Dodaj do ulubionych

Nowa droga, a linie autobusowe

05.06.13, 21:28
Witam, przy okazji zakończenia budowy łącznika ulicy Skarbka z Gór z ulicą Jesiennych Liści (ma to nastąpić na jesieni), warto by minimalnie zmienić system komunikacyjny na ZB, przez zmianę trasy 527 i utworzenie nowej linii przyspieszonej. Oto moja propozycja:

527 - od przystanku OS.DERBY do p.ŚW.WINCENTEGO obecną trasą, potem do krańca CH ARKADIA (z zatrzymaniem na przystankach ŻUROMIŃSKA, RONDO ŻABA, DW.GDAŃSKI) - obsługa pierwszej linii metra

5xx - nowa linia przyspieszona po dawnej trasie 527, trasa: OS.DERBY - nowa droga - Głębocka (powrót Głębocka - Berensona - Skarbka z Gór) - Młodzieńcza - Radzymińska - Solidarności - OKOPOWA (dojazd do dwóch linii metra)

Obie linie mogłyby kursować naprzemiennie. Czekam na dalsze propozycje.

PS. Jak się będzie nazywać łącznik Skarbki z rondem?
Obserwuj wątek
    • poulq Re: Nowa droga, a linie autobusowe 06.06.13, 09:56
      A co ma zbudowanie łącznika SzG do przeniesienia trasy w stronę Arkadii? Wydaje mi się, że most gdański cały czas się korkuje. A Radzymińska nie korkuje się w ogóle (czasem parę minut na Młodzieńczej). 527 bardzo sprawnie obsługuje zarówno I linię metra jak i II jak już powstanie. Obsługuje też Stare Miasto i Nowy Świat.
      Trasa do CH Arkadii obsługuje tylko metro...
    • bialoleka.jest.jedna Re: Nowa droga, a linie autobusowe 06.06.13, 12:36
      pl.wikipedia.org/wiki/Skarbek_z_Gór
      Skarbka... dopełniacz smile

2 linie byłyby dobre. Tylko jak to pogodzić z cięciami w komunikacji?
      Z drugiej strony komunikacja w rejonie Głębockiej jest stosunkowo dobra (w porównaniu do sytuacji sprzed 3-4 lat).
      • vesiputus Re: Nowa droga, a linie autobusowe 06.06.13, 16:06
        Przy zmianie trasy linii 527 zdania były mocno podzielone. Jedni chcieli aby jeździła do Arkadii, inni aby do MRA. Przez utworzenie nowej linii można by to ze sobą pogodzić.
        • poulq Re: Nowa droga, a linie autobusowe 07.06.13, 09:06
          Zdania były podzielone, racja. Ja np jadę na wierzbno, więc wszystko mi jedno czy wsiądę na gdańskim czy na ratuszu. Natomiast nie jest mi wszystko jedno czy stoję 40 min w korku na gdańskim i dojeździe i jadę do metra albo 25 min (gdy nie ma korków) albo ponad godzinę (gdy są). A częściej jednak są tam korki a masakra zacznie się dopiero gdy zamkną grota.
          Trasa do Bankowego natomiast jest dłuższa bo zazwyczaj około 30-35 min, natomiast prawie nigdy nie dłużej. Poza tym obsługuje Stare Miasto i Nowy Świat.
          Dyskusja jednak jałowa bo mam przekonanie graniczące z pewnością, że ZTM nie uruchomi drugiej linii 5xx do metra z ZB.
    • bartek742 Re: Nowa droga, a linie autobusowe 07.06.13, 08:30
      A co to za droga - mozesz podrzucic jakies mapy, decyzje?
    • sibeliuss Re: Nowa droga, a linie autobusowe 07.06.13, 09:12
      Zmartwię Cię, w obecnej sytuacji nowa linia może powstać tylko kosztem częstotliwości kursowania linii 527. Pasuje Ci 527 co 30 minut w weekend i co 20 minut w dni pracy?
    • piotrusx Re: Nowa droga, a linie autobusowe 08.06.13, 15:33
      Dobry pomysł, ale myślę, że zapomniałeś o mieszkańcach osiedli wzdłuż ul. Lewandów...
      Jeżeli miałaby takowa powstać powinna w podobny sposób do 132 jeździć - przynajmniej jeżeli chodzi o rejon SzG - Lewandów.
    • vesiputus Re: Nowa droga, a linie autobusowe 09.06.13, 12:55
      Mamy na ZB trzy równoległe do siebie ulice (Ostródzką, Skarbka z Gór i Głębocką) które należy obsłużyć. O ul.Lewandów też pomyślałem.

A zresztą, oto mój drugi pomysł na ukształtowanie systemu komunikacyjnego na ZB:
      120 - obecna trasa, dojazd do drugiej linii metra
      132 - obecna trasa, dojazd do pierwszej linii metra
      527 - utworzenie pętli przy skrzyżowaniu Ostródzkiej i Berensona, skierowanie na trasę BERENSONA - GŁĘBOCKA - WINCENTEGO - SŁOMIŃSKIEGO - CH ARKADIA (dwukierunkowo)
      5xx - nowa linia, trasa: BERENSONA - SKARBKA Z GÓR - nowa droga - WINCENTEGO - RADZYMIŃSKA - METRO RATUSZ (dwukierunkowo)
      E-x - nowa linia szczytowa, wzmocnienie 5xx, kursująca po obecnej trasie 527

Dojazd do metra z poszczególnych ulic:
      ul.Ostródzka - dojazd do pierwszej linii metra (132).
      ul.Lewandów - dojazd do pierwszej (132) i drugiej (120) linii metra.
      u.Głębocka - dojazd do pierwszej (527, E-x) i drugiej (120, E-x) linii metra.
      ul.Skarbka z Gór - dojazd do pierwszej (5xx, E-x) i drugiej (527, E-x) linii metra.
      ul.Berensona - dojazd do pierwszej (132, 527, 5xx) i drugiej (5xx) linii metra.

W tej chwili linia 527 obsługuje i Głębocką i Skarbka z Gór. Mój pomysł polega na tym, aby każda linia obsługiwała inną ulicę. Linię 527 można po prostu podzielić na 2 linie, dodatkowo wzmacniane w szczycie przez linię ekspresową.

@bartek742: Tutaj droga została opisana: www.gazetaecho.pl/skarbka-z-gor-az-do-ronda_64658
      • piotrusx Re: Nowa droga, a linie autobusowe 09.06.13, 13:24
        Wg Twojej propozycji dla mieszkańców osiedli wzdłuż ul. Lewandów nie ma żadnego udogodnienia poza tym, że jak się już dojedzie do Głębockiej (jak obecnie) w celu przesiadki do pospiesznego autobusu lub ekspresowego, może człowiek się wciśnie trochę głębiej. Nic więcej. Pozostaje korzystanie ze zwykłych linii jak dotychczas.
        • sibeliuss Re: Nowa droga, a linie autobusowe 10.06.13, 08:36
          Należy pamiętać, że ten nowy układ ma obsłużyć ta sama liczba pojazdów co do tej pory, tego autor pomysłu chyba nie wziął pod uwagę?
    • ewa-03 Re: Nowa droga, a linie autobusowe 10.06.13, 09:08
      Może warto rozważyć linię 152. Wydaje mi się, że mogłaby ona nieco ułatwić życie mieszkańcom Białołęki, a chyba jej wydłużenie mogłoby być realne. Dziś nie dojeżdża do ZB. Jedzie z Tarchomina do AŚ Białołęka, a szkoda bo ZB mogłoby mieć niewielkim kosztem dobre połączenie z Dzielnicą i PKP Płudy. Obecnie końcowy tego autobusu jest obok więzienia na Białołęce, zatem do ZB jest ok. 3-4 km tj. ok. 5- 10 min dalej ( wyobrażam sobie że mogłaby zostać pociągnięta do Płochocińskiej, mostkiem do Białołęckiej, Juranda, Ostródzkiej, Skarbka z gór (osiedle DERBY) i albo tu by kończyła albo dalej przez Grodzisk, Ruskowy Bród (osiedle J.W) do Kobiałki, albo Ostródzką prosto do Kobiałki ( osiedle REGATY ), a mieszkańcy mieliby połączenie z Urzędem dzielnicy, PKP Płudy i Tarchominem. Dałoby to połączenie ze szkołą STO na Dziatwy, szkołą „Inspiracja” na Mehoffera oraz „Naszą szkołą” na Myśliborskiej/Liczydło ( co w przypadku naszych przepełnionych stanowi pewną alternatywę ). Wydaje mi się, że ważne jest również to, że byłby choć jeden autobus łączący mieszkańców z Urzędem Dzielnicy Białołęki. Ponadto na jest Centrum Multimedialne to też niedaleko trasy tego autobusu, basen, lodowisko i kilka placów zabaw np. Odkryta, Ceramiczna dodatkowo przedszkola i żłobki. Ważnym punktem jest również służba zdrowia przychodnie na Bohaterów/Majorki, na Myśliborskiej i Milenijnej. Ponadto na Tarchominie jest znacznie więcej połączeń autobusowych, które mogłyby ułatwić dojazd mieszkańcom ZB w różne części W-wy i metra. Ten autobus dojeżdża też do lasów Choszczówki. Na trasie tego autobusu jest również przystanek PKP Płudy zatem ZB uzyskałoby dodatkowo połączenie z SKM zarówno w kierunku lotniska Chopina jak i Modlina ( w tym dworzec gdański, zchodni, centalny, Rakowiec itp szybko i wygodnie). Chyba więc warto, zwrócić uwagę na tą linię, zwłaszcza, że jest chyba trochę niwykorzystana, albo inaczej mogłaby służyć znacznie większej liczbie mieszkańców ( Derby, Regaty J.W i wszystkie inne okoliczne domy) a to tylko przedłużenie i to naprawdę nie jakieś ogromne. Myślę, że warto zobaczyć obecną trasę tego autobusu i przykładowe połączenia SKM.
      • sibeliuss Re: Nowa droga, a linie autobusowe 10.06.13, 09:35
        Niestety mur zakładu karnego sprawia, że skręcając z Ciupagi w Cieślewskich nie ma żadnej widoczności, a planowane rondo to śpiewa dalekiej przyszłości.
        • winnux8 Re: Nowa droga, a linie autobusowe 13.06.13, 16:38
          Bez przesady, nie jest to aż takie utrudnienie, Alpino by się zmieścił i skręcił bezproblemowo, a np. przedłużenie 152 do Brzezin ulicami Cieślewskich i Białołęcką brzmi całkiem nieźle.
          • sibeliuss Re: Nowa droga, a linie autobusowe 13.06.13, 23:44
            Jakby mógł to by tak kursował - były przeprowadzane testy, chyba że posiadasz większą wiedzę w tym temacie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka