niqaab 25.01.06, 23:25 w przypadek czy w przeznaczenie? Odwieczny spór filozofów a ja jestem ciekawa Waszego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dag74 Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:27 mimo wszystko chyba jednak w przeznaczenie... przypadkom zbyt często pomagamy,a nad przeznaczeniem nie panujemy:) Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:33 No to już piwrwsza osoba się ze mną zgadza. Miło. Odpowiedz Link Zgłoś
villamos Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:33 Wiara w przeznaczenie to niewiara w perspektywy, w modelowanie choćby następnej minuty. Ja tak nie chcę. Pozostaje wiara w przypadek :) [generalnie wierzę w coś zupełnie innego, ale nie dajesz wyboru]. Odpowiedz Link Zgłoś
dag74 Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:37 wiesz,generalnie to wierzę po prostu w swoją wolę tworzenia,w moją siłę przyciągania odpowiednich ludzi,w to,że kiedyś tam dostanę od ludzi to co sama im dałam(i nie chodzi tu o rzeczy materialne:) Odpowiedz Link Zgłoś
adams_kip Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:44 znaczy sie ze myslisz ze dobro wraca? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:45 adams_kip napisał: > znaczy sie ze myslisz ze dobro wraca? :) > Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
adams_kip Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:46 ja nie wiem w co wierze .... moze po prostu w milosc? Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:47 adams_kip napisał: > ja nie wiem w co wierze .... > > moze po prostu w milosc? > Wiesz..to była moja pierwsza myśl Odpowiedz Link Zgłoś
adams_kip Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:48 chcialas ja zostawic dla siebie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:50 adams_kip napisał: > chcialas ja zostawic dla siebie? :) > W pierwszej chwili nie, w drugiej tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
sereni w miłość 25.01.06, 23:52 Wierzę w nią , bez względu na to czy ją poznam,poczuje,przezyję... I bedę wierzyć ponad wszystko ! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:39 A czy na każdy wybór musi być odrębne przyzwolenie vill?? Pisz. PS. Bardzo często się uważa, że przeznaczenie=brak wpływu na własne losy, a to niekoniecznie musi byc prawda. Ja wierzę w pojednanie w sprzeczności, ale o tym dłuuuugo by pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
villamos Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:44 Ja jestem racjonalistą, wierzę w [cholernie niewykorzystywaną] potęgę ludzkiego umysłu. W myślę, więc jestem. Jestem swoim myśleniem, nie myślami. Ludzie nie zagrażają mojemu myśleniu, więc się nie boję. Nie bojąc się, jestem szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
dag74 Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:50 myśli są zawsze najlepszą bronią i obroną... Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:34 ...a może być tak, że naszym przeznaczeniem jest przypadek?? (według mnie przeznaczenie zakłada istnienie czegoś wyższego, wszechmocnego. Czy w takim wypadku Coś/Ktoś wszechmocny nie może pozwolić sobie na działanie według przypadku? ) Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:42 Mi się bardzo podoba to, że odwieczny spór filozofów rozwiązał poeta, niejaki Charels Baudelaire. I wg mnie zroił to genialnie, mi to zupełnie wystarcza. Otóż uważał, że piękno składa się z elementu wiecznego (odpowiednika duszy, obiektywnego i z elementu zmiennego, którym jest moda, epoka etc. (ciało). Tak samo jest z przeznaczeniem, przypadek to swoista zmienna, zamiar siły wyższej, może też jej jakaś stylizacja. Ale nie będę dalej tego rozwijać, bo jak mówię, temat rzeka. A tu spac trzeba iść;) Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:44 Chyba jednak nie wierzę w przypadki, dary losu, zbiegi okoliczności. Tłumaczę sobie wszystko co mi sie przydarza na swój sposób. Nazywam to karmą,lub przeznaczeniem (w zalezności co wybieracie). Uważam,ze to co się "zasiało",wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:45 Czy taka wiedza może mieć jakiś wpływ na ludzkie życie? (Zakładając, że człowiek jest jaki jest, czyli nieprzewidywalny) Odpowiedz Link Zgłoś
dag74 Re: W co wierzycie 25.01.06, 23:51 myślę,że może ...W końcu to my kształtujemy naszą świadomość Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: W co wierzycie 26.01.06, 00:00 ...no tak, ale gdy rządzi przeznaczenie - nie mam na nic (takze siebie i swoją świadomość) wpływu, gdy przypadek - podobnie. Czyżby człowiek miał do dyspozycji coś jescze? Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: W co wierzycie 26.01.06, 00:04 ...które są niezależne ani od przypadku, ani od przeznaczenia... hmm,.. coś jak wolna wola?? Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 26.01.06, 09:38 Może człowiek jest po prostu marionetką w rękach siły wyższej? Człowiek ma wolę (nawet wolna wolę), ale ta siła ją po prostu moderuje? Sereni, tak, dobro wraca. Nawet na pewno. Miłość chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
villamos Re: W co wierzycie 26.01.06, 09:47 Ale pytałaś o wiarę, nie o jakiś rodzaj prawdy. Mogę i być marionetką, ale nie muszę być tego świadomy; może i mój racjonalizm jest mnie jako marionetce przyznany, a wszelkie zdarzenia go wzmacniające też były mi dane, ale po cóż mam się tym martwić? To by było za łatwe - w każdej trudnej chwili mówić, że tak musiało być, że nie miałem wpływu, los jest zły [się musi odmienić]. Ja wierzę w przyczynowość. Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 26.01.06, 10:00 Vill, racjonalizm racjonalizmem. Zganianie winy na zły los, na przyczynowość (np. tak musiało być) to domena ludzi słabych, którzy w niczym nie potrafia dostrzec własnej winy i wyręczaja się innymi rzeczami. Albo ludzi załamanych, którym łatwiej znieść życiową tragedię (wtedy rozumiem). A przyczynowość jest bardzo pokrewna wierze w przeznaczenie: nasze losy mogą być takie a takie, bo siła wyższa widzi w tym jakąś przyczynę/cel. Wszystko co się dzieje, może dziać się po coś. Wiara to rodzaj prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
villamos Re: W co wierzycie 26.01.06, 10:08 Odwrócę kota ogonem - bardziej interesuje mnie, dlaczego coś się stało, a nie po co; chodzi mi tu o poznanie, nie jakieś tkwienie w przeszłości lub sentymentalizm. Ale zgadzamy się w tym, że moja wiara jest moją prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
niqaab Re: W co wierzycie 26.01.06, 10:57 Nadal podtrzymuję opinię, że to się nie musi wcale wykluczać:) Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: W co wierzycie 26.01.06, 09:54 Wlasnie, wolna wola ogranicza sie np. do: mam coś do zjedzenia, zjem - przeżyje, nie zjem - nie przeżyję. ale nijak nie moge wybrać kiedy mam coś do zjedzenia. (bo np. zabraknie mi pieniędzy).Zakręciłem, ale mam nadzieję, że wiecie co chciałem powiedzieć. Czy to nie jest malutki dowodzik na to, że nasza wola (wolna) jest naginana przez SW?? (Siła Wyższa). Odpowiedz Link Zgłoś
sereni Re: W co wierzycie 26.01.06, 19:12 niqaab napisała: > Może człowiek jest po prostu marionetką w rękach siły wyższej? Człowiek ma wolę > (nawet wolna wolę), ale ta siła ją po prostu moderuje? > > Sereni, tak, dobro wraca. Nawet na pewno. Miłość chyba też. Wiem :-) I dlatego czekam sobie na Tę Miłość :-) Odpowiedz Link Zgłoś