07.12.06, 07:50
Przepraszam za trochę naiwny opis, ale mało o tym jeszcze wiem. az trojanami pierwszy raz zainfekowałam komputer.
Wczoraj ściągnęłamm sobie bezmyślnie 2 trojany. Skanowałam komputer avastem, ad-aware, spy-bot. Z ikony ostrzegawczej dostałam informację: "Cristal System Errors! System detected virus activities. Thes may cause cristal system falure. Please, use AntiSpyware software to clean and protect you system parasite programs. Click baloon to get ava lable software". - i tu się mści nieznajomość j.angielskiego, bo nie wiem o co chodzi, kliknęłam ściągnął jakiś programik Virus-Burster, również po angielsku, który zażyczył sobie mail i nr /pytanie czego?/.
Jak pozbyć się trojanów z komputera bez konieczności formatowania dysku?
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Trojany IP: *.tpnet.pl 07.12.06, 08:05
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=430
      • bajeczka35 T-800 07.12.06, 09:13
        wiem, że jest forum dot. trojanów, ale spróbowałam zapytać na tym, bo zawsze tutaj dostawałam dobre odpowiedzi i nikomu nie przeszkadzała moja niewiedza, sporo na tym forum się też dowiedziałam. A tamto forum? Kolobus nie znosi amatorów i trudno tam zadać jakiekolwiek /nie każdy włada fachową terminologią/, by uzyskać odpowiedź.
        • Gość: o2 Re: T-800 IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 09:15
          Na pierwszy rzut oka wyglada na to, ze masz nieaktualizowany komputer ...
          • Gość: bajeczka35 Re: T-800 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:54
            komputer jest na bieżąco aktualizowany, wczoraj ściągnęłam plik, który zawierał te trojany
        • Gość: T-800 Re: T-800 IP: *.tpnet.pl 07.12.06, 09:26
          Wklej tutaj log z Hijackthis. Instrukcja co i jak tutaj: hjt.up.pl
        • Gość: T-800 Re: T-800 IP: *.tpnet.pl 07.12.06, 09:34
          Najlepiej zainstaluj ten program:
          www.webroot.com/download/trial/ssfsetup1_1884332591.exe
          i przeskanuj nim system.

Niestety, wszystko po angielsku. Ale zmierz się. ;-)Instalacja prosta - trzeba
          wciskać tylko OK, Next albo Yes. ;-)

Po uruchomieniu programu trzeba wybrać aktualizację (downolad update czy coś w
          tym stylu), później przeskanować system (Scan), a na koniec usunąć wszystko, co
          program znajdzie. Pewie też wystarczy klikać OK, Next. itp. ;-]

Na koniec program można odinstalować w panelu sterowania (bo to wersja 14-dniowa).
          • Gość: bajeczka35 Re: T-800 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:53
            Zrobię to wszystko, jak tylko wrócę z pracy do domu /prywatny komputer/, dziękuję bardzo za pomoc
            • t-800 Re: T-800 07.12.06, 09:59
              HijackThis na początek możesz odpuścić.
              • bajeczka35 Re: T-800 07.12.06, 10:03
                ok, wpierw ściągnę ten programik i zobaczę co to będzie, może faktycznie wystarczy
                - no cóż zawsze ten pierwszy raz musi być z trojanami :-), niestety
    • arius5 Re: Trojany 07.12.06, 11:21
      Wiesz, na przyszlosc nie sciagaj glupot z internetu tylko dlatego, ze pojawia
      sie okienko i kaze Ci cos sciagnac.
      Takie cos w stylu "Twoj komputer jest zainfekowany, sciagnij program do
      usuwania trojana tutaj" kieruje Cie wlasnie na strone z jakims trojanem,
      szpiegiem lub, w najlepszym wypadku, reklama czegos tam.
      • bajeczka35 Re: Trojany 07.12.06, 12:20
        Właśnie po wczorajszym wieczorze nauczyłam się nieściągać głupot z internetu. Wątpię bym miała chęć jeszcze na taką przygodę. Taka nauczka wystarczy mi by spoważnieć na przyszłość, tym bardziej, że człowiek uczy się na własnych błędach /mądrzej: uczyć się na błędach innych/
        • t-800 Re: Trojany 07.12.06, 13:23
          Prawie każdy coś takiego przeszedł. :-)
    • no_login Re: Trojany 07.12.06, 11:23
      > Z ikony ostrzegawczej dostałam informację:
      <cut>
      > kliknęłam ściągnął jakiś programik Virus-Burster,

:-)))

"Pojawia ci się tray'u niebieska ikonka ze znakiem "?" i pisze po angielsku że
      system ma poważny błąd a kiedy na to klikniesz to wyświetla ci się strona z
      Virus Burster
      Sprytny sposób promowania programu!!"
      tinyurl.com/y6cxod
    • rgmaria Re: Trojany 07.12.06, 13:23
      Kaspersky lab do skanowania za darmo i wersja 30 dniowa do testowania, spróbuj
    • bajeczka35 T-800 07.12.06, 13:57
      Teraz wiesz T-800 dlaczego lubię to forum? Dla konkretnych odpowiedzi, wypróbuję te sposoby i mam nadzieję, że poskutkują /wieczorem dam znać/, bbbbaaarddddzzzzo
      wszystkim dziękuję za wszystkie porady :-)
    • bajeczka35 Wielkie podziękowania 07.12.06, 19:03
      Zeskanowałam komputer Spy Sweeper usunął, również mrugającą ikonkę z komunikatem, po nim spybot już nic nie znalazł, ani ad-aware, który na to był zupełnie nieczuły. Poporządkowałam dysk ccleanarem i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
    • bajeczka35 Re: Trojany 10.12.06, 23:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=53645434
      generator trojanów mi się trafił? jak na amatorkę wystarczyłby mi się skromny trojan do usunięcia a tu zaczynają się jaja! Co mam robić? Błagam poradźcie coś!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka