Dodaj do ulubionych

Wojciech Ziembiński

07.11.06, 23:21
Szlachectwo samotności i rozpacz zwycięstwa.

Ale chyba tylko w ten sposób można naprawdę poznać smak i umiłowanie takich
słów, jak honor, patriotyzm, ojczyzna, naród.

Można było?
Obserwuj wątek
    • echo_o JP I + JP II => genialna konkluzja przesłania... 07.11.06, 23:22
      ...Ziembińskiego.
      Piękny film, dobry program.
      • karlin Pamiętam te rocznice 11 listopada 07.11.06, 23:26
        Pod Grobem Nieznanego Żołnierza.

Grupka osób, kwiaty, przemawiający Ziembiński.

Do czasu, aż do zwinęła bezpieka, co było doroczną tradycją.

Ze wstydem - żałowaliśmy go. Wiedzieliśmy, że tak trzeba, ale tak trudno nam
        było uwierzyć - po co?

Przepraszam, Panie Wojciechu.
      • olo335 Re: JP I + JP II => genialna konkluzja przesł 08.11.06, 17:45
        Nie przekonał mnie Pan Ziembiński stwierdzeniami / nieomal wprost / że tylko On
        I J. Olszewski to jedyni patrioci na tym padole zdrady i zaprzaństwa. Ot taki
        don Kichote opozycji tzw niepodległosciowej.Trochę groteskowa postac z tego
        filmu, ku pokrzepieniu, sie wyłania. Wszyscy zdrajcy , on jeden prawy Polak.
    • logo_kyan Re: Wojciech Ziembiński 07.11.06, 23:46
      Wojciech Ziembiński - Prawdziwy Patriota !
      Wylansowane autorytety jak Michnik (generał jest ok!), Geremek i inni im podobni
      są przy Wojciechu Ziembińskim bladzi i spłowiali.
      Poza tym doskonały film i program. Coraz więcej takich w I PR TV. Warto było
      obejrzeć.
    • ossey Re: I Kwach pijany nad grbami... 07.11.06, 23:48
      te zestawienie z Ziembinskim i jego dzialaniami tylko pokazuje jakim petakiem
      jest Kwach i jego towarzysze...to bylo porazajace zestawienie i chyba nigdy
      lepiej nie zostalo pokazane kim byli i sa postkomunisci...
      Ten dokument powinien byc pokazany na lekcjach wychowawczych lub historii.
      • torpeda.wulkaniczna Wstrząsające uwagi 08.11.06, 07:42
        o Rosjanach ciągle mieszających. Niezadowolony Kaszlew.Pułkownik KGB urzędujący
        w MSW. Malutki Wałęsa,"ps.Bolek" tchórzący przed odsłonięciem Pomnika
        Pomordowanych.
        O Piotrowskim - kapitan nad pułkownikami. Oleksy musztardówkowy i kiwający się
        Kwaśniewski. Kiszczakowa impreza w Magdalence i Drogi Bronisław w Paryżu - z
        dziewiętnastoletnim stażem w PZPR.

Bardzo pouczające zestawienia. A wywiad z roku 2000...

Racja, Ossey. To powinien zobaczyc każdy młody Polak. Nie każdy będzie - i musi
        być- taki jak Ziembiński. Ale musi wiedzieć, co tacy ludzie myślą o wolności i
        niepodległości.
        • sympatykow Re: Wstrząsające uwagi 08.11.06, 17:02
          orpeda.wulkaniczna napisał:
          > ...
          > Racja, Ossey. To powinien zobaczyc każdy młody Polak ...

Każdy młody i wielu już nie młodych. W każdym wieku można otworzyć oczy, jeśli
          patriotyzm ma się w genach. A myślę, że większość Polaków ma. Trzeba to po
          prostu w sobie odkryć.
          A patriotyzm Ziembińskiego jest jednocześnie niesłychanie uczuciowy i
          praktyczny, wręcz dotykalny...
    • stef111 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:19
      Przesłanie Ziembińskiego poruszające, szczególnie powinno być skierowane do
      młodszych i chcących cokolwiek zrozumieć z najnowszej historii Polski.
      • torpeda.wulkaniczna Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:40
        Wątek jak widać mało interesujący.
        Uroda Kaczyńskiej ważniejsza.
        • patryot Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 08:53
          Chylę czoło przed Panem Panie Wojciechu. Byliśmy, jesteśmy i bedziemy.
        • kubala11 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:22
          torpeda.wulkaniczna napisał:

> Wątek jak widać mało interesujący.
          > Uroda Kaczyńskiej ważniejsza.

Witaj Torpedo. Celna uwaga. Pewnie wiekszość tutejszych forumowiczów śliniła
          sie na widok dwóch tvn-owskich durniów, bo chyba oba programy zazebiały sie.
    • nielubiegazety2 Dziś o 15.00 powtórka na TV Polonia. 08.11.06, 09:32

• jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:33
      Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W.
      Ziembińskim. Film obejrzałem z zapartym tchem. Popieram zgłoszona myśl - tem
      film powinien wejść do obowiązkowych lektór na godzinach wychowawczych lub
      wychowania obywatelskiego. Niesamowite zestawienie postawy bohatera tego filmu
      i byłego prezydenta.A właściwie byłych prezydentów. I jeszcze jedno - postawa
      Wujca.
      • wyksztalciuch Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:41
        Widząc ortograficzne byki jakie walisz, nie dziwię się że nie słyszałes o
        takich ludziach. Obowiązkowa nauka poprawnej polszczyzny zawsze była obecna w
        szkołach, nawet w prl-u.
        • jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 09:48
          Literówki , bo tak nazę te błędy, zauważyłem już po emisji. Nie chciałem pisać
          dodatkowego postu ze słowem przepraszam.Okazuje się , że są one ważniejsze od
          meritum sprawy. Tym charakteryzują sie wykształciuchy
      • jtb Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 10:47
        jastan1 napisał:

> Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W.
        > Ziembińskim. Film

To musisz byc bardzo młody jak o nim nie słyszałeś.
        • nielubiegazety2 Wcale nie musi być młody. Wystarczy, że 17 lat czy 08.11.06, 10:55
          tał tylko Politykę, Tygodnik Powszechny, Res Publicę Nową oglądal od momentu
          powstania Polsat i TVN.

Zamiast pochwalić człowieka i ubolewać nad mediami III RP czepiacie się go.
        • jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 11:11
          jtb napisał:
          To musisz byc bardzo młody jak o nim nie słyszałeś

Nie jestem taki młody ale przyznaje , ze nie słyszałem. Zdyskusji wynika że
          jestem na tym polu osamotniony, inni słyszeli i co??? Samo słyszenie nic lub
          niewiele daje.Trzeba jeszcze jasno wyrażać swoje stanowisko wobec osoby, jej
          poglądów itd. Wy ubolewacie nad moją ortografia , wiekiem, źródłami wiedzy .
          Ale co sądzicie o poglądach Pana Wojciecha Ziembińskiego.
          • hasz0 __________Tu se poczytaj 08.11.06, 11:41

forum.wprost.pl/ar/?O=585384&AO=95918&NZ=9
          • jtb Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 11:43

To był jedyny znany mi człowiek, ktory walczył o odzyskanie niepodległości
            polski. W tej swojej walce raczej byl odosobniony bo wtedy wydawalo sie to
            utopią. Cała ówczesna opozycja jeżeli nawet myślala o wyzwoleniu się spod
            wpływów ZSRR i odzyskaniu niepodległości to nie mówiła o tym głośno. Za PRL
            opozycaj starała się raczej naprawiac socjalizm niż go zwalczyc, wydawało się
            wtedy, że jest to niemozliwe a ZSRR będzie istniał wiecznie. Można postawic
            teze, że gdyby nie ciągłe kłopoty za komuny z zaopatrzeniem rynku to komuna by
            dalej istniała, bo wtedy wszelkie wystąpiena społeczne w sprawie odzyskania
            wolności nie miały by tak wielkiego poparcia w narodzie.
            • kacza.republika.bananowa Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 19:52
              jtb napisał:

>
              > To był jedyny znany mi człowiek, ktory walczył o odzyskanie niepodległości
              > polski.

walczył? to chyba zbyt duże słowo na określenie zanoszenia kwiatków pod pomnik

KORowcy przynajmniej robili coś co przynosiło wymierny pożytek dla innych
      • wujcio44 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 17:04
        jastan1 napisał:

> Ze wstydem przyznaję sie , ze prawie wcale nic nie słyszałem o Panu W.
        > Ziembińskim. Film obejrzałem z zapartym tchem.

Dobrze, że się nie udusiłeś.
        • jastan1 Re: Wojciech Ziembiński 08.11.06, 19:45
          wujcio44 napisał:
          Dobrze, że się nie udusiłeś.

Dzięki za troskę
    • echo_o Dla zainteresowanych: 08.11.06, 10:52
      Nielubiegazety2 wspomniał już powyżej, że dziś o 15.00 na Polonii będzie
      powtórka. Poza tym, program powinien lada chwila pojawić się na iTVP, które
      archiwizuje wszystkie odcinki cyklu "A dobro Polski ?" :

www.itvp.pl/adobropolski/i.tvp/
    • a.adas Ziembiński, Ziembiński.. skąd znam to nazwisko? 08.11.06, 11:56
      Już wiem! To ten facet z Platformy, którego z Komorowskim skazał vice minister
      IV RP za złożenie wieńca pod Grobem Nieznanego Żołnierza. A było to 11 listopada
      19...
    • kahlil Re: Wojciech Ziembiński...spełnienie 08.11.06, 19:50
      w jakiś sposób spełnienie samego siebie.
      Cześć Jego Pamięci!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka