13.08.15, 12:11
Witajcie. Siedzę sobie w pracy, totalny pracowstręt mnie dopadł. Do tegorocznego wyjazdu do Grecji jeszcze prawie miesiąc - nie wiem jak to wytrzymam. W tym roku Lesvos... Ale zamiast się cieszyć martwię się trochę - bo już wiem że zrobiliśmy błąd - wygląda na to, że żeby nie skaleczyć się za bardzo - na Lesvos powinno się pojechać chociaż na 2 tygodnie a to z różnych względów jest niemożliwe i będziemy jedynie tydzień. Przeczytałam relację Tomka z 2008 roku i wynika z niej, że już w samej stolicy byłoby co robić. Do tego "standard" - tj, Petra, Molivos, Eressos, Sirgi, gorące źródła, skamieniały las itd itp. Prawdopodobnie prawie każda niewielka wioska też ma coś w sobie... do tego cześć wyspy sucha, wulkaniczna itd za to z fajnymi plażami - druga dla odmiany zielona, przyjazna, z mokradłami nawet (pełnymi ptactwa...) - co mam zrobić by wyjechać z Lesvos bez strasznego poczucia niedosytu? A gdzie czas, żeby się zgubić na jakimś bezludziu? I gdzie najfajniej się zgubić? Wyspa duża, a nam w zeszłym roku strasznie przypadło do gustu podróżowanie quadem (nie siedzi się w blaszanej puszce, wiatr we włosachsmile, czuje się okoliczności przyrody wszystkimi zmysłami... ale siłą rzeczy porusza się to woniej)
Jeszcze jest Międzynarodowy Festiwal Kobiet we wrześniu - może być ciekawie...
Proszę o rady i porady - co koniecznie zobaczyć, co można odpuścić. Wiem, że to bardzo głupie pytanie, ale czasem słyszy się że coś jest "przereklamowane"smile
Pozdrawiam
Dorota
PS. Chyba naprawdę bardzo potrzebuję wyjazdu, bo jak przeglądam greckie fotki coś mnie ściska za gardło smile
Obserwuj wątek
    • bebiakk Re: Lesvos ? 13.08.15, 23:31
      Cześć Dorasiu,
      ja Ci o Lesbos nic nie napiszę, bo nie byłam i jakoś tak mnie tam nie ciągnie, ale musi coś w tej wyspie być skoro taki osobnik jak Tomek jest wprost nią zafascynowany: był tam już kilkakrotnie i wciąż myśli o powrotach smile
      Tydzień to wg mnie nic dla Lesbos: to duża wyspa przecież.
      Kiedyś, kiedyś jak ustawiałam ją sobie jako "Plan B" (nie doszedl do skutku) wiedziałam, że chcę - jeśli już - być tam 2 x po 2 tygodnie: tak sobie ją na smakowanie jako "Plan B" (kilkakrotnie) ustawiałam smile
      Jeśli nikt Ci nic nie podpowie - potraktuj wyjazd jako rozeznanie , co też ma wielkie plusy. Niech Cię kąty Lesbos zaczarują tak, że następnym razem ułożysz to sobie inaczej i przede wszystkim na dłużej smile
      Uśmiechnij się - do Grecji w końcu jedziesz smile Niezapomnianych wakacji!
      • dorasia1 Re: Lesvos ? 14.08.15, 09:13
        Dzięki za dobre słowo. Nie ukrywam, że poszukiwania info o Lesvos zaczęłam od Twojej stronki i to, że wyspa nie jest zaznaczona na czerwono uznałam w pierwszej chwili za jakieś niedopatrzeniesmile
        W takim razie rozejrzę się na miejscu i po powrocie skrobnę coś (z pobudek egoistycznych trochę, bo pamięć ludzka jest zawodna - dzięki moim wypocinom o Korfu, które tu kiedyś zamieściłam jakoś lepiej szło mi opisywanie zdjęć w albumie - to taki mój nieszkodliwy nałóg)
        • bebiakk Re: Lesvos ? 14.08.15, 09:40
          Ja może spróbuję Tomka poprosić, żeby tu zajrzał i coś skrobnął , ale On jest tak aktualnie zajęty, że nie chce abyś się zawiodła jeśli nie zajrzy ...
          • dorasia1 Re: Lesvos ? 14.08.15, 09:45
            smile
            • pszczoleczka16 Re: Lesvos ? 14.08.15, 10:17
              Witaj Dorasiu!
              Oprócz Tomka K.,na Lesbos była też Małgosia(Goska 52).Opisała na forum swoje trasy samochodowe i zamiesciła zdjęcia(jestem o tym przekonana!bo sama z zachwytem je oglądałamsmile).Napisz do Niej na pocztę gazetową-myslę,że chętnie udzieli Ci wielu praktycznych rad.
              Mnie udało się odnaleźć takie strony,poswięcone Lesbos:
              e-lesvos.com/en-information-lesvos.htm
              lesvos-travel.com
              e-lesvos.com
              www.daleka-droga.blogspot.com
              Może już je znasz,a jesli nie,to mam nadzieję,że pomogą Ci opracować Twój plan zwiedzania.
              Pozdrawiam,Maja
    • dorasia1 Re: Lesvos ? 14.08.15, 10:28
      Maju, bardzo dziękuję - szybciutko zajrzałam pod "autora" i pogrzebię jeszcze trochę na forum - ale już wiem że Goska52 odwiedziła autorkę "Greckich pomidorów" ...he, he - mam tę książkę na półce, chyba do niej wrócę przed wyjazdem i kto wie.. może też odważę się poprosić autorkę o autograf? Dziękuję i zabieram się do pracy bo w końcu mnie wyleją i nie będę miała za co tej Grecji oglądaćsmile
      Pozdrawiam
      • bebiakk Re: Lesvos ? 14.08.15, 10:37
        U mnie w pracy dziś wolne - za jutro smile
        Ad rem: "Greckie pomidory..." koniecznie przed wyjazdem, bo zawsze trzeba przeczytać coś, co ma w tle to, co i dla nas tłem się stanie wink
        A jeszcze lepiej zabrać TAM: takie lekkie książki z właściwym tlem cudownie się czyta w mojej ocenie gdzieś pod tamaryszkiem, przy szumie fal... i takie tam... <rozmarzyła się*>

*) a z przyczyn zdrowotnych tegoroczny wyjazd wrześniowy ( podobnie jak wiosenny) ma z głowy, stąd czyta wszystkich i wszystko namiętnie ... [być może pojedzie w październiku, być może]
    • dorasia1 Re: Lesvos ? 14.08.15, 10:45
      No naprawdę mnie wylejąsmile bo siedzę i głupio uśmiecham się do monitora. Na szczęście w pracy pustki - a ja przyszłam bo kupę roboty mam...
    • tomaszkozlowski1 Re: Lesvos ? 16.08.15, 10:44
      Dorasiu, nie martw się smile Mój pierwszy pobyt na Lesvos to też był tylko tydzień - i jest to wystarczający czas aby zakochać się w tej wyspie smile Proponuję Ci przyjąć jedno ważne założenie: nawet nie próbować zobaczyć wszystkiego co ciekawe bo to z góry skazane na niepowodzenie a tylko Cię sfrustruje wink Od całkiem wielu już lat wracam tam co roku a czasem nawet i dwa razy w roku i wciąż mam mnóstwo rzeczy do zobaczenia! To wyspa bogata w "skarby", przyrodnicze i kulturalne.
      Proponuję Ci od zobaczenia na początek pewnego programu "podstawowego", ja tak zwykle robię na początek bo pomaga mi to zbudować obraz miejsca. Po drodze można zaglądać w mniej znane miejsca. Po mieście Mitilini warto się pokręcić bo jest urocze i "normalne", niezniszczone turystyką. Pochodzić ładnymi uliczkami, zajrzeć na zamek...Molivos (Mithimna) to na początek punkt wręcz obowiązkowy, miejsce to jest po prostu piękne. Z kolei Plomari na południu ma inny urok i dla niego też warto je odwiedzić. Można wyjechać ponad Plomari gdzie znajdziesz stare wioski zagubione w rozległych gajach oliwnych.
      Podobnie Sigri na zachodzie niepodobne jest do żadnego innego miejsca na wyspie. Z Sigri możesz zajrzeć do małego raju miłośników Lesvos- do Skala Eresu, wciąż niedużej i uroczej osady nadmorskiej, gdzie odpoczywa się jak mało gdzie...Okolica Eresos słynie też z jednych z najlepszych fig w całej Grecji - a to teraz będzie sezon smile Skamieniały Las o tej porze roku trzeba oglądać gdy tylko się rano otworzy - nie ma tam gdzie schronić się przed słońcem i trzeba mieć dobry filtr i wodę - ale miejsce jest niezwykłe! Jeśli lubisz klasztory - to koniecznie warto zajrzeć do Taksiarchisa w Mandamados. Połączenie pięknej architektury i niezwykłej przyrody znajdziesz w Ajasos, pod szczytem miejscowego Olimpu. Pewnie będą już pierwsze jadalne kasztany, ta okolica z nich słynie smile Są tam też piękne lasy. Jeśli chcesz zajrzeć dalej od szos i np. znaleźć się w jednej z niewielu już prawdziwych wiosek rybackich, zajrzyj do Pirgi nad zatoką Jera. Objazd zatoki Jera dostarczy mnóstwa zachwytów, jest ona prawie zamknięta i nadzwyczaj urodziwa. Myślę, że to dobry program na tydzień smile A więcej zawsze można zobaczyć za następnym razem... smile Pozdrawiam i pięknych wakacji!
      • dorasia1 Re: Lesvos ? 16.08.15, 17:26
        Tomku, bardzo dziękuje że znalazłeś czas by mi odpowiedzieć. Właśnie na takich informacjach mi zależało - siadam za chwilę na google earth i popatrzę co i jak. Prawdę mówiąc ta Lesbos coraz bardziej mi się podobasmile Wygląda na to, że jest tu chyba to wszystko za co pokochalam Grecję.
        No i oczywiście podziękowanie dla Bebiakasmile za pomoc i życzliwość. Jak już będę siedzieć na plaży (lub pod jakąś oliwką z "rycynką" w dłoni - obiecuję, że wypije toast za Wasze zdrowie i pomyślę o Was ciepło.
        Mam nadzieję, że będą to kolejne niezapomniane greckie wakacje.

• goska52 Re: Lesvos ? 16.08.15, 19:51
      Jeszcze bym dodała do tego Skala Skamnios. Zakupiłam i przeczytałam Madonne Syrene i urzekła mnie magia tego miejsca, piękne.
      Dla pocieszenia, na Lesvos byłam co prawda dwa tygodnie (w Anaxos), ale tak się zdarzyło że na sześć dorosłych osób tylko mój wziął prawo jazdy. Dwóch potencjalnych kierowców zapomniało. Z jakichś przyczyn nie udało nam się pożyczyć dużego auta i dostaliśmy na jedną trzy dniową turę Aygo! 4 dorosłe osoby, a na drugą turę Yarisa. Ja lubię jeździć i jako żona kierowcy jeździłam w obu turach, po tej samej trasie. Ale praktycznie to co zwiedziliśmy zrobiliśmy w trzy dni. Do Molyvos pojechaliśmy autobusem. No i do Petry chodziliśmy piechotą. Obiadki w kole Gospodyń poezja.

serdeczne pozdrowienia i wspaniałych wakacji

Goska
      • bebiak Re: Lesvos ? 16.08.15, 21:01
        goska52 napisała:

> Zakupiłam i przeczytałam Madonne Syrene i urzekła mnie magia tego miejsca (..)

"Madonna Syrena" jest ponoć wyjątkowa - ciężko zdobyte (wydane w Polsce w w 1961 roku), ale mamy z Tomkiem, mamy... To znaczy: Tomek ma swój egzemplarz i ja mam swój, przy czym Tomek już czytał (i stąd wiem, że doskonała), a ja jeszcze nie ale przeczytam!!!!

Dzięki za podziękowania a i giamas gdzieś tam się przyda - miłe smile

Cudnych wakacji i takiegoż odkrywania kolejnego jej kącika Psmile
        • tomaszkozlowski1 Re: Lesvos ? 17.08.15, 09:05
          O tak, Skala Sikamias bardzo warta odwiedzenia podobnie jak przejazd całym niesamowitym północnym wybrzeżem (jakież tam widoki!) - można w tę trasę wpleść klasztor w Mandamados smile
      • dorasia1 Re: Lesvos ? 17.08.15, 09:21
        Goska 52, też będę w Anaxossmile A w Skali Skamnios chodzi Ci o tę ikonę z Matką Boską (pół kobietą - pół syreną)? Niestety książki nie znam i pewnie przed wyjazdem jej nie zdobędę, szkoda. Podniosłaś mnie na duchu, skoro w tak krótkim czasie udało Wam się sporo zobaczyć. Może nie będzie tak źle. Zatem przestaję się spinać, siga, siga - i do przodu. I urzekło mnie to koło gospodyń wiejskichsmile
        Dziękuję i pozdrawiam.
    • goska52 Re: Lesvos ? 18.08.15, 08:57
      Anqxos to miła spokojna wioska. Byliśmy w apartamentach Nikos przy plaży tak w połowie zatoki.
      Idąc drogą w lewo w kierunku zachodniego krańca zatoki, tam gdzie rzeczka, dochodzi się do skrzyżowania, na prawo do morza, natomiast na lewo po paru metrach tawerna Moutsos.
      Sympatyczne miejsce, bodajże raz w tygodniu wieczorem dwóch starszych panów gra i śpiewa, kelnerki zaczynają tańczyć, potem goście i zabawa się rozkręca. Ja byłam w czerwcu, gości niewielu, ale zabawa świetna.
      Inna fajna tawerna to Aggelos na prawo od Nikosa, ma stoliki w tawernie i na piasku.

Pozdrowienia

Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka