sibeliuss 23.10.08, 10:21 Protesty zatrzymały też przygotowania do budowy trasy ekspresowej Salomea-Wolica, czyli nowej wylotówki na Kraków i Katowice, która ominie Raszyn i Janki. news.komunikacja.krakow.pl/kraj/index.php?id=200810152 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoskaka Re: Protesty zatrzymały trasę, która ominie Raszy 29.10.08, 18:56 jak to ominie Raszyn? To którędy będzie "biegła" wylotówka na Katowice i krakow? Czyżby zmienili plany i nie chcieli budować autostrady pod moim domem??? Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Protesty zatrzymały trasę, która ominie Raszy 29.10.08, 19:37 Ta informacja dotyczyła tego, że "budowa omijającej Raszyn drogi ekspresowa S8 została zatrzymana protestami". S8 ( jeżeli bedzie budowana ) ma jak na razie jeden projekt. Od Sękocina Lasu ( węzeł na światłach ) do Janek Małych - Wolicy, poprzez Puchały i Nowe Grocholice aż do Opaczy. Niestety głupota GDDKiA, która z uporem maniaka od 2005r pomijała w procedurze prawo unijne, spowodowała zagrożenie jej realizacji. W mojej ocenie skutkiem będzie uchylenie decyzji lokalizacyjnej i obowiązek zrobienia nowych projektów tej drogi. Jakieś 3-4 lata w plecy. Oczywiście gdyby GDDKiA słuchała ludzi ( w tym mojego zdania ) to projekt ( zgodny z obowiązkiem konsultacji i wariantowości ) mniej szkodziłby Gminie Raszyn i mieszkańcom. Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Protesty zatrzymały trasę, która ominie Raszy 29.10.08, 20:47 dziwne, do tej pory byłem przekonany,że brak projektu szkodzi mieszkańcom gminy Raszyn najbardziej Odpowiedz Link
jacek-wisniewski Re: Protesty zatrzymały trasę, która ominie Raszy 29.10.08, 22:12 Najbardziej Raszynowi szkodzi to, że od 1998r nikt nie potrafi wybrać koncepcji dla tzw. węzła Warszawskiego. Dla nas najbardziej strategiczną inwestycją drogową będzie trasa N-S ( tzw. nowy przebieg krajowej 7). Drugą głupotą jest projektowanie przejazdu z Ursusa na Ursynów ( przy zamknięciu Szyszkowej ) naszą Pruszkowską i Godebskiego. Trzecią głupotą jest węzeł w Sękocinie Lesie, a raczej jego wielkość. Podobno od naprawiania lepsze jest zapobieganie. Tak więc protestujący "zapobiegli" w jedyny możliwy przy braku możliwości prezerntacji wobec GDDKiA swoich racji, poprzez zablokowanie. A SZKODA. Odpowiedz Link