Gość: Robert Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.05, 22:15 Myślę, że dobrym pomysłem by było jak by trzeba było płacić dodatkowe 2% od obrotu dla US. I co ważne by allegro bzdurnie nie blokowało kont to wówczas wszyscy by zarabiali Sprzedawcy, Allegro i Państwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotes Łódź Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:39 A nie lepiej jak by sie porozumiał fiskus z Allegro i odrazu sciagał taki czy inny haracz byłoby bez kłopotu, jak przy lokatach bankowych. Gorzej chyba byłoby z tym porozumieniem np. z eBayem hihihihih. co nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kARPIU Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 11.03.05, 22:44 powinni jeszcze opodatkować kupujących - podatek od wzbogacenia. Śmiech na sali LOOOOOOOOOOOOOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zero Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 11.03.05, 22:45 wygrana aukcja na allegro nie oznacza jeszcze że sprzedał ktoś coś - więc zawsze można powiedzieć że transakcja nie doszła do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniak Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.05, 22:50 Jak dostałeś pozytywa to znaczy, że doszła do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4wd Re: Fiskus łowi na Allegro IP: 209.247.222.* 11.03.05, 22:55 Juz Ci odpowiadam. Jest normalnie. Czyli nikt na Ciebie nie poluje. Takie absurdy moga sie niestety zdazyc chyba tylko w Polsce.Gromada gryzipiorow, pasozytow siedzacych za biurkami, wyposazonych w gangsterskie przepisy finansowe robi sobie zenujace zawody, ktory z nich zlapie najwiecej jeleni. I lapia otrzymujac za to prowizje od panstwa. Brak systemowych rozwiazan podatkowych kreuje groteskowy i tragiczny zarazem dla szarego obywatela obraz kraju gdzie rozdmuchane do granic absurdu sluzby aby zarobic na siebie doslownie wykanczaja ludzi. Mam szczescie mieszkac w normalnym kraju - USA - i coraz bardziej dziekuje za to Bogu. Nikt mnie nie przesladuje kretynskimi przepisami i wynikajacymi z nich niemniej kretynskimi dzialaniami roznych slozb. Kiedy kupuje tu np. samochod place jeden 6% podatek .Porownaj to ze swoja faktura w Polsce. Nie ma czegos takiego jak np. policja skarbowa.Pomysl wziety rodem z kraju mafii .Zlodzieje wiedza jak krasc i sie przed tym zabezpieczaja. Dwa lata temu bylem w kraju.Wiozlem 8 opakowan perfum. Kazde z nich bylo inne. Na czterech opakowaniach grubym flamastrem napisane byly imiona. Robilem przysluge koledze i zebym nie pomylil upominkow opisal je. Czujny celnik na Okeciu wylapal mnie. Przemytnika jednego. Zaplacilem ok 400 zl cla i zeby we lbie mi sie nie przewrocilo i wiedzial gdzie jestem oraz z kim mam do czynienia 100 zl MANDATU KARNEGO. Za wprowadzenie na POC /tak stoi w protokole, ktory trzymam do dzis/ 350 MILILITROW tak, tak 350ml perfum. Nie 350litrow , ton czy czego tam innego tylko takiej niezbyt pelnej pollitrowej flaszki. W tym czasie mialem swiadomosc , ze granice Polski przekraczaja np: cysterny gorzaly lub czegos tam innego, a kumple po fachu dzielnego celnika biora koperte z paroma tys. euro lub dolarow. Codzienna lektura polskiej prasy potwierdza te wykryte przypadki.Ile ich jeszcze pozostaje do wykrycia? Dzieki temu zdarzeniu wyleczylem sie z choroby pod tytulem Polska. Jest wiele innych ciekawszych i normalnych krajow gdzie z przyjemnoscia wydam swoje pieniadze i jeszcze mi za to tam podziekuja. Zycze cierpliwosci i zdrowia bo z tego co czytam naprawde wiele potrzeba zarowno jednego jak i drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzók Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 11.03.05, 23:22 ... nic dodać(choć możnaby było wiele!!!) nic ująć. SMUTNE ALE PRAWDZIWE... Chory kraj!!!!!!!!!!!!.... i pomyśleć że mój dziadek za niego(... a może przez niego!!) umarł.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:57 Moment, to że ktoś wygrał moją aukcję nie oznacza, że doszło do sprzedaży. Co wtedy? Jeśli wystawie coś za 2 tys., kolega zalicytuje i fikcyjnie kupi przedmiot to trzeba będzie zapłacić podatek od sprzeadży która nie miała miejsca? Na Allegro jest wiele osób, które dokonują fikcyjnych sprzedaży dla pozyskania pozytywnych komentarzy - jedni aby później móc dokonać oszustwa, a jedni po prostu dla hobby kolekcjonują komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzók Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 11.03.05, 23:01 Niech fiskus i inne powołane w tym celu instytucje wezmą się za polityków, którzy z dużą częstotliwością kradną i wywołują afery których skutki doskonale wszyscy znamy - wielomilionowe straty!!! Warto też zwrócić uwagę w jaki sposóbc są też marnotrawione pieniądze. Gdyby te sytuacje się nie powtarzały ludzie nie musieliby już kombinować, a bynajmniej na taką skalę. Nie ma co ukrywać - jedni kradną i marnotrawią a odpracować i załatać dziury muszą inni!!!! Ten kraj jest chory i spada w wielką przepaść!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nim Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.pl 11.03.05, 23:19 Mnie zastanawia jedno... przecież towar sprzedany w Polsce został opodatkowany, więc państwo na tym nie traci, że produkt pojedzie bez papiera na Allegro. Państwo zyskuje, bo ktoś ma w dochodzie cały koszt zakupu. Narzekający na niepłacony ZUS zyskują, bo ktoś zapłacił podatek od wartości towaru, a nie od zysku (czyli pewnie średnio 5 razy więcej) Jedynie przemycane produkty mogą być dla Państwa szkodliwe. Jak to możliwe, by do Polski wjeżdżało tyle przemycanego towaru by 2,5 miliona użytkowników mogło przynosić szkody budżetowi? Kto bierze w łapę i przymyka oczy na transfer takich ogromnych partii niesłychanie chodliwych aparatów telefonicznych, komputerów, aparatów? Bez sensu. Jak ktoś handluje "legalnie" na Allegro, z chęcią wrzuci paragon do każdej paczki, bo udokumentuje sprzedaż. 40.000 fantów arcybiskupa, nie da się tego kupić i sprzedać bez papierków. US zaś włazi w nasze kieszenie, dokonując kolejnego opodatkowania opodatkowanych pieniędzy... Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 11.03.05, 23:36 Szkoda, ze fiskus tak chętnie nie walczy z prawdziwymi aferzystami. Ludzie uciekają w szarą strefę, w tym m.in.próbując coś sprzedać na aukcji, aby uniknąć astronomicznych podatków. Proszę założyć działalność gospodarczą i zacząć sprzedawać okazjonalnie. Na dzień dobry: latanina po urzędach, kilkaset złotych na koszty rozpoczęcia działalności, co miesiąć astronomiczne składki ZUS - ok. 700 zł - tak naprawdę za nic oraz należny podatek i oczywiście żadnych praw. Kłamią Ci, którzy mówią, że bezrobocie wynosi ok.20%. Jestem przekonany, że prawdziwa stopa bezrobocia waha się pomiędzy 30 a 40%. Tylko nikt tego nie ujawnia, aby nie wzbudzić paniki wśród ludzi. Dlatego też jestem za handlem na Allegro i to bez uiszczania podatków. Oczywiście jeśli chodzi o drobny handel - np.do granicy kilkuset złotych. Reszta powinna być w jakiś sposób opodatkowana, ale nasz chory kraj i chorzy, walnięci w łepetynę politycy nie mają czasu, aby zając się reformą przepisów prawa... Boże coś Polskę...opuścił... I pamiętajmy, że co nie jest zabronione przez prawo to jest dozowolone- szkoda tylko, że te nieuki ze skarbówki o tym drobnym prawnym aspekcie często zapominają... DO SZKOŁY BIEGIEM MARSZ!!! I PROSZĘ NIE ZAPOMINAĆ O DROBNYM FAKCIE - KTO TU JEST DLA KOGO - PRZYPOMINAM-URZĘDNIK ZNACZY SŁUGA,A NIE PAN I KAT... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:44 zaden nowy ... jak cos sprzedajesz wystawiasz fakture , jak prywatnie umowa i podatek do US . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allegrowicz kutasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:48 niech lapia bagsika a nie nas, drobnych podatnikow :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foobar I BARDZO DOBRZE ! IP: 80.227.56.* 12.03.05, 00:14 www.gokat.polishjewellery.com !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 00:33 niech te tzw. "panstwo" odpierd..... sie od obywateli a zniknie bieda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 07:07 Banda nieudaczników szuka pieniedzy dla złodzieji na gorze bo niemaja co juz kraść a forsy potrzeba . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TutuS Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 08:20 Ci z góry to totalni idioci! Przecież jeżeli sprzedawałbym cokolwiek latając po szkole nigdy by mnie nie znaleźli! Albo czy ktoś martwi się o podatek w anonsach? 10x więcej bedzie kosztować utrzymanie takich urzędników od pieniędzy które nam ukradną!! Polska to durny kraj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genius Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:38 No to sie znów giełdy komputerowe zapełnia, albo bedzie trzeba handlować na zagranicznych serwisach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allegro to hobby dla mnie allegro to taka gra-raz stracisz raz zysk IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.03.05, 11:03 Czym jest Allegro? (cyt. www.allegro.pl) Allegro jest internetowym targowiskiem, na którym każdy może sprzedawać i kupować poprzez licytację oraz po stałych cenach. Znajdziesz tu od dawna poszukiwane przedmioty. Sprzedasz to, czego już nie potrzebujesz. Sporo zarobisz, proponując dobry towar i konkurencyjne ceny. Dzięki Allegro poznasz też nowych przyjaciół. Jeśli jeszcze nie jesteś wśród nas - zarejestruj się. Życzymy udanych transakcji i miłej <b>zabawy!</b> TAK WIĘC JAK W TEMACIE AKLLEGRO TRAKTUJE JAKO ZABAWE - KUPUJE DROGO, TANIO SPRZEDAJE - W ZASADZIE TYLKO TRACE ALE...POZNAJE PRZYJACÓŁ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123546 Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:49 Niech sie lepiej za urzedali wezma ... po ile oni zarabiaja miesiecznie i ciekawe czy sa tak uczciwi i od calych zarobionych kwot odprowadzaja podatki ... niech sie im do dupska dobiora a nie znalezli sobie ofiary w internecie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedi789 Mikrodziałalność => mikroZUS i mikroPIT IP: *.stawiszyn.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 10:52 Cyt. "Państwo nie jest rozwiązaniem naszych problemów, to Państwo jest naszym problemem" R. Reagan (były prezydent USA) Internet przyniósł nam obniżenie kosztów, powstanie aukcji, gdzie prowizja jest mniejsza niż w dawnych komisach, banków internetowych z mniejszymi opłatami niż w tradycyjnych bankach, mikropłatnościami, itd, itd. Powstały też mikrofirmy, mikrosklepy. To nowe zjawisko. Tylko Państwo, władza na górze nie dostrzega tego i nie dostosowała prawa do rzeczywistości. Wymaga się płacenia tradycynego ZUS, stawek podatkowych, które dla takich mikrofirm, mikrodziałalności są nie do przyjęcia, bo wtedy interes staje się nie opłacalny. Aby być w zgodzie z tym starym prawem pozostaje nic nie robić. Zostaje więc szara strefa. Państwo stwarza tym użytkownikom problemy. Niech zmieni prawo i dostosuje je do rzeczywistości. Wystarczy dobra chęć połowy posłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ENJOY :-) DLA MNIE TO GRA- RAZ SIE ZYSKA,CZESCIEJ STRACI... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.03.05, 11:06 Czym jest Allegro? (cyt. www.allegro.pl) Allegro jest internetowym targowiskiem, na którym każdy może sprzedawać i kupować poprzez licytację oraz po stałych cenach. Znajdziesz tu od dawna poszukiwane przedmioty. Sprzedasz to, czego już nie potrzebujesz. Sporo zarobisz, proponując dobry towar i konkurencyjne ceny. Dzięki Allegro poznasz też nowych przyjaciół. Jeśli jeszcze nie jesteś wśród nas - zarejestruj się. Życzymy udanych transakcji i miłej <b>zabawy!</b> TAK WIĘC JAK W TEMACIE ALLEGRO TRAKTUJE JAKO ZABAWE - KUPUJE DROGO, TANIO SPRZEDAJE - W ZASADZIE TYLKO TRACE ALE...POZNAJE PRZYJACÓŁ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osckar mendoza Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:11 no to jaki problem;olac allegro,ktore sprzedaje Nasze dane i przejsc na ebaya i wtedy nic nie zrobia Nikomu!;tj. niech urzad skarbowy sam zobaczy jak funkcjonuje,niech zrobi porzadek w swoich sprawach gdzie obraca sie milionami a nie tysiacami jak na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioo Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:20 Zalozylem konto pare lat temu bo razem ze znajomymi mieslismy jakies stare czesci, a ze na allegro licza sie punkty to robimy wszystko na jedno konto, obecnie sprzedaje co jakis czas jakies czesci od znajomych, czasami towary powyzej 1000zl, sprzedaz ta odbywa sie bez zysku lub z zyskiem wielkosci 1-2zl, to od czego niby mam placic ten podatek od tej 1 zlotowki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAZDA Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 12.03.05, 12:26 banda złodziejskich darmozjadów!!!! gdyby działalność byłaby prosta jak w innych krajach to bym zarejestrował, a teraz to składka na zus przewyższa mój zarobek z allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerytka-s Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:41 Zaczęłam rejestrację na allegro,bo myślałam,że sprzedam to co mi niepotrzebne (niektóre nieużywane)i dojdzie mi parę groszy do emerytury,któtrej to państwo nie chce waloryzować.Po tym co tu przeczytałam-rezygnuję.Lepiej niech te drobiazgi zmurszeją na szafie,niż by mi US wlazł na emeryturę.Może mi to włożą do grobu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 12.03.05, 13:33 strachy na lachy, sprzedawaj. Raz się żyje a i tak dożyjesz końca ostatecznego tego zafajdanego państwa. Może sam coś kupię od Ciebie na aukcjach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pormar Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.kolnet.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:59 To serwisy aukcyjne,w tym przypadku Allegro powinny płacić podatki od każdej zawartej transakcji. Brak jest uregulowań prawnych w tym zakresie i Allegro bije ogromną kasę bez zobowiązań podatkowych. Nie zwykły obywatel, który sprzeda jakieś coś, powinien martwić się podatkiem. Allegro pobiera ogromne stawki za transakcję. 2 procent od transakcji to nie wiele na tak ogromne zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IrMa Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 12.03.05, 15:21 Fiskus to tylko przeciera drogę tej zagranicznej firmie EBAJ. Ktoś w skarbówce został "zmotywowany" do ograniczenia obrotów na Allegro i wywołania paniki wśród Allegrowiczów. Kiedy Allegro odczuje spadek koniunktury, ten cholerny EBAJ przystąpi do negocjacji, mających na celu przejęcie Allegro. Państwo chyba niewiele o tym wie, bo zajmuje się sprawami ważniejszymi /walka przedwyborcza o stołki i władzę/. Ten zagraniczny moloch Ebay korzysta z ogólnego chaosu i idę o zakład, że mu się to uda. Ciekawe tylko, czy kierownictwo Allegro naprawdę nie czuje blussa, czy też ktoś tam lobbuje zupełnie "bezinteresownie" na rzecz tego angola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOJNA !!! im trzeba dokopać IP: *.toya.net.pl 13.03.05, 00:25 Nie dajmy sie i obalmy te systemy panstwowe chora na trad urzednicze plataniny przepisow. TO MY JESTESMY NARODEM JEST NAS WIELU I NIKT NAM NIE PODSKOCZY ZRÓBMY POMARAŃCZOWĄ REWOLUCJĘ WIELKI STRAJ PITÓW ZŁAPMY ICH ZA GARDŁO PRZEZ PORTFEL razem wygramy !!! Koniec gówna inaczej sami wyjedziemy a emerytow wysla na socjalna eutanazje za 200 zł na miesiąc Wierzę że nasz dzień nadejdzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brendyman Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:03 niech sie sk...syny wezma za wielkie firmy ktore przez lata nie placa podatkow a od allegro wara!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczyna A ja mam pytanie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:44 Jeśli ktoś sprzedaje 5 aukcji ręcznie robionej biżuterii (nie ma firmy ani działalnosći) w miesiącu i na kazdej ma 10 zł to do niego tez się dobiorą? Chciałabym to wiedzieć:)Przecież to jest ok.50 zł miesięcznie-śmieszna suma:) Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l a ja odpowiadam: 12.03.05, 17:13 za te 50 złotych pójdziesz do pudła na pół roku i miesięcznie państwo będzie na tę usługe wywalać 1500 złotych a Ty będziesz mieć wikt, opierunek, slużbę zdrowia za friko. Może nawet pracę dostaniesz za więcej niż te 50 złotych miesięcznie, nawiążesz kontakty, zdobędziesz wiele przydatnych umiejętności, zahartujesz duszę i dupę. Zgłoś się sama do Urzędu Skarbowego i przyznaj że grzeszyłaś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuntakinte Re: a ja odpowiadam: IP: *.icpnet.pl 12.03.05, 17:42 A jak Ty przekroiczysz prędkosc to pójdziesz na dwa lata. A w ogole to u mnie na dachu ląduje Ufo a piwnicy mieszkają krasnoludki. i Co z tego? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fake Re: a ja odpowiadam: IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.03.05, 19:48 policzyłem sobie skomplikowany wzór zamieniający sumę należną na dniówki w więzieniu i wychodzi mi, że za 1 dzień musicie skubnąć od 37 do 370 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: a ja odpowiadam: IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.03.05, 10:38 a gdzie i w jaki sposób tyle skubnąć??? bo sąsiad emeryt tyle nie ma, znajomi przedsiębiorcy albo już nie mają albo się zwijają i kapucha wysłana zagramanicę a USk nie oskubię bo to lepsi zlodzieje i potrafią pilnować tego co już ukradli pewno tylko zawiasy Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l i jeszcze odpowiem: 12.03.05, 17:27 urzędy skarbowe jak i wszystkie instytucje w tym kraju traktują wszystkich obywateli jak potencjalnych złodziei. Pewnie dlatego że sami są uczciwi.... Ku pocieszeniu i pokrzepieniu: najpierw dobierać się będą do tych którzy mają największe obroty i może jak dostaną odpowiednią ilość łapów to się odechce na jakiś czas dołować maluczkich. Ale zgodnie z prawem czy 50 zlotych czy 50 tysięcy złotych to jeden i ten sam grzech przeciw państwu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 16:55 Czy ktoś może powedzieć mi, dlaczego od sprzedanej, używanej żeczy mam zapłacić 22% vat. Przeceż jak kupię np. używany telefon za 200 pln i sprzedam go za 220 to de facto dołożę do interesu. Przecież za ten telefon już został zapłacony vat ( gdy rzecz była nowa ). Proszę niech mi ktoś odpowie, bo chcę otworzyćfirmę, sprzedawać używaną elektronokę legalnie, ale w żadnym urzędzie skarbowym nie potrafią mi odpowiedzieć, jaki mam płacic podatek. Odpowiedz Link Zgłoś