Dodaj do ulubionych

Samochód na autopilocie

11.10.10, 03:21
Z artykułu wynika, co następuje:
1. Samochody pilotowane przez komputer już obecnie świetnie sobie radzą, mniej palą i są bezpieczniejsze od tych prowadzonych przez ludzi.
2. Obecnie obowiązujące przepisy nie pozwalają na używanie rewolucyjnego wynalazku, więc twórcy cierpliwie poczekają, ale dopiero za jakieś 50 lat opisany wynalazek opanuje świat.
3 Z połączeniu punktów 1 i 2 wynika, że podpisany pod artykułem Janusz A. Urbanowicz być może wie co to jest lidar, ale nie bardzo wie, co to logika, a jeszcze mniej wie o przewidywaniu kierunków rozwoju techniki na 50 lat. Trzeba prawdziwego matołka do napisania tak kompletnych bzdur. Gazeta.pl Technologie: brawa dla całej redakcji naukowej najpoważniejszej gazety w Europie Środkowej!
Obserwuj wątek
    • patman Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 09:46
      Patrząc, jak większość kierowców dziś prowadzi samochody, to śmiem twierdzić, że zastąpienie ich przez prototypowego komputerowego kierowcę poprawiłoby płynność ruchu i zmniejszyło korki.
    • czytelnik121 Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 09:53
      Zabawki dla duzych dzieci, bez elektronicznych drog nie bedzie aut bez kierowcy
    • part_of_the_game Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 10:28
      Fajnie, można po pijaku jechać do domu :)
    • ktos.inteligentny Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 10:42
      Panie Januszu, ciekawy tekst i niech Pan się nie przejmuje nieuprzejmymi oraz płytkimi uwagami. W Polsce co trzeci internauta sądzi, że mógłby być dziennikarzem i tylko w naszym necie tego typu uwagi są nagminne. Czytając fora dyskusyjne brytyjskich, amerykańskich czy niemieckich gazet nigdzie nie wpadłem na takie mędrkowanie i niegrzeczne poprawianie autora.
    • mikelosz Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 10:44
      @jwojnar: podążając za logiką, często tworzymy prognozy które się nie sprawdzają bo "zapominamy" o elemencie przypadkowości w rozwoju. Co do pojęcia LIDAR (Light Detection and Ranging) wystarczy grzebnąć w Wikipedii.
    • jwojnar Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 11:56
      @mikelosz: prognozy na tak daleką przyszłość w technice praktycznie nigdy się nie sprawdzają, bo nie da się przewidzieć zwrotów akcji spowodowanych nowymi odkryciami, wynalazkami, modami itp. Śmierć futurologii mówi sama za siebie.
      @ktos.inteligentny: bezkrytyczne przepisywanie bajek z anglojęzycznej publikacji powinno być powodem do dumy, czy wstydu? Słyszałeś może o systemach wykrywania pieszych na drodze? Wiesz, na ile są skuteczne i jakie są ich ograniczenia? Inteligentny samochód musiałby nie tylko ZAWSZE trafnie rozpoznać pieszego, odróżnić rowerzystę od motocyklisty, psa od kota, krowę od łosia a nawet stwierdzić, czy na drodze siedzi sobie jeż, leży kamień, czy puszka po piwie, nie mówiąc o odróżnieniu turlającego się wózka dziecięcego, w który nie wolno uderzyć nawet kosztem zjechania do rowu, od wózka z supermarketu, który od biedy można wziąć na zderzak. Takich problemów i sytuacji są na drodze tysiące i nic nie wskazuje, by dało się je w najbliższej przyszłości skutecznie rozwiązać pisząc algorytmy rozróżniania wszystkiego i reagowania w odpowiedni sposób. Częściowo inteligentne samochody jeżdżące wydzielonymi pasami po określonej trasie mogą się pojawić, ale pomysł opisany w artykuliku, jeszcze bardzo długo pozostanie niepraktyczną zabawką.

• hans_close Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 12:30
      @czytelnik121 - Zabawki dla duzych dzieci, bez elektronicznych drog nie bedzie aut bez kierowcy

Na bezdrożach wojskowe roboty przecierają szlak. ;)
    • eli.wurman Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 15:44
      @jwojnar
      Och, już się tak serdeńko nie pusz: pomylenie blogoida Technologie należącego do portalu gazeta.pl z działem technologicznym GW bardzo brzydko świadczy o Twoich zdolnościach umysłowych.
    • jwojnar Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 18:51
      Rzeczywiście nie rozróżniam blogoidów od blogów i nie widzę zasadniczej różnicy między portalem gazety i portalem gazety wyborczej - nie muszę, to nie moja działka. Potrafię za to odróżnić nawet wspaniałą, ale jeszcze nie całkiem działającą zabawkę od technologii gotowej niemal od jutra do wywrócenia życia do góry nogami.
      Polecam filmik sprzed paru lat. Postęp z pewnością zrobił już swoje, ale cudów nie ma, to wymaga jeszcze długich lat pracy i paru rewolucji technicznych.
      www.youtube.com/watch?v=aonsLMfaopQ&feature=related
    • na100procent Re: Samochód na autopilocie 11.10.10, 20:53
      da sie nastawic program "al capone" czyli omijaj psiarnię?
    • kofoga Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 08:55
      >jwojnar Wytłumacz mi proszę dlaczego muszę zjechać do rowu omijając wózek dziecięcy? Moje zdrowie jest mniej ważne od zdrowia dziecka w wózku? Dziwne podejście. Tak samo śmieszą mnie durne naklejki w stylu "baby on board". Co one dają? Czy ludzie myślą, że walnę w słup zamiast w tył samochodu z taką naklejką? Żeby nie było, dzieci lubię, sam mam dwójkę ale nie lubię hipokryzji.
    • poziom1908 Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 09:57
      dla mnie strzał w kolano by google...jest rzesza ludzi, w tym ja, którzy uwielbiają prowadzić
    • obaryb Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 10:04
      @kofoga

Te naklejki są ostrzeżeniem, że kierowca może zachowywać się nietypowo ze względu na dzieci.
    • notekpl Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 10:11
      Rozwój autonomicznych pojazdów nie jest wspierany ani przez producentów samochodów ani przez rządy. Ich wprowadzenie oznacza w perspektywie znaczne zmniejszenie ilości poruszających się pojazdów w miastach i autostradach, czyli zmniejszenie dochodu wymienionych. Nie potrzeba mieć takiego samochodu na własność. Prywatny samochód stoi 95% czasu, a autonomiczny byłby wykorzystany bardziej efektywnie, nie zajmując przy tym miejsca prakingowego. Ostateczna zmiana cywilizacyjna po wprowadzeniu takiego rozwiązania (z zakazem prowadzenia przez ludzi) dałby zmianę cywilizacyjną chyba większą niż wprowadzenie samochodów wiek temu:
      - prawie brak wypadków (chyba że ktoś wskoczy pod koła)
      - miasta zaczynają oddychać i stają się przyjazne dla mieskzańców dzięki o wiele mniejszej ilości samochodów i parkingów
      - ludzie więcej się ruszaja- nie są niewolnikami auta zaparkowanego pod pracą i domem
      - dalsze podróże mogłyby być bardziej komfortowe dzięki odrodzeniu kolei, z dworca w podróż po mieście zabiera nas autonomiczny pojazd
      - do jazdy po mieście wystarczy samochód elektryczny nawet tylko z 200km zasięgiem - podjedzie sobie sam do stacji doładowania
      - na inna okazję bierzemy inny samochód z automatycznej wypożyczalni: do teatru limuzynę, do lasu terenowy
      Od dawna uważałem że za prace nad takim systemem musi się wziąc bogata firma spoza branży motoryzacyjnej. Mam nadzieję że Google podoła i będzie przy tym uświadamiać ludzi i przede wszystkim wywierać nacisk na rządy. Sceptykom twierdzącym że jest to technicznie niemożliwe odpowiem że systemy rozpoznawania obrazu pracują już od dość dawna w przemyśle, a inwestując w optoelektornikę może z parę miliardów USD uda się sprowadzić koszt systemu kierującego do ceny dobrego komputera. Nie mówiąc już o tym że taki system może korzystać z dużo lepszych sensorów niż ludzki wzrok - np kamery termowizyjne czy radary. Sądzę że takie samochody mogłyby jeździć już za 5 lat, ale opór społczny będzie niestety duży. Jedyna nadzieja że peak oil wymusi wprowadzenie takich rozwiązań. Dla niektórych krajów jak np Chiny nawet bez peakoil nie ma innej drogi - czy ktoś sobie wyobraża ile wielopiętrowych pasów musiałyby mieć ich metropolie przy choćby jednym samochodzie na rodzinę?
    • kofoga Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 10:38
      >obaryb To znaczy, że kierowca może się w danej chwili zająć dzieckiem, nie zwracając uwagi na sytuację na drodze? Co znaczy to nietypowe zachowanie? Jak wożę dzieci i coś się z nimi dzieje, a jestem sam, to najpierw zjeżdżam na pobocze i staję, a potem się zajmuję dzieckiem - nigdy odwrotnie. Niestety w tym przypadku prowadzenie jest ważniejsze niż pasażerowie. jeśli ktoś tego nie zrozumie, to ze względu na bezpieczeństwo innych nie powinien prowadzić.
    • aquariusthomas Re: Samochód na autopilocie 12.10.10, 10:56
      Jeszce kilka lat i będziemy mieli rzeczywistość rodem z Knight Ridera
      -----------------------------------------------------------------aquariusthomas.eshopping24.eu/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka