Gość: Marta IP: *.pl 31.08.02, 20:07 mam internet w sieci Aster City i często na rozmaitych forach ( również na forum GW) spotykam intrnautów o takim samym IP.(Często nawet jestem posądzana,że gadam sama ze sobą).Co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwona Re: Takie same IP IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.08.02, 21:18 Gość portalu: Marta napisał(a): > mam internet w sieci Aster City i często na rozmaitych forach ( również na > forum GW) spotykam intrnautów o takim samym IP.(Często nawet jestem > posądzana,że gadam sama ze sobą).Co to oznacza? Przecież na forum Gazety podawane jest tylko częściowe IP. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Takie same IP IP: *.pl 31.08.02, 21:29 No dobrze, ale dlaczego jest ono takie same jak innego internauty.Ja mam IP*PL i ktos inny ma rowniez takie samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Takie same IP IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.08.02, 21:56 Spójrz na mój częsciowy IP: *.lubin.dialog.net.pl Osoby, które piszą z Lubina i korzystają z usług firmy Dialog też mają taki częściowy IP. Problem w tym, co się kryje pod gwiazdką :)) Ale to już ścisle tajne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Takie same IP IP: *.pl 31.08.02, 23:05 Gość portalu: iwona napisał(a): > Spójrz na mój częsciowy IP: > > *.lubin.dialog.net.pl > > Osoby, które piszą z Lubina i korzystają z usług firmy Dialog też mają taki czę > ściowy IP. Problem w tym, co się kryje pod gwiazdką :)) Ale to już ścisle tajne > :)) ----------- I nikt nie zna tego co sie kryje pod * ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Takie same IP IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.08.02, 23:16 Gość portalu: Marta napisał(a): > I nikt nie zna tego co sie kryje pod * ? Ja oczywiście znam mój cały IP. Admini tego forum też - może kiedyś napisze coś niewłaściwego i mnie zbanują :)) Odpowiedz Link Zgłoś
android Re: Takie same IP 01.09.02, 14:27 Gość portalu: Marta napisał(a): > I nikt nie zna tego co sie kryje pod * ? Wyslij list do samej siebie a w naglowku wiadomosci znajdziesz pelny adres IP. Druga rzecz, ze moze byc to adres dynamiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek19 Re: Takie same IP 01.09.02, 16:12 Jak jestes w sieci to sie nie dziw, ze spotykasz takie same IP. To polega na tym, ze siec lokalna podpieta jest do jednego modemu kablowego, który służy do łaczenia sie z netem(to tak w skrocie). Jeśli ktos z Twojej sieci wypowiada się na jakimś forum lub cos w tym rodzaju to rejestrowany jest jego IP(host) jeśli Ty robisz to samo na tych samych stronach to rejestrowany jest ten sam numer IP ponieważ łączycie sie z jednego miejsca tzn. przez jedno urządzenie;)) i dlatego to tak wyglada:))). Jesli chcesz miec innego hosta to lacz sie przez serwer proxy lub anonimowy proxy. Jeszcze jedno IP to ciag cyfr oddzielonych krpkami(np.: IP: 212.112.78.87). A jeśli występuje tam litera to juz w tedy jest to host:)))))(pb122.gdansk.sdi.tpnet.pl) Takze prosze nie mylic IP z hostem:)) Jeśli chcezs dowiedziec sie jakie masz IP i hosta:)) To otwórz mIRC-a i polacz sie z jakims serwerem np.: /server chip.ircx.pl I tak mniej wiecej na srodku( na zielono) bedzie pisało HOST LOKALNY i bedzie Twój host i w nawiasie IP:)) Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I_MATRIX_I Re: Takie same IP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 11:15 Niemożliwe abyś miaŁA TAKI SAM IP JAK KTOŚ. NO CHYBA ŻE JAK NAPISAŁ KOLEGA ALBO PRZE SPOOFERA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Takie same IP IP: *.acn.waw.pl 05.09.02, 14:16 Ej jak masz Aster City to nie powninnas miec acn.waw.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Takie same IP 05.09.02, 16:13 jest caly szereg adresow IP przypisanych jako adresy tzw. prywatne; administrator sieci przydziela komputerom w sieci adresy ip wlasnie z puli prywatnej, chociaz glowny serwer, przez ktory wszystkie te urzadzenia sie lacza z internetem, moze miec zupelnie inny adres; dla tego np. ja mam zawsze IP 198.162.0.* i z takim IP wystepuje na tym forum; dla byle usera, jakich jest tu wiekszosc, ktorzy potrafia wklepac tylko adres do visualroute'a czy czegos podobnego, jest to zadna informacja i nie sa w stanie ustalic skad pisze; adresy IP nie moga sie powtarzac tylko w ramach jednej sieci, ale jednoczesnie na forum moze byc 100 osob, ktorych adres bedzie widoczny tak jak moj i nawet pod gwiazdka moze sie kryc dokladnie to samo; dzisiaj mam chyba 32... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Takie same IP IP: *.pl 05.09.02, 20:39 ann.k napisała: > jest caly szereg adresow IP przypisanych jako adresy tzw. prywatne; > administrator sieci przydziela komputerom w sieci adresy ip wlasnie z puli > prywatnej, chociaz glowny serwer, przez ktory wszystkie te urzadzenia sie lacza > > z internetem, moze miec zupelnie inny adres; dla tego np. ja mam zawsze IP > 198.162.0.* i z takim IP wystepuje na tym forum; dla byle usera, jakich jest tu > > wiekszosc, ktorzy potrafia wklepac tylko adres do visualroute'a czy czegos > podobnego, jest to zadna informacja i nie sa w stanie ustalic skad pisze; > adresy IP nie moga sie powtarzac tylko w ramach jednej sieci, ale jednoczesnie > na forum moze byc 100 osob, ktorych adres bedzie widoczny tak jak moj i nawet > pod gwiazdka moze sie kryc dokladnie to samo; dzisiaj mam chyba 32... -------------------- No własnie to mam jeszcze pytanie z tym związane.Skoro pod tym samym adresem zbiorczym Aster City mogą wystąpić nawet i 32 osoby, to czy administratorzy forum są w stanie zlokalizować skąd ktoś pisze?Nie mam zamiaru broń Boże grozić papieżowi,pytam tylko z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Takie same IP 11.09.02, 17:11 tak; dlatego, ze prawie zawsze glowny serwer ma logi, w ktorych sie zapisuja informacje o tym kto, z czym i skad sie laczyl; jesli twoj komputer ma stale IP, wystarczy, zeby policja poprosila twojego dostawce internetu o udostepnienie im logow i wykazu numerow IP; jesli masz dhcp, czyli twoj numer nie jest staly, jest przydzielany dynamicznie (tak jak w tpsa), i tak zawsze jest to numer z puli numerow ustalonych przez administratora sieci, i wowczas prawie zawsze serwer zapisuje w logach komu przydzielono jaki adres, wiec wysledzenie Cie to kwestia kilku chwil; w podobny sposob tpsa jest w stanie wysledzic kiedy komu przydzielila jaki numer; innymi slowy - anonimowosc w internecie to bujda na resorach; nie ma sposobu, zeby Cie nie wysledzic; oczywiscie przecietny uzytkownik nie jest w stanie tego ustalic, ale w przypadku kiedy popelnisz przestepstwo, odpowiedni ludzie zajma sie wysledzeniem Cie i nie sprawi im to nadmiernej trudnosci; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agadir Re: Takie same IP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.02, 16:33 ann.k napisała: > innymi slowy - anonimowosc w internecie to bujda na resorach; nie ma sposobu, > zeby Cie nie wysledzic; oczywiscie przecietny uzytkownik nie jest w stanie tego > > ustalic, ale w przypadku kiedy popelnisz przestepstwo, odpowiedni ludzie zajma > sie wysledzeniem Cie i nie sprawi im to nadmiernej trudnosci; No chyba ze ktoś korzysta z cafe - tam ślad się urywa... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Takie same IP 24.09.02, 14:43 zdziwilbys sie ile ludzi zupelnie "przypadkowo" zapamietuje cale multum szczegolow, ktore potem pozwalaja na wysledzenie osobnika; poza tym zeby naprawde dokonac powaznego naruszenia przy pomocy inetu potrzeba wielu godzin sleczenia przed komputerem i niestety w zadnej kafejce ci sie to nie uda (raz pieniadze, dwa na pewno zostaniesz zapamietany, trzy nie bedziesz mial gdzie zachowac juz zdobytych danych); z kafejki to mozesz wejsc komus na poczte, ale tez raczej na prywatne konto typu wp.pl czy onet.pl - tam rzadko kto trzyma wazne dane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mihaueq Odpowiedź na pytanie dotyczące Internet Protocol 11.09.02, 00:00 Otóż w ostatnich latach numery IP standardu V.4 zaczęły się kończyć, dlatego też coraz częściej używa się tzw. "maskarady". Np. w mojej sieci wygląda to tak: serwer ma IP klasy prywatnej (widoczny TYLKO wewnątrz sieci) 192.168.1.1. IP klasy publicznej ("prawdziwy" IP) jest inny (217.x.x.x). Jako że mam na 36 osób tylko 8 numerów IP, to mam 2 rodzaje użytkowników: za maskaradą (192.168.1.x) oraz z numerami publicznymi (192.168.0.x, które serwer "tłumaczy" na 217.x.x.x+1). Osoby będące za maskaradą nie "przedstawiają się" adresem prywatnym, tylko adresem server'a. Heh, wiem że to troszkę pogibane, ale u mnie działa :) Pozdrawiam, Michał Borzymek Amatorska Sieć Komputerowa 33 Net www.ask33.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Odpowiedź na pytanie dotyczące Internet Proto IP: *.pl 14.09.02, 11:50 Dziekuję wam za objaśnienia.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś