karlin 07.11.06, 23:21 Szlachectwo samotności i rozpacz zwycięstwa. Ale chyba tylko w ten sposób można naprawdę poznać smak i umiłowanie takich słów, jak honor, patriotyzm, ojczyzna, naród. Można było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
echo_o JP I + JP II => genialna konkluzja przesłania... 07.11.06, 23:22 ...Ziembińskiego. Piękny film, dobry program. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Pamiętam te rocznice 11 listopada 07.11.06, 23:26 Pod Grobem Nieznanego Żołnierza. Grupka osób, kwiaty, przemawiający Ziembiński. Do czasu, aż do zwinęła bezpieka, co było doroczną tradycją. Ze wstydem - żałowaliśmy go. Wiedzieliśmy, że tak trzeba, ale tak trudno nam było uwierzyć - po co? Przepraszam, Panie Wojciechu. Odpowiedz Link Zgłoś
olo335 Re: JP I + JP II => genialna konkluzja przesł 08.11.06, 17:45 Nie przekonał mnie Pan Ziembiński stwierdzeniami / nieomal wprost / że tylko On I J. Olszewski to jedyni patrioci na tym padole zdrady i zaprzaństwa. Ot taki don Kichote opozycji tzw niepodległosciowej.Trochę groteskowa postac z tego filmu, ku pokrzepieniu, sie wyłania. Wszyscy zdrajcy , on jeden prawy Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
logo_kyan Re: Wojciech Ziembiński 07.11.06, 23:46 Wojciech Ziembiński - Prawdziwy Patriota ! Wylansowane autorytety jak Michnik (generał jest ok!), Geremek i inni im podobni są przy Wojciechu Ziembińskim bladzi i spłowiali. Poza tym doskonały film i program. Coraz więcej takich w I PR TV. Warto było obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: I Kwach pijany nad grbami... 07.11.06, 23:48 te zestawienie z Ziembinskim i jego dzialaniami tylko pokazuje jakim petakiem jest Kwach i jego towarzysze...to bylo porazajace zestawienie i chyba nigdy lepiej nie zostalo pokazane kim byli i sa postkomunisci... Ten dokument powinien byc pokazany na lekcjach wychowawczych lub historii. Odpowiedz Link Zgłoś
torpeda.wulkaniczna Wstrząsające uwagi 08.11.06, 07:42 o Rosjanach ciągle mieszających. Niezadowolony Kaszlew.Pułkownik KGB urzędujący w MSW. Malutki Wałęsa,"ps.Bolek" tchórzący przed odsłonięciem Pomnika Pomordowanych. O Piotrowskim - kapitan nad pułkownikami. Oleksy musztardówkowy i kiwający się Kwaśniewski. Kiszczakowa impreza w Magdalence i Drogi Bronisław w Paryżu - z dziewiętnastoletnim stażem w PZPR. Bardzo pouczające zestawienia. A wywiad z roku 2000... Racja, Ossey. To powinien zobaczyc każdy młody Polak. Nie każdy będzie - i musi być- taki jak Ziembiński. Ale musi wiedzieć, co tacy ludzie myślą o wolności i niepodległości. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatykow Re: Wstrząsające uwagi 08.11.06, 17:02 orpeda.wulkaniczna napisał: > ... > Racja, Ossey. To powinien zobaczyc każdy młody Polak ... Każdy młody i wielu już nie młodych. W każdym wieku można otworzyć oczy, jeśli patriotyzm ma się w genach. A myślę, że większość Polaków ma. Trzeba to po prostu w sobie odkryć. A patriotyzm Ziembińskiego jest jednocześnie niesłychanie uczuciowy i praktyczny, wręcz dotykalny... Odpowiedz Link Zgłoś
stef111 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:19 Przesłanie Ziembińskiego poruszające, szczególnie powinno być skierowane do młodszych i chcących cokolwiek zrozumieć z najnowszej historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
torpeda.wulkaniczna Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:40 Wątek jak widać mało interesujący. Uroda Kaczyńskiej ważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
patryot Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:53 Chylę czoło przed Panem Panie Wojciechu. Byliśmy, jesteśmy i bedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:22 torpeda.wulkaniczna napisał: > Wątek jak widać mało interesujący. > Uroda Kaczyńskiej ważniejsza. Witaj Torpedo. Celna uwaga. Pewnie wiekszość tutejszych forumowiczów śliniła sie na widok dwóch tvn-owskich durniów, bo chyba oba programy zazebiały sie. Odpowiedz Link Zgłoś
jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:33 Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W. Ziembińskim. Film obejrzałem z zapartym tchem. Popieram zgłoszona myśl - tem film powinien wejść do obowiązkowych lektór na godzinach wychowawczych lub wychowania obywatelskiego. Niesamowite zestawienie postawy bohatera tego filmu i byłego prezydenta.A właściwie byłych prezydentów. I jeszcze jedno - postawa Wujca. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:41 Widząc ortograficzne byki jakie walisz, nie dziwię się że nie słyszałes o takich ludziach. Obowiązkowa nauka poprawnej polszczyzny zawsze była obecna w szkołach, nawet w prl-u. Odpowiedz Link Zgłoś
jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:48 Literówki , bo tak nazę te błędy, zauważyłem już po emisji. Nie chciałem pisać dodatkowego postu ze słowem przepraszam.Okazuje się , że są one ważniejsze od meritum sprawy. Tym charakteryzują sie wykształciuchy Odpowiedz Link Zgłoś
jtb Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 10:47 jastan1 napisał: > Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W. > Ziembińskim. Film To musisz byc bardzo młody jak o nim nie słyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Wcale nie musi być młody. Wystarczy, że 17 lat czy 08.11.06, 10:55 tał tylko Politykę, Tygodnik Powszechny, Res Publicę Nową oglądal od momentu powstania Polsat i TVN. Zamiast pochwalić człowieka i ubolewać nad mediami III RP czepiacie się go. Odpowiedz Link Zgłoś
jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 11:11 jtb napisał: To musisz byc bardzo młody jak o nim nie słyszałeś Nie jestem taki młody ale przyznaje , ze nie słyszałem. Zdyskusji wynika że jestem na tym polu osamotniony, inni słyszeli i co??? Samo słyszenie nic lub niewiele daje.Trzeba jeszcze jasno wyrażać swoje stanowisko wobec osoby, jej poglądów itd. Wy ubolewacie nad moją ortografia , wiekiem, źródłami wiedzy . Ale co sądzicie o poglądach Pana Wojciecha Ziembińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 __________Tu se poczytaj 08.11.06, 11:41 forum.wprost.pl/ar/?O=585384&AO=95918&NZ=9 Odpowiedz Link Zgłoś
jtb Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 11:43 To był jedyny znany mi człowiek, ktory walczył o odzyskanie niepodległości polski. W tej swojej walce raczej byl odosobniony bo wtedy wydawalo sie to utopią. Cała ówczesna opozycja jeżeli nawet myślala o wyzwoleniu się spod wpływów ZSRR i odzyskaniu niepodległości to nie mówiła o tym głośno. Za PRL opozycaj starała się raczej naprawiac socjalizm niż go zwalczyc, wydawało się wtedy, że jest to niemozliwe a ZSRR będzie istniał wiecznie. Można postawic teze, że gdyby nie ciągłe kłopoty za komuny z zaopatrzeniem rynku to komuna by dalej istniała, bo wtedy wszelkie wystąpiena społeczne w sprawie odzyskania wolności nie miały by tak wielkiego poparcia w narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 19:52 jtb napisał: > > To był jedyny znany mi człowiek, ktory walczył o odzyskanie niepodległości > polski. walczył? to chyba zbyt duże słowo na określenie zanoszenia kwiatków pod pomnik KORowcy przynajmniej robili coś co przynosiło wymierny pożytek dla innych Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 17:04 jastan1 napisał: > Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W. > Ziembińskim. Film obejrzałem z zapartym tchem. Dobrze, że się nie udusiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 19:45 wujcio44 napisał: Dobrze, że się nie udusiłeś. Dzięki za troskę Odpowiedz Link Zgłoś
echo_o Dla zainteresowanych: 08.11.06, 10:52 Nielubiegazety2 wspomniał już powyżej, że dziś o 15.00 na Polonii będzie powtórka. Poza tym, program powinien lada chwila pojawić się na iTVP, które archiwizuje wszystkie odcinki cyklu "A dobro Polski ?" : www.itvp.pl/adobropolski/i.tvp/ Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Ziembiński, Ziembiński.. skąd znam to nazwisko? 08.11.06, 11:56 Już wiem! To ten facet z Platformy, którego z Komorowskim skazał vice minister IV RP za złożenie wieńca pod Grobem Nieznanego Żołnierza. A było to 11 listopada 19... Odpowiedz Link Zgłoś
kahlil Re: Wojciech Ziembiński...spełnienie 08.11.06, 19:50 w jakiś sposób spełnienie samego siebie. Cześć Jego Pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś