08.12.14, 09:08
Skoro ktoś nie robi nic złego , nie krzywdzi innych ,nie łamie prawa to czego ma się bać ?
Więc po co TOR ?

Obserwuj wątek
    • ramrom Re: TOR 11.12.14, 23:10
      ja się prawie niczego nie boję. Prawie i to jest cały Wszechświat mego istnienia.
      Nie sprzedaję mojej tożsamości, i tyle na ten temat!!!!
    • xxxmaciek Re: TOR 22.03.15, 17:23
      A skąd wiesz, że ktoś nie robi nic złego, nie krzywdzi innych ani nie łamie prawa?
      A nawet jeśli tego nie robi, to może poprostu nie chcieć by ktoś znał jego IP ...
      • kot404 Re: TOR 17.04.15, 19:23
        Numer komputera wedle protokołu IP jest jawny!!!
        Jeśli chcesz rozwiązać nr IP to daj w terminalu czy jak to tam w shicie MS nazywają: whois i po spacji wpisz nr IP.
        Dostaniesz to co dostaniesz. I co z tego wiesz miłośniku sieci TOR, o których pojęcia nie masz?
        • wariant_b Re: TOR 18.04.15, 08:59
          Routery pośredniczące wymagają prawidłowych adresów IP i numerów portów
          hosta źródłowego i docelowego. Informacja o tym, co dzieje się z pakietem
          przed hostem źródłowym i za hostem docelowym nie jest im znana.
          Jeśli pakiet jest szyfrowany nie jest im znana również faktyczna treść pakietu.

W przypadku tunelowania w treści pakietu znajdują się informacje na temat
          dalszego routingu, w przypadku translacji adresów informację tę posiadają
          hosty źródłowy i/lub docelowy. Dodatkowo hosty pośredniczące mogą
          dokonywać anonimizacji pakietów usuwając te ich elementy, które pozwalają
          odbiorcy pakietu pozyskać dodatkowe informacje na temat faktycznego nadawcy.
          • kot404 Re: TOR 29.04.15, 16:52
            Piszesz o tunelowaniu. Nie piszesz o TOR.
            • wariant_b Re: TOR 29.04.15, 22:06
              To akurat nie ma większego znaczenia - adres źródłowy jest znany na trasie
              do początkowego węzła TOR (ale treść pakietu i adres docelowy są ukryte)
              a adres docelowy między końcowym węzłem TOR a hostem docelowym.
              Tu adresem źródła jest już węzeł TOR a treść zwykle jest jawna.

Natomiast właściwym zadaniem routingu cebulowego jest uniemożliwienie
              przechwycenia transmisji na trasie routowania i powiązanie hosta źródłowego
              z hostem docelowym i treścią.

Przykładowo, gdybym teraz pisał na Forum korzystając z klienta TOR,
              to oczywiście serwer gazety musi dostawać poprawne pakiety z jednego
              źródła, bo w przeciwnym razie zgłupieje. Będzie nim końcowy węzeł TOR.
              Logi serwera skojarzą mnie z jakimś nieznanym mi adresem IP.
              Mój dostawca internetu będzie wiedział, że prowadzę wymianę pakietów
              z węzłami TOR, ale treści tych pakietów nie będzie w stanie ustalić.
              Podsłuch u ISP nic nie da. Nalot na adresy początkowych węzłów również,
              bo te nie znają adresu docelowego i nie są w stanie rozszyfrować pakietów.
              Nalot na węzeł końcowy da treść pakietów, co niewiele wnosi bo te są przecież
              znane na serwerze forum, ale węzeł końcowy nie zna adresu źródłowego.
              A środek gubi się w plątaninie zmiennych węzłów TOR miksujących pakiety
              z różnych źródeł przeznaczone dla różnych hostów docelowych. Tu nie ma
              bezpośredniej informacji, który pakiet jest od kogo i dla kogo.

Przeszedłszy to wszystko docieram do serwera Forum i tu muszę się zalogować.
              Oczywiście, jeśli serwer pozwoli na logowanie ze znanego węzła sieci TOR. Nie musi.
              A zalogowawszy się, jestem już wariant_b, a nie całkiem anonimowy użytkownik.
              I wyrażam poglądy, pod którymi mógłbym się podpisać. Więc po co ta maskarada?
              • kot404 Re: TOR 29.04.15, 22:24
                Popełniłeś błąd w rozumowaniu, rozwiąż zagadkę.
    • mudlciesie Re: TOR 27.03.15, 22:34
      po to żeby np. google nie zbierało o nim danych...
      • kot404 Re: TOR 16.04.15, 21:48
        nie korzystaj z google, ktoś Ci karze korzystać? Możesz korzystać z ask albo z yahoo?
        • kot404 Re: TOR 16.04.15, 21:49
          albo duckduck
        • mudlciesie Re: TOR 18.04.15, 20:55
          > nie korzystaj z google, ktoś Ci karze korzystać? Możesz korzystać z ask albo z
          > yahoo?

Problem w tym, że Google zbiera dane nawet jak się z niego nie korzysta.
          Mówi ci coś nazwa np. google-analytics?
          • kot404 Re: TOR 20.04.15, 17:18
            napisz łaskawco jakież to dane Twoje Google zbiera co?
            • mudlciesie Re: TOR 24.04.15, 21:45
              > napisz łaskawco jakież to dane Twoje Google zbiera co?

Z tego co wiem to adresy odwiedzanych stron internetowych, czas przebywania na stronie i w danym miejscu na stronie, wpisywane słowa w zapytaniach, szukane produkty (np. w sklepach internetowcyh), kupione produkty, czcionki, rodzaj przeglądarki, dodatki do przeglądarki , ustawienia przeglądarki, system operacyjny, itp.
              Tylko te dane są na tyle unikalne, że wystarczą do niemal 100% pewnej identyfikacji użytkownika.

Co jeszcze prawdopodobnie jest zbierane:
              cyfrowa-wyprawka.org/teksty/wrozenie-z-danych
              O dokładniejsze informacje, które dane jeszcze są zbierane najlepiej sam zapytaj Google.
              Nie słyszałem, aby dotychczas komukolwiek udzielono takich informacji, ale może zostaniesz tą pierwszą osobą...
              • kot404 Re: TOR 24.04.15, 21:52
                a jak się ma twoje pie...mento do tematu TOR?
                • mudlciesie Re: TOR 26.04.15, 21:09
                  Na przykład jak ktoś jest burakiem i ubliża wszystkim w internecie, to google będzie to wiedzieć, chyba że burak będzie używał TOR, to wtedy google nie będzie w stanie go namierzyć.
                  • kot404 Re: TOR 28.04.15, 20:23
                    Jak rozumiem, chcesz być niewidzialny w sieci by swawolić! jak słoń w składzie porcelany!, Tak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka