Dodaj do ulubionych

Rodzeństwo

12.03.13, 16:53
Zbieram dane obserwacyjne, tak z grubsza aby sprawdzić czy jest pewna korelacja. Byłbym wdzięczy za odpowiedzi osób które mają cechy osobowości borderline (odpowiedzi mogą być na priv jeśli ktoś nie chce się zdradzać publicznie).

Interesuje mnie którym byliście dzieckiem Waszych rodziców, tzn. czy mieliście starsze czy młodsze rodzeństwo pod jednym dachem i interesuje mnie Wasza odległość wiekowa od starszego i młodszego rodzeństwa. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • 7mka7 Re: Rodzeństwo 12.03.13, 17:06
      Nie wydaje mi się, by kwestia rodzeństwa miała jakiś wpływ na to czy ktoś ma BPD czy nie. Badania wyraźnie dowiodły że częściej zapadają na to kobiety niż mężczyźni. Natomiast jak do tej pory nie ma większej zgody co do przyczyn, więc czemu miałoby mieć znaczenie czy się ma rodzeństwo i w jakim odstępie czasu.
      Mimo to odpowiem - jestem pierwsza z dwójki, brat 2 lata młodszy. Ja BPD, on ADHD.
      • babalaba Re: Rodzeństwo 13.03.13, 13:12
        Siostra, 10 lat młodsza. Od początku to ja się nią zajmowałam.
        • czarnakrowawkropkibordoo Re: Rodzeństwo 13.03.13, 20:44
          Pierwsza z trójki. Brat i siostra 7 i 8 lat młodsi. Moje własne dzieciństwo lub jego namiastka skończyły się wraz z ich urodzeniem. Robiłam za niańkę, bo byłam podobno nad wyraz dojrzała i odpowiedzialna.
    • czita88 Re: Rodzeństwo 13.03.13, 23:22
      brat młodszy o rok. każde z nas jako niechciany efekt uboczny, a nie cel sam w sobie.
    • w0lnanazwak0nta Re: Rodzeństwo 20.03.13, 14:02
      Pierwsza z trójki : siostra 7 , brat 16 lat młodszy. Oczywiście byłam ich " drugim rodzicem", moje dzieciństwo skończyło się w wieku ok 10 lat.
    • bimees Re: Rodzeństwo 21.03.13, 01:15
      Pierwsza i chyba ostatnia.
    • rosmam Re: Rodzeństwo 16.04.13, 13:27
      Ja jestem pierwsza, brat o 9 lat młodszy. Też się nim zajmowałam od małego.
      • everest6 Re: Rodzeństwo 10.05.13, 01:03
        mam młodszą siostrę o sześć lat
        Ja widzę zależność - pierwsze dzieci. Rodzice byli zbyt zajęci sobą, nie mieli czasu ani predyspozycji. Cóż, życie. Przecież sami w gruncie rzeczy są bardzo niedojrzali i w gruncie rzeczy to nie ich wina. Z drugiej strony to wk...ące zwyczajnie i tyle.

Ciekawe czy obserwujecie (podejrzewam, że tak), że wasze młodsze rodzeństwo takie jakieś bardziej poukładane i dojrzałe no a przecież wychowało się wydawać by się mogło w tych samych warunkach. Jak to możliwe, że tak się różnimy? Odpowiedź jest zaskakująca, przynajmniej mnie zaskoczyła. Pewnie się nad tym zastanawiacie, może niektórzy odkryją ten fakt na terapii a może sami.
    • studentka60 Re: Rodzeństwo 07.05.13, 19:23
      Witam,

jestem studentką psychologii i z racji tego, ze interseuję się zaburzeniem borderline - piszę o nim pracę. Bardzo proszę o pomoc w badaniach. Dotyczą one środowiska rodzinnego. Każdy kwestionariusz się liczy. Z racji tego, że mało jest badań na ten temat liczę na Was. Kwestionariusze są pod linkiem:

www.ankietka.pl/ankieta/113635/psychologia.html

Nie trzeba mieć diagnozy Borderline !

Dziękuję
    • ninka280 Re: Rodzeństwo 09.05.13, 11:34
      Nie wiem jak wejść na priv'a.
      • nvv Re: Rodzeństwo 09.05.13, 16:03
        Możesz kliknąć mojego nicka, pojawi się mój profil
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka