Dodaj do ulubionych

terapia schematu

28.02.13, 09:44
mam pytanie

Czy ktos moze z was chodzil/ chodzi na terapie schematu? Co o niej sadzicie? Wiem, ze jest ona skierowana wlasnie na zaburzenia osobowosci ale czy jest skuteczna?
wlasnie nie wiem jaka terapie wybrac psychoanalize czy terapie schematu.....podzielcie sie swoimi doswiadczeniami na temat terapii...
Obserwuj wątek
    • gitana_guapa Re: terapia schematu 28.04.13, 21:52
      Jestem w takiej terapii. Za wcześnie by mówić o wnioskach ale na razie wygląda to dobrze. Daje nadzieję.
    • madamebuterfly3 Re: terapia schematu 25.06.13, 22:03
      Droga megpie13 to Ty musisz wybrać odpowiednią metodę terapii dla siebie. Nie chodzi tutaj o twórców, załorzycieli czy to czym dany nurt się charakteryzuje. to jest poza tobą. Nic nie musisz o tym wiedzieć nawet niewiele powinno Cię to obchodzić. Napisałaś zab. osobowości; nie wiem bo nie podałaś jaki typ ale ogólnie w tego tupu schorzeniach najlepsza jest metoda techniką behawioralno-poznawczą. Standard we wszystkich klinikach nerwic w kraju. Dobre jest też podejście psychodynamiczne, wogóle jakiekolwiek korzystanie z psychologii pozytywnej poznawczej. Z kolei psychoanaliza jest odpłatna, nierefundowana i bardzo bardzo droga. Będąc w terapii co 2-3 dzień wydajesz miesięcznie 1000-1500 zł. Poza tym to "dłubanie" w głębi siebie.
      Bolesne, żmudne, długotrwałe. Nie zniechęcam ciebie ale pamiętaj idąc na psychoanalizę jakąkolwiek (a jest ich kilka) idziesz na żywioł.
      Pamiętaj, że na początku musi być gorzej i niekiedy trudno by później było łatwiej i prościej.
      A tak naprawdę liczy się człowiek. To czy mu ufasz, nie wstydzisz się go (terapeuty), czy potrapisz z nim rozmawiac w zwykły sposób.
      Nad terapią pracujesz tak naprawdę sama i sama musisz sobie pomóc. terapeuta jak ten dobry duch tylko czuwa nad tobą. Niekiedy spauzuje, pomoże ujrzeć konkret, dotknie źródła
      problemu. Ale tak naprawdę to TY bierzesz ster w swoje ręce i wybierasz to co jest dla Ciebie najważniejsze.
      Powodzenia MEGPIE13 ;-)). Jeśli terapia schematu Ci służy to chódź na nią.
    • kbkbkbart Re: terapia schematu 01.07.13, 12:35
      Byłam ostatnio u psychologa, zalecił mi właśnie takową terapię, ale muszę przyznać, że jest to całkiem kosztowne, bowiem jedna wizyta, to koszt rzędu 120-150 zł. Sama nie wiem, czy w to brnąć. Co o tym myślicie?
    • brinek Re: terapia schematu 13.10.13, 22:29
      Terapia schematu to naprawdę skuteczna forma terapii przy zaburzeniach osobowości. Sama jestem terapeutą, ale też chcę podjąć swoją własną terapię schematów, bo w nią wierzę i widziałam jak się nią pracuje. Ceny są różne, ale też przygotowanie terapeuty do jej prowadzenia też jest różne, bo to w Polsce nowa metoda i praktyków zbyt wielu nie ma. Życzę powodzenia i dobrego, mądrego człowieka na twojej drodze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka