sibeliuss 22.05.08, 12:18 To forum jest nie tylko o polityce gminy, ale też o jej codziennym życiu. Czy można prosić o nie robienie z tego forum Pańskiej trybuny politycznej? To męczące. Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek-wisniewski do sibeliussa 22.05.08, 13:27 Na tym forum pisałem dwa lata ( chyba ) o tym, co mi się nie podobało u poprzedniego Wójta, byłem na tym forum w sposób bardzo niewybredny atakowany przez POLITYCZNYCH ADWERSARZY, na tym forum nie doczekałem się od Pana pomocy i wyjaśnienia przy poszukiwaniu autorów wypowiedzi, które nie tylko były kłamliwe, ale poniżej godności człowieka. I ta "forma wykorzystywania tego forum" nie była polityczna? Dość ciekawy pogląd ma pan Panie sibeliuss'ie. Pisuję o różnych sprawach. Na tym forum w większości pisuje o gminnej polityce pytany przez innych. Czy DOSTĄPIŁEM ZASZCZYTU tego wątku dlatego, że nie można na tym forum krytykować obecnych władz Gminy Raszyn? Mam nadzieję, że nie. Moja krytyka nie wykracza poza prawne ramy przewidziane dla takowej. W przeciwieństwie do innych ( piszących np. na mój temat ) moje wypowiedzi nie naruszają regulaminu forum. Więc? Co do "tuby politycznej" to z pewnością nie może byc to ogólnodostępne forum. Ale faktycznie o sprawach gmminnych i mojego osiedla wkrótce zamierzamy pisać na swojej stronie. Tylko Panie sibeliuss, prosze sprawdzić wszystkie wątki. Oddzielić te "polityczne". Policzyć te nie. I .... Ile zostanie poza wątkami poszukującymi megalomana, czy czegoś tam? Oczywiście z pozdrowieniami od "politycznego". Odpowiedz Link
raszyniak1 Re: Do Jacka Wiśniewskiego 22.05.08, 15:10 Nie uważam Pana Wiśniewskiego za ideał mieszkańca Raszyna, jednak muszę stanąć w jego obronie. To nie jego wina, że ma odwagę pisać o sprawach "trudnych" i jednocześnie ważnych dla nas wszystkich mieszkańców Gminy Raszyn. To również nie jego wina, że jego przeciwnicy, chcąc go chyba zdyskredytować, bo niby po co, natychmiast każdą jego wypowiedź traktują jak "politycznie niewygodną" i go atakują. A teraz jeszcze i ty sibeliussie do nich dołączyłeś? Jeśli dołączyłeś do drużyny JR to rozumiem. Jeśli tak jest to proponuję abyś ogłosił, że od dziś to forum traci swoją niezależność. Na mój gust, wówczas za kilka dni spotka go to samo, co forum na stronie urzędu gminy a my znajdziemy sobie inne miejsce na niezależne dyskusje. Odpowiedz Link
hauptmannad Re: Do Jacka Wiśniewskiego 22.05.08, 16:16 Raszyn to: - i fotka rudery przy Cechu; - i informacja o tym, kto i jak chce to zagospodarować; - i inne rzeczy też. Nie klepmy się i kłapmy nasię. Piszmy i fotografujmy. Tuby polityczne to się tu zaczną na wybory. Chmary anonimów będą personalnie wytykać braki kandydatom. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 01:48 Nie rozśmieszaj mnie JR. Mnie po prostu żenuje, że kilka osób poza polityką nie pisze praktycznie nic. Czy Jacek-Wisniewski nie ma żanych zainteresowań poza politykierstwem? Z pewnością ma - więc czy szkoda mu czasu na te inne tematy? Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 07:31 Gdybym zaczął pisać na każdy temat, to zapewne Pan, Panie sibeliuss'ie lub ktoś inny kazałby mi założyć swojego bloga czy stronę. I nie dziwiłbym się. W mojej ocenie takie jak "pańskie" formum powinno wypełniać jakąś "społeczną misję" aby; po pierwsze być przydatnym, a po drugie nie "umrzeć śmiercią naturalną". Dyskusje o tym co interesuje z życia samorządowego mieszkańców ( i nie jest to w mojej ocenie żadna polityka ) wzbudzają zainteresowanie piszących, a co zwłaszcza Pana powinno interesować - czytających. Ale ... Proszę potraktować moje zainteresowania jako pewną formę "specjalizacji". W każdej gazecie są fachowcy od polityki, gospodarki, muzyki, teatru i sportu. A jestem "fachowcem od politykierstwa w Gminie Raszyn". Odpowiedz Link
raszyniak1 Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 08:47 A może tak, popierając inicjatywę radnych Gajewskiego i Iwickiego zorganizować nie jedną walkę obu tych Panów a cały "wieczór boksu". Jako kolejny proponuje pojedynek Jacek Wiśniewski - sibeliuss. Kto jest ZA!? Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 08:59 A waga? Moja umożliwia mi startowanie wyłącznie w superciężkiej lub w sumo. A poza tym, to jeżeli radni nie mają argumentów w dyskusji, to mogą się okładać. Ja uważam, że "ludzie rozumni" powinni najpierw używać siły argumentów a nie argumentu siły. Chociaż z tą "inicjatywą' to raczej mit. Byłem na sesji. Odpowiedz Link
raszyniak2 Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 13:09 Chyba będę kibicować p.Wiśniewskiemu.Prawdę mówiąc to dzięki Aranowskiemu,Wiśniewskiemu i Iwickiemu docieraja do nas mieszkańców jakieś wieści z naszej lokalnej polityki.Czy to prawda ,ze pan sibeliuss pracuje w gminie ? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 22:19 ------------ *czepil sibeliuss sie pana jacka, ze sie z wojtami wcale nie cacka. patrze ja sobie czasem w to forum, i nie poprawia mi nic humorum, bardziej niz proby niektorych zrazenia, pana jacusia "gminnego pracusia", do odpuszczenia i nicnierobienia. skutek odwrotny to raczej przynosi, chyba,ze tym go sibeliuss prosi, aby na forum cokolwiek sie dzialo... wszak ludzie nieczesto tutaj pisuja- sibeliussowi robote psuja... oder: wszak ludzie nieczesto tu zagladaja- znac sibeliussa w swych kuprach maja... Odpowiedz Link
grocholica Re: Do Jacka Wiśniewskiego 23.05.08, 23:04 A dla mnie wszystko co dotyczy naszej gminy dotyczy też w jakims stopniu polityki gminnej. Nawet kwestia wieżyczek może byc polityczna, bo jakaś władza może przestać dawac pozwolenia na takie projekty budowlane Więc moim zdaniem i pan Jacek i wszyscy inni piszą o polityce gminnej tutaj PS. nawet jak bym wam teraz piknik przedszkolny opisała to wspominając o obecności pana wójta na grillu stałabym sie komentatorem politycznym Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 12:13 na patrzącego z boku patrzę stojąc w rozkroku i myślę, że rymuje jak dla dzieci a struga w pokrzywy leci każdy gmin ma swego zbawiciela, w Raszynie w Jacka się on wciela każdy gmin ma też podlizucha co liże od ucha do ucha ale że czyny, nie słowa więc plota jest już gotowa, o sibie co w gminie stoi i wpływy sobie dwoi ale dworujmy z tej plotki bo tak jak kawałek szarlotki plotka okrutnie jest lepka, a kłamstwo prowadzi do piekła a z Wiśniewskiego kolego chcę zrobić człowieka zwykłego co poza polityką grilluje, i luzu trochę też czuje, co pieli chwasty i czyta, a w weekend je do syta to z dobrej duszy granie, więc daruj to na mnie czyhanie, w rymie częstochowskim mam wprawę więc spadaj patrzący na trawę. Odpowiedz Link
raszyniak1 Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 20:11 Kogoś chyba ruszyło. Punkt dla patrzącego.z.boku! Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 26.05.08, 08:23 raszyniak1 napisał: > Kogoś chyba ruszyło. Punkt dla patrzącego.z.boku! -- A Ty robisz za kibica? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Do Jacka Wiśniewskiego 26.05.08, 22:22 wydaje mi sie, ze jako gospodarz tego forum moglbys sibeliusie, w sposob bardziej kulturalny probowac dowiedziec sie czegos wiecej o zyciu prywatnym pana jacka w.czytajac pierwszy wpis odnosze wrazenie, ze z dobrej duszy granie zjawilo sie na zawolanie...wszak biblioteka jest dla czytelnikow, urzad dla mieszkancow, szkola dla uczniow, przychodnia dla pacjentow, a forum dla piszacych... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 12:06 jacek-wisniewski napisał: > A waga? Moja umożliwia mi startowanie wyłącznie w superciężkiej lub > w sumo. Radny powinien propagować zdrowy tryb życia, więc może rowerek? Odpowiedz Link
j.aranowski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 12:12 Jacek Wiśniewski nie jest Radnym. Mnie natomiast zaintrygowało pytanie które zadał raszyniak2. Faktycznie pracujesz w gminie? Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 12:15 Nie, jestem apolityczny. Pracuję w budownictwie, drogi, mosty, kubatura. Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 13:30 Rowerek? TAK. Jeszcze tenis, ale w tym roku jeszcze nie znalazłem chętnego. Mój rocznik trafiają kontuzje kolan, deformacje kręgosłupa, czy lenistwo. Żona każe mi trenować przwijanie niemowlaków i mycie niemowlaków. Mam czas na uzyskanie tych "sprawności" do sierpnia. Piłkę nożną to raczej już tylko oglądam na boisku w Raszynie. No chyba, że poprawię kondycję. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 14:18 W sierpniu przybędzie nam mała raszynianka czy mały raszynianin? Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 24.05.08, 18:30 Raczej ( 100% pewności będzie po ) raszynianin. Odpowiedz Link
hauptmannad Re: Do Jacka Wiśniewskiego 27.05.08, 13:30 Czy mój Sołtys nie sprokurował kolejnego kłopotu dla Wójta? A mówię tak ponieważ: - zwiększy się zużycie wody (surowca trudnoodnawialnego), - wzrośnie produkcja ścieków, a oczyszczlnia i tak już ma za dużo do przerobienia i o zbyt duzej zawartości trucizn w litrze, - będzie więcej odpadów, tych do segregacji jak i tych co się posegregować nie dadzą (gmina przekracza normy wywozu śmieci zawarte w Regulaminie Porządku); - wydłuży się kolejka do lekarza, najpierw pediatry, potem innych; - wydłuży się kolejka do żłobka, potem przedszkola (zważywszy na cykl inwestycyjny problem musi zacząć rozwiązywać ten Wójt, a wstęgę przetnie następny); - wzrośnie ruch kołowy (zakupy pieluch, mleka, kaszek, ..., a przy braku żłobka, przedszkola, lekarza także do nich); - za jakieś 7 lat trzeba będzie zwiększyć wydatki na szkołę podstawową. To na tyle prognozy średnioterminowej Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 27.05.08, 16:37 Dzięki hauptmannad. Nareszcie wiem, dlaczego J. Rajkowski mnie nie lubi. Odpowiedz Link
grocholica Re: Do Jacka Wiśniewskiego 28.05.08, 09:41 A ja się cieszę, bo teraz pan będzie miał baczenie na sprawy najmłodszych - no to co z tym przedszkolem na Pruszkowskiej? Odpowiedz Link
hauptmannad Re: Do Jacka Wiśniewskiego 28.05.08, 21:04 Myśl przewrotną powziąłem a zaczątek sam wysunąłęm. Czy nie zadbać by radni w gminie mieli po chłopcu i dziewczynie? Wszyscy by o gminne żłobki dbali, te do kórych dzieci posyłali. Znać by inwestycje w szkołe i festyny, nikt nie robiłby skwaszonej miny. Może przy następnym wyborze na stanowisko rozpoznać też dobrze domowe ognisko? Czy ma rower, szambo i dzieci? Bez nich z listy wnet zleci. Jak tu jednak być przez dekadę kierownikiem a w domu mieć berbecia z nocnikiem? A gdy w porze piersią karmienia przyjdzie Wójcie słuchać zażalenia? Te wybory czekają za lata dwa. Puki co, Raszyn inne problemy ma. Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 00:13 doktor nauk, wojak w stanie spoczynku, poeta, umysł analityczny... proszę kandydować w najbliższych wyborach Odpowiedz Link
hauptmannad Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 13:31 Mam wodociąg i kanalizację. Czy będę dobrze reprezetował większość z mieszkańców, którzy udadzą się do urn? W wyborach (na wójta czy radnego) trzeba zdobyć kilka tysięcy pozytywnych głosów. Jak to zrobić by nie zyskać głosów negatywnych za kumanie się z tymi co już byli? Jak na razie nie mam pomysłu, więc nie kandyduję. Odpowiedz Link
j.aranowski Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 14:16 Zawsze można się "skumać" z tymi co jeszcze nie byli. A tak na poważnie, już kiedyś mówiłem, że twoja kandydaturę zdecydowanie bym poparł. Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 15:42 błyskawiczne badanie opinii publicznej wykazuje zdecydowane zwycięstwo tura I hauptmannad (42%) nad obecnym wójtem(33%) i poprzednim wójtem (11%) w drugiej turze hauptmannad (61%) nad obecnym wójtem(39%) badanie telefoniczne w oparciu o próbę reprezentatywną Odpowiedz Link
hauptmannad Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 18:56 Niniejszym wątek "Do Jacka Wiśniewskiego" aby nie propagandował wymoderowałem na "Do Konrada Zubko" aby kandydował. Kandydowanie (na wójta czy radnego) wymaga kilku tysięcy pozytywnych głosów. Jak zebrać taką brygadę poparcia? Uważam, że bez drużyny kompetentnych i sprawdzonych w działaniu osób się nie da. Kompetencje można sprawdzić przez testy i referencje. Pozostaje sprawdzenie zespołu w działaniu. A trzeba żebym to ja zaczął działać i to na takiej niwie, żebym zebrał zespół i coś osiągnął. Jak na razie wpadłem na pomysł zrobienia na wiki.raszyn.org/ wirtualnej Izby Pamięci. Mam materiały, tylko tak jakoś czasu brak na wprowadzenie. Co to za dowódca, który krzyczy "Naprzód" a nie "Za mną"? P.S. Na wiki.raszyn.org/ każdy może się dopisać i współtworzyć zapis historii Raszyna w sieci. Odpowiedz Link
ziggy_ksiazek Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 23:01 Przypominam o kandydaturze do stołka Jego Wysokości Najwiekszego Nieudacznika Psuja Megalosa Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Do Jacka Wiśniewskiego 29.05.08, 23:24 oj bedzie wstyd jak się wyda kim jesteś i jakich nicków używałoś Odpowiedz Link
raszyniak1 Prośba do sibeliussa. 30.05.08, 08:46 Czy jako moderator tego forum, mógłbyś wycinać posty nie na temat, służące tylko zniechęceniu potencjalnych dyskutujących do uczestnictwa w tej dyskusji? Proponuję wycięcie postów: ziggy_ksiazek i troll. Pod tymi nickami, kryją się ludzie, których jedynym zadaniem jest dyskredytowanie dyskusji która zmierza w niewygodnym dla nich lub ich mocodawców temacie. Tu mamy tego wyraźny przykład. Kiedy okazało sie, że w Raszynie po za Rajkowskim i Iwickim, oraz Darkiem Książkiem, Wawrzyńską i Chmielewskim może znaleźć się ktoś, kto nie jest w nic uwikłany i mógłby zagrozić w kolejnych wyborach temu jednemu wielkiemu układowi, natychmiast psuje się dyskusję. Jeszcze raz proszę o rozważenie możliwości usuwania postów, które nie wnoszą nic do tematu, ba będących wręcz zupełnie nie na temat. Odpowiedz Link
grocholica Re: Do Jacka Wiśniewskiego 31.05.08, 23:57 tak kwestie dotyczące rodziny czyli tak naprawdę szeroko pojętej infrastruktury oświatowej , kulturalnej, medycznej są po prostu śmieszne Lepiej jak ten co zostaje radnym miał np. jakis warsztacik samochodowy, któremu trzeba zapewnić więcej klientów. O taki radny jest bardzo pożądany. Trochę mnie ta pozja rozczarowuje, Kochanowskiego wolę Odpowiedz Link