Dodaj do ulubionych

o Grecji w POLITYCE (gazecie znaczy :) )

• bebiak Smaki Grecji - Gazeta.pl 03.10.11, 21:49
      Tutaj link:
      palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9854688,Smaki_Grecji,,ga.html
    • bebiak "Kalimera i do przodu czyli sukces Zorby" - dziś 03.10.11, 21:52
      W dzisiejszej Gazecie Wyborczej (papierowa w części Biznes/Ludzie/Pieniądze - strona 26; jak w internecie znaleźć - nie wiem) artykuł Patrycji Maciejewicz pt. jak wyżej z dopiskiem:
      "Grecja liczy na turystów".
    • bebiak O propozycji burmistrza Wilna w gazeta.pl 07.10.11, 22:19
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,10431952,Burmistrz_Wilna_proponuje_kupno_greckiej_wyspy_za.html
    • bebiak "Któregoś dnia przyjdą i cię odkopią" - dziś w DF 03.11.11, 11:41
      W dzisiejszym dodatku do Wyborczej czyli w „Dużym formacie”, liczący trzy strony (z ilustracjami) artykuł Izabeli Żbikowskiej pt. „Grecki kryzys pod ziemią” z podtytułem: „Któregoś dnia przyjdą i cię odkopią”.
      Ponieważ z tytułu trudno się domyśleć czego rzecz dotyczy (słowo „kryzys” staje się chyba ulubionym słowem każdego piszącego cokolwiek w temacie Grecji) – dodam, że artykuł traktuje o ekshumacjach na terenie Grecji (główne cmentarze w dużych miastach) dokonywanych w czasie 3-5 lat od pogrzebu celem złożenia szczątków w małych skrzyneczkach.

• bebiak Re: "Któregoś dnia przyjdą i cię odkopią" 19.11.11, 12:34
        Tutaj link do artykułu:
        wyborcza.pl/1,75480,10582542,Grecki_kryzys_pod_ziemia.html
        A tutaj z inny wątek z naszego forum, w którym wiele cennych wypowiedzi w temacie artykułu - wklejam, żeby nie poszedł w zapomnienie, bo wielka szkoda byłaby:
        forum.gazeta.pl/forum/w,37196,130441481,130441481,Podziemny_kryzys.html
    • bebiak "Macedoński szał pomnikowy" - dziś w Wyborczej 04.11.11, 23:45
      W dzisiejszej (piątkowej) Gazecie Wyborczej na str 12 artykuł popełniony przez Mateusza Szaniewskiego (Skopje) o tytule jak wyżej, i dalej:
      "Ku wściekłości Greków w Skopje, stolicy Macedonii, jak grzyby po deszczu wyrastają pomniki Aleksandra Wielkiego i innych antycznych bohaterów".
    • bebiak "Wściekły Grek" - wywiad z Milo Kurtisem dziś w GW 19.11.11, 12:39
      Być może ukaże się i w internecie, ale póki co w dzisiejszym, sobotnim wydaniu Gazety Wyborczej na stronach 14-15 wywiad ze znanym muzykiem Milo Kurtisem pt. "Wściekły Grek", i dalej: "Grecja budzi Europę do nowego życia"
    • tomaszkozlowski1 Wysokie Obcasy- świetny wywiad z A.R.Tsangari 26.11.11, 12:49
      W dzisiejszej Gazecie Wyborczej ("Wysokie Obcasy") rewelacyjny wywiad z reżyserką głośnego greckiego filmu "Attenberg"-Athiną Rachil Tsangari. Zapragnąłem zobaczyć ten film...Wywiad nosi tytuł "Kryzys bywa twórczy".

Kryzys przynosi twórczą "eksplozję" zresztą nie tylko w kinematografii ale i w muzyce, w innych sztukach. W Grecji trudny ale i ciekawy czas...
    • tomaszkozlowski1 Re: o amnestii na nielegalne domy 26.11.11, 15:53
      I jeszcze jeden artykuł na dziś:
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,10701021,Grecki_rzad_wprowadza_30_letnia_amnestie__by_walczyc.html
      • paprykova też w prasie kolorowej inaczej..... 28.11.11, 12:58
        www.pudelek.pl/artykul/36599/nazwala_coreczke_na_czesc_bankrutujacej_grecji/
        • barbelek Re: też w prasie kolorowej inaczej..... 28.11.11, 17:56
          A niech ktoś mnie oświeci co to "Alikia Ilia"?
          • tomaszkozlowski1 Re: też w prasie kolorowej inaczej..... 04.12.11, 09:28
            Hm,ja też jestem zdziwiony. Bardzo interesuję się imionami ale formy Alikia jeszcze nigdy nie spotkałem (co innego Aliki, będąca być może formą wyjściową dla naszej Alicji). Kobiece imię Ilia istnieje wprawdzie ale nawet w Grecji jest bardzo rzadkie.
            A akurat z greckimi imionami dla dziewczynek to nie ma u nas dużego problemu (gorzej jest dla chłopców). Spotkałem się w Polsce choćby z takimi imionami -choć to oczywiście wersje spolszczone- jak Atena, Afrodyta (pamiętam, że jedna z osób w liceum miała tak na imię), Eurydyka, Eulalia, Eugenia, Anastazja, Apolonia i wiele innych (nie mówiąc o tak pospolitych jak np. Aleksandra czy Helena).
            • paprykova Re: też w prasie kolorowej inaczej.....wyjaśnienie 05.12.11, 15:42
              www.pudelek.pl/artykul/36784/co_oznacza_imie_alikia_ilia/
              • tomaszkozlowski1 Re: też w prasie kolorowej inaczej.....wyjaśnieni 08.12.11, 23:19
                To przekombinowali wink Bo w Grecji imię Aliki, na którym jak rozumiem wzorowała się para celebrytów, nie kojarzy się nikomu ze znaczeniem "prawda" - według większości źródeł, grecka wersja Aliki pochodzi od angielskiego Alice, które z kolei ma być zdrobniałą formą od francuskiego Adelais, którego z kolei znaczeniowym odpowiednikiem wśród imion greckich byłoby podobno imię Eugenia (wymowa Evjenija).
                Istnieje nastomiast w Grecji imię Alithia ( Αλήθεια ), które znaczy dosłownie "prawda", jest wprawdzie bardzo rzadkie ale czasami się je spotyka!
                • tonle "TIME" PISZE TEŻ O PSIE - UCZESTNIKU PROTESTÓW 14.12.11, 21:17
                  polityka i przyroda. Ale niech będzie tutaj:

www.tvn24.pl/-1,1727972,0,1,kielbasa-z-aten-doceniony,wiadomosc.html
                  psy greckie pozostały u mnie we wspomnieniach z Grecji również (obok zabytków, krajobrazów, etc.), duże, kudłate, spokojne, wylegujące się w zwiedzanych ruinach, latające po plaży. Nawet jeden przez kilka dni nie był bezpański, był mój! (mój w Grecji, w Tolo, musiałam sobie jakiegoś znaleźć na te dwa tygodnie, bo moje w domu zostały smile) a przyczyniła się do tego zapewne... poranna kiełbasa na śniadanie, heh, którą dostał w drodze na plażę, dobrze że był sklep po drodze. Następnego dnia przed południem, patrzę, a na plaży w miejscu naszego plażowania pies już...czeka smile poplażował z nami, popływał, pociągał ręczniki, nanosił piachu, poszczekał, oj wesoło było hih, i poszedł kolejnych plażowiczów rozbrajać swoich urokiem (młody psiak), ciekawe jak się ma. Ale widać było, że ludzie się interesują, również mieszkańcy i pewnie biedy nie miał. Oby..
    • dwakasztanki Re: o Grecji w POLITYCE (gazecie znaczy :) ) 15.12.11, 12:40
      A tu taki artykuł anglojęzyczny: www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010
      Może już mieliście okazję go przeczytać. Pozdrawiam Grekofili!
    • barbelek o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 10.01.12, 11:35
      Smutny i przejmujący artykuł:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10937521,Rodzice_w_Grecji_porzucaja_swoje_dzieci__Nie_maja.html
      • valbona Re: o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 10.01.12, 15:35
        Widzicie ten artykuł jest o tyle przejmujący, że zauważa jedno: wzrost takich sytuacji, to wcale nieprawda, że ich dotąd nie było nigdy! Trochę mam wrażenie, że dzieje się tak, że dziś wszystko wiąże się z kryzysem, oczywiście nie przeczę że sytuacja wielu się tu zmieniła, ale uważam że to wielkie uproszczenie w tym artykule!
        • bebiak Re: o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 10.01.12, 21:50
          Nie chcę się tak stanowczo wypowiadać, bo wiem zbyt mało w temacie (z tego wniosek), ale generalnie zaskoczona jestem i nie do końca chce mi się wierzyć, iż artykuł rzeczywiście dotyczy greckich dzieci. Z tego co widzę od zawsze w Grecji: w w miastach ale i w małych biednych wioskach dzieci są oczkiem w głowie Greków, którym to dzieciom przychyla się nieba za wszelką cenę. Nie wiem czy jest w ogóle możliwe aby grecka rodzina (rodzina w szerokim rozumieniu) - dopuściła do takiego jak z artykułu stanu. Bardzo bym chciała poznać zdanie mocniej rozeznanych w temacie, bo jak dla mnie dzieci emigrantów - tak, ale nie dzieci z greckich rodzin: te wg mnie póki sił wystarczy a członków klanu nie zabraknie, otoczone będą pieczą.
          Trochę mi się jednak zachwiało - oświecenia pragnę.
          • bachula_gr Re: o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 11.01.12, 15:50
            Artykul w stylu tego o ekshumacji zwlok najblizszych.
            O przypadkach, wcale nie jednostkowych, podrzucania dzieci do sierocincow i wiosek SOS niestey slychac w greckich mediach. Przyklad z przedszkolem wydaje mi sie podrasowany na potrzeby masowego czytelnika acz nie wykluczam iz np w 6 milionowej atenskiej dzungli mogl sie wydarzyc.
            • morita11 Re: o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 11.01.12, 19:43
              Basia no ale nawet jakby to byla prawda to podejrzewam,ze przedszkolanka nie odporwadzila dziecka do sierocinca tylko raczej policja do drzwi mamusi zapukala.
              A na fotkach z artykulu, moim zdaniem, to malo Grekowo jest wink
            • tomaszkozlowski1 Re: o Grecji w ...Wybiórczej znaczy 13.01.12, 21:31
              bachula_gr napisała:

> Artykul w stylu tego o ekshumacji zwlok najblizszych.

Otóż to! Media oczywiście teraz każdą tragedię wpiszą w hasło "kryzys".
              Na pewno zdarzają się różne przypadki ale oczywiście gazety robią z nich tendencję, by wszystko podrasować do obowiązującego stereotypu. Nie mieszkam na co dzień w Grecji ale obserwując nawet choćby teraz przez tydzień Kretę i Ateny, mogę powiedzieć: nie widziałem ani jednego zabiedzonego greckiego dziecka.
              Za to przed moim przyjazdem Kretę zelektryzowała tragedia Polki, która weszła z dzieckiem do morza, by -prawdopodobnie- razem z nim się utopić. Grecy bardzo się tą tragedią przejęli, o kobiecie tej pisało wiele portali, odezwało się wiele osób. Co ciekawe, w Polsce nikt nie zainteresował się tą sprawą. Nie napisała o tym żadna gazeta.
              Demagogia naszych mediów jest coraz większa.
    • tomaszkozlowski1 Cypr nowym gazowym eldorado? 16.01.12, 21:12
      Cypr pozostaje nieco na skraju zainteresowań naszego Forum a może niesłusznie wink

Wyspa Afrodyty zresztą znów o sobie przypomina i prawdopodobnie będzie się o niej mówić coraz więcej, nie tylko w kontekście turystycznym. Wszystko za sprawą odkrytych gigantycznych złóż gazu. Sporo pisze o tym ten ciekawy artykuł.
      wyborcza.biz/biznes/1,101716,10755584,Wyspa_Afrodyty_liczy_na_gaz.html?as=1&startsz=x
    • barbelek W końcu coś w innym tonie o Grecji i Grekach 14.02.12, 07:35
      wyborcza.pl/1,86116,11126823,Dzis_ty_gardzisz_Grekiem__jutro_ktos_toba.html
      • tomaszkozlowski1 Re: W końcu coś w innym tonie o Grecji i Grekach 16.02.12, 23:31
        Bardzo mądry głos. Od dłuższego czasu przysłuchuję się "debacie" na temat Grecji na naszym polskim podwórku (przyznam jednak, że wpisów internautów nie czytam, bo nie chcę by zatruwał mnie ten jad). I jestem przerażony - Polacy wpadli w takie zadowolenie nad sytuacją naszego kraju, że sytuację Grecji komentują z pozycji kraju miodem i mlekiem płynącego. I oczywiście mają mnóstwo dobrych rad. A bezrobocie u nas będzie niedługo już tylko o kilka procent niższe niż w Grecji...
        Niezmiennie powtórzę, że krytyka naszej części Europy pod adresem Greków w niemałym stopniu jest wynikiem skrywanej zazdrości, że oni mają odwagę żyć pięknie (na miarę możliwości) nawet w niedobrym czasie, nie boją się uczuć i emocji, mają piękny, ciepły kraj, z którego są dumni. Greckie światło, grecka radość życia i greckie poczucie wolności są dla wielu bolesne. Jako Polacy zaprzedajemy się aktualnie wielu mamonom i taki grecki oportunizm denerwuje nasze nowe, świeżo malowane ego, a często też z kredytem na karku.
        • tomaszkozlowski1 Re: W końcu coś w innym tonie o Grecji i Grekach 16.02.12, 23:39
          I jeszcze tylko dopowiem, że nie uważam,że nie należy krytykować (nie ma zresztą kraju idealnego). Tylko trzeba krytykować mądrze wink - a u nas to najczęściej "ślepa" krytyka. I zazdrość na zasadzie "za dobrze im było, to niech teraz cierpią" (zdaje się, że tak popularna w naszym narodzie...)
          • akodz Napad rabunkowy na muzeum muzeum w Olimpii 17.02.12, 10:31
            Czegoś takiego o Grecji nie spodziewałem się przeczytać sad

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11165852,Obrabowano_muzeum_w_Olimpii__Zginely_bezcenne_eksponaty.html
            Wygląda to na typową kradzież na zlecenie...
    • bebiak Grecki tankowiec zatonął w pobliżu Aten 05.03.12, 12:01
      Miejmy nadzieję, że wycieku ropy do morza nie będzie:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11285086,Grecki_tankowiec_zatonal_w_poblizu_Aten.html
      • akodz Re: Grecki tankowiec zatonął w pobliżu Aten 05.03.12, 12:58
        Oby do tego nie doszło, katastrofa ekologiczna to ostatnia rzecz, która teraz Grekom byłaby potrzebna. Tak swoją drogą, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ten nieszczęsny kapitan tankowca wykonywał swoje obowiązki nieco sumienniej niż niektórzy jego włoscy koledzy...
    • acek2004 tansze zakupy... 22.03.12, 14:36
      pieniadze.gazeta.pl/Ekonomi/1,120893,11394572,Grecy_znalezli_sposob_na_zakupy_zywnosci_tanszej_niz.html
      swoja droga myslalem, ze to juz dawno jest taka mozliwosc zakupow w Grecji..
      • tomaszkozlowski1 Re: tansze zakupy... 04.04.12, 23:33
        O, przepraszam, przed chwilą wkleiłem tego samego linka- a nie dojrzałem tego.
    • tomaszkozlowski1 "Ziemniaczana rewolucja" nadejdzie z Grecji? 04.04.12, 23:32
      pieniadze.gazeta.pl/Ekonomia/1,120893,11394572,Grecy_znalezli_sposob_na_zakupy_zywnosci_tanszej_niz.html
      Bardzo ciekawe, aż dziw, że nikt nie wpadł na to wcześniej smile
      • apostolis Szwedzki program dokumentalny 07.04.12, 22:59
        Dosc interesujacy program zrealizowany dla szwedzkiej TV poswiecony codziennosci w dzisiejszej Grecji, w ktorm przekrojowo przyblizone zostaly dramaty greckich rodzin jak i opinie wplywowych osobistosci odnosnie dramatycznej i ciagle poglebiajacej sie sytuacj w Grecji. Program opracowany przez grecka dziennikarke, ktora zamieszkuje na stale w Szwecji. Material filmowy trwa ponad godzine, jednak warto obejrzec w wolnej chwili.
        www.youtube.com/watch?v=mMQF2rSHnbw&feature=related
    • tomaszkozlowski1 Epir- jogurtem w prezentera 09.04.12, 08:44
      Wprawdzie nie z gazety a z serwisu TVN24- materiał ten obiegł cały świat, wczoraj pokazywała go nawet globalna BBC.
      www.tvn24.pl/-1,1740865,0,1,jogurtem-w-prezentera,wiadomosc.html
      • bachula_gr Re: Epir- jogurtem w prezentera 21.04.12, 08:51
        Mam nadzieje, ze ramach popierania lokalnego biznesu byly to jogurty ΔΩΔΩΝΗ wink))))
    • bebiak Kolonia starożytnych Greków na Ukrainie 20.04.12, 23:53
      podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,11560405,Chersonessos__Ukraina,,8.html
    • bebiak "Małe greckie wakacje" dziś w Dużym formacie 26.04.12, 08:56
      "Idę przez puste uliczki i dziwię się pustym knajpom. Dziś wszyscy otworzyli, bo w końcu jest święto. Niektórzy kelnerzy i właściciele niby to się krzątają, przesuwają krzesła, zapalają świeczki, inni już się poddali".

Tak zaczyna się artykuł Dionisiosa Sturisa, który traktuje o sytuacji w greckich kurortach - jeszcze nie wiem jakich, ale już jestem przy Frangokastello na Krecie.
      • bebiak Re: "Małe greckie wakacje" dziś w Dużym formacie 30.04.12, 12:36
        Wersja internetowa:

wyborcza.pl/1,75480,11615584,Male_greckie_wakacje.html?as=1&startsz=x
    • bebiak Z gazeta.pl dziś o kuchni greckiej 30.04.12, 12:29
      magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11554802,Kuchnia_grecka.html
    • bebiak Dziś w Gazecie Wyborczej: "Złoty świt, czyli.." 04.05.12, 12:02
      "Złoty świt, czyli Grecja tylko dla Greków".

Na str. 10 (wydarzenia - świat) artykuł Tomasza Bieleckiego o tytule jak wyżej i podtytule (cytuję):

- Boicie się imigrantów? Boicie się pójść do bankomatu i na pocztę, bo Was napadną? Boicie się spać przy otwartych oknach, bo się włamią? Dzwońcie po nas! Przyjdziemy Was bronić
    • bachula_gr Nielegalne domy publiczne a bomba AIDS 05.05.12, 05:43
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,11662763,W_Grecji_opublikowano_zdjecia_prostytutek_zakazonych.html
    • bebiak Dziś w Gazecie W.: Nie płacę! Wymieniam! 16.05.12, 09:11
      W dzisiejszej Gazecie Wyborczej dwustronicowy reportaż Macieja Czarneckiego pt "Witamy w Grecji" i ppt: "Nie płacę! Wymieniam!": o tym jak elektryk zreperował instalację w zamian za cytryny i jak siwy rolnik na targu w Volos zamienił 10 kg pomarańczy na 5 litrów oliwy z oliwek czyli jak oszczędzać w Grecji gotówkę, której nikt nie ma zbyt wiele.
      • bachula_gr Re: Dziś w Gazecie W.: Nie płacę! Wymieniam! 16.05.12, 10:31
        taaaakkk...nam niedawno pewien wlasciciel plantacji oliwek proponowal zaplate za nocleg (jeden z kilku) w postaci kubla xxl z oliwkami wlasnej produkcji, co tak zaskoczylo moja osobista grecka tesciowa, ze.....sie zgodzila wink i teraz oliwek mamy do konca swiata i jeden dzien dluzej. A oliwkarz okazal sie miec niesamowite poczucie humoru i na dodatek.... polska zone!
      • bebiak Re: Nie płacę! Wymieniam! - w internecie 16.05.12, 21:23
        wyborcza.pl/1,75477,11735080,Nie_place__Wymieniam_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
    • bebiak Dziś w Gazecie W: "Młodzi chcą uciekać" 17.05.12, 09:14
      Dziś w Wyborczej znowu dwustronicowy reportaż Macieja Czarneckiego w cyklu "Witamy w Grecji" pt "Młodzi chcą uciekać" - "Ubodzy karmią się zabawą".

"Liczę, że wyjdziemy z Unii - mówi Ermis, student inżynierii elektrycznej. - My do niej nie pasujemy. Nie jesteśmy częścią świata, w którym wszystko kręci się wokół budżetu, pieniędzy, wydatków" - to początek reportażu
    • bebiak Dziś w Gazecie W: "Jak żyją Polacy?" 18.05.12, 21:58
      W cyklu (to już chyba cykl) reportaży pod wspólnym tytułem "Witamy w Grecji" - w dzisiejszej Gazecie Wyborczej dwustronicowy reportaż autorstwa Macieja Czarneckiego pt "Jak żyją Polacy" - "Tatusiowie wyjechali".

Reportaż zaczyna się tak:
      "Na ulicy Michail Voda w Atenach są polskie sklepy, kościół, biuro podróży. Tylko Polaków coraz mniej".
    • bebiak Wczoraj w Gazecie W.: Co ma Platon do kryzysu? 20.05.12, 20:59
      Kolejny, czwarty chyba już reportaż autorstwa Macieja Czarneckiego z cyklu pt "Witamy w Grecji".
      "Co ma Platon do kryzysu" nosi podtytuł:
      "Tylko w garkuchniach dowiecie się, co naprawdę dzieje się w Atenach".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka