Dodaj do ulubionych

Darmowy GPS od Nokii

IP: *.52.rev.vline.pl 22.01.10, 12:44
Czy kiedy Microsoft zaczął dodawać do Windowsa Internet Explorer nie został
posądzony o praktyki monopolistyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Łodzianin bez S(8) Darmowy GPS od Nokii IP: 217.153.148.* 22.01.10, 13:10
      Ale Nokia jest wlascicielem Garmnia :)
      • Gość: Raf Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 13:18
        Nie Garmina ,a Navteq'a producenta map.
      • wolfgang87 Re: Darmowy GPS od Nokii 22.01.10, 13:18
        Ehm ? A Microsoft nie byl wlascicielem Windowsa i Explorera ?
        No jest casus. I to baaardzo identyczny.

Bo nawigacja Nokii jest dosc kiepawa (nie uwzglednia np wielu zakazynch lewoskretow) i po paru wpadkach traktuje ja tylko jak mape. I tyle jest warta na obecnym rynku: pare zl jednorazowej prowizji przy kupnie telefonu.

Naviexpert wydaje sie jednak duzo bardziej aktualny.
    • Gość: Wladek Darmowy GPS od Nokii IP: 84.203.152.* 22.01.10, 13:14
      brawo! brawo! brawo!
    • Gość: zzz Darmowy GPS od Nokii IP: *.171.127.130.static.crowley.pl 22.01.10, 13:17
      sprzedaż spada - trzeba łatać dziury.
      • Gość: drzewo Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.proxnet.pl 22.01.10, 13:52
        Trza płacić - lament, za darmo - kicha. Ble ble ble - mistrzostwo wszechświata w
        narzekaniu!

Dla mnie darmowe mapy bomba!
    • jarsza Niech wprowadzą GPSa: telefon-telefon 22.01.10, 13:20
      Niech wprowadzą GPSa: od nr tel. - do nr tel. zamiast adresów to wtedy się do
      nich uśmiechnę, nie wcześniej.
      • Gość: Hijack Re: Niech wprowadzą GPSa: telefon-telefon IP: *.glfd.cable.ntl.com 22.01.10, 18:09
        Po pierwsze wszyscy Twoi znajomi beda musieli miec telefon z GPS a po drugie
        beda musieli dzielic sie z Toba swoim polozeniem poprzez tzw "social location" -
        jest taka aplikacja w sklepie Ovi.
        Czyli mozliwe jest to juz teraz :-)
    • Gość: dew Nokia już nie rozwija Symbiana więc zaprzestała IP: *.limes.com.pl 22.01.10, 13:25
      promowania go. To taka mała uwaga.
    • Gość: bcn jak to darmowy? IP: *.135.221.87.dynamic.jazztel.es 22.01.10, 14:12
      juz za niego zaplacilem kupujac aparat (lub place biorac abonament),
      a szantaz w postaci platnego oprogramowania niezbednego do dzialania juz
      zakupionego sprzetu, najwidoczniej nie wyszedl i musza wlaczyc pelna
      funkcjonalnosc sprzedawanego sprzetu, juz czas
      • Gość: z Do Apple też będziesz miał takie same pretensje? IP: 217.98.20.* 22.01.10, 17:49
        Stosują taką samą politykę, nawet bardziej drapieżną.
        A jak kupisz "gołego" peceta w sklepie, to też napiszesz do
        Microsoftu lub innego producenta oprogramowania, żeby ci go za friko
        przysłali?
        • Gość: Kain Re: Do Apple też będziesz miał takie same pretens IP: 109.243.231.* 22.01.10, 22:22
          Po pierwsze zawsze możesz zainstalować bezpłatnego linuksa.

Po drugie: zawsze możesz zainstalować windowsa ale dobrać do niego
          oprogramowanie freeware. Prawie każdy płatny program ma darmowy odpowiednik. A
          jeśli chodzi o programy używane masowo - każdy.
      • whitenabuchodonozor Re: jak to darmowy? 23.01.10, 09:07
        Akurat oprogramowanie nawigacyjne nie jest niezbędne do korzystania z
        zakupionego telefonu więc się nie czepiaj.
        Nokia zrobiła miłą niespodziankę swoim użytkownikom i ma u mnie wielki plus.
        Pewnie, że nawigacja nawet na dużym ekranie Nokii 5800 może być dla wielu nieco
        kłopotliwa, ale z drugiej strony wydawanie 500-600 zł na osobne urządzenie
        nawigacyjne jest przegięciem dla kogoś, kto użyje tego raz na 2 miesiące. Słowem
        darmowa nawigacja w telefonach Nokii jest idealna dla amatorów - profesjonaliści
        i tak sobie kupią urządzenie wyspecjalizowane.
    • mars_mk Darmowy GPS od Nokii 22.01.10, 14:51
      i super. mi wystarczy navi w telefonie bo używam sporadycznie. Jeżdżę dużo
      jednak nie uważam żeby navigacja była niezbędna... wystarczy patrzeć na znaki.
      Wiem że spore grono kierowców zamiast na drogę patrzy TYLKO w gps. Potem nagle
      zonk bo w pipidówku dolnym 1000km od cywilizacji jest gps źle pokazał. Co
      śmieszniejsze ludzie w dobrze oznakowanych miastach nie potrafią jeździć bez
      tego bajeru.
      Duży + dla noki, może ceny innych producentów spadną.
      • Gość: maxxx Re: Darmowy GPS od Nokii IP: 78.8.106.* 22.01.10, 15:30
        Hmm Jak dla mnie nawigacja jest ok, nie na trasach przelotowych, gdzie wystarczy spojrzeć na drogowskaz, ale w miastach mi zupełnie nieznanych. Jak już przejadę się po mieście to spokojnie, ale jak nie znasz okolicy, to stawanie, spoglądanie na mapę, pytanie się ludzi jest dosyć kłopotliwe.

Zgadzam się jednakowoż, że czasem bezkrytyczne trzymanie się propozycji urządzenia nie jest zdrowe :D przykładem goście wjeżdżający do jeziora lub Niemiec, który zjechał po schodach.

:D
        • Gość: PAJAK Uzywac ale z umiarem.. IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.10, 08:31
          Mam Navi od kilku lat. W ciagu tych kilku lat widzialem na jej ekranie naprawde
          dziwne ustrojstwa:) "za 200 metrow skrec w LEWO"...ta...tylko ze jestem na
          autobahn i na lewo skrecic naprawde ciezko (no chyba ze czolgiem) . By bylo
          naprawde "uzedowo" , to navi pokazuje mi jakas wysniona droge na lewo:) Myslalem
          ze to tylko moj stary tomtom takie kaprysy ma, ale nowy becker tez w tym miejscu
          (A 620 kolo Saarbrucken) tez jakas droge na lewo widzi. Traktuje wiec Navi jako
          pomocnika podczas jazdy. Nigdy nie ufam do konca. Trzeba tez uwazac z
          ustawieniami...Ten glosny przypadek Niemieckiego Emeryta ktory wjechal do
          jeziora, to nic innego jak blad czlowieka! W ustawieniach mial zaznaczone ze
          Navi powinno mu pokazywac takze polaczenia PROMEM. No i pokazalo....A ze promu
          nie bylo na nadbrzezu to juz inna sprawa.
      • Gość: z Re: Darmowy GPS od Nokii IP: 217.98.20.* 22.01.10, 17:45
        Spróbuj sobie pojeździć po Śląsku "podług tablic" - życzę
        powodzenia ;) Chyba że się ma dużo czasu i cierpliwości, nie
        jedziesz na umówione spotkanie i godzinka w tę czy w tamtą to
        klasyczna "rybka" ;P Albo się tam mieszka i "się wie", a reszta
        niechaj kombinuje, kombinuje... :DDDDDDD
    • Gość: mat e66 IP: 87.204.71.* 22.01.10, 15:46
      no to sie mocno zmartwilem bo bylem przekonany, ze e66 bedzie wsrod telefonow
      z darmowa nawigacja :(
    • Gość: Aleksy Darmowy GPS od Nokii IP: *.cdma.centertel.pl 22.01.10, 16:11
      To wielka Lipa, z tym darmowym GPSem. Ludzie, w przyrodzie nie ma
      nic za darmo. Opanujcie się, co wy piszecie.

Nokia dostała "łomot" od Koreańczyków (LG i Samsung) więc próbuje
      się bronić. Tak się jednak składa, że na tańszych i lepszych
      Samsungach i LG działa NaviExpert (świetna polska nawigacja) i
      Google (znacznie lepszy system mapowy). Ja porzuciłem Nokię na rzecz
      LG Puccini w ERZe z darmowym NaviExpertem. Wcześniej używałem N95 8G
      ale też z NawiExpertem, bo Nokia Maps to lipa.
      • Gość: Hijack Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.glfd.cable.ntl.com 22.01.10, 18:18
        Ale w Naviexpercie musisz byc ciagle w sieci zeby ladowac mapy w trakcie jazdy,
        Mape w Nokie mozesz zaladowac w domu z PC i uzywac.
        A Naviexpert dziala poza Polska????
        • Gość: kw Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.10, 02:56
          Mam w Nokii N95 zainstalowany NAVIEXPERT i mapy Nokii. Nawigacja Nokii to gó...
          ! Zawsze prowadzi jakoś okrężnie. Naviexpert jest super ! Działa też za granicą.
      • Gość: proactive Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.chello.pl 22.01.10, 20:01
        A używałeś? Wątpie. To całkiem dobra nawigacja i ma przyjemny user interface.
        Pod pewnymi względami lepsza od Google. Znakomity ruch Nokii zwiększający
        konkurencyjność ich telefonów.
    • Gość: fatboy Darmowy GPS od Nokii IP: *.centertel.pl 22.01.10, 16:39
      A to od kiedy GPS jest płatny bo chyba o czymś nie wiem?
      • sil-ny a rakiety w Afganistanie na GPS chodzi dobrze 22.01.10, 20:08
        Widocznie nie masz GPS na tel.-sam moduł za darmo ale pobieranie map kosztuje-bo musisz miec stale dostęp do map, które się ładują na bieżąco.GPS wymyślony dla amerykańskiej
        armii - Armia udostępniła dokładność do 100 m a kilka lat temu do 10m.
        Dzięki GPS rakiety trafiają w Iraku i Afganistanie i tacy z Was przeciwnicy wojny.
        • Gość: fatboy Re: a rakiety w Afganistanie na GPS chodzi dobrze IP: *.centertel.pl 23.01.10, 10:12
          Widocznie nie rozróżniasz GPS
          (pl.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System) od usługi jaką jest
          nawigacja która bazuje na tym systemie. Ale to już niestety nie pierwszy błąd
          gazety w tej dziedzinie. Inny przekład to lansowanie hasła "nadajnik GPS" -
          czegoś takiego NIE MA.
          Wydaje mi się że jak ktoś pisze o technice to trzeba być precyzyjnym i ścisłym.
    • ulanzalasem Darmowy GPS od Nokii 22.01.10, 17:08
      wśród obsługiwanych modeli znalazły się: Nokia X6, Nokia N97 mini, E72,
      E55, E52, Nokia 6730 classic, Nokia 6710 Navigator, Nokia 5800 Xpressmusic,
      Nokia 5800 Navigation Edition oraz Nokia 5230.

Bardzo ubogi katalog urządzeń, niby ma się to zmienić ale N pewnie liczy na
      nabywców nowych urządzeń niż dawanie starym gratisów ;]
      • Gość: mm Re: Darmowy GPS od Nokii IP: 81.219.5.* 22.01.10, 19:01
        od nawigacji się głupieje
      • Gość: adam Re: Darmowy GPS od Nokii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 19:52
        kupiłem nokie 6220 classic z darmowym GPS więc autor tekstu jest nie
        w pełni doinformowany, a pewnie jest jeszcze pare modeli.
      • gilbert_3 Re: Darmowy GPS od Nokii 22.01.10, 21:48
        wystarczy, że dadzą do tych, które aktualnie są w sprzedaży.
    • Gość: km Rewelacja!!! IP: *.static.espol.com.pl 22.01.10, 19:46
      Rewelacja - wlasnie uaktualnilem w swoim E55. Dziala super. Szczegolnie
      podobaja mi sie uslugi dodatkowe, przewodniki, pogoda, utrudnienia, itp.
      Tylko niestety aktualizacja wymaga 20 MB wolnej pamieci telefonu... ale mozna
      sobie jakos poradzic.
      Moze nie jest to najlepsza nawigacja na swiecie, ale dziala dosc sprawnie.
      Zakup map 76 krajow u jakiegokolwiek innego konkurenta kosztowalby majatek...
      co prawda nie kazdy jest globetrotterem... ale... zawsze mozna zaczac :-D
    • kwolana Darmowy GPS od Nokii 22.01.10, 20:47
      to oczywista odpowiedź nokii na darmową nawigację od googla.

google daje nawigację za friko, ale jak na razie tylko na jeden model telefonu
      z androidem. nokia żeby pozostać w grze zdecydowała się zapewne na dość
      bolesny dla nich krok. ale to bardzo dobry krok. ich nawigacja nie jest wcale
      taka najgorsza, mapy są bardzo dobre, a telefon ma się zawsze przy sobie.

czasy garminów mapmapy itd powoli będą odchodzić w zapomnienie. no chyba że
      będą rozdawać gratisy np pakiet wódki, pakiet lachonów, etc ;)
    • Gość: mnidq Darmowy GPS z Nokii, nie od Nokii, baranie IP: *.net 23.01.10, 03:59
      a po drugie: nawigacja w androidowym Google Maps jak najbardziej działa poza
      USA. Do sprawdzenia na dowolnym telefonie z Androidem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka