ziggyksiazek 30.11.08, 23:33 I Niedziela Adwentu, czuwacie? Roraty pon, wt, śr 18:00, czw, pt, sob 6:30 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grocholica Re: Adwent 2008 01.12.08, 23:21 Zbyszku, nie sądzisz, że 6.30 w sobotę to czysta forma okrucieństwa? A te rozważania nad listami Pawłowymi też ciekawe... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 02.12.08, 00:24 "Przyjdę i uzdrowię go" z Ewang. z dnia 1.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 02.12.08, 07:27 "Szczęśliwe oczy, które widzą to, co wy widzicie" z Ewang. z dnia 2.12.08 Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: Adwent 2008 02.12.08, 12:06 ziggy, piekne i wzniosle to slowa ,niewatpliwie lapiace za serce,wyciskajace lze z oka, majace gleboki sens i niosace prawdziwa prawde, poparta dowodami.oczywiscie mozna by zinterpretowac je na chocby jeden, inny sposob odnoszac sie do terazniejszosci. a co sadzisz o zdaniu,ktore ktos wypowiedzial i mozna by sie pokusic o rozwazenie,czy ma ono sens, jesli tak,to czy jest on ukryty, czy moze przeslanie jest proste i zrozumiale dla wszystkich a moze po prostu sie z nim nie zgadzasz?- "tu nie kana galilejska,tu trzeba z..."(i nie uzyje tu pelnego wyrazu, boc w tym watku nie uchodzi). Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 03.12.08, 07:10 "I przyszły do Niego wielkie tłumy, mając z sobą chromych, ułomnych, niewidomych, niemych i wielu innych, i położyli ich u nóg Jego, a On ich uzdrowił. " z Ewang. z dnia 3.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 04.12.08, 06:01 "Każdego więc, kto tych słów moich słucha i wypełnia je, można porównać z człowiekiem roztropnym, który dom swój zbudował na skale." z Ewang. z dnia 4.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 05.12.08, 05:56 "Według wiary waszej niech wam się stanie! I otworzyły się ich oczy" z Ewang. z dnia 5.12.08 Odpowiedz Link
raszynstraszyn Re: Adwent 2008 05.12.08, 18:00 ziggy-dorosly facet jesteś i wierzysz w takie bzdury! daj se spokój Odpowiedz Link
grocholica Re: Adwent 2008 06.12.08, 00:09 A pamiętam, że w zeszłym roku jaoś tak cieplej rozważania ziggiego zostały przyjęte Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 06.12.08, 06:11 "Bliskie już jest królestwo niebieskie." z Ewangelii z dnia 6.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 07.12.08, 07:29 "Oto Ja posyłam wysłańca mego przed Tobą; on przygotuje drogę Twoją. Głos wołającego na pustyni: Przygotujcie drogę Panu, Jemu prostujcie ścieżki." z Ewangelii z dnia 7.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 08.12.08, 06:08 "Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus." z Ewangelii z dnia 8.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 09.12.08, 07:22 "Jeśli kto posiada sto owiec i zabłąka się jedna z nich: czy nie zostawi dziewięćdziesięciu dziewięciu na górach i nie pójdzie szukać tej, która się zabłąkała?" z Ewangelii z dnia 9.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 10.12.08, 06:10 "Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście..." z Ewangelii z dnia 10.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 11.12.08, 07:35 "Kto ma uszy, niechaj słucha!" z Ewangelii z dnia 11.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 12.12.08, 06:09 "Z kim mam porównać to pokolenie? Podobne jest do przebywających na rynku dzieci, które przymawiają swym rówieśnikom: Przygrywaliśmy wam, a nie tańczyliście; biadaliśmy, a wyście nie zawodzili. Przyszedł bowiem Jan: nie jadł ani nie pił, a oni mówią: Zły duch go opętał. Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije. a oni mówią: Oto żarłok i pijak, przyjaciel celników i grzeszników. A jednak mądrość usprawiedliwiona jest przez swe czyny." z Ewangelii z dnia 12.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 13.12.08, 06:13 "Lecz powiadam wam: Eliasz już przyszedł, a nie poznali go i postąpili z nim tak, jak chcieli. Tak i Syn Człowieczy będzie od nich cierpiał. Wtedy uczniowie zrozumieli, że mówił im o Janie Chrzcicielu." z Ewangelii z dnia 13.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 14.12.08, 13:38 "Pojawił się człowiek posłany przez Boga - Jan mu było na imię. Przyszedł on na świadectwo, aby zaświadczyć o światłości, by wszyscy uwierzyli przez niego...Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską, jak powiedział prorok Izajasz. z Ewangelii z dnia 14.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 15.12.08, 06:08 "Gdy Jezus przyszedł do świątyni i nauczał, przystąpili do Niego arcykapłani i starsi ludu z pytaniem: Jakim prawem to czynisz? I kto Ci dał tę władzę? Jezus im odpowiedział: Ja też zadam wam jedno pytanie; jeśli odpowiecie Mi na nie, i Ja powiem wam, jakim prawem to czynię. Skąd pochodził chrzest Janowy: z nieba czy od ludzi? Oni zastanawiali się między sobą: Jeśli powiemy: z nieba, to nam zarzuci: Dlaczego więc nie uwierzyliście mu? A jeśli powiemy: od ludzi - boimy się tłumu, bo wszyscy uważają Jana za proroka. Odpowiedzieli więc Jezusowi: Nie wiemy. On również im odpowiedział: Więc i Ja wam nie powiem, jakim prawem to czynię" z Ewangelii z dnia 15.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 16.12.08, 06:09 "Co myślicie? Pewien człowiek miał dwóch synów. Zwrócił się do pierwszego i rzekł: Dziecko, idź dzisiaj i pracuj w winnicy! Ten odpowiedział: Idę, panie!, lecz nie poszedł. Zwrócił się do drugiego i to samo powiedział. Ten odparł: Nie chcę. Później jednak opamiętał się i poszedł. Któryż z tych dwóch spełnił wolę ojca? Mówią Mu: Ten drugi. Wtedy Jezus rzekł do nich: Zaprawdę, powiadam wam: Celnicy i nierządnice wchodzą przed wami do królestwa niebieskiego. Przyszedł bowiem do was Jan drogą sprawiedliwości, a wyście mu nie uwierzyli. Celnicy zaś i nierządnice uwierzyli mu. Wy patrzyliście na to, ale nawet później nie opamiętaliście się, żeby mu uwierzyć." z Ewangelii z dnia 16.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 17.12.08, 06:06 "Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama (...) Jakub ojcem Józefa, męża Maryi, z której narodził się Jezus, zwany Chrystusem. Tak więc w całości od Abrahama do Dawida jest czternaście pokoleń; od Dawida do przesiedlenia babilońskiego czternaście pokoleń; od przesiedlenia babilońskiego do Chrystusa czternaście pokoleń." z Ewangelii z dnia 17.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 18.12.08, 07:37 "Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi,z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. Gdy powziął tę myśl, oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów . A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami. Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie." z Ewangelii z dnia 18.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 19.12.08, 07:30 "Lecz anioł rzekł do niego: Nie bój się Zachariaszu! Twoja prośba została wysłuchana: żona twoja Elżbieta urodzi ci syna, któremu nadasz imię Jan. Będzie to dla ciebie radość i wesele; i wielu z jego narodzenia cieszyć się będzie. Będzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery pić nie będzie i już w łonie matki napełniony będzie Duchem Świętym. Wielu spośród synów Izraela nawróci do Pana, Boga ich; on sam pójdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, żeby serca ojców nakłonić ku dzieciom, a nieposłusznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotować Panu lud doskonały." z Ewangelii z dnia 19.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 20.12.08, 07:27 "Bóg posłał anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do Dziewicy poślubionej mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. Lecz anioł rzekł do Niej: Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. A oto również krewna Twoja, Elżbieta, poczęła w swej starości syna i jest już w szóstym miesiącu ta, która uchodzi za niepłodną. Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego. Na to rzekła Maryja: Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa! Wtedy odszedł od Niej anioł." z Ewangelii z dnia 20.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 21.12.08, 07:53 "W szóstym miesiącu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do Dziewicy poślubionej mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą, <błogosławiona jesteś między niewiastami>. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. Lecz anioł rzekł do Niej: Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca. Na to Maryja rzekła do anioła: Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. A oto również krewna Twoja, Elżbieta, poczęła w swej starości syna i jest już w szóstym miesiącu ta, która uchodzi za niepłodną. Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego. Na to rzekła Maryja: Oto Ja służebnica Pańska, niech Mi się stanie według twego słowa! Wtedy odszedł od Niej anioł." z Ewangelii z dnia 21.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 22.12.08, 07:05 "Wtedy Maryja rzekła: Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Święte jest Jego imię a swoje miłosierdzie na pokolenia i pokolenia [zachowuje] dla tych, co się Go boją. On przejawia moc ramienia swego, rozprasza [ludzi] pyszniących się zamysłami serc swoich. Strąca władców z tronu, a wywyższa pokornych. Głodnych nasyca dobrami, a bogatych z niczym odprawia. Ujął się za sługą swoim, Izraelem, pomny na miłosierdzie swoje jak przyobiecał naszym ojcom na rzecz Abrahama i jego potomstwa na wieki. Maryja pozostała u niej około trzech miesięcy; potem wróciła do domu." Ewangelii z dnia 22.12.08 Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: Adwent 2008 23.12.08, 06:06 "Dla Elżbiety zaś nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy jej sąsiedzi i krewni usłyszeli, że Pan okazał tak wielkie miłosierdzie nad nią, cieszyli się z nią razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać dziecię, i chcieli mu dać imię ojca jego, Zachariasza. Jednakże matka jego odpowiedziała: Nie, lecz ma otrzymać imię Jan. Odrzekli jej: Nie ma nikogo w twoim rodzie, kto by nosił to imię. Pytali więc znakami jego ojca, jak by go chciał nazwać. On zażądał tabliczki i napisał: Jan będzie mu na imię. I wszyscy się dziwili. A natychmiast otworzyły się jego usta, język się rozwiązał i mówił wielbiąc Boga. I padł strach na wszystkich ich sąsiadów. W całej górskiej krainie Judei rozpowiadano o tym wszystkim, co się darzyło. A wszyscy, którzy o tym słyszeli, brali to sobie do serca i pytali: Kimże będzie to dziecię? Bo istotnie ręka Pańska była z nim." z Ewangelii z dnia 23.12.08 Odpowiedz Link
beata103 Re: Adwent 2008 30.12.08, 12:49 Zbyszku, Dziękuję za fragmenty z Ewangelii na czas radosnego oczekiwania. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link