiem. Jak na razie mam problem, ponieważ przekazywałem dokumentację zarządowi, który nie był zarządem w dniu przekazywania dokumentów, bo wybierali się po raz drugi. Jak nie będą musieli się wybierać po raz trzeci, to 5 -go mam nadzieję na jakieś pytania od nowego zarządu. A do dnia tego każda niepodpisana kartka, każde insynuacje jakiejś niepodpisanej gnidy.... są żałosne. A jak się Pan/vel Ty czujesz obrażony, to zapraszam do sądu.
                          A panowania nie tracę. Nawet jak mi się przerywa, obraża, lub insynuuje coś co nie jest prawdą. Polecam odpisywanie na inne posty, albo udział w plebiscycie ogłoszonym na blogu Piotra Iwickiego. Jakie to piwo było z Elbląga? smile
                    • patrzacy.z.boku Re: Dziwne to forum, dziwne 01.06.14, 00:49
                      mi tez sie wydaje ze kartka bez pieczatki i podpisu to mozna w piecu palicwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka