mitylene 25.10.05, 17:57 Ludziska,wybierajcie się na Lesvos,bardzo piękna wyspa a nikt nawet słowem nie wspomnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Lesbos 25.10.05, 19:26 Hmm, jest tutaj kilka osób, które mają w bliskich planach (na 2006) Lesbos właśnie, w tym ja na przykład:-) Nawet już o tym plotkowaliśmy tutaj chyba kilka miesięcy temu:) Może się uda zrealizować? Kto wie.. :) A że jest piękna to wiemy:) Póki co wiemy tyle (mówię o tych, którzy nie byli) ile można poczytać w różnistych przewodnikach i innych książkach, wynaleźć w internecie albo dowiedzieć się od zaprzyjaźnionych Greków na przykład. Czasami jakaś dobra dusza, która się tam szwędała coś skrobnie - to również źródło bardzo pożytecznych informacji. O klimatach i innych rzeczach, których nie znajdziemy w przewodnikach - póki co mnie trudno rozmawiać:( No to niech ta Dobra Dusza, która jakiś czas tam spędziła (wyczytałam obok!) skrobnie coś .. o klimatach, o atmosferze, o miejscach takich gdzie można się udusić z wrażenia, o tym co typowe dla wyspy a czego się nie znajdzie nigdzie więcej, na przykład:-) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mitylene Re: Lesbos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 20:25 obiecuję że jak znajdę chwilkę to napiszę,bo teraz mam urwanie łebska... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MareK Re: Lesbos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:51 ech.. takie obietnice to "na święty Nigdy"..... Obym się mylił. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Lesbos... IP: *.crowley.pl 27.10.05, 11:57 Póki co, odrobina klimatów z Lesbos - współczesnych... pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/North_Aegean/Lesvos/ i tych słynnych, starożytnych... ;-) ppw.kuleuven.be/adhp/werkcol2/26lesbos.jpg Pzdr. bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Lesbos 01.11.05, 19:27 No tak my się tu już o Lesbos rozbijałyśmy z Bebiaczkem :) Prawda? Ja bym jednak tak chciała pofrunąć se tam prosto na Lesbos samolotem, a tu nic z polski jakoś nie chce fruwać. Przynajmniej nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Lesbos 01.11.05, 21:23 Cześć, jasne, że nie lata:-( Jeśli uzbieram kasę i wybiorę mój plan "A" (a to Lesbos właśnie) to pewnie uderzę czymś do Salonik (jakis czarter albo Centralwings - w tym roku latał). Póki co to cieszę się moimi fotkami z Cyklad (od niedzieli na mojej www- widziałaś?) i mocno zastanawiam od kiedy zacznę odkładać kasę (bo jak narazie to muszę jeszcze ciut oddać - mamie, za dofinansowanie na Cyklady). Ale wiesz... marzę, marzę i wierzę, że coś mi z tych marzeń wyjdzie:-) Pozdrowienia cieplutkie. B. A nasze wstępne przymiarki (jeszcze z Greeksem, pamiętam, jasne, że pamiętam, toż nawet napisałam, że my już tu kiedyś) Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Lesbos 03.11.05, 07:30 Jeszcze nie widzialam. Możesz jeszcze raz podać linka bo zapisanego mam w domu. Jestem w pracy a tu bym sobie pooglądala. Odpowiedz Link Zgłoś
mitylene witam 02.11.05, 08:53 witam wszystkich, na wstępie od razu zaznaczam że nie widziałam całej wyspy (jest naprawdę duuuuża)bo byłam tam w pracy i mogę się z wami podzielić tym co widziałam..Najpierw dotarłam do Aten (moje niebo na ziemi :) a potem z Pireusa stateczkiem za 27 euro na Lesbos.Płynie się 12 godzin,ale jest też szybszy rejs za euro 45 i płynie się sześć godziń (wtedy statek przypływał w środku nocy).No a sama wyspa...bardzo zielona,dużo lasów,dużo dzikich plaż,także piaszczystych (np.Patra) PRZEPIEKNY kościół w Mandamados,ludzie przychodzą tam prosić Matkę Boską o uzdrowienie i spełnienie marzeń,zapalają świeczki,zostawiają złoto i inne różne,czasem dziwne rzeczy..Naprawdę robi wrażenie..Skala Sikaminias,bardzo urocze miejsce z kościółkiem na skałce,wnętrze kościoła jest wielkości dużego pokoju w M3 :) dookoła dużo tawern.Koniecznie jedźcie do Kaloni zobaczyć flamingi!Są tam naprawdę STADA.Obok na górze ogromny różowy napis FLAMONGOS (coś w stylu hollywood).Całkiem niedaleko jest też kopalnia soli.Według mnie najlepiej jest w Molivos,pięknie!!Na szczycie zamek,który można zwiedzać,piekarnia z boskimi bułeczkami szpinakowymi i piękny porcik.Bilet autobusowy z Mytilini do Molivos kosztuje 5 euro i nawet mam w torebce rozkład jak jeżdżą,więc jakby ktoś chciał to służę :) Sama nie wiem co opisąc jeszcze bo wrażeń mam tysiące.....więc może jakieś pytania? pozdrawiam p.s samoloty w lecie latały codziennie z Aten. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Dzięki bardzo:-) 02.11.05, 22:55 A powiedz jak tam jeżdżą autobusy? Nie wiem czy będę miała tam auto (jak pojadę sama to nie, bo nie prowadzę) i wtedy potrzebuję autobusów. Jak to oceniasz? Wiesz, dotarcie tu i tam, możliwości powrotu, częstotliwość. Następna rzecz: przemierzanie tej wyspy. Wędrówki do powiedzmy nie więcej niż 25 km dziennie typu w jedną stronę bus, ale powrót piechotą (czy od połowy piechotą) - chodzi mi o to, czy to co trzeba/należy obejrzeć jest w takich odległościach i jak to w rozumieniu połączeń wygląda. Gdzie zamieszkać? Patrzę tu pod kątem autobusów (dworzec, albo większy węzeł) - znowu ta częstotliwość (z reguły jest to port albo stolica, choć na Sifnos akurat wcale nie tak). Pewnie jest wypożyczalnia rowerów - wiesz coś o ukształtowaniu terenu na wyspie: czy bardzo górzysto? Gdzie się gromadzą tłumy turystów, gdzie jest dużo hoteli i deptaków, takich turystycznych? Czy młodzież ma jakieś swoje ulubione miejsca (chodzi mi tu o miejscowości)? Tak na teraz mi się pomyślało. Raz jeszcze dzięki serdeczne:-) Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Proszę bardzo... :-) IP: *.crowley.pl 03.11.05, 08:29 Może Ci się więc przyda info: > jak tam jeżdżą autobusy? Rozkład jazdy (TRANSFER): e-lesvos.com/en-information-lesvos.htm > Następna rzecz: przemierzanie tej wyspy. Wędrówki... Trasy i szlaki: e-lesvos.com/en-travel-lesvos.htm > co trzeba/należy obejrzeć... lesvos-travel.com/ > coś o ukształtowaniu terenu na wyspie... greeknet.com/ Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
mitylene :) 04.11.05, 18:10 no witam,widzę że już mnie uprzedzono troszkę.Ulubiona miejscowość młodzieży to Petra i Molivos.Bardzo dużo pokoi do wynajęcia.Z Molivos jest też niedaleko to Efthalou,gdzie jest "hot spring" czyli gorące źródło.Można sobie wynająć prywatne pomieszczenie (łaźnię) bo schodzi się schodkami w dół.W nocy zamknięte ale woda przy brzegu gorąca jak diabli.Petra ma kilka dyskotek,ale faworytem dla wszystkich był Congas w Molivos,przyjeżdżali tam ludziska z całej wyspy.Jest tam też bar Fresh w którym Dodo sprzedaje najlepsze soft-ice-cream.PYCHA.Samego miasta Mitilini nie znam za dobrze bo byłam tam tylko po buty (wstyd) ale nadrobię następnym razem.Tak ogólnie mówiąc to czekam na zdjęcia,które idą tradycyjną pocztą bo przyjaciele wiekowi,więc jak coś to pokażę wam.Wypożyczalni rowerów,samochodów i skuterów jest wszędzie PEŁNO.A teren bardzo górzysty.Przynajmniej dla mnie.niedługo dokończę bo muszę spadać.sorki że ja tak na raty....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aim :) Re: :) IP: *.katowice.pik-net.pl 08.11.05, 14:13 boszzzz ja juz tam chcę jechać. :D a tu dopiero listopad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Film.. :) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 11.11.05, 01:26 Aim, mam nadzieję, że to nie informacje w podanych przeze mnie linkach aż tak boleśnie Ciebie rozmarzyły... ;-))) A czy wiesz, że 16.XI, na TV PULS będziesz mogła obejrzeć film "Porwanie Artemidy", w którym grecka rzeźba zostanie wysłana właśnie na Lesbos? Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Film.. :) 11.11.05, 02:23 Gość portalu: bah7 napisał(a): > Aim, mam nadzieję, że to nie informacje w podanych przeze mnie linkach aż tak > boleśnie Ciebie rozmarzyły... ;-))) > A czy wiesz, że 16.XI, na TV PULS będziesz mogła obejrzeć film "Porwanie > Artemidy", w którym grecka rzeźba zostanie wysłana właśnie na Lesbos? Bah'u drogi, jakże mi przykro, że to informacja tylko dla Aim, buuu. W ogóle nie widziałam/nie czytałam, zatem z pewnością nie będę oglądać, no bo skoro nic nie wiem? Buuu Ale i tak Cię Dobra Duszo pozdrawiam:-) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Film.. :) IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 11.11.05, 11:46 Bebiaczku, to jednak czytasz moje posty (skoro milczałaś nawet na kompletny rozkład jazdy autobusów na Lesbos, który udało mi się dla Ciebie w necie znaleźć, to już straciłem wszelką nadzieję)? Pozdrawiam i włącz jednak telewizor w środę o 20:30, choć filmu nie widziałem, więc nie wiem, czy będą jakieś fajne widoczki wyspy... :-) bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deuxx ex machina Re: Lesbos IP: 83.238.103.* 14.11.05, 10:46 Na Lesvos jeżdżą głównie dziewczyny i kobiety pragnące wyłącznie damskiego towarzystwa, którym zresztą podporządkowana została tamtejsza infrastruktura turystyczna np. samoopuszczające się deski w toaletach, zakaz wstępu mężczyzn do niektórych rejonów wyspy, czy powszechna dostępność wszelkich damskich fidrygałków. Opiszcie, jak spędziłyście wakacje ze swoją dziewczyną na tym wspaniałym fragmencie lądu wyłaniającym się niczym jedwabiście gładki wzgórek spod powierzchni lazurowego morza. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Lesbos 17.11.05, 23:50 Gość portalu: deuxx ex machina napisał(a): > Opiszcie, jak spędziłyście wakacje ze swoją dziewczyną na tym wspaniałym > fragmencie lądu wyłaniającym się niczym jedwabiście gładki wzgórek spod > powierzchni lazurowego morza. :-) Jeśli tam dotrę to z pewnością opiszę swoje wrażenia na mojej www, ale myślę, że Tobie nie o takie chodzi:-) Z kim się tam wybiorę? Albo sama i wówczas towarzystwa nie szukam (wprost przeciwnie: stronię od ludzi a już szczególnie od turystów hi hi, taki dziki człowiek ze mnie), albo z grecką rodziną (moi wieloletni przyjaciele). I będę się szwędać szukając dzikich kóz, owiec i na pewno osiołków, bo za nimi przepadam:-) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś