Dodaj do ulubionych

Fiskus łowi na Allegro

• Gość: Robert Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.olsztyn.mm.pl 11.03.05, 22:15
      Myślę, że dobrym pomysłem by było jak by trzeba było płacić dodatkowe 2% od
      obrotu dla US. I co ważne by allegro bzdurnie nie blokowało kont to wówczas
      wszyscy by zarabiali Sprzedawcy, Allegro i Państwo
    • Gość: jotes Łódź Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:39
      A nie lepiej jak by sie porozumiał fiskus z Allegro i odrazu sciagał taki czy
      inny haracz byłoby bez kłopotu, jak przy lokatach bankowych. Gorzej chyba
      byłoby z tym porozumieniem np. z eBayem hihihihih. co nie????
    • Gość: kARPIU Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 11.03.05, 22:44
      powinni jeszcze opodatkować kupujących - podatek od wzbogacenia. Śmiech na sali
      LOOOOOOOOOOOOOL
    • Gość: zero Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 11.03.05, 22:45
      wygrana aukcja na allegro nie oznacza jeszcze że sprzedał ktoś coś - więc zawsze
      można powiedzieć że transakcja nie doszła do skutku.
      • Gość: cwaniak Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.05, 22:50
        Jak dostałeś pozytywa to znaczy, że doszła do skutku.
    • Gość: 4wd Re: Fiskus łowi na Allegro IP: 209.247.222.* 11.03.05, 22:55
      Juz Ci odpowiadam. Jest normalnie. Czyli nikt na Ciebie nie poluje. Takie
      absurdy moga sie niestety zdazyc chyba tylko w Polsce.Gromada gryzipiorow,
      pasozytow siedzacych za biurkami, wyposazonych w gangsterskie przepisy
      finansowe robi sobie zenujace zawody, ktory z nich zlapie najwiecej jeleni. I
      lapia otrzymujac za to prowizje od panstwa. Brak systemowych rozwiazan
      podatkowych kreuje groteskowy i tragiczny zarazem dla szarego obywatela obraz
      kraju gdzie rozdmuchane do granic absurdu sluzby aby zarobic na siebie
      doslownie wykanczaja ludzi. Mam szczescie mieszkac w normalnym kraju - USA - i
      coraz bardziej dziekuje za to Bogu. Nikt mnie nie przesladuje kretynskimi
      przepisami i wynikajacymi z nich niemniej kretynskimi dzialaniami roznych
      slozb. Kiedy kupuje tu np. samochod place jeden 6% podatek .Porownaj to ze
      swoja faktura w Polsce. Nie ma czegos takiego jak np. policja skarbowa.Pomysl
      wziety rodem z kraju mafii .Zlodzieje wiedza jak krasc i sie przed tym
      zabezpieczaja. Dwa lata temu bylem w kraju.Wiozlem 8 opakowan perfum. Kazde z
      nich bylo inne. Na czterech opakowaniach grubym flamastrem napisane byly
      imiona. Robilem przysluge koledze i zebym nie pomylil upominkow opisal je.
      Czujny celnik na Okeciu wylapal mnie. Przemytnika jednego. Zaplacilem ok 400 zl
      cla i zeby we lbie mi sie nie przewrocilo i wiedzial gdzie jestem oraz z kim
      mam do czynienia 100 zl MANDATU KARNEGO. Za wprowadzenie na POC /tak stoi w
      protokole, ktory trzymam do dzis/ 350 MILILITROW tak, tak 350ml perfum. Nie
      350litrow , ton czy czego tam innego tylko takiej niezbyt pelnej pollitrowej
      flaszki. W tym czasie mialem swiadomosc , ze granice Polski przekraczaja np:
      cysterny gorzaly lub czegos tam innego, a kumple po fachu dzielnego celnika
      biora koperte z paroma tys. euro lub dolarow. Codzienna lektura polskiej prasy
      potwierdza te wykryte przypadki.Ile ich jeszcze pozostaje do wykrycia?
      Dzieki temu zdarzeniu wyleczylem sie z choroby pod tytulem Polska. Jest
      wiele innych ciekawszych i normalnych krajow gdzie z przyjemnoscia wydam swoje
      pieniadze i jeszcze mi za to tam podziekuja.
      Zycze cierpliwosci i zdrowia bo z tego co czytam naprawde wiele
      potrzeba zarowno jednego jak i drugiego.
      • Gość: dzók Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 11.03.05, 23:22
        ... nic dodać(choć możnaby było wiele!!!) nic ująć.
        SMUTNE ALE PRAWDZIWE...
        Chory kraj!!!!!!!!!!!!.... i pomyśleć że mój dziadek za niego(... a może przez
        niego!!) umarł.!!!
    • Gość: Gość Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:57
      Moment, to że ktoś wygrał moją aukcję nie oznacza, że doszło do sprzedaży. Co
      wtedy? Jeśli wystawie coś za 2 tys., kolega zalicytuje i fikcyjnie kupi
      przedmiot to trzeba będzie zapłacić podatek od sprzeadży która nie miała
      miejsca? Na Allegro jest wiele osób, które dokonują fikcyjnych sprzedaży dla
      pozyskania pozytywnych komentarzy - jedni aby później móc dokonać oszustwa, a
      jedni po prostu dla hobby kolekcjonują komentarze.
    • Gość: dzók Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 11.03.05, 23:01
      Niech fiskus i inne powołane w tym celu instytucje wezmą się za polityków,
      którzy z dużą częstotliwością kradną i wywołują afery których skutki doskonale
      wszyscy znamy - wielomilionowe straty!!! Warto też zwrócić uwagę w jaki sposóbc
      są też marnotrawione pieniądze. Gdyby te sytuacje się nie powtarzały ludzie
      nie musieliby już kombinować, a bynajmniej na taką skalę.
      Nie ma co ukrywać - jedni kradną i marnotrawią a odpracować i załatać dziury
      muszą inni!!!! Ten kraj jest chory i spada w wielką przepaść!!!
    • Gość: Nim Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.pl 11.03.05, 23:19
      Mnie zastanawia jedno... przecież towar sprzedany w Polsce został opodatkowany,
      więc państwo na tym nie traci, że produkt pojedzie bez papiera na Allegro.
      Państwo zyskuje, bo ktoś ma w dochodzie cały koszt zakupu. Narzekający na
      niepłacony ZUS zyskują, bo ktoś zapłacił podatek od wartości towaru, a nie od
      zysku (czyli pewnie średnio 5 razy więcej) Jedynie przemycane produkty mogą być
      dla Państwa szkodliwe. Jak to możliwe, by do Polski wjeżdżało tyle przemycanego
      towaru by 2,5 miliona użytkowników mogło przynosić szkody budżetowi? Kto bierze
      w łapę i przymyka oczy na transfer takich ogromnych partii niesłychanie
      chodliwych aparatów telefonicznych, komputerów, aparatów?
      Bez sensu. Jak ktoś handluje "legalnie" na Allegro, z chęcią wrzuci paragon do
      każdej paczki, bo udokumentuje sprzedaż. 40.000 fantów arcybiskupa, nie da się
      tego kupić i sprzedać bez papierków.
      US zaś włazi w nasze kieszenie, dokonując kolejnego opodatkowania
      opodatkowanych pieniędzy...
      Ech.
    • Gość: Maciek Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 11.03.05, 23:36
      Szkoda, ze fiskus tak chętnie nie walczy z prawdziwymi aferzystami. Ludzie
      uciekają w szarą strefę, w tym m.in.próbując coś sprzedać na aukcji, aby
      uniknąć astronomicznych podatków. Proszę założyć działalność gospodarczą i
      zacząć sprzedawać okazjonalnie. Na dzień dobry: latanina po urzędach, kilkaset
      złotych na koszty rozpoczęcia działalności, co miesiąć astronomiczne składki
      ZUS - ok. 700 zł - tak naprawdę za nic oraz należny podatek i oczywiście
      żadnych praw. Kłamią Ci, którzy mówią, że bezrobocie wynosi ok.20%. Jestem
      przekonany, że prawdziwa stopa bezrobocia waha się pomiędzy 30 a 40%. Tylko
      nikt tego nie ujawnia, aby nie wzbudzić paniki wśród ludzi. Dlatego też jestem
      za handlem na Allegro i to bez uiszczania podatków. Oczywiście jeśli chodzi o
      drobny handel - np.do granicy kilkuset złotych. Reszta powinna być w jakiś
      sposób opodatkowana, ale nasz chory kraj i chorzy, walnięci w łepetynę politycy
      nie mają czasu, aby zając się reformą przepisów prawa... Boże coś
      Polskę...opuścił... I pamiętajmy, że co nie jest zabronione przez prawo to jest
      dozowolone- szkoda tylko, że te nieuki ze skarbówki o tym drobnym prawnym
      aspekcie często zapominają... DO SZKOŁY BIEGIEM MARSZ!!! I PROSZĘ NIE ZAPOMINAĆ
      O DROBNYM FAKCIE - KTO TU JEST DLA KOGO - PRZYPOMINAM-URZĘDNIK ZNACZY SŁUGA,A
      NIE PAN I KAT...
    • Gość: hal Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:44
      zaden nowy ...
      jak cos sprzedajesz wystawiasz fakture , jak prywatnie umowa i podatek do US .
    • Gość: allegrowicz kutasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 23:48
      niech lapia bagsika a nie nas, drobnych podatnikow :(
    • Gość: foobar I BARDZO DOBRZE ! IP: 80.227.56.* 12.03.05, 00:14
      www.gokat.polishjewellery.com !!
    • Gość: polak Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 00:33
      niech te tzw. "panstwo" odpierd..... sie od obywateli a zniknie bieda!!!
    • Gość: Janusz Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 07:07
      Banda nieudaczników szuka pieniedzy dla złodzieji na gorze bo niemaja co juz
      kraść a forsy potrzeba .
    • Gość: TutuS Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 08:20
      Ci z góry to totalni idioci! Przecież jeżeli sprzedawałbym cokolwiek latając po
      szkole nigdy by mnie nie znaleźli! Albo czy ktoś martwi się o podatek w
      anonsach? 10x więcej bedzie kosztować utrzymanie takich urzędników od pieniędzy
      które nam ukradną!! Polska to durny kraj....
    • Gość: genius Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:38
      No to sie znów giełdy komputerowe zapełnia, albo bedzie trzeba handlować na
      zagranicznych serwisach
      • Gość: allegro to hobby dla mnie allegro to taka gra-raz stracisz raz zysk IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.03.05, 11:03
        Czym jest Allegro? (cyt. www.allegro.pl)
        Allegro jest internetowym targowiskiem, na którym każdy może sprzedawać i
        kupować poprzez licytację oraz po stałych cenach. Znajdziesz tu od dawna
        poszukiwane przedmioty. Sprzedasz to, czego już nie potrzebujesz. Sporo
        zarobisz, proponując dobry towar i konkurencyjne ceny. Dzięki Allegro poznasz
        też nowych przyjaciół.
        Jeśli jeszcze nie jesteś wśród nas - zarejestruj się.
        Życzymy udanych transakcji i miłej <b>zabawy!</b>

TAK WIĘC JAK W TEMACIE AKLLEGRO TRAKTUJE JAKO ZABAWE - KUPUJE DROGO, TANIO
        SPRZEDAJE - W ZASADZIE TYLKO TRACE ALE...POZNAJE PRZYJACÓŁ ;-)

• Gość: 123546 Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 10:49
      Niech sie lepiej za urzedali wezma ... po ile oni zarabiaja miesiecznie i
      ciekawe czy sa tak uczciwi i od calych zarobionych kwot odprowadzaja
      podatki ... niech sie im do dupska dobiora a nie znalezli sobie ofiary w
      internecie ...
    • Gość: jedi789 Mikrodziałalność => mikroZUS i mikroPIT IP: *.stawiszyn.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 10:52
      Cyt. "Państwo nie jest rozwiązaniem naszych problemów, to Państwo jest naszym
      problemem"

R. Reagan (były prezydent USA)

Internet przyniósł nam obniżenie kosztów, powstanie aukcji, gdzie prowizja jest
      mniejsza niż w dawnych komisach, banków internetowych z mniejszymi opłatami niż
      w tradycyjnych bankach, mikropłatnościami, itd, itd. Powstały też mikrofirmy,
      mikrosklepy. To nowe zjawisko. Tylko Państwo, władza na górze nie dostrzega tego
      i nie dostosowała prawa do rzeczywistości. Wymaga się płacenia tradycynego ZUS,
      stawek podatkowych, które dla takich mikrofirm, mikrodziałalności są nie do
      przyjęcia, bo wtedy interes staje się nie opłacalny.
      Aby być w zgodzie z tym starym prawem pozostaje nic nie robić. Zostaje więc
      szara strefa.

Państwo stwarza tym użytkownikom problemy. Niech zmieni prawo i dostosuje je do
      rzeczywistości. Wystarczy dobra chęć połowy posłów.
    • Gość: ENJOY :-) DLA MNIE TO GRA- RAZ SIE ZYSKA,CZESCIEJ STRACI... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.03.05, 11:06
      Czym jest Allegro? (cyt. www.allegro.pl)
      Allegro jest internetowym targowiskiem, na którym każdy może sprzedawać i
      kupować poprzez licytację oraz po stałych cenach. Znajdziesz tu od dawna
      poszukiwane przedmioty. Sprzedasz to, czego już nie potrzebujesz. Sporo
      zarobisz, proponując dobry towar i konkurencyjne ceny. Dzięki Allegro poznasz
      też nowych przyjaciół.
      Jeśli jeszcze nie jesteś wśród nas - zarejestruj się.
      Życzymy udanych transakcji i miłej <b>zabawy!</b>

TAK WIĘC JAK W TEMACIE ALLEGRO TRAKTUJE JAKO ZABAWE - KUPUJE DROGO, TANIO
      SPRZEDAJE - W ZASADZIE TYLKO TRACE ALE...POZNAJE PRZYJACÓŁ ;-)
    • Gość: osckar mendoza Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:11
      no to jaki problem;olac allegro,ktore sprzedaje Nasze dane i przejsc na ebaya i
      wtedy nic nie zrobia Nikomu!;tj. niech urzad skarbowy sam zobaczy jak
      funkcjonuje,niech zrobi porzadek w swoich sprawach gdzie obraca sie milionami a
      nie tysiacami jak na allegro
    • Gość: marioo Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:20
      Zalozylem konto pare lat temu bo razem ze znajomymi mieslismy jakies stare
      czesci, a ze na allegro licza sie punkty to robimy wszystko na jedno konto,
      obecnie sprzedaje co jakis czas jakies czesci od znajomych, czasami towary
      powyzej 1000zl, sprzedaz ta odbywa sie bez zysku lub z zyskiem wielkosci 1-2zl,
      to od czego niby mam placic ten podatek od tej 1 zlotowki ??
    • Gość: GAZDA Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 12.03.05, 12:26
      banda złodziejskich darmozjadów!!!!
      gdyby działalność byłaby prosta jak w innych krajach to bym zarejestrował, a
      teraz to składka na zus przewyższa mój zarobek z allegro.
      • Gość: Emerytka-s Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:41
        Zaczęłam rejestrację na allegro,bo myślałam,że sprzedam to co mi niepotrzebne
        (niektóre nieużywane)i dojdzie mi parę groszy do emerytury,któtrej to państwo
        nie chce waloryzować.Po tym co tu przeczytałam-rezygnuję.Lepiej niech te
        drobiazgi zmurszeją na szafie,niż by mi US wlazł na emeryturę.Może mi to włożą
        do grobu!!!
        • Gość: robol Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 12.03.05, 13:33
          strachy na lachy, sprzedawaj. Raz się żyje a i tak dożyjesz końca ostatecznego
          tego zafajdanego państwa. Może sam coś kupię od Ciebie na aukcjach...
    • Gość: Pormar Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.kolnet.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 13:59
      To serwisy aukcyjne,w tym przypadku Allegro powinny płacić podatki od każdej
      zawartej transakcji. Brak jest uregulowań prawnych w tym zakresie i Allegro
      bije ogromną kasę bez zobowiązań podatkowych. Nie zwykły obywatel, który
      sprzeda jakieś coś, powinien martwić się podatkiem. Allegro pobiera ogromne
      stawki za transakcję. 2 procent od transakcji to nie wiele na tak ogromne
      zyski.
      • Gość: IrMa Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 12.03.05, 15:21
        Fiskus to tylko przeciera drogę tej zagranicznej firmie EBAJ. Ktoś w skarbówce
        został "zmotywowany" do ograniczenia obrotów na Allegro i wywołania paniki
        wśród Allegrowiczów. Kiedy Allegro odczuje spadek koniunktury, ten cholerny
        EBAJ przystąpi do negocjacji, mających na celu przejęcie Allegro. Państwo chyba
        niewiele o tym wie, bo zajmuje się sprawami ważniejszymi /walka przedwyborcza o
        stołki i władzę/. Ten zagraniczny moloch Ebay korzysta z ogólnego chaosu i idę
        o zakład, że mu się to uda. Ciekawe tylko, czy kierownictwo Allegro naprawdę
        nie czuje blussa, czy też ktoś tam lobbuje zupełnie "bezinteresownie" na rzecz
        tego angola.
      • Gość: WOJNA !!! im trzeba dokopać IP: *.toya.net.pl 13.03.05, 00:25
        Nie dajmy sie i obalmy te systemy panstwowe chora na trad urzednicze plataniny
        przepisow. TO MY JESTESMY NARODEM JEST NAS WIELU I NIKT NAM NIE PODSKOCZY
        ZRÓBMY POMARAŃCZOWĄ REWOLUCJĘ WIELKI STRAJ PITÓW ZŁAPMY ICH ZA GARDŁO PRZEZ
        PORTFEL razem wygramy !!! Koniec gówna inaczej sami wyjedziemy a emerytow wysla
        na socjalna eutanazje za 200 zł na miesiąc Wierzę że nasz dzień nadejdzie !!!
    • Gość: Brendyman Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:03
      niech sie sk...syny wezma za wielkie firmy ktore przez lata nie placa podatkow a
      od allegro wara!!!
      • Gość: dziewczyna A ja mam pytanie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:44
        Jeśli ktoś sprzedaje 5 aukcji ręcznie robionej biżuterii (nie ma firmy ani
        działalnosći) w miesiącu i na kazdej ma 10 zł to do niego tez się dobiorą?
        Chciałabym to wiedzieć:)Przecież to jest ok.50 zł miesięcznie-śmieszna suma:)
        • r0b0l a ja odpowiadam: 12.03.05, 17:13
          za te 50 złotych pójdziesz do pudła na pół roku
          i miesięcznie państwo będzie na tę usługe wywalać 1500 złotych a Ty będziesz
          mieć wikt, opierunek, slużbę zdrowia za friko. Może nawet pracę dostaniesz za
          więcej niż te 50 złotych miesięcznie, nawiążesz kontakty, zdobędziesz wiele
          przydatnych umiejętności, zahartujesz duszę i dupę. Zgłoś się sama do Urzędu
          Skarbowego i przyznaj że grzeszyłaś
          • Gość: kuntakinte Re: a ja odpowiadam: IP: *.icpnet.pl 12.03.05, 17:42
            A jak Ty przekroiczysz prędkosc to pójdziesz na dwa lata. A w ogole to u mnie
            na dachu ląduje Ufo a piwnicy mieszkają krasnoludki. i Co z tego? ;))))
            • Gość: fake Re: a ja odpowiadam: IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.03.05, 19:48
              policzyłem sobie skomplikowany wzór zamieniający sumę należną na dniówki w
              więzieniu i wychodzi mi, że za 1 dzień musicie skubnąć od 37 do 370 zł.
              • Gość: robol Re: a ja odpowiadam: IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.03.05, 10:38
                a gdzie i w jaki sposób tyle skubnąć???
                bo sąsiad emeryt tyle nie ma, znajomi przedsiębiorcy albo już nie mają albo się
                zwijają i kapucha wysłana zagramanicę
                a USk nie oskubię bo to lepsi zlodzieje i potrafią pilnować tego co już ukradli
                pewno tylko zawiasy
        • r0b0l i jeszcze odpowiem: 12.03.05, 17:27
          urzędy skarbowe jak i wszystkie instytucje w tym kraju traktują wszystkich
          obywateli jak potencjalnych złodziei.
          Pewnie dlatego że sami są uczciwi....
          Ku pocieszeniu i pokrzepieniu: najpierw dobierać się będą do tych którzy mają
          największe obroty i może jak dostaną odpowiednią ilość łapów to się odechce na
          jakiś czas dołować maluczkich.
          Ale zgodnie z prawem czy 50 zlotych czy 50 tysięcy złotych to jeden i ten sam
          grzech przeciw państwu
    • Gość: zorro Re: Fiskus łowi na Allegro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 16:55
      Czy ktoś może powedzieć mi, dlaczego od sprzedanej, używanej żeczy mam zapłacić
      22% vat. Przeceż jak kupię np. używany telefon za 200 pln i sprzedam go za 220
      to de facto dołożę do interesu. Przecież za ten telefon już został zapłacony
      vat ( gdy rzecz była nowa ). Proszę niech mi ktoś odpowie, bo chcę
      otworzyćfirmę, sprzedawać używaną elektronokę legalnie, ale w żadnym urzędzie
      skarbowym nie potrafią mi odpowiedzieć, jaki mam płacic podatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka