Dodaj do ulubionych

Wyspy naszych marzeń

19.09.06, 00:52
Proponuję małą zabawę-
uszeregujmy 10-15 wysp greckich (lub ich grupek),które najbardziej
chcielibyśmy odwiedzić (bez względu na to czy już tam bylismy czy nie).
Mój wybór:
1.Lesvos (wielkie marzenie od lat)
2.Samotraka
3.Karpathos
4.Naksos
5.Erikusa- Mathraki- Othoni- małe,ponoć bardzo urokliwe wysepki (zamieszkałe)
na północ od Korfu, u wejścia na Adriatyk- po grecku ich mały archipelag to
Diapondia Nisia (Διαπόντια Νησιάwink
6.Ikaria- Furni
7.Amorgos
8.Itaka
9.Chios- Inuses
10.Nisiros
11.Kastelorizo
12.Folegandros
13.Alonisos i Skopelos
14.Milos
15.Eubea

smile
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Wyspy naszych marzeń 19.09.06, 08:17
      A tutaj mój wybór:
      1. Amorgos
      2. Skinoussa
      3. Donoussa
      4. Keros
      5. Koufonissi
      6. Astipalaia
      7. Erikusa - Mathraki- Othoni (szukałam dogodnego statku z Sidari ale nie było
      kurcze... nie było.. wrrr)
      8. Nissiros
      9. Folegandros
      10. ... i znowu boska Amorgos ?????

Chyba niczego nie pominęłam...
      No, może jeszcze Syros ofkorssmile))
      • tomaszkozlowski1 Re: Wyspy naszych marzeń 19.09.06, 17:33
        A ja kurcze gdzieś zapomniałem umieścić Kithnos smile
        Krety w ogóle nie uwzględniałem,bo jak napisał któryś Grek "Kreta to cały
        kontynent" smile Na Kretę jednak mógłbym z wielką ochotą wrócić w każdym
        momencie smile
        Na przykład do Iraklio,które wszyscy krytykują a mnie się podoba smile Ach,
        Astoria mou...
    • eridan Re: Wyspy naszych marzeń 19.09.06, 20:10
      1. Gavdos - bo jest najdalej wysuniętym geograficznie punktem Europy. A ja
      lubię takie krańcowe zakątki.pzdr.
      • indialady Re: Wyspy naszych marzeń 19.09.06, 20:30
        A ja bym chciała wraz z kilkorgiem bliskich fajnych osób mieć do dyspozycji
        jakiś miły jachcik i np. dwa miesiące wolnego czasu.. i pływac od wyspy do
        wyspy. Kryterium wyboru: wziąć mapę w łapki i powiedzieć sobie: dziś płyniemy
        tu i tusmile I tak się wałęsaą po geckich wyspach. Wszystkichsmile A z tych większych
        wybrałabym (tu już stacjonarnie, pobytowo) Kretę i Rodossmile
        • amigo50 Re: Wyspy naszych marzeń 19.09.06, 23:05
          Moje typy
          1. Naxos
          2. Antiparos i kilka miejsc na Paros
          3. Milos
          4. Amorgos (pokonać fatum jakoweś wiszące nade mną w związku z tą wyspą)
          5. Astipalaia - mimo nieprzyjaznego przyjęcia przez pana policjanta i
          złamania trzech żeber
          6. Simi
          7. Antikithira
          8. Donoussa
          9. Rodos
          10. Ayos Yeoryios
          i aby były także wulkany to pod numerem
          11. Nea Kamneni o tuż przed zachodem słońca.
          Oczywiście podróżowanie jachtem, bo wizytę np. na Milos od strony lądu można
          sobie darować. Od strony wody, to cudowna wyspa.

A Bebiaczek słowem nie wspomniał o Naxos? ...ale zawód sad(.......
          • ela06 Re: Wyspy naszych marzeń 20.09.06, 09:55
            1. Fourni - do tej pory, niestety za często tam bywam. Płacę wprawdzie za
            wszystko mniej niz inni, jestem zabierana na wycieczki przez rybaków, kobiety
            przynosza mi ciasto jak upieką oraz jajka. Ale z ale z drugiej strony dostałam
            opiernicz za to,że piję piwo o 11 rano i tak na prawdę nie wiadomo kim tam
            jestem turystką czy miejsową kobietą z konsekwencją uwikłań w lokalne sprawy.
            Dlatego w przyszłym roku pojadę tam tylko na tydzień.

2. Lipsi - tam mozna robić co sie chcę, atmosfera jest relaksujaca no i wszyscy
            sa w moim wieku, i nigdy sie tak dobrze nie bawiałam tak jak tam. I nigdzie nie
            było tak śmiesznie.

2. Amorgos - tam było najpiekniej i anonimowo co też ma swoje zalety.

3. Gdybym miała pieniądze to bym jednak pojechała na Mykonos ale nie mam.
          • tomaszkozlowski1 Re: Wyspy naszych marzeń 20.09.06, 10:56
            amigo50 napisał:
            > 5. Astipalaia - mimo nieprzyjaznego przyjęcia przez pana policjanta
            i
            > złamania trzech żeber

Złamanie trzech żeber??? Jakaś nieciekawa to musiała być przygoda...
            • amigo50 Re: Wyspy naszych marzeń 25.09.06, 22:54
              tomaszkozlowski1 napisał:

> Złamanie trzech żeber??? Jakaś nieciekawa to musiała być przygoda...

Nie wiem czy pytanie jest z podtekstem, ale żadnych takich...
              zwyczajny wypadek przy pracy.
              Wypływaliśmy jak zwykle bardzo wcześnie aby jak najwcześniej dojść na
              Santorini. Było około godziny 04.00. Załodze pozwoliliśmy spać i tylko we dwóch
              zajęliśmy się manewrem odchodzenia. Staliśmy burtą do betonowego nabrzeża.
              Kolega był przy cumie dziobowej, ja miałem obsłużyć cumę rufową. Kiedy
              zostaliśmy już tylko na dwóch cumach gotowych do oddania uświadomiłem sobie, że
              nie mamy jeszcze włączonych świateł nawigacyjnych. Chciałem więc szybko zejść
              po zejściówce do nawigacyjnej aby je włączyć. Poranna rosa, która pokryła jacht
              pokryła także zejściówkę, a ta okazała się mocniejsza od moich żeber...ot, tyle.
              • tomaszkozlowski1 Re: Wyspy naszych marzeń 25.09.06, 23:12
                Bo już się wystraszyłem,że ze złamaniem żeber miał coś wspólnego ten
                policjant...
                Pozdrawiam smile
          • bebiak Re: Wyspy naszych marzeń 23.09.06, 00:23
            amigo50 napisał:

> A Bebiaczek słowem nie wspomniał o Naxos? ...ale zawód sad(.......

Ojojoj sad(((
            Wiesz o ilu wyspach nie wspomniałam? Wszak dla mnie wszędzie jest... Ech, co
            Ci będę pisała..
            A Antiparos (doprawdy cudowna), a Karpathos, a....
            Nawet jedna znad Ionio może się tu załapać choć Ionio u mnie nieco z boku...
            Ta jedna to Ithaka, bo śliczna i klimatyczna.. choć taka Kefalonia...
            A jeszcze.. Mitilini? A Patmos??? Arki? Fourni?
            Może już będzie????
            Dla mnie wszędzie tam jednak raj!
    • chiara76 Re: Wyspy naszych marzeń 20.09.06, 09:57
      ja nie byłam na wielu, to i na wielu mogę być, prawie każda mi się marzy.
      ale, zawsze mam chęć znaleźć się na takiej wysepce, jak ta opisania
      w "Magu"...uwielbiam tę książkę tylko za ten fantastyczny opis Grecji!
      • tomaszkozlowski1 Re: Wyspy naszych marzeń 20.09.06, 10:53
        Pierwowzór wysepki opisanej w "Magu" to Spetses smile
        Od kogoś kto tam był słyszałem,że wciąż ma dużo uroku.Szkoda tylko,że piękny
        sosnowy las w dużej mierze przestał istnieć parę lat temu (pożar...).
        • chiara76 dziękuję za wyjaśnienie!;) 20.09.06, 11:12

> Pierwowzór wysepki opisanej w "Magu" to Spetses smile
          > Od kogoś kto tam był słyszałem,że wciąż ma dużo uroku.Szkoda tylko,że piękny
          > sosnowy las w dużej mierze przestał istnieć parę lat temu (pożar...).

nawet ich stronę (chyba? ) znalazłam:
          www.greekislandspetses.gr/
    • ewamalgorzata Re: Wyspy naszych marzeń 21.09.06, 23:32
      Miałam iść spać, ale wątek wciągający..smile
      U mnie - w pierwszej kolejności są: Amorgos, Karpathos i Milos - kolejność
      jednakże alfabetyczna - w obrębie tej trójki szeregować nie potrafię.smile
    • tomaszkozlowski1 A dlaczego wyspy..? 25.09.06, 20:06
      Zastanawiam się już nad tym od dawna.Dlaczego ludzi-i to niezależnie czy jest
      to Grecja czy inny kraj- tak bardzo fascynują WYSPY? Czego szukamy na wyspach?
      Czym dla nas są,że tak nas tam ciągnie? Małym poznawalnym światem? Bezpieczną
      oazą? Namiastką (a może nawet urzeczywistnieniem!) zagubienia i zapomnienia od
      codzienności? Taką realną baśnią? Czyż to nie zagadkowe?-co o tym sądzicie?.. smile
      • chiara76 Tomaszu;) 26.09.06, 23:13

> Zastanawiam się już nad tym od dawna.Dlaczego ludzi-i to niezależnie czy jest
        > to Grecja czy inny kraj- tak bardzo fascynują WYSPY? Czego szukamy na wyspach?
        > Czym dla nas są,że tak nas tam ciągnie? Małym poznawalnym światem? Bezpieczną
        > oazą? Namiastką (a może nawet urzeczywistnieniem!) zagubienia i zapomnienia od
        > codzienności? Taką realną baśnią? Czyż to nie zagadkowe?-co o tym sądzicie?.. :
        > )

to bardzo ciekawe, co Napisałeś i Wiesz, że ja myślę też czasem o tym?
        Wyspiarze są często traktowani jak nieco osobny , nie wiem, jak to sformułować,
        naród? Tak, jak Kreteńczycy czy inni wyspiarze.
        W tym roku miałam okazję poznać wyspę -kraj, Maltę.
        Ale i Kreta i Rodos i Kos, czyli greckie wyspy są fascynujące, właśnie ze
        względu na jakąś odrębność, niezależność, na to, że na małej powierzchni jest
        często właśnie namiastka kraju...a jednak nieco inna. Piszę oczywiście o
        wyspach, które ja zwiedziłam...
        trudno jest napisać, czemu, ale faktycznie, fascynują mnie i przyciągają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka