amigo50 05.04.07, 15:29 Czy ktoś wie może kim był? Mógł być związany w jakiś sposób z wyspą Gavdos, bo tam znalazłem jego popiersie, ale nic więcej nie wiem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomaszkozlowski1 Teofilos i Gavdos 05.04.07, 21:30 Znalazłem! Przy okazji przeczytałem dwa wzruszające, przepiękne reportaże o Gavdos.. Theofilos Tsirindanis (Θεόφιλος Τσιριντάνης jest wójtem Gavdos i jednocześnie kapitanem statku Sofija, jedynego, który łączy wysepkę ze światem czyli z Kretą (raz z Paleochorą, raz z Chora Sfakion).Ponoć to charyzmatyczna postać wyspy. Obydwa reportaże, które udało mi się znaleźć w necie, piszą o Gavdos prześlicznie- o spokoju, pewnym zagubieniu wysepki gdzieś na koncu świata (w związku z tym samochody na Gavdos nie mają nawet tablic rejestracyjnych..), o jałowcach, czerwonej i żółtej ziemi (na Gavdos ziemia przesycona jest siarką i pieni się gdy polewa się ją wodą). I wreszcie o tym, że na Gavdos wraca życie.W 2000 r .po 12 latach przerwy, otwarto tam przedszkole, bo pojawiło się na wyspie pięcioro dzieci- z tego powodu wznowił też działalność nowo zbudowany oddział szkoły. I o radości dzieci i ich rodziców (jeden z tekstów jest właśnie z 2000 r.), którzy bardzo cieszą się, że znów rusza przedszkole- to dla wyspy wielkie wydarzenie.Coraz mniej mieszkańców Gavdos wyjeżdża stąd zimą na Kretę. Dawno chyba o żadnej wyspie nie czytałem czegoś tak ciepłego w nastroju Pozdrawiam wielkanocnie i wiosennie Odpowiedz Link
amigo50 Re: Teofilos i Gavdos 09.05.07, 23:03 Dzięki Tomku za informację. Dopiero teraz będę mógł zestawić to co Ty znalazłeś z różnymi informacjami, które gdzieś tam w różnych źródłach mam i spróbuję to złożyć do kupy. Tak na pierwszy rzut oka, to wglądałoby, że za życia postawiono mu na Gavdos pomnik? (popiersie co prawda - ale jednak) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Teofilos Tzirintaniz - kim był? 10.05.07, 21:54 Źródła, do których dotarłem, są sprzed paru lat.Mam jednak nadzieję, że ten człowiek żyje i że popiersie jest jakimś wyrazem hołdu dla tego co robi dla tej wyspy. A tak przy okazji, niedawno był w Turystyce Wyborczej całkiem miły artykuł o Gavdos Pewnie ma się tam wrażenie jakby było się na absolutnym końcu świata Dzięki Twojemu pytaniu dowiedziałem się dużo więcej o tej wysepce, no i teraz chętnie bym się tam kiedyś wybrał. Pozdrawiam! Tomek Odpowiedz Link
mal_gosia_w_gr Gavdos 20.08.07, 22:40 Odświeżam temat nie tyle o postaci, co o wysepce, bo mam możliwość pojechać tam na miesiąc do pracy, ale- z tego co czytałam na necie- zanudzę się tam kompletnie. Moje pytanie- czy ktoś tam był, jak tam jest oraz... czy to prawda, że jest tam dużo węży (bo ja się ich baaardzo boję)? Odpowiedz Link
mal_gosia_w_gr Re: Będę we wrześniu to sprawdzę czy są :)! n/t 21.08.07, 17:27 ok ja jednak zostaję w Atenach (i raczej się z tego cieszę), ale chętnie się tam kiedyś wybiorę, więc czekam na info o wężach ) Pozdrawiam Odpowiedz Link
goska52 Re: Teofilos Tzirintaniz - kim był? 11.05.07, 14:56 Mam film z serii Podróże marzeń, Wyspy Greckie, (kupiony z gazetą, ale te filmy firmy Pilot są też często wyświetlane w telewizji) na którym przewodniczka przedstawia kapitana stateczku, którym płynie na Gavdos, jako pełniącego równocześnie funkcję prezydenta wyspy. Oczywiście nie ma żadnej daty z kiedy jest film. Pan jest w sile wieku, ale to mógł być równie dobrze jego poprzednik, bo ponoć na wyspie łączenie funkcji jest tradycją. Kierowca autobusu pełni również funkcję pasterza. Pozdrowienia Gośka Odpowiedz Link