Dodaj do ulubionych

a firewall miga i miga i ......

IP: 80.51.255.* 18.05.04, 18:34
Jakieś bydlę caly czas skanuje mi porty w kompie (tak twierdzi firewall)
Strasznie mnie irytuje to miganie grrr
czy ja coś mogę zrobić żeby nie migało? Czy powinnam zgłościć to do
adminstratora? mam internet tak zwaną drogą "radiową"
Obserwuj wątek
    • netsec Re: a firewall miga i miga i ...... 19.05.04, 12:01
      Gość portalu: zeskanowana napisał(a):

> Jakieś bydlę caly czas skanuje mi porty w kompie (tak twierdzi firewall)
      > Strasznie mnie irytuje to miganie grrr
      > czy ja coś mogę zrobić żeby nie migało? Czy powinnam zgłościć to do
      > adminstratora? mam internet tak zwaną drogą "radiową"

Napisz jaki masz firewall, to może być wirus na jednym z komputerów w sieci lokalnej.
      • Gość: zeskanowana Re: a firewall miga i miga i ...... IP: 80.51.255.* 19.05.04, 18:46
        dziekuje za zainteresowanie :-) a fierwall to Sygate personal, dzisiaj znowu
        ledwo właczyłam kompa to miga
    • Gość: zeskanowana Re: a firewall miga i miga i ...... IP: 80.51.255.* 19.05.04, 20:40
      HELP bo miga cały czas i boje się że mi coś w końcu przelezie przez tego
      firewalla
      • Gość: dominik666 Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 21:15
        Gość portalu: zeskanowana napisał(a):

> HELP bo miga cały czas i boje się że mi coś w końcu przelezie przez tego
        > firewalla

powoli ...
        i tak pewien jestem że to "internet background noise" nic groznego ... żadne
        hakery :) robaki i inne farmazony :)

po pierwsze to jaki komunikat "miga" ???
        • Gość: zeskanowana Re: a firewall miga i miga i ...... IP: 80.51.255.* 19.05.04, 21:28
          Po kolej wszystko,
          Miga że ktos skanuje mi porty i że zagrożenie tego jest niewielkie, ale mnie
          niepokoi fakt że jest to właściwie bez przerwy od wcozraj. Dotychczas były to
          jakieś pojedyńcze przypadki a teraz jakiś hurt.
          A jeśli chcesz sam przeanalizować komunikat firewalla to proszę:
          Somebody is scanning your computer.
          Your computer's TCP ports:
          139, 80, 2745, 445 and 3127 have been scanned from 192.168.4.30.
          • broch Re: a firewall miga i miga i ...... 19.05.04, 21:49
            no to po strachu
            192.168.0.0 - 192.168.255.255 to sa adresy prywatne (wliczajac w to
            192.168.4.30). Nikt z zewnatrz z takim (widzialnym) adresem nie moze Cie
            skanowac. Albo masz drugi komputer albo cos jest zle skonfigurowane.
            • Gość: zeskanowana Re: a firewall miga i miga i ...... IP: 80.51.255.* 19.05.04, 22:00
              Nie znam się na tym, wiem jednak że drugeigo komputera nie posiadam, nie
              zmieniałam nic w konfiguracji. a na dodatek firewall po backtrace mówi że te
              komputery się nazywają jakoś idiotycznie np. brzusio??
          • Gość: dominik666 Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 22:43
            > Your computer's TCP ports:
            > 139, 80, 2745, 445 and 3127 have been scanned from 192.168.4.30.

192.168.4.30 ten adres należy do twojej sieci,jeśli pod tym adresem jest
            naprawde komputer (sprawdzisz to wpisując ping 192.168.4.30 w lini poleceń)
            to jest to całkiem możliwe że jest on zarażony trojanem mydoom bądz AgoBot`em

jeśli chcesz to przeskanuj ten IP sama :) to nie jest trudne
            www.gfi.com/downloads/downloads.asp?pid=8&vid=17&lid=1 to jeden z
            najlepszych scanerów

• Gość: zeskanowana Re: a firewall miga i miga i ...... IP: 80.51.255.* 19.05.04, 22:56
              wszystko byłoby super gdybym wiedziała co oznacza tajemnicze polecenie "wpisz
              ping"?????? ;-)
              A jeszcze tylko dodam , że to skanowanie to z innych adresów też np.
              Your computer's TCP ports:
              6129, 139, 80, 2745 and 3127 have been scanned from
              192.168.3.111.
              192.168.4.70. itd.
              i te adresy różnią się tylko ostatnimi kilkoma liczbami. To pewnie oznacza że
              tym bardziej wszystko w "mojej" sieci, tak?

ps. własnie zajarzyłam o co chodzi z tym ping
              • Gość: ass Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.04, 23:17
                Jak widac z tego to masz podlaczone jeszcze 2 osoby na laczach.
                A firewall dobrze reaguje .
                Te 2 osoby nie maja firewalla.
              • Gość: niewtajemniczona Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.chello.pl 19.05.04, 23:23
                Ja mam ZoneAlarm i dosłownie co chwila ktoś mi skanuje - bardzo różne adresy sa
                tych "osób", choć część to często te same. Myślałam, że to normalne. ZA
                zwykle "wyjaśnia", że to niegroźne, bo pewnie ktoś sprawdza, czy mam pliki
                udostępnione do wymiany.
                Powinnam się przejmować?
                Na przykład:
                Packet sent from 62.179.0.13 (TCP Port 8080)to ... was blocked
                Sorce DNS: warink00.chello.pl
                Source IP:62.179.0.13:8080
                Przy okazji - czy każdemu IP odpowiada inny DNS? Tzn czy DNS przysługuje
                dostawcy czy każdemu IP?
                I o co chodzi z tym ping? Gdzie to się wpisuje?
                Pozdr
                • Gość: ass Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.04, 23:56
                  Adres IP te ktore Ci pokazuje, przejedz myszka nacisnieta lewa strona
                  i skopiuj ten adres.
                  Nastepnie otworz ta strone :
                  www.ripe.net/db/whois/whois.html
                  i wklej .
                  Zobacz kto to jest???????????
                  • Gość: niewtajemniczona Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.chello.pl 20.05.04, 00:05
                    Znam WHOIS i on nic nowego mi nie pokaże. Już ZA pokazał mi dostawce w DNS-ie.

• Gość: dominik666 Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.04, 00:39
                  Gość portalu: niewtajemniczona napisał(a):

> Ja mam ZoneAlarm i dosłownie co chwila ktoś mi skanuje - bardzo różne adresy
                  sa
                  >
                  > tych "osób", choć część to często te same. Myślałam, że to normalne. ZA
                  > zwykle "wyjaśnia", że to niegroźne, bo pewnie ktoś sprawdza, czy mam pliki
                  > udostępnione do wymiany.
                  > Powinnam się przejmować?
                  > Na przykład:
                  > Packet sent from 62.179.0.13 (TCP Port 8080)to ... was blocked
                  > Sorce DNS: warink00.chello.pl
                  > Source IP:62.179.0.13:8080
                  > Przy okazji - czy każdemu IP odpowiada inny DNS? Tzn czy DNS przysługuje
                  > dostawcy czy każdemu IP?
                  > I o co chodzi z tym ping? Gdzie to się wpisuje?
                  > Pozdr

Inktomi Traffic Server 62.179.0.13

sysDescr: Inktomi Traffic Server
                  sysUpTime: 159 days, 15 hours, 29 minutes, 46 seconds
                  sysContact: Inktomi Corporation, 4100 3rd Avenue, Foster City, CA 94404
                  sysName: Inktomi Traffic Server

server ... nie prywatny, żadne hakery :)
                  www.oaza.org.pl/INE98/html/t18411869.htm - co to jest DNS
                  • Gość: niewtajemniczona Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.chello.pl 20.05.04, 16:17
                    Dzięki, dzięki

> server ... nie prywatny, żadne hakery :)
                    ale czemu ten serwer skanuje?

Pozdr
                  • e.111 Re: a firewall miga i miga i ...... 20.05.04, 16:42
                    Gość portalu: dominik666 napisał:
                    <cut>
                    > www.oaza.org.pl/INE98/html/t18411869.htm - co to jest DNS
                    ...o jezu(!!!),tym linkiem zwaliłeś mnie z nóg ;)))
                    >I Ogólnopolskie Seminarium ,,Internet jako narzędzie ewangelizacji''
                    > DNS i jego rola w sieci Internet
                    >
                    ...jak dla mnie,bomba..
                    :)
                    pozdrowienia::E111
                    • Gość: dominik666 Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.04, 17:44
                      >I Ogólnopolskie Seminarium ,,Internet jako narzędzie ewangelizacji''
                      > > DNS i jego rola w sieci Internet
                      > >
                      > ...jak dla mnie,bomba..
                      > :)
                      > pozdrowienia::E111

ups :) ehhh w sumie to nie zwróciłem uwagi że dokument leży na serverku
                      czarnych
                      pl.wikipedia.org/wiki/Dns
              • Gość: dominik666 Re: a firewall miga i miga i ...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.04, 00:28
                192.168 to początek adresu przydzielanego przez server (czyli główny komputer)
                użytkownikom,abonentom sieci np. radiowej

ping to program słuzący do np. sprawdzenia szybkości przesyłu pakietów pomiędzy
                komputerami bądz też sprawdzenia czy dany komputer jest włączony

trojany w stylu agabota i mydoom należą do narzędzi do wykonywania tzw. DDoS
                rozproszonych ataków - w bardzo wielkim skrócie wykorzystują komputery prywatne
                (i sieci) do ataku na np. servery korporacji np. microsoft.com,osoba
                posiadająca program do administracji tymi "trojanami" podaje polecenie o np.
                atak na microsoft.com i wtedy wszystkie zarażone komputery zaczynają działać
                jak siec,ten trojan będący na czyimś komputerze szuka innych zarażonych w sieci
                skanując porty na których rezyduje - np. - 6129, 139, 80, 2745, 3127

trojan nie wejdzie ci do komputera przez otwarty port ! instalacja najczęściej
                odbywa się poprzez otwarcie listu z załącznikiem,jeśli go zainstalujesz to on
                automatycznie będzie szukał swoich "kolegów" skanując porty w innych
                komputerach

moja rada - aktualizuj system (windows update !!) wszystkie łatki !
                nie otwieraj listów z załącznikami

nie zostawiaj folderów udostępnionych ! i co gorsza z prawem zapisu i
                modyfikacj danych !!!!

moim zdaniem firewall jest ZBĘDNY ! jeśli system jest aktualizowany,bo to że
                masz otwarty port o niczym nie świadczy

ide spać ... dobranoc
    • gray ekhm... 20.05.04, 16:58

firewall to taki program, który ma za zadanie blokować nieporządane połączenia
      i właśnie to robi. jeżeli nie chcesz, żeby ci mrugało to zainstaluj sobie inny
      firewall (agnitum outpost nie mruga - wiem bo mam), zamaluj czarnym markerem
      migające miejsce na monitorze albo odinstaluj firewall w diabły - wtedy cały
      syf będziesz przyjmować po cichutku.
      • Gość: zeskanowana Re: ekhm... IP: 80.51.255.* 20.05.04, 19:35
        doskonale wiem po co jest firewall, ale jako osoba mało obeznana z tematem
        chciałam się dowiedziec coś więcej.Zwłaszcza że takie zmasowane skanowanie ma
        miejsce dopiero od 3. A Twoje złośliwości sa zupełnie nie na miejscu.
      • Gość: Max Re: ekhm... IP: 195.229.241.* 20.05.04, 19:57
        Witam !!!!
        @gray
        jak muwisz ,że Oupost nie mruga???!! Też go mam o niedawna i widzę jak w prawym
        dolnym rogu pojawia się okno,że wykryto atak !!
        komputery.katalogi.pl/9/images2004/20040520192303.jpg
        Chciałem się Cibie zapytać czy TYLKO go wykryto czy tażke ZABLOKOWANO ???
        Marek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka