Dodaj do ulubionych

Teofilos Tzirintaniz - kim był?

05.04.07, 15:29
Czy ktoś wie może kim był?
Mógł być związany w jakiś sposób z wyspą Gavdos, bo tam znalazłem jego
popiersie, ale nic więcej nie wiem.
Obserwuj wątek
    • tomaszkozlowski1 Teofilos i Gavdos 05.04.07, 21:30
      Znalazłem! smile Przy okazji przeczytałem dwa wzruszające, przepiękne reportaże o
      Gavdos.. Theofilos Tsirindanis (Θεόφιλος Τσιριντάνηςwink jest wójtem Gavdos i
      jednocześnie kapitanem statku Sofija, jedynego, który łączy wysepkę ze światem
      czyli z Kretą (raz z Paleochorą, raz z Chora Sfakion).Ponoć to charyzmatyczna
      postać wyspy. Obydwa reportaże, które udało mi się znaleźć w necie, piszą o
      Gavdos prześlicznie- o spokoju, pewnym zagubieniu wysepki gdzieś na koncu
      świata (w związku z tym samochody na Gavdos nie mają nawet tablic
      rejestracyjnych..), o jałowcach, czerwonej i żółtej ziemi (na Gavdos ziemia
      przesycona jest siarką i pieni się gdy polewa się ją wodą). I wreszcie o tym,
      że na Gavdos wraca życie.W 2000 r .po 12 latach przerwy, otwarto tam
      przedszkole, bo pojawiło się na wyspie pięcioro dzieci- z tego powodu wznowił
      też działalność nowo zbudowany oddział szkoły. I o radości dzieci i ich
      rodziców (jeden z tekstów jest właśnie z 2000 r.), którzy bardzo cieszą się, że
      znów rusza przedszkole- to dla wyspy wielkie wydarzenie.Coraz mniej mieszkańców
      Gavdos wyjeżdża stąd zimą na Kretę.
      Dawno chyba o żadnej wyspie nie czytałem czegoś tak ciepłego w nastroju smile
      Pozdrawiam wielkanocnie i wiosennie smile
      • jacek1f wiedzialem kto znajdzie... Super. n/t 05.04.07, 21:44
      • amigo50 Re: Teofilos i Gavdos 09.05.07, 23:03
        Dzięki Tomku za informację. Dopiero teraz będę mógł zestawić to co Ty znalazłeś
        z różnymi informacjami, które gdzieś tam w różnych źródłach mam i spróbuję to
        złożyć do kupy. Tak na pierwszy rzut oka, to wglądałoby, że za życia postawiono
        mu na Gavdos pomnik? (popiersie co prawda - ale jednak)
    • tomaszkozlowski1 Re: Teofilos Tzirintaniz - kim był? 10.05.07, 21:54
      Źródła, do których dotarłem, są sprzed paru lat.Mam jednak nadzieję, że ten
      człowiek żyje i że popiersie jest jakimś wyrazem hołdu dla tego co robi dla tej
      wyspy.
      A tak przy okazji, niedawno był w Turystyce Wyborczej całkiem miły artykuł o
      Gavdos smile Pewnie ma się tam wrażenie jakby było się na absolutnym końcu
      świata smile Dzięki Twojemu pytaniu dowiedziałem się dużo więcej o tej wysepce, no
      i teraz chętnie bym się tam kiedyś wybrał. Pozdrawiam! Tomek
      • mal_gosia_w_gr Gavdos 20.08.07, 22:40
        Odświeżam temat nie tyle o postaci, co o wysepce, bo mam możliwość pojechać tam
        na miesiąc do pracy, ale- z tego co czytałam na necie- zanudzę się tam
        kompletnie. Moje pytanie- czy ktoś tam był, jak tam jest oraz... czy to prawda,
        że jest tam dużo węży (bo ja się ich baaardzo boję)?
        • q3a1 Będę we wrześniu to sprawdzę czy są :)! n/t 21.08.07, 13:10
          • mal_gosia_w_gr Re: Będę we wrześniu to sprawdzę czy są :)! n/t 21.08.07, 17:27
            ok wink ja jednak zostaję w Atenach (i raczej się z tego cieszę), ale chętnie się
            tam kiedyś wybiorę, więc czekam na info o wężach smile)
            Pozdrawiam
    • goska52 Re: Teofilos Tzirintaniz - kim był? 11.05.07, 14:56
      Mam film z serii Podróże marzeń, Wyspy Greckie, (kupiony z gazetą, ale te filmy
      firmy Pilot są też często wyświetlane w telewizji) na którym przewodniczka
      przedstawia kapitana stateczku, którym płynie na Gavdos, jako pełniącego
      równocześnie funkcję prezydenta wyspy. Oczywiście nie ma żadnej daty z kiedy
      jest film. Pan jest w sile wieku, ale to mógł być równie dobrze jego
      poprzednik, bo ponoć na wyspie łączenie funkcji jest tradycją. Kierowca
      autobusu pełni również funkcję pasterza.

Pozdrowienia

Gośka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka