Dodaj do ulubionych

Suplementacja

29.06.05, 10:10
Panie Arturze
Od jakiegoś już czasu, zwłaszcza na tzw Zachodzie suplementacja żywieniowa rozwija się i zdobywa niemałe uznanie konsumentów. Równocześnie głośno dają o sobie znać wszyscy przeciwnicy tego typu dodatków. Produkty tego typu są zachwalane jako właściwe uzupełnienie składników odżywczych w naszych organizmach, przez co są nawet w stanie wyprowadzić z naszego kochanego ciałka uciążliwą i czasami groźną chorobę . Wydaje się to ważne zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, że dzisiejsza żywność ma najczęściej niewiele wspólnego z właściwym pokarmem, który powinien być dostarczany do naszych organizmów. Jest modyfikowana, nafaszerowana chemią. Zamiłowanie Polaków do farmaceutyków jest powszechnie znane, do niechigienicznego trybu życia także.
Moje pytanie brzmi: jak dzisiejsza dietetyka traktuje tę dziedzinę i czy są Panu znane takie firmy jak: Nutrilite, Dr Nona czy Akuna? Co Pan o nich sądzi?
Jacek
Obserwuj wątek
    • artur.kalinski Re: Suplementacja 01.07.05, 16:59
      Faktycznie w naszych czasach coraz trudniej jest (mimo ogromnego wyboru
      produktów spożywczych) skomponować zbilansowaną i w pełni wartościowy jadłospis.
      Dlatego osobiście jestem zwolennikiem wspomagania diety preparatami
      witaminowo-mineralnymi. Jeżeli nie na co dzień, to przynajmniej w okresach
      przesileń jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym.
      Wybór na tym rynku również daje ogromny wachlarz możliwości: od preparatów
      jednej witaminy czy składnika mineralnego, poprzez kompleksy o działaniu
      kierunkowym, a skończywszy na preparatach kompleksowych (jak np. wymienione
      przez Pana).
      Przestrzegam jednak przed niekontrolowanym (i często bezmyślnym) próbowaniu
      wszystkiego, albo wręcz przeciwnie - nadmiernemu zaufaniu do tylko jednego
      suplementu. Pierwsze postępowanie nie sprzyja ustabilizowaniu się funkcji
      organizmu w kierunku optymalnego wykorzystania składników przyjmowanych
      preparatów przez organizm, drugie natomiast (praktykowane np. przez wiele lat)
      może grozić niedoborami składników, których w preparacie akurat nie ma, bądź
      nadmiernym nagromadzeniem się innych.
      Sam stosuję metodę urozmaicenia (dokładnie tak jak w diecie). I tak np: w zimie
      stosuję preparaty witaminowe z kofeiną (zamiast kawy), na wiosnę witaminę C z
      rutyną, raz na jakiś czas magnez, a ostatnio preparat wspomagający pracę
      ośrodkowego układu nerwowego (ale bez kofeiny). Obecnie wyjeżdżam na urlop i
      będę chłonął wyłącznie jod z nadmorskiego powietrza (żadnej dodatkowej
      suplementacji).
      Moje osobiste wieloletnie doświadczenie (zarówno z pacjentami, jak i swoim
      organizmem) wskazuje na dużą skuteczność tej metody. Nie uzależniam się również
      od żadnej konkretnej marki ani producenta (celowo), chociaż staram się nie
      wybierać produktów najtańszych.
      Ze wspomnianych przez Pana firm miałem do czynienia z dwoma a o wszystkich co
      nieco wiem. Oferują one gamę preparatów multiwitaminowo-mineralnych opracowanych
      na bazie wyjątkowych (w każdym przypadku oczywiście opatentowanych) ziół,
      grzybów, glonów lub innych organizmów żywych o wyjątkowo pozytywnych
      właściwościach zdrowotnych. Wszystkie też posiadają komplet badań i certyfikatów
      wydanych przez renomowane jednostki badawcze, potwierdzające ich cudowne
      właściwości. Niestety największą ich wadą jest cena.
      Nie mam nic przeciwko ich stosowaniu, ale uważam, że (tak jak w przypadku każdej
      suplementacji) rodzaj preparatu powinien być dobrany dla danego organizmu nie
      przez handlowca dystrybuującego daną markę, ale przez specjalistę (dietetyka,
      lekarza-dietetyka, żywieniowca).
      Dlatego m.in. ja nie zdecydowałem się na dystrybucję żadnej z tych firm.
      Pozdrawiam
      • jacek1956 Re: Suplementacja 02.07.05, 12:43
        Bardzo Panu dziękuję za poświęcony mi czas i za zawarte w odpowiedzi sugestie. Życzę miłego wypoczynku i dużej ilości wdychanego jodu
        • sylwia961 Re: Suplementacja 09.08.05, 19:58
          Ile powinna trwać kuracja suplementami?
          • jacek1956 Re: Suplementacja 10.08.05, 07:34
            Nie wiem czy do mnie kierujesz te pytanie Sylwio?
            Mimo to odpowiadam, że z definicji suplement to dodatek
            do naszej codziennej diety. Potrzeba takiego działania wynika z braku
            wszystkich niezbędnych składników odżywczych dostarczanych razem z pokarmem.
            To efekt fatalnej jakości pożywienia,niewłaściwej diety,
            zanieczyszczonego środowiska i kilku innych czynników.
            W związku z powyższym witaminowe suplementy powinny być uzupełnieniem
            naszej codziennej diety. Warunkiem podstawowym zaś do takiego zachowania
            jest preparat o wysokim standardzie i świadomość tego, co się przyjmuje. Gwarantuje to, że nie dojdzie do przedawkowania jakiejś witaminy czy minerału
            lub pierwiastka śladowego.
    • tatakazik Re: Suplementacja 12.08.05, 21:37
      O suplementach.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32945

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka