Dodaj do ulubionych

Windows Phone 7 - okiem ekspertów

21.07.10, 16:06
Przeglądarka dokumentów w smartfonie. Dziwne? Ja mam telefon z Symbianem i wbudowany jest Quick Office, który pozwala na w miarę przyzwoitą edycję w Wordzie, Ecellu, a nawet Power point-cie. Oczywiście działa z dokumentami Office 2007.
Obserwuj wątek
    • tirinti Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 16:59
      Czyli straszny badziew.
      Brak copy-paste, brak multitaskingu i konieczność kupowania aplikacji w sklepie Microsoftu sprawia, że ten systemik staje sięrównie badziewny co iphonos w badziewnych iphonach.

Lepiej niech Microsoft doda 32bitowy kolor to Windows Mobile 6.
    • aa.nka Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 17:07
      >i to działa dobrze - dotykasz ekranu, nic się nie zawiesza,

Hihi nie wierzę ;)
    • dylesid Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 17:31
      O Boze, nie ma flasha, nie ma wielozadaniowosci, jak to mozliwe?
    • sprzeniewierzenie Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 17:48
      społeczności, śmołeczności - dowolna ankieta w necie pokazuje ile ludzi tak naprawde dalo sie wciagnac w kilka przegladarkowych gierek...MIT i tyle
    • kell99 Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 18:37
      Widac po ogromnym sukcesie Zune i niedawnym telefonow Kin, teraz tylko czekac az
      WP7 powtorzy te sukcesy. Szefostwo Apple i Google juz teraz nie moze spac po nocy :)
    • jpkx1984 Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 19:19
      Słowem: bida z nędzą. W Androidzie mam copy/paste (używam często), 7 pulpitów mogę zaaranżować wedle własnej woli (nie jestem skazany na te ohydne kwadraty), nie jestem zdany na systemową przeglądarkę (całkiem przyzwoitą), mam Flasha, aplikacje innych autorów (jeśli muszą, np. komunikatory) mogą pozostawać w tle. Sklepik nie jest jedynym możliwym źródłem oprogramowania.
    • bezzebnypirat Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 19:38
      Wybaczcie chlopaki z Microsoftu, ale nie moglem czekac tylu lat... W zeszlym tygodniu na telefonie zamiast odwiecznego WM zawitam Android i ani chwili nie zalowalem tej decyzji...
    • melicamp Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 19:51
      Ja mam smartfona z WM 6.5. Gdyby nie dobre (najlepsze?) interfejsy dotykowe firmy HTC, to system WM jest porażką. Nie sądzę, żeby mój następny telefon był z systemem WM, bo system robi się niszowy. Obecnie w sklepie Marketplace jest 51 programów, z czego połowa to wersje demo. Dla porównania Android Market - 100 tys aplikacji, App Store 200 tys aplikacji.
      Nie czarujmy się, jak wyjdzie nowy WM - Windows Phone 7, to nie będzie rewolucji, bo za pół roku będzie 3 Android a 4 IphoneOS już jest (pomijając kompromitację z anteną). Nie mówiąc o RIM, którego telefonów nie lubię, albo Nokii któa zagubiła się w wyścigu technologicznym.
      No, sorry. System mający takie wymagania jak WP7 to powtórka z rozrywki z zasobożernym systemem Vista. Telefon będzie zaraz mocniejszy niż netbooki, a mimo to performance nie powala.
      Osobiście skłaniam się ku systemowi Android, pytanie tylko brzmi HTC czy Samsung. Ajfon jakoś mi nie przypadł do gustu, choć trzeba przyznać, jest ładny.
    • matt23mcr Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 21:55
      Oczywiscie, ze pelna obluga Flash'u bedzie - Microsoft da uzytkownikowi wybor, gdyz w kodzie Flash'u (czym sie miedzy innymi zajmuje) mozna zamiescic prawie wszystko - lacznie z kodem spyware. Multitasking - Panie i Panowie - kto wam zamyka oczy??? Czy nie wiecie jeszcze, ze Windows od samego poczatku jest cholernie dobrym systemem operacyjnym (na PC) lecz za wszelkie 'zawiasy' czy kazdemu znane 'niebianskie pieklo' sa odpowiedzialne sterowniki firm hardware'u oraz programow - milonow programow. Stad tez bez autoryzacji Microsoft'u nie bedzie mozna w tym samym czasie odpalic inna aplikacje - dla bezpieczenstwa uzytkownika. Wystarczy idiota-programista, ktory przeinaczy funkcje tak, ze petla sie nigdy nie zaciagnie i caly system leci... Bardzo rozsadne rozwiazanie ze strony Microsoft'u. Pamietajcie, ze Google oraz Apple sa w tym momencie znacznie bardziej agresywnymi konkurentami niz Microsoft. Na przyklad - Apple Store - 30% od sprzedazy jakiegokolwiek programu dla iPhone, iPad, iPod... leci od razu na konto firmy Jobs'a. O Google nawet nie wspomne - przyzwyczajali miliony ludzi do darmowych aplikacji przez kilka lat - nadejdzie moment zaplaty (w niektorych przypadkach juz to nastapilo). Microsoft przynajmniej nie stosuje tak nieetycznych strategii...
    • matt23mcr Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 21.07.10, 22:00
      Oczywiscie, ze pelna obluga Flash'u bedzie - Microsoft da uzytkownikowi wybor, gdyz w kodzie Flash'u (czym sie miedzy innymi zajmuje) mozna zamiescic prawie wszystko - lacznie z kodem spyware. Multitasking - Panie i Panowie - kto wam zamyka oczy??? Czy nie wiecie jeszcze, ze Windows od samego poczatku jest dobrym systemem operacyjnym (na PC) lecz za wszelkie 'zawiasy' czy kazdemu znane 'niebianskie pieklo' sa odpowiedzialne sterowniki firm hardware'u oraz programow - milonow programow. Stad tez bez autoryzacji Microsoft'u nie bedzie mozna w tym samym czasie odpalic inna aplikacje - dla bezpieczenstwa uzytkownika. Wystarczy idiota-programista, ktory przeinaczy funkcje tak, ze petla sie nigdy nie zaciagnie i caly system leci... Bardzo rozsadne rozwiazanie ze strony Microsoft'u. Pamietajcie, ze Google oraz Apple sa w tym momencie znacznie bardziej agresywnymi konkurentami niz Microsoft. Na przyklad - Apple Store - 30% od sprzedazy jakiegokolwiek programu dla iPhone, iPad, iPod... leci od razu na konto firmy Jobs'a. O Google nawet nie wspomne - przyzwyczajali miliony ludzi do darmowych aplikacji przez kilka lat - nadejdzie moment zaplaty (w niektorych przypadkach juz to nastapilo). Microsoft przynajmniej nie stosuje tak nieetycznych strategii...
    • tirinti Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 01:26
      @matt23mcr
      No i własnei ze względu na politykę Apple i Google nigdy nie kupię iPhone ani czegoś z Androidem... jak Microsoft bierze z nich przykład to nigdy nie kupię niczego z WP7. WM 6.5 będzie musiał mi wystarczyć.

A co do nieskończonej pętli to takie coś mogło szkodzić jak niebylo multitaskingu. Obecnie tylko trochę obciązy procesor ale system będzie nadal działał. System 32bitowy zapewnia wirtualizację procesów (przynajmniej powinien) i jeden proces nie może zaszkodzić innym.
    • von.g Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 07:35
      @matt23mcr

matt23mcr 21:55 > jest cholernie dobrym systemem
      matt23mcr 22:00 > jest dobrym systemem operacyjnym

Skad przeklejasz takie kawalki ? :)

>Microsoft przynajmniej nie stosuje tak nieetycznych strategii...

Baardzo nieetycznie ,ze strony Googla ,ze napisal open sourcowy system. Fuj powinni sie wstydzic.

>O Google nawet nie wspomne - przyzwyczajali miliony ludzi do darmowych aplikacji przez kilka lat - nadejdzie moment zaplaty.

Zwlaszcza ,ze aplikacje ktore napisalem na Androida sa MOJA wlasnoscia a nie Googla. Pozatym sa dostepne nie tylko w Android Markiecie. W sumie to moglbys mi pomoc i powiedziec jak moge z paru tysiecy ludzi ktorzy zainstalowali moje darmowe aplikacje sciagnac teraz kase.
    • q-ku Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 09:02
      no naprawdę - tylko marzę o pracy na excelu i wordzie na ekranie o wymiarach znaczka pocztowego

musiałbym zdurnieć

do pracy jest laptop

w 4 kolejnych telefonach miałem mobilnego office ale ani razu mi nie przyszło do głowy by poważnie traktować "pracę" na telefonie

znaczy, spróbowałem ale to jest porażka
    • kretynofil Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 10:11
      @von.g:

"Baardzo nieetycznie ,ze strony Googla ,ze napisal open sourcowy system."

Wez leki. Komentujesz post ktorego nie rozumiesz.

"Zwlaszcza ,ze aplikacje ktore napisalem na Androida sa MOJA wlasnoscia a nie Googla."

A czemu uwazasz, sieroto, ze w przypadku WM7 Marketplace bedzie inaczej?

@dylesid:

Nie boj ryby, jabolu, flash bedzie. A wielozadaniowosc w wydaniu MS bedzie znacznie bardziej elastyczna niz w wypadku iOS4.

-----------

Generalnie: najciekawsze jest to ze telefon wedle tych recenzji naprawde dziala szybko i sprawnie - ale, z drugiej strony - wymagania WM7 sa znacznie wieksze niz Androida, multitasking jest troche ograniczony - to ma jednak znaczenie, bo przeklada sie na cene telefonu i zywotnosc baterii.

O ile pierwsze mi wisi to drugie jest juz kluczowe. Jesli musze ladowac telefon codziennie to go po prostu wyrzucam, bo jakbym chcial telefon stacjonarny to bym sobie taki kupil.

Coz, pozyjemy, zobaczymy. Za jakis rok bedzie mozna stwierdzic czy platforma jest warta uwagi czy nie - wczesniej to bedzie jak z kupowaniem wczesnych telefonow z Androidem - ciagla beta...
    • von.g Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 10:32
      >A czemu uwazasz, sieroto, ze w przypadku WM7 Marketplace bedzie inaczej?

Wez leki. Komentujesz post ktorego nie rozumiesz.

Masz cos dla Ciebie :

www.genialnymaluch.pl/nauka-czytania/
    • kretynofil Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 10:56
      @von.g:

Punkt dla Ciebie, sweterek, rzeczywiscie nie doczytalem co miales na mysli ;)
    • von.g Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 11:01
      >Punkt dla Ciebie, sweterek, rzeczywiscie nie doczytalem co miales na mysli ;)

Nie pierwszy raz. Dzieki Bogu dzis obylo się bez cytatów z konstytucji RP :)
    • matt23mcr Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 15:10
      Panie i Panowie!
      Kazdy z NAS ma wiecej lub wiecej prawdy.
      Przynajmniej MY, jako myslace istoty nie
      przykladajmy sobie noza do glowy... to
      jest dyskusja a nie udowodnienie, kto ma
      racje. Ja siegam z wielu zrodel zanim
      zamieszcze komentaz.

22.07.10, 01:26
      tirinti:
      Jezeli chodzi o zapetlanie sie podczas multitaskingu
      to pamietam dokladnie wypowiedz profesorka na mojej
      uczelni (studiuje za granica - rodzice sie pozbyc mnie
      zechcieli najwyrazniej...) ze jest duze prawdopodbienstwo, ze to co napisalem zeczywiscie moze miec miejsce... Sam mialem przypadek pewien z aplikacja na moje BlackBerry 9700, napisana aplikacje w Jawie (czyli niezbyt lubianym, natywnym jezykiem programowania uzywanym przez R.I.M.). Mam oprogramowanie pokazujace wszystie procesy, pamiec przez nie zajmowana, oraz obhciazenie procesora. Aplikacja o ktorej wspomnialem zaczela sie 'zapetlac', tworzac nowe instancje klas... ciekawy widok... niestety zakonczylo sie to reset-em telefonu. Po raz pierwszy od kiedy uzywam telefony BlackBerry (czyli okolo 6lat. Szczerze polecam (oczywiscie niezbyt udane modele, jak Storm nie sa najlepszym wyborem ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic....

22.07.10, 07:35
      von.g

Jezeli napisales aplikacje pod Androida, nie jest ona Twoja wlasnoscia per-se. Przeczytaj www.android.com/market/terms.html
      Odpowie to Tobie na wiekszosc pytan.
      Ciekawe, co nowego 2.2 niese za soba...

Pozdrawiam!

M. ps. MOJ BBM PIN: 222D9355
    • von.g Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 15:59
      @mat23mcr:

>Jezeli napisales aplikacje pod Androida, nie jest ona Twoja wlasnoscia per-se. Przeczytaj www.android.com/market/terms.html

Czytalem przed publikowaniem , ale jesli musze przytoczyc fragmenty z Twojego wlasnego linka to prosze :

"4.1 Except for the license rights granted by you in Section 5 below, Google agrees that it obtains no right, title or interest from you (or your licensors) under this Agreement in or to any of Products, including any intellectual property rights which subsist in those applications."

wspomniany pkt 5 :

"5.1 You grant to Google a nonexclusive, worldwide, and royalty-free license to: copy, perform, display, and use the Products for administrative and demonstration purposes in connection with the operation and marketing of the Market and to use the Products to make improvements to the Android platform. "

Czyli nic zdroznego , dalej :

"5.2 You grant to Google a nonexclusive, and royalty-free license to distribute the Products according to the publishing options selected by you on the Product upload page of the Market. "

znow nic takiego. co wiecej :

"You may remove your Products from future distribution via the Market at any time".

Wedlug mnie to dalej wyglada na moja wlasnosc. Ale jesli sie myle prosze przytocz te fragmenty ktore wedlug Ciebie o tym swiadcza.
    • matt23mcr Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 19:11
      Z tego co przeczytalem zgadzam sie, za bardzo nie bralem pod uwage tego, co bylo tam napisane gdyz wiadomosci te pozyskalem z innego zrodla - z magazynu telefonii komorkowej (Angielska prasa...) Takze przepraszam za wprowadzenie w blad.
      Pozdrawiam, m
    • von.g Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 22.07.10, 19:27
      @matt23mcr

Zdarza sie. Wniosek z tego taki ,ze najpewniej u zrodla :)
    • pop_ak Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 23.07.10, 15:11
      Miałem już możliwość podziałania na WP7 Samsung i707 z wyglądu kolon Omnia HD :) Działa całkiem spoko, ale to jeszcze przedpremierowa wersja... więc jest kila niedogodności które będą dodane później - kopiuj/wklej i porządnej obsługi bluetooth. Kafle są spoko i bardzo użyteczne (lubię minimalizm). Funkcjonalność wielozadaniowości jest taka sama jak w BADA Samsunga. Porównując WP7 do innych OS jest leciutko za Androidem (brak multitaskingu z prawdziwego zdarzenia i aplikacji mało, ale 2 lata temu było tyle samo na G1 ;) ) i sporo przed BADA os ze względu na praktyczność. Porównując do iPhone, to jest bardziej praktyczny w użyciu kafle bardzo dobrze się sprawują. Office też całkiem daje rade wiadomo trzeba jeszcze poczekać na copy/paste no i flash ale to na dniach powinno być... A i żeby nie było miałem praktyczną styczność z wymienionymi wyżej systemami i więcej... bo jeszcze WM, Symbian i RIM. także coś tam już wiem ;)
    • ffamousffatman Re: Windows Phone 7 - okiem ekspertów 05.11.10, 23:22
      @matt23mcr: "O Google nawet nie wspomne - przyzwyczajali miliony ludzi do darmowych aplikacji przez kilka lat - nadejdzie moment zaplaty (w niektorych przypadkach juz to nastapilo)." - Gdzie nastąpiło? Google nie wyciąga łapsk po forsę tam, gdzie Joe Shmoe nie zapłaci. Ma za to zyski pośrednie i przywiązanie klienta. Płacą ci, co potrzebują ekstrafachowej obsługi.
      Nóż przykłada się do gardła a do głowy pistolet.

@kretynofil: W przypadku Google'a "beta" to konwencja, a nawet żart (z innych).
    • jogabonito1 Windows Phone 7 zbiera niespodziewanie dobre re... 04.01.11, 16:51
      Zapraszam na forum o Windows Phone 7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka