meisser 26.04.06, 12:08 Jestem bardzo ciekaw,gdzie hellenofile spedza w ich ukochanym kraju najblizsze wakacje... Moze zdradzicie gdzie sie wybieracie? Pozdrowka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f najpierw Stavros w lipcu, a potem we wrzesniu mam 26.04.06, 12:54 nadziej na rejs koło Krety - wzdłuż lub wokół z Amigo. Odpowiedz Link
bebiak Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 13:43 Już jutro lecę do Aten a stamtąd płynę sobie na Chios) Wracam z tych wiosennych wakacji 8. maja. Mam bilet na ptaszysko do Aten na 25 sierpnia (tu na 15 dni) i w 90% udam się na Dodekanez.. Myślę np. o Patmos i jeszcze gdzieś tam w okolicach może.. Póki co moja głowa pełna marzeń o Chios ofkors, a świadomość ich realizacji już tak bardzo wkrótce unosi mnie go góry)) Odpowiedz Link
meisser Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 14:01 Uprzedziłas mnie jednak na tych "północno-egejskich" Choc moze na Lesvos trafie jeszcze kiedys pierwszy Kalo taxidi szczęściaro & relacja bitte)) Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 14:10 Ja też happy jestem Już za 3 tygodnie, dokładnie tyle mi pozostało i już o tej godzinie bedę się szwędać gdzieś po Rodos. Bebiak: jakbyś mogła sms'y przysyłać z Hellady. Mam taki pomysł: byśmy - jeśli oczywiście znajdziemy osobę chętną do wklejenia tego co naskrobiemy w sms'ach, pisał tutaj na forum. Po prostu utworzyć tutaj taki mały pamiętnik z relacji na żywo z Hellady. Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link
meisser Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 14:28 grecja-ellada napisała: > Mam taki pomysł: byśmy - jeśli oczywiście znajdziemy osobę chętną do wklejenia > tego co naskrobiemy w sms'ach, pisał tutaj na forum. > Po prostu utworzyć tutaj taki mały pamiętnik z relacji na żywo z Hellady. > Co o tym sądzicie ? > Ja myślałem,ze to juz dawno ustalone)) Odpowiedz Link
bebiak Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 23:15 grecja-ellada napisała: > Bebiak: jakbyś mogła sms'y przysyłać z Hellady. W ramach moich możliwości ofkors mogę czasem podesłać to i owo, ale nie bardzo mam koncepcję do kogo: Czarodziejka chwilowo nie ma możliwości czasowych, mój Młody też nie. Chcesz przepisywać? Nie będę słała tak dużo jak np. z Karpathos, bo mam lekkie ograniczenia finansowe a następny wyjazd do Hellady hmmm też w sumie się zbliża i muszę zebrać kasę, ale jasne, że odzywać się mogę Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 23:21 Jakbyco- ja mogę, chętnie bardzo, a przy kompie i tak spędzam połowę życia Moją komórke już masz Odpowiedz Link
bebiak Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 23:27 ewamalgorzata napisała: > Jakbyco- ja mogę, chętnie bardzo, a przy kompie i tak spędzam połowę życia > Moją komórke już masz )) W porządku Ewciu, do Ciebie będę słała jeśli będę miała coś do powiedzenia! Ech... jutro o tej porze...wow...!!! Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 27.04.06, 17:02 bebiak napisała: > Nie będę słała tak dużo jak np. z Karpathos Pisz jak możesz, a ja bedę pisać tutaj w Twoim wątku z Chios. Przepraszam, że dzis dopiero sie odzywam, mój internet nawalił na wiele godzin buuu Odpowiedz Link
mrs_robinson Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 29.04.06, 22:59 Po prostu utworzyć tutaj taki mały pamiętnik z relacji na żywo z Hellady. > Co o tym sądzicie ? > swietny pomysl!!! Odpowiedz Link
bebiak Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 23:11 meisser napisał: > Uprzedziłas mnie jednak na tych "północno-egejskich" Choc moze na Lesvos > trafie jeszcze kiedys pierwszy To akurat bardzo prawdopodobne z tą Lesbos Jak wiesz, ona jest w czołówce moich planów, ale muszę się nad nią dobrze w sensie organizacyjnym zastanowić. Jest olbrzymia - to przecież wiesz. Bez auta.. - bez sensu, chyba, żeby ją dzielić na ..ja wiem... 2-3 razy? Myślałam intensywnie nad nią teraz, w ramach jutrzejszego wyjazdu, ale odpuściłam wybierając Chios - też duża (ale sporo mniejsza), a nadto z nastawieniem na część południową. Wątpię, żeby udało mi się dotrzeć na północ choć są tam takie 2 czy 3 miejsca, które chętnie bym zobaczyła. >Kalo taxidi szczęściaro & relacja bitte)) Efcharisto para poly! Ofkors po powrocie coś skrobnę i roześlę, bo na stronie to pewnie jak zwykle później, później... Uściski .... mou Fajnie, że co prawda czasami, ale jednak się tutaj pojawiasz. B. Odpowiedz Link
amigo50 Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 26.04.06, 14:57 bebiak napisała: > Póki co moja głowa pełna marzeń o Chios ofkors, a świadomość ich realizacji już > > tak bardzo wkrótce unosi mnie go góry)) ...to może i samolot już Ci niepotrzebny? Odpowiedz Link
bebiak Re: Moje wakacje w Grecji 2006 :-) 27.04.06, 00:18 amigo50 napisał: > ...to może i samolot już Ci niepotrzebny? Ooooo, dopiero teraz zauważyłam jak Ci się dowcip wyostrzył)) Ptaszysko jest mi niezbędne!!! Ma unieść moje ciało (i bagaż) wysoko do góry i jak najszybciej dostarczyć do wiadomego portu (lotniczego) ---> może być szybciej niż rozkład lotu przewiduje: godzę się na to! Świadomość.. emocje... i co tam jeszcze... unoszą moją duszę do góry. Moje skrzydła wciąż rozwijane pod wpływem emocji nadal są zbyt słabe aby unieść moje ... kg! Zawsze mówiłam, że muszę zacząć się odchudzać! Acha, ja tutaj tak w przerwach pomiędzy prasowaniem, pakowaniem, zabiegami upiększająco-kosmetycznymi ) Odpowiedz Link
aska2000 Re: ...a moje NIE w Grecji ... ;) wybaczycie ? :) 26.04.06, 17:27 Jej! Mam rozpęd ostatnio... ...mam nadzieję,że ze względu na 'wzgląd' darujecie mi off-topiczny wtręt, ale nie mogę sobie odmówić i chcę się z Wami, moi Drodzy, ze szczególnym uwzględnieniem Bebiaka (ofkors podzielić moją radością - ogroomną, możecie mi - entuzjastce, hehehe, wierzyć ...a ja za WOW ) 18 (!!!) dni lecę do ...Porto ))))) Hmmm... miała być Andaluzja, upatrzyłam sobie bardzo fajny (i do tego niedrogi- ehh...ideał apartament, z basenem ma się rozumieć - biletów z CW zdobyć się nie udało ('tough luck', ehh, za to znalazłam zupełnym Przypadkiem ofertę na przelot Lufthansą z mojego (SIC!) lotniska do Malagi za ok. 950 zł. Pomyślałam- los tak chce- trudno z Nim walczyć, no i wczoraj sobie przedzwoniłam na infolinię, miła pani dłuugo szukała, żeby w końcu stwierdzić,że NIESTETY biletów w tych terminach i w tych cenach niet - zatem ja wypaliłam z pytaniem o Porto (na ulotce informacyjnej news stał: Malaga/Porto...za ... bez opłat No i finał już znacie- Porto było )) Czyż nie wszystko w naszym zyciu jest dziełem Przypadku..? (pytanie retoryczne, chyba,żeby komuś się chciało... Pozdrawiam (przeszczęśliwa, a co.. P.S. Beato- 3mam kciuki- mooocno za Twoją wyprawę- Ty wiesz... Odpowiedz Link
bebiak Re: ...Wybaczamy! ---> Do Aski:) 27.04.06, 00:40 aska2000 napisała: > P.S. Beato- 3mam kciuki- mooocno za Twoją wyprawę- Ty wiesz... Chyba tylko z uwagi na to, i z uwagi na to, żeś przeszczęśliwa nie nazwę Cię z.....nią)) Bo jak tak pomyślę o tej Twojej ubiegłorocznej Turcji... o tej Twojej ubiegłorocznej Portugalii, o tym Porto co zbliża się wielkimi krokami to myślę, żes na Kalymnos wpadła przez pomyłkę))) Ale niech Ci będzie: koty piękne tam spotkałaś, nawet fotkami się podzieliłaś, pięknie o Kalymnos poopowiadałaś... Jedź Asko, jedź i bądź tam rzeczywiście przeszczęśliwa Ściskam Cię Odpowiedz Link
aska2000 Re: ...Wybaczamy! ---> Do Aski:) 27.04.06, 09:43 bebiak napisała: > aska2000 napisała: > > > P.S. Beato- 3mam kciuki- mooocno za Twoją wyprawę- Ty wiesz... > > Chyba tylko z uwagi na to, i z uwagi na to, żeś przeszczęśliwa nie nazwę Cię > z.....nią)) > Bo jak tak pomyślę o tej Twojej ubiegłorocznej Turcji... o tej Twojej > ubiegłorocznej Portugalii, o tym Porto co zbliża się wielkimi krokami to myślę, > > żes na Kalymnos wpadła przez pomyłkę))) > Ale niech Ci będzie: koty piękne tam spotkałaś, nawet fotkami się podzieliłaś, > pięknie o Kalymnos poopowiadałaś... Jedź Asko, jedź i bądź tam rzeczywiście > przeszczęśliwa > Ściskam Cię )) Betaki... Jak Ty mnie dobrze rozumiesz.. <chlip, chlip - wzruszyła się> ...a Kalymnos nie było przez przypadek - piękna, wyjątkowa wyspa - wiele ta moja wyprawa TAM dla mnie znaczyła- więc co najwyżej mógł to być Przypadek Ja też ściskam mooocno - i kciuki, i Ciebie- pa! Odpowiedz Link
mrs_robinson My tez andaluzia-przez chiare..ha! 29.04.06, 23:15 chiara napisala pieknie o barcelonie gdzies indziej, w naszych duszach tak gralo -to my do barcelo-ale tam bylismy no to skok dalej- skok od malagi- i espana this year!! P.S. Ale CIAGLE niewykluczona Matala z Pietnacha-jesli tylko centralwings spusci z tonu i da znowu dobre ceny!!Apt mamy zarezerwowany-szkoda, ze lot nie za bardzo! Odpowiedz Link
chiara76 Mrs_Robinson;) 29.04.06, 23:48 mrs_robinson napisała: > chiara napisala pieknie o barcelonie gdzies indziej, w naszych duszach tak > gralo -to my do barcelo-ale tam bylismy no to skok dalej- skok od malagi- i > espana this year!! > P.S. Ale CIAGLE niewykluczona Matala z Pietnacha-jesli tylko centralwings > spusci z tonu i da znowu dobre ceny!!Apt mamy zarezerwowany-szkoda, ze lot nie > za bardzo! No miło mi, że dzięki mnie zobaczycie Hiszpanię. I pomyśleć, że my już drugi rok się za nią "zabieramy", szczególnie właśnie za Barcelonę i jakoś nam nie po drodze. Ale wiem, że dotrę. Oj, jak Wam tam będzie fajnie! Odpowiedz Link
mrs_robinson Patmos 29.04.06, 23:07 bebiak napisała: udam się > na Dodekanez.. Myślę np. o Patmos ..kiedys dawno temu bylam na promie.sztorm.lodka sie rzuca na falach.z glosnikow nadaja-moze zaraz bedzie koniec,ale jestesmy obok swietej wyspy patmos.starszy anglik mowi do mnie jesli Sw Jan TO TU przezyl TO to moze i my tez?Nagle doplywamy do patmos i w ciagu sekund(!!!!)sztorm ustal.cisza taka nagle.Prom zacumowal.wstal swit.starszy anglik bierze mnie pod ramie-moze przejdziemy sie po tej szczegolnej wyspie -pod ramie mnie i idziemy.nie wiem ,czy przez sztorm,ktory ustal,czy przez sw jana,czy PO PROSTU przez niesmaowitosc tego miejsca patmos zawsze kojarzy sie ze swierzoscia,radoscia poranka,odnowieniem i tego bebiakowi zycze,by tam pojechal.Ja tam pielgrzymuje nieustannie... Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Patmos 30.04.06, 00:21 mrs_robinson napisała: > bebiak napisała: > > udam się > > na Dodekanez.. Myślę np. o Patmos > > ..kiedys dawno temu bylam na promie.sztorm.lodka sie rzuca na falach.z > glosnikow nadaja-moze zaraz bedzie koniec,ale jestesmy obok swietej wyspy > patmos.starszy anglik mowi do mnie jesli Sw Jan TO TU przezyl TO to moze i my > tez?Nagle doplywamy do patmos i w ciagu sekund(!!!!)sztorm ustal.cisza taka > nagle.Prom zacumowal.wstal swit.starszy anglik bierze mnie pod ramie-moze > przejdziemy sie po tej szczegolnej wyspie -pod ramie mnie i idziemy.nie > wiem ,czy przez sztorm,ktory ustal,czy przez sw jana,czy PO PROSTU przez > niesmaowitosc tego miejsca patmos zawsze kojarzy sie ze swierzoscia,radoscia > poranka,odnowieniem i tego bebiakowi zycze,by tam pojechal.Ja tam pielgrzymuje > nieustannie... Woow niesamowicie pięknie napisałaś o Patmos. Mam wrażenie a raczej pewność (tak to odpowiedniejsze słowo), że tę wyspę muszę zobaczyć podczas tej wyprawy do Hellady. A na ile dni przybyłaś na nią ? Możesz mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę (miasta, miejsca) bedąc na wyspie Patmos oczywiście poza klasztorem św. Jana bo to głowny niemalze mój cel Odpowiedz Link
amigo50 Re: Patmos 30.04.06, 08:11 Niewiele jest miejsc na Patmos do oglądania i te warte zobaczenia można spokojnie obejść w ciągu jednego dnia. Co warto zobaczyć : Skala. Promy i jachty płynące na Patmos wpływają do głębokiej zatoki, mijają górujący nad wyspą klasztor i przybijają do Skali – głównego portu wyspy. Skala jest niedużym miasteczkiem, w którym znajduje się wiele sklepików z pamiątkami, butików, agencji turystycznych, restauracji, kawiarni i tawern. Ze Skali odpływają kaiki i łodzie wycieczkowe na główne plaże wyspy i odjeżdżają autobusy do kilku miejscowości na wyspie. Klasztor Św. Jana. Nad zabudowaniami Chory – głównej miejscowości na wyspie – góruje klasztor. Dzisiaj jest jednym z najważniejszych miejsc kultu zarówno katolicyzmu jak i prawosławia. Założył go w 1088 r. mnich Christodulos dla uczczenia Św. Jana Apostoła. Potężna warowna budowla wzniesiona została jako siedziba klasztoru, w którym gromadzone i przechowywane były skarby sztuki sakralnej. To tutaj znajduje się XII-wieczna ikona przedstawiająca św. Jana – najcenniejsza relikwia klasztoru. To tutaj zdobi kaplicę Panagia pochodzący z XII w fresk Gościnność Abrahama. Fresk swego czasu zamalowano ale trzęsienie ziemi w 1956 r doprowadziło do ponownego jego odkrycia. Główny wątek tego fresku znany jest z różnych wersji i modyfikacji znajdujących się w wielu kościołach, klasztorach i na wielu pamiątkach z tego regionu. W kaplicy Christodolusa znajduje się grób i srebrny relikwiarz założyciela klasztoru. Na dziedzińcu głównym znajdują się liczne freski przedstawiające św. Jana. Najcenniejsze zabytki znajdują się jednak w klasztornym skarbcu. Wśród nich znajduje się akt założenia klasztoru pochodzący z 1088 r spisany na zwoju i opatrzony pieczęcią cesarza Aleksego I Komnena, wiele innych dokumentów pisanych, bardzo dużo ikon, naczyń ze srebra, naczyń liturgicznych oraz zbiór klejnotów. Niestety, filmować ani fotografować ich nie można. Chora. Miejscowość góruje nad wyspą. Znajduje się tu kilkadziesiąt kościółków i kapliczek. Niektóre z nich okazałe, wyremontowane i pachnące świeżą farbą a niektóre zagubione i zapomniane choć może nie całkiem, bo w każdym niemal palą się świeczki wotywne a charakterystyczny zapach palonego wosku zastępuje zapach farb Wąskie i kręte uliczki łączą liczne kościółki, kapliczki i domy. Są tu malutkie skromne domki, bardziej okazałe domy kapitańskie i hoteliki z restauracyjkami zagubione gdzieś w tym labiryncie. Niektóre z domów kapitańskich można zwiedzić. My jeden z takich domów obejrzeliśmy. Święta Grota Apokalipsy. Kamienistą drogą prowadzącą z Chory w dół do Skali dochodzi się do Kościoła Agia Anna pochodzącego z 1090 r. Schody obok kościoła prowadzą w dół do Świętej Groty Apokalipsy. Przy wejściu do Groty znajdują się tablice z fragmentem I Objawienia : „...Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa. Doznałem zachwycenia w dzień Pański i posłyszałem za sobą potężny głos jak gdyby trąby mówiącej: Co widzisz, napisz w księdze i poślij siedmiu Kościołom: do Efezu, Smyrny, Pergamu, Tiatyry, Sardów, Filadelfii i Laodycei...” . Grota znajduje się pod wielką skałą, z której pęknięcia Św. Jan słyszał głos Boga. Podzielona jest ona na trzy części symbolizujące Trójcę Świętą. W Grocie można zobaczyć skałę, na której Prochoros spisywał wizje Św. Jana, miejsce gdzie święty opierał głowę i XII-wieczne malowidła ścienne. Jeżeli "wystartujesz" od rana, to obiadokolacje zjesz ponownie w Skali po obejrzeniu tych wszystkich atrakcji. Co na mnie zrobiło największe wrażenie? Panorama z widokiem na zatokę i na Skalę oglądana z placu pod klasztorem. Jest to widok, który na pewno może się równać z widokami na kalderę z Thiry i Oia a malowniczością nawet je przewyższa. Odpowiedz Link
aska2000 Oooooo - relacja z Patmos ! 01.05.06, 08:52 Wow!!! Jestem pod wrażeniem, duuużym.. ...a może byś tak fotki, Amigo, pokazał - na forumie jakowymś, ma się rozumieć ? Nie bądź taki, podziel się ze wszystkimi zainteresowanymi ! P.S.... czyli jednak- czekajcie a będzie Wam dane..? ) Odpowiedz Link
amigo50 Re: Oooooo - relacja z Patmos ! 02.05.06, 10:38 Może coś wymyślę w sprawie podzielenia się fotkami. Na razie mogę tylko wysłać zdjęcia na płycie DVD. ...a aluzju poniał ) Odpowiedz Link
aska2000 Amigo, drogi..;) 02.05.06, 10:49 )) - n/t P.S. ...dlaczego ja się tak rzadko mylę ?! (To było zasadniczo mało na temat - ot ogooolna obserwacja, heheh Pozdrawiam (refleksyjnie, ehh Odpowiedz Link
amigo50 to: grecja-ellada 30.04.06, 08:48 ...a jeśli zajrzysz do tutejszej skrzynki to znajdziesz tam kilka obrazkówm z Patmos. Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: to: grecja-ellada 30.04.06, 15:12 amigo50 napisał: > ...a jeśli zajrzysz do tutejszej skrzynki to znajdziesz tam kilka obrazkówm z > Patmos. z lekkim opóźnieniem kończe odpisywać Ci na maila. A zdjęcia śliczne, prześliczne aż dech zapiera - po prostu słów mi brak Odpowiedz Link
ewamalgorzata Re: Gdzie w tym roku? 26.04.06, 18:24 Kos - tydzień w czerwcu, (oczywiście + Nissysros - jak dziecko jestem napalona na oglądanie wulkanu) Kreta - osiem dni (ha, a co! raz dłużej) - we wrześniu. Już się cieszę, już się nie mogę doczekać. I jeszcze sobie niesmiało liczę, czy by się nie udało na Korfu zajrzeć na weekend sierpniowy jakoś - taki dodatkowy wolny dzień w tygodniu jakoś nam ułatwia wyjazdy. Chłop mi marudzi o Italii, ale tak sobie po cichu marzę, że jak już będziemy koło Wenecji..a tam są promy... może jakos go namówię, żebyśmy skręcili.. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Gdzie w tym roku? 26.04.06, 23:57 a my połowicznie. Ponieważ lubimy zwiedzać coś poza Grecją, więc niebawem wyruszamy odkrywać Maltę a dopiero w lipcu Peloponez. Cieszę się na oba wyjazdy, jak dziecko Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Gdzie w tym roku? 27.04.06, 00:41 W pierwszej połowie lipca Ateny i okolice Nie mogę już się doczekać,żywioł greckich miast napełnia mnie energią Odpowiedz Link
annielika Re: Gdzie w tym roku? 27.04.06, 17:48 a my pewnie na krete, do zakros. ojej jak tam teraz pieknie. nawet to co wysycha w lipsu teraz jest zielone. cudo! Odpowiedz Link
kretka27 Re: Gdzie w tym roku? 27.04.06, 20:24 za 6 tygodni spędzimy 2 tygodnie we wsch. części Krety Odpowiedz Link
chilu Re: Gdzie w tym roku? 27.04.06, 22:15 Mam cichą nazdzieję na Antiparos, ale wszystko okaże sie w lipcu, jak zwykle na ostatnią chwilę Odpowiedz Link
azra19 Re: Gdzie w tym roku? 28.04.06, 08:15 Kreta niestety dopiero we wrześniu a teraz w czerwcu zupełnie nowy kierunek: Stany i Meksyk. 2 tygodnie intensywnego zmiedzania. Szkoda tylko, ze Neronka nie wynajmuje samochodów w Playa del Carmen. Trzeba będzie z Avisu brać<lol> Odpowiedz Link
neronka Re: Gdzie w tym roku? 28.04.06, 11:13 A my na tydzień od 08.05-15.05 na Kretę oczywiście. Tym razem Gavdos obowiązkowo. Liczę na 2-3 dniowy pobyt na bezludnej wyspie czy szklaneczce retsiny. To tak na naładowanie akumulatorów przed sezonem. A we wrześniu marzy nam się Maroko na 3 tygodnie, ale to jeszcze zobaczymy. Odpowiedz Link
antidotumm Re: Gdzie w tym roku? 28.04.06, 12:29 Ja jestem zdrajca. W tym roku Tunezja. Niedawno bylam w jakims centrum handlowym, byly dni greckie, leciala grecka muzyka. Az mi lzy naplynely do oczu. Ale: lece z malenkim dzieckiem i chce leciec z mojego miasta, a tak dokad lataja (jesli chodzi o Grecje)- wszedzie juz bylam. Po dwa razy. Odpowiedz Link
anabella19 Re: Gdzie w tym roku? 01.05.06, 01:43 Kreta,bo gdziezby indziej? Stalos w czerwcu, niestety, tylko tydzien A we wrzesniu cos na wschodzie wyspy, choc na zachodnia czesc tez na pewno zawitamy. Na razie mamy tylko bilety na samolot.No i dodatkowo maly wyskok na Sycylie w lipcu. Ale to tak nadprogramowo, bo nigdy nie bylam. a Odpowiedz Link
cwiatooschec Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 10:56 Witam wszystkich entuzjastów Grecji! Między 25 maja a 8 czerwca będę wypoczywać pod rodyjskim słońcem, oczywiście nie mogę się doczekać. I choć pewnie w tym gronie wszyscy już odwiedziliście tą popularną wyspę, to chętnie zdam Wam relację z mojej podróży. A czy ktoś z Was wybiera się na Rodos w tym samym terminie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 14:26 cwiatooschec napisała: > Między 25 maja a 8 czerwca będę wypoczywać pod rodyjskim słońcem... Widzę, że będziesz moją następczynią hihi... Ja właśnie 25 maja już wracam do Polski. A w jakim miasteczku będziesz zakwaterowana i jak plany (zwiedzanie) wyspy ? Odpowiedz Link
cwiatooschec Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 16:55 Ooo! To się miniemy... My, czyli ja, mąż i syn będziemy stacjonować w miejscowości Lotharika, 7 km od Lindos. Zwiedzanie oczywiście Na jeden tydzień chcemy wypożyczyć samochód, już opracowujemy trasy wycieczek - chętnie skorzystam z wszelkich wskazówek. A Ty w jakiej miejscowosci będziesz? Odpowiedz Link
kretka27 Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 22:16 ooo, Lothiarika jest fantastyczna ))) I koniecznie idźcie spacerkiem do Lardos na kolację, polecam 1. tawernę po wejściu do miasteczka ))) Odpowiedz Link
cwiatooschec Re: Gdzie w tym roku? 04.05.06, 10:48 kretka27 napisała: > ooo, Lothiarika jest fantastyczna ))) I koniecznie idźcie spacerkiem do > Lardos na kolację, polecam 1. tawernę po wejściu do miasteczka ))) Dziewczyna z biura podróży też była zachwycona tą miejscowością i bardzo nam ją polecała. Tawernę odwiedzimy na pewno Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Gdzie w tym roku? 04.05.06, 15:59 Lothiariki niestety nie mamy w planach, czasu nie starczy. A zwiedzać będziemy przez te 8 dni pobytu: miasto Rodos: Pałac Wielkich Mistrzów - obowiązkowo, Lindos i obowiązkowo Akropol, oraz zatoka św. Pawła, i jeszcze jedna zatoka A. Quinn'a. Planujemy jeszcze na dwa dni z noclegiem na wyspie popłynąć na Patmos. W skrócie opisałam Ci jak ma sie prezentować ta wuycieczka: duzo ruchu a odpoczynek na promie Odpowiedz Link
kretka27 Re: Gdzie w tym roku? 04.05.06, 18:41 Lothiarika jest po prostu super miejscem wypadowym na Rodos. Bez dyskotek, z ładną spokojną plażą i blisko Lardos zamieszkałego przez tubylców Jako miejsce pobytu świetna, także ze względu na położenie. Bliskość Lindos daje możliwość bycia tam i rano, i po zmroku. Odpowiedz Link
kritikos Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 17:52 Kreta - najlepszy miesiąc czerwiec, druga połowa, największy spokój - Agios Pavlos na płd. Najpozdrawiam, kales diakopoules se olus, Pavlos. www.e-grecja.pl Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Gdzie w tym roku? 03.05.06, 23:33 Pavlo,bardzo się cieszę,że już jesteś na forum Χαιρετισμούς! Τα λέμε! Tomek Odpowiedz Link
matheos2 Re: Gdzie w tym roku? 05.05.06, 14:47 W tym roku jak zwykle Kreta. To już 6 raz...mam nadzieję, że również odkrywczy. Odpowiedz Link
grecja-ellada Re: Gdzie w tym roku? 05.05.06, 18:02 matheos2 napisał: > W tym roku jak zwykle Kreta. To już 6 raz...mam nadzieję, że również odkrywczy. Witaj wśród Nas Nareszcie dołączyłeś a na Kretę wybiera się wielu z Nas, może i ja bedę miała tą okazję jesienią się pochwalić - kto wie ) Odpowiedz Link
ela06 Re: Gdzie w tym roku? 09.05.06, 10:46 Ja juz mam ostateczny plan. Cały lipiec w Grecji -miesiąc na Fourni i 4 dni na Ikarii w naładniejszym i chyba najbardziej luksusowym hotelu na wyspie.Dali mi rabat ale i tak musze zapłacic te 71 za studio dla 3 osob. Czego wole nie przeliczać na złotówki.Ale załapie sie na festiwal w Raches. Odpowiedz Link
kritikos Re: Gdzie w tym roku? 10.05.06, 20:15 Przed naszymi wyjazdami zapraszam na przedgrecką, coroczną już imprezę-28 maja, Majówka Towarzystwa Przyjaciół Grecji: Święto Latawca! Od godziny 15:00, "Kazgórka" przy ul. Belgradzckiej, róg Stryjeńskich. Zapraszamy wszystkich Filhelenów! www.e-grecja.pl Odpowiedz Link