Dodaj do ulubionych

bumerang ...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 18:30
temat glupi i glupio sie przyznac, ale po 2 godzinach poszukiwan via google-
nie znalazlem nic (wybredny albo slepy). mozliwe zreszta ze az tak
podstawowych problemow nikt juz nie opisuje. sprawa wyglada tak: sa dwa
komputery w domu, kazdy ma karte sieciowa, jest switch (5 portow) i jest DSL
z Dialogu. no i walcze probujac uzyskac polaczenie na dwoch komputerach, ale
powoli mam juz dosyc. jezeli ktokolwiek ma chwilke / pod reka link do sajtu z
konfigiem "krok po kroku"- bede ogromnie wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: bumerang ... IP: *.bb.online.no 31.12.04, 19:36
      a router jest? Podaj wiecej info...
      • Gość: deph Re: bumerang ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 19:42
        routera niestety brak, jakos nikt mi nie nadmienil ze jest konieczny (dokola
        sami specjalisci "kup switcha, wystarczy"). jest jakas inna opcja czy bez
        routera to nie popedzi ?
        • Gość: a Re: bumerang ... IP: *.bb.online.no 31.12.04, 19:56
          popedzi, tylko ze komp podlaczony bezposrednio do modemu bedzie musial
          udostepniac internet drugiemu kompowi(switch niepotrzebny). modem-->komp1-->komp2
          Bedziesz potrzebowal druga karte sieciowa ktora instalujesz w komp1, potem
          skrosowany kabel do komp2. modem-->nic1_komp1(->)nic2_komp1-->komp2. Wada
          oczywista, komp1 musi byc wlaczony azeby komp2 mogl korzystac z netu...
          Masz adsl "caly dla siebie" czy jestes na LANie? Jezeli nie jestes pewien, w
          dosie: ipconfig
          Jaki sie pojawia adr. ip?
          • Gość: deph Re: bumerang ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 20:19
            caly dla siebie, to znaczy mam modem na jeden lokal. dzieki za info, postaram
            sie tak to zrobic :)
            • Gość: a Re: bumerang ... IP: *.bb.online.no 31.12.04, 20:28
              jezeli finansowo mozesz sobie na to pozwolic, polecam jednak zakupienie routera.
              Wiele plusow, miedzy innymi mozesz zapomniec o firewall'ach (chociaz na ten
              temat opinie sa podzielone...)
              • Gość: deph Re: bumerang ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 21:00
                niestety wlasnie finanse mnie ograniczaja- niepotrzebny jak sie okazuje switch
                kosztowal mnie stowke :/ tak przy okazji jeszcze- jeden komputer podlaczony
                bezposrednio do modemu laczy sie i dziala w sieci bez problemow, drugi
                natomiast (ze skonfigurowanym identycznie pakietem tcp/ip) ma problemy, a po
                wybraniu opcji naprawy lacza bredzi cos o nieudanym odswiezaniu dzierzaw DHCP +
                cos o DNS. problem po stronie operatora czy mojej ?
                • Gość: a Re: bumerang ... IP: *.bb.online.no 31.12.04, 21:23
                  >tak przy okazji jeszcze- jeden komputer podlaczony
                  > bezposrednio do modemu laczy sie i dziala w sieci bez problemow, drugi
                  > natomiast (ze skonfigurowanym identycznie pakietem tcp/ip) ma problemy

Co masz namysli "drugi natomiast"...
                  W jaki sposob drugi jest podlaczony? Napewno masz sam modem, czy modem z routerem?
                  Podaj spec...
                  • Gość: deph Re: bumerang ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 23:32
                    sam modem. wyciagam wtyczke z gniazda sieciowki w jednym komputerku i wkladam
                    do drugiego- na tym pierwszym siec dziala, na drugim nie, choc konfig taki sam.
                    modem standardowy do dsl dialogu- callisto 821.
                    • Gość: a Re: bumerang ... IP: *.bb.online.no 01.01.05, 00:14
                      Jezeli konfiguracja faktycznje jest IDENTYCZNA na obu kompach, niewykluczone ze
                      isp przydziela ip na podstawie adr. MAC karty sieciowej. Sprobuj podminic
                      sieciowki miedzy kompami i ponownie przetestuj na obu, badz dowiedz sie od nich
                      bezposrednio...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka