synnefianka Re: Grecja śpiewa - Pliatsikas 2009 ! 26.01.09, 23:32 Liniki jeszcze gorące jak cieplusie bułeczki. Najnowszy album (μπαλαρινες επιτρεπονται mojego ukochanego Pliatsikasa...ma się ukazać lada moment, a to są pierwsze przecieki z tego albumu: www.youtube.com/watch?v=jR9K-2XJnmY&feature=related i jeszcze jedna: www.youtube.com/watch?v=JPlI-sPwEb4&feature=related (ehhhh....co za głos ) Odpowiedz Link
bebiak OT -----> do Synnefianki 26.01.09, 23:39 synnefianka napisała: > (...) mojego ukochanego Pliatsikasa... Skarbie mój, czy ja Cię w mailu dwie/trzy dobry temu nie uczuliłam na pewne okoliczności???? Czy nie mówiłam, że już zostało przesądzone - ostatnio w noc sylwestrową? Czy słabo po polsku mówię/piszę? Czy niezrozumiale jakoś? A cholercia wydawało mi się, że tak całkiem nieźle.. a nie rozumieją... Odpowiedz Link
synnefianka Re: OT -----> do Bebiaka ;)! 26.01.09, 23:47 bebiak napisała: a nie rozumieją... hihihi rozumieć, rozumieją, ale nie odpuszczą i tak będą się zachwycać o! . A Bebiaczek niech nie bedzie taaaaki zaborczy bo mu indiwidulanie na maila donosiłam o nowym albumie . Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Grecja śpiewa - Pliatsikas 2009 ! 27.01.09, 00:11 Och, dzięki stokrotne! Bardzo też lubię takie oryginalne tytuły płyt Od razu podświadomie mi się fajniej piosenki kojarzą Odpowiedz Link
hania_404 Re: Grecja śpiewa - Pliatsikas 2009 ! 27.01.09, 00:24 a niech to! jutro (dzis?) posłucham bo mi w dmu mlodszy słuchawki zakosił, a Filliposa to cichutko nie mozna słuchać!!! dzięki wielkie!!!! Odpowiedz Link
synnefianka Re: Grecja śpiewa - Pliatsikas 2009 ! 27.01.09, 00:34 Sama czekam z biciem serca na cała płytkę i jak tylko dostanę to obiecuję dać znać! Odpowiedz Link
agapimeni313 a Pasxalis Terzis już był ? 27.01.09, 22:56 bo nie chciałabym się powtarzać , a mój ulubiony wątek na wieczory ciągle kwitnie Na początek rewelacja : pl.youtube.com/watch?v=3yIVfBHRZQ4&feature=related równie "ładne" pl.youtube.com/watch?v=132aA3omFhw&feature=related i coś na rozluźnienie (mistrz przerósł ucznia ) pl.youtube.com/watch?v=AgAecPKkHQA&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Paschalis Terzis :) 31.01.09, 22:15 Planowałem tu Paschalisa a dzięki Agapimeni i ja szybciej wrzucę tu swoje ulubione. Pochodzący z Salonik Paschalis Terzis jest jednym z największych głosów laiko, jakie posiada Grecja. Niezwykle lubiany, jego płyty rozchodzą się zawsze błyskawicznie.Ma bardzo duże i wyjątkowo wierne grono fanów. Większość jego piosenek to repertuar komercyjny ale w tym gatunku (elafrolaiko) Paschalis plasuje się na szczycie pod względem jakości (bo trzeba przyznać, że duża część obecnej sceny elafrolaiko prezentuje poziom dość żałosny- i pod względem muzyki i tekstu).Repertuar Paschalisa też bywa dość nierówny ale wszystko wynagradza jego głos. Mimo że do niektórych jego piosenek podchodzę krytycznie, bardzo Paschalisa cenię i lubię Jednym z jego największych przebojów w historii jest bardzo ładne zeibekiko "Paliokieros" (Niepogoda)(z 1997 r.)- na potwierdzenie jak lubiana to piosenka zwróćcie uwagę na ilość wyświetleń- ponad 290 tysięcy... pl.youtube.com/watch?v=2JafQWX4Uds Z tej samej płyty pochodzi śliczne chasapiko "O dikos mu o dromos" (Moja droga)- pl.youtube.com/watch?v=rKAQ4cXEBmY Zeibekiko "Fevgondas" (Odchodząc)- pl.youtube.com/watch?v=bqTpD8o6dtI Inny wielki przebój- zeibekiko "Enea ogdoa" (Dziewięć ósmych; w takim właśnie rytmie jest zeibekiko)- pl.youtube.com/watch?v=_EySlBD6cF0 Bardzo lubię też ten duet ze Steliosem Rokosem (piękny głos, który tak ogólnie marnuje się w dość kiepskich zwykle piosenkach)- "I fili" (Przyjaciele)- inne ładne zeibekiko- pl.youtube.com/watch?v=ikVfBsetkTk Filmowa piosenka "Archipelagos"- (refren po turecku bo i film w klimacie grecko-tureckim!)- pl.youtube.com/watch?v=2w2TtuxNG3A "Roza"-wielkie zeibekiko z repertuaru Mitropanosa (już tu je wklejaliśmy)- we wspólnym wykonaniu na żywo z Paschalisem (obaj bardzo się lubią)- pl.youtube.com/watch?v=TShgj2dkKrU&feature=related Terzis jest rewelacyjny w wykonaniach starych ,tak kochanych w Grecji, piosenek laiko- tu razem z Dimitrisem Basisem śpiewa "Oti agapao ego, petheni" (To co kocham, umiera)- pl.youtube.com/watch?v=6-Vp6SZtrnk Tsifteteli "Kanis edo den traguda" (Nikt tu nie śpiewa)- to piosenka nie tak stara, bo z lat 80.- ale także bardzo popularna- pl.youtube.com/watch?v=qHOupxAKo70&feature=related (z Paschalisem śpiewa znów Dimitris Basis) Jedno z klasycznych wielkich zeibekika napisanych przez nieżyjącego już Akisa Panu- wspólne wykonanie z Jorgosem Dalarasem- pl.youtube.com/watch?v=YteYOHqSnHQ "Balamos" (melodia romska, bardzo lubiana w Grecji)- pl.youtube.com/watch?v=AXQ09fAh_JQ&feature=related Powszechnie znana ludowa pieśń "Sto'pa kie sto ksanaleo" (Mówię Ci to i powtarzam)- pl.youtube.com/watch?v=jOFkSkcBE04&feature=related (z Paschalisem śpiewa Akis Diksimos) "Salonikios" (Saloniczanin) (w oryginale śpiewał to zmarły już Stratos Dionisiju- a wykonanie pochodzi z koncertu jemu poświęconemu)- pl.youtube.com/watch?v=WNwBHwg6I1M Piosenka "Kardasia" Nikolopulosa (gra na buzuki!)- pl.youtube.com/watch?v=bz2cACjE3qg&feature=related Οπα ρε γλεντζέδες! Ζήτω το Σαββατόβραδο! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Paschalis Terzis :) 31.01.09, 22:54 tomaszkozlowski1 napisał: > Powszechnie znana ludowa pieśń "Sto'pa kie sto ksanaleo" (Mówię Ci > to i powtarzam)- > Mała korekta: "Powiedziałem Ci to i powtarzam" Odpowiedz Link
synnefianka Re: Grecja śpiewa - Pliatsikas 2009 -już jest! 06.02.09, 01:18 Obeicałam donieść i donoszę: od 2.lutego nowa płytka "Μπαλαρίνες επιτρέπονται" mojego ukochanego Fillipka jest już w sprzedaży co widać na załączonym linku: www.greekmusicshop.gr/eshop/product.php?productid=4238 Ja już wysłałam gołębia pocztowego, więc lada dzień spodziewam się go na parapecie z nowym albumem. Przyznam się, że płytkę już przesłuchałam.. ale wstrzymam się z opiną aż na spokojnie nasiąknę dźwiekami.. Dla tych którzy nie bedą wysyłać swoich gołębi po nowy album a chcieliby go posłuchać to mam optymistyczną wiadomość. 10. lutego stacja o 17.00 (polskiego czasu) Μελωδία 99,2 i Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 zaprezentują koncert także w utworami z nowego albumu. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Filipos wyjaśnia skąd tytuł 21.02.09, 22:52 Dziś nadrabiając internetowe zaległości, czytałem relację z prezentacji płyty Filiposa. Zdradził skąd wziął zaskakujący tytuł nowej płyty- "Baleriny dozwolone". Otóż, jak mówi, w swoim domu przechodzi właśnie etap "dozwolone" (epitrepete/epitreponde)- "zakazane" (apagorevete/apagorevonde), jako że jego 4-letnia córeczka klasyfikuje rzeczy i zjawiska na tej właśnie podstawie. I gdy pewnego dnia, przy jakiejś okazji, przebrana była w strój baletnicy, podeszła z dumą do tatusia, oznajmiając "baleriny dozwolone!". To dało podstawę Filiposowi do dalszych przemyśleń i przy okazji taki też osobliwy tytuł nadał swojej płycie Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Janis Pulopulos - walentynkowo ;) 14.02.09, 20:56 Skoro dziś Walentynki to może posłuchajmy piosenek Janisa Pulopulosa, jednego z najpiękniejszych męskich głosów greckiej piosenki i wykonawcy wielu przepięknych i bardzo znanych miłosnych piosenek (choć niektóre nie takie znów wesołe)- większość z nich śpiewana jest oczywiście do dziś. Szczyt sławy Pulopulosa przypadł na lata 70.(i pierwszą połowę 80.) Ostatnią płytę wydał w 1999 r., później planował nową, ale jednak nie ukazała się. Dziś nie występuje już na koncertach.Kto wie, może jeszcze powróci? Posłuchamy więc tych pięknych wykonań: "Thelo na m'agapas" (Chcę abyś mnie kochała)- a jakie video walentynkowe! )- www.youtube.com/watch?v=rPKDUeZSiSM "To agalma" (Posąg)- www.youtube.com/watch?v=UURLqaG-ndE "Tha pio apopse to fengari" (Dziś wieczorem wypiję księżyc)- jedno z najczęściej tańczonych chasapiko- www.youtube.com/watch?v=4V0w7hhLgbA "Ola dika su matia mu" (Wszystko twoje, kochanie)- www.youtube.com/watch?v=zg80UhQY-iw&feature=related "Ksimeroni Kiriaki" (Świta niedziela)- www.youtube.com/watch?v=qwkoLJ1LDZE&feature=related "Pame ja ipno Katerina" (Idziemy do snu Katerino)- www.youtube.com/watch?v=qn8xMpU9zzE "Epefte vathia siopi" (Zapadła głęboka cisza)- www.youtube.com/watch?v=lsz1PGddUNY&feature=related "Eklapsa chtes" (Zapłakałem wczoraj) (video to fragment filmu, z którego pochodzi ta słynna piosenka)- www.youtube.com/watch?v=kvnUUpn913w "Afti pu fevgun" (Ci którzy odchodzą)- www.youtube.com/watch?v=9ylgD5r5Rnc&feature=related "Mia fora monacha ftani" (Tylko jeden raz wystarczy)- www.youtube.com/watch?v=sqx0mR8v960&feature=related "Min tu milate tu pediu" (Nie rozmawiajcie z nim)- www.youtube.com/watch?v=WqQ4yzEctiM&feature=related "Ilie mu, urane" (O moje słońce, niebo)- www.youtube.com/watch?v=3KWVM1tze_4 Stara i kochana piosenka "Frangosiriani" (tekstem nierozerwalnie związana z wyspą Siros) autorstwa Vamvakarisa (pochodzącego z tej właśnie wyspy)- tu w wykonaniu Janisa- www.youtube.com/watch?v=dNIIY6KfLBQ&feature=related (a to jest najczęściej tańczone chasapiko ) "Galazia petra" (Błękitna skała)- www.youtube.com/watch?v=Jpjdj0g40W0 "Apopse klei uranos" (Dziś wieczorem niebo płacze)- www.youtube.com/watch?v=8F-W7-pi_4w Odpowiedz Link
moll111 Re: Janis Pulopulos - walentynkowo ;) 19.02.09, 13:14 a ja zupelnie nie walentynkowo. znalazlam przypadkiem w youtube taki lament: www.youtube.com/watch?v=dg2Bmb-GAwM czy ktos moze wie cos na jego temat? podkreslam, ze chodzi mi o muzyke, a nie o polityke (przyczyny i skutki zamieszek, ich slusznosc czy jej brak itp.)! chcialabym raczej dowiedziec sie, czy jest to wykorzystanie istniejacego (tradycyjnego?) utworu, czy moze Dalaras napisal to specjlanie, czy bylo to wykonywane publicznie,, kiedy i gdzie itp. itd. Nie mowiac juz o tym, ze chetnie poznalabym tekst na pismie. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Jorgos Dalaras- Mana mu Elas 19.02.09, 21:18 Witaj Moll11, Ten utwór -bardzo poruszający- jest bardzo ale to bardzo słynny i jest wykonaniem sprzed wielu lat (choć nie oryginalnym). Tytuł to "Mana mu Elas" (Μάνα μου Ελλάς(Moja Matka Grecja). Pochodzi z płyty do "kultowego" (nie lubię tego słowa ale niech będzie..) filmu "Rembetiko" - muzykę napisał Stavros Ksarchakos (jeden z wielkich i nadal tworzących i aktywnych w greckiej muzyce kompozytorów) a tekst- jeszcze bardziej słynny poeta- Nikos Gatsos. Piosenki do filmu śpiewają głównie Nikos Dimitratos (wspaniały "bizantyjski" głos) i Sotirija Leonardu (wyrazista piosenkarka i aktorka, autorka scenariusza do filmu). Dalaras zaśpiewał to trochę później i jego wykonanie jest chyba nawet bardziej pamiętane niż oryginalne. Tekst: www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=331 Tekst jest pełen goryczy, stąd pasuje do niego film wrzucony teraz do Youtube'a- tłumaczenia takich tekstów na polski rzadko oddają greckie odczucia, dlatego przetłumaczę tylko refren: "Twoje fałszywe wielkie słowa, które wypowiedziałaś wraz z pierwszym Twoim mlekiem" i ostatnia zwrotka: "A teraz, gdy ogień znów podsyca się, Ty spoglądasz na swoje starożytne wdzięki, I na arenach świata matko moja Grecjo, To samo kłamstwo obnosisz stale"... Utwór jest często wykonywany przy odpowiednich okazjach przez wielu piosenkarzy. Swoją drogą, to niesamowite, że nurt rembetiko, który niezwykle zainspirował pokolenie walczące z juntą pułkowników (druga młodość tego gatunku), inspiruje ponownie. Dzięki za link do tego filmu! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Jeszcze więcej z filmu Rembetiko :) 19.02.09, 21:50 Zapomniałem dopisać, że reżyserem filmu (1983) jest Kostas Feris. Każda piosenka z tego filmu stała się słynna- przykłady: "Ela apopse stu Thoma" (Przyjdź wieczorem do Tomasza) (chodzi o tawernę ))- www.youtube.com/watch?v=4yOptbCSLnY (sceny finałowe z filmu) Wspaniałe "Kiegome kiegome" (Płonę, płonę)- www.youtube.com/watch?v=aXJQmTSptCc&feature=related (filmowe wykonanie Sotirii Leonardu) Niezwykle często do dziś wyśpiewywana piosenka "To dichti" (Sieć) (wolne chasapiko)- www.youtube.com/watch?v=zS5q71dAxFI&feature=related "To praktorijo" (Praktorijo to miejsce w każdym porcie, w którym sprzedaje się bilety)- www.youtube.com/watch?v=nABbTYnf0gU&feature=related "Stis pikras ta kseronisa" (Na suchych wyspach goryczy)(chasapiko)- www.youtube.com/watch?v=spk73pGn7aM&feature=related I oryginalne wykonanie "Mana mu Elas" (śpiewa Nikos Dimitratos)- www.youtube.com/watch?v=k8nLLqMibc8&feature=related (w filmie zdjęcia z nieszczęsnej grecko-tureckiej wojny z 1922 r., zdjęcia płonącej Smyrny itp.) Odpowiedz Link
moll111 Re: Jeszcze więcej z filmu Rembetiko :) 20.02.09, 16:00 Bardzo dziekuje za informacje i za linki. Zapewne jeszcze nieraz bede zadawac pytania o grecka muzyke i o Dalarasa, ktory jest moja wielka fascynacja, m. in. z powodu tego, ze - jak to ujales w jakims miejscu tego forum - jest prawdziwym "kameleonem", w najlepszym znaczeniu: potrafi zrobic niesamowity i zroznicowany uzytek ze swojego talentu i glosu; wystarczy zestawic chocby Mana mu Elas z Na me thimase albo piosenkami z Latin (czasem zapominam, ze to nie Jose Feliciano), albo z Notos spiewana z Frangoulisem... Moglabym jeszcze dlugo, ale nie bede nudzic. A czy znasz to: www.youtube.com/watch?v=MnszOJ14t6c Ladny fragment historii greckiej piosenki i kariery Dalarasa W podziece adres strony, gdzie mozna poogladac swietne zdjecia Grecji, ktorej juz nie ma (wystawa z w Paryzu XI 08 - I 09). Zdjecie trzech dziewczynek ma piekna historie... www.mccabephotos.com/grece.htm co do "politycznego" wykorzystania rembetiko - mam jakies luzne skojarzenia z rola piosenki w Chile (rodzina Parra, Victor Jara). Ale to na inny raz. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re:Jorgos Dalaras 20.02.09, 21:21 No pewnie, że znam Tę piosenkę Dalaras śpiewa zresztą na większości koncertów. Ale nie znałem jej historii i dzięki wspaniałemu linkowi, który podrzuciłaś, dowiedziałem się więcej! Efcharisto Dalaras...Ech, długa historia...Jeden z pierwszych greckich piosenkarzy, których wykonaniami się "zachłysnąłem". Dalaras ma tyluż gorących wielbicieli co zaciekłych wrogów i Grecja jest na jego temat dość mocno podzielona, choć trudno odmówić, że jest w tej chwili najsłynniejszym greckim piosenkarzem. Niektórzy zarzucają mu, że był jednym z "wykonawców" istotnego prądu, który narastać zaczął od końca lat 70.- spadku znaczenia kompozytorów a wyniesienia na piedestały piosenkarzy. Stavros Kujumdzis, autor piosenki, był jednym z kompozytorów, którzy wsparli Dalarasa w jego muzycznej drodze, podczas gdy on w połowie lat 80. wydał pierwszą w Grecji słynną płytę koncertową o tytule "Ta tragudia mu" (Moje piosenki). To "moje" wywołało wiele komentarzy, zauważających, że wielkim kompozytorom (a takich Grecja ma wielu- Chadzidakis, Theodorakis, Kujumdzis, Loizos, Leondis itd.) odbiera się po części ich własność, spycha na dalszy plan. Tendencja ta nasiliła się potem jeszcze bardziej. Obecni wrogowie Dalarasa zarzucają mu przede wszystkim owo "przywłaszczanie" piosenek, którym on nadaje tylko wokalne wykonanie, ale które nie są tak naprawdę "jego" (Dalaras nie komponuje). Niezależnie od tego typu dywagacji, dla mnie Jorgos Dalaras jest wielką postacią greckiej piosenki i jest to prawda obiektywna. Nawet jeśli nadmiernie wiązał pewne wykonania ze swoim nazwiskiem (choćby Mana mu Elas), jego zasługi są nieocenione! Od lat 70. gdy to on w wielkim stopniu przyczynił się do odżycia sławy piosenek rembetiko (jego ojciec był znanym wykonawcą rembetiko w Pireusie) przez kolejne dekady, gdy prezentował nowe style (choćby niezwykle popularna wspomniana przez Ciebie płyta Latin) i przypominał o wielu znakomitych piosenkach z przeszłości (choćby jego bardzo dobre albumy z poczatku lat dwutysięcznych poświęcone piosenkom Vamvakarisa i Tsitsanisa). Dalaras to perfekcjonista (nierzadko idący pod prąd) i słychać to w wykonywanych przez niego piosenkach, zawsze świetnie zaśpiewanych i dopracowanych pod każdym względem (podobno jest trudny we współpracy ale jeśli celem jest wysoki poziom piosenek, to może i dobrze, że nie akceptuje zniżania się poniżej pewnej-ustawionej wysoko- poprzeczki). W ostatnich latach ujął mnie choćby świetną płytą "Erima choria" (Puste wsie), na której zaprezentował greckiemu audytorium bardzo utalentowanego albańskiego kompozytora i akordeonistę, mieszkającego obecnie w Grecji - Dasho Kurti. Tematem przewodnim płyty są uchodźcy (a sprawa uchodźców w Grecji jest wyjątkowo widoczna, choć niektórzy nadal usiłują zamiatać ją pod dywan) i wielkie brawa za to, że Dalaras był w stanie pójść pod prąd komercji (choć trzeba przyznac, że w tym momencie kariery mógł sobie na to pozwolić)i zaprezentować tak ciekawą, wzruszającą i zaangażowaną płytę (śpiewają na niej też m.in.Eleni Vitali, Babis Stokas i artyści albańscy)- przykład piosenki z tej płyty: tytułowa piosenka- www.youtube.com/watch?v=bNx6qMCPwI0 Z tej samej płyty- "To milo" (Jabłko)- www.youtube.com/watch?v=AOfHp7cU_8s&feature=related Ogromną wartością repertuaru Dalarasa są też wreszcie bardzo dobre teksty. Koniec końców, cieszę się, że rośnie nam tu na forum grono miłośników Dalarasa (do których też się zaliczam) Pozdrawiam! P.S. I dzięki za linka do tak ślicznych fotek! Odpowiedz Link
moll111 Re:Jorgos Dalaras 21.02.09, 12:29 Nad ta "wlasnoscia" piosenek greckich kompozytorow czesto sie zastanawialam. Ze prawa autorskie maja wylacznie oni (albo rodzina) nie ulega watpliwosci. Ale kiedy widze filmy z koncertow, albo slysze koncertowe nagrania, to uderza mnie czesto, ze "cala sala spiewa z nami" : sluchacze znaja muzyke i teksty na pamiec i spiewaja, nie wstydza sie (to taka aluzja do plyty Stokasa Tragoudiste, den ntrepete; przy okazji: od Ciebie dowiedzialam sie, ze kaigome pochodzi z filmu....). Podobnie kiedy przegladam spiewajaca Grecje w youtube: ta sama piosenka moze miec wiele wykonan i mozemy sobie porownywac. Nie wchodze w to, jak dziala ichni zaiks, tylko mysle sobie, ze te piosenki, majace swych autorow, weszly jednak w sfere publiczna i zyja juz swoim zyciem, jak dzieci, ktore dorosly. I ze gdyby nie byly wykonywane, to by nie zyly. To tak na marginesie uwag o "Ta tragoudia mu" - jesli prawa autorskie sa przestrzegane, to przeciez wykonawca nie piratuje ani nie plagiuje, a za to dodaje cos swojego (poza tym "moje piosenki" moze tez znaczyc : te, ktore spiewam...) To taka "obronka Dalarasa", a naprawde to chcialam o Theodorakisie i jego dwoch takich piosenkach, ktore maja wiele wykonan. Jakos w latach 70, kiedy Teodorakis fascynowal Francje (i nie tylko) wielkimi formami, a przede wszystkim Canto General (zreszta zastanawiam sie, na ile na jego sukces mogly miec wplyw wydarzenia polityczne w Chile i sytuacja Grecji...), nie bardzo mnie jego muzyka "ruszala". Ale niedawno odkrylam Omorfi Poli (tu Dalaras ustepuje Petrosowi Pandisowi...) i Fedre (Agapi Mou) i przez pare tygodni sluchalam tego na przemian . Tej drugiej zwlaszcza w wykonaniu Haris Aleksiou, na plycie z 1995 roku, choc oryginalne filmowe wykonanie Mercouri tez ma swoj urok... Haroula to zreszta osobny temat Za link do Erima choria dzieki I pozdrawiam. Ta leme! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re:Jorgos Dalaras 21.02.09, 16:26 Hej Moll, fajnie nam się pogawędka toczy- tak jeszcze kończąc ten wątek związany z "Tragudia mu" - nie miałem w nim na myśli kwestii praw autorskich. Dalaras absolutnie nigdy ich nie łamał (każde zaśpiewanie czyjejś piosenki na swojej płycie jest w Grecji konsultowane z autorem/jego rodziną). To chodzi tylko o to, że mówi się dziś częściej, np., że "Mi mu thimonis matia mu" to piosenka Dalarasa a nie Kujumdzisa..Podczas gdy kiedyś w Grecji to kompozytor był pierwszy. "Ach chielidoni mu" była przede wszystkim piosenką Loizosa a to, że przepięknie zaśpiewali tę piosenkę i Dalaras i Aleksiju to już był jednak troszeczkę dalszy plan. Chodziło mi o społeczny odbiór Kompozytora- ta niezwykle ważna niegdyś w Grecji rola dziś jest znacznie "zdegradowana". I to pod tym kątem pojawiają się zarzuty pod adresem Dalarasa i nie tylko jego. Ten wątek dorzuciłem zresztą tylko po to aby nie wybielać tak zupełnie "ikony" w tym wypadku Dalarasa, bo zawsze lubię spojrzeć na sprawy od różnych stron A to, że piosenki "podróżują"- i są często śpiewane w Grecji przez wiele głosów, jest oczywiście cudowne Skoro wspomniałem tę piosenkę- to link do "Ach chielidoni mu" (Ach, moja jaskółko)-smutne ale prześliczne (chyba już tu gdzieś było ale nie zaszkodzi raz jeszcze-tu live)- www.youtube.com/watch?v=hnv5ue7eK3A Inna piosenka Loizosa w wykonaniu Dalarasa- oddajmy też należytą cześć autorowi przepięknego tekstu-WIELKIEMU Lefterisowi Papadopulosowi (poprzedni tekst też jego)- dla mnie to jeden z kilku najpiękniejszych tekstów w piosence greckiej- "Echo enan kafene stu limaniu tin akri" (Mam kawiarnię na skraju portu)- www.youtube.com/watch?v=yVhzcdKsNKA&feature=related "Mikri patrida, esi" (Mała ojczyzna, Ty; obiegowy tytuł-Den ekana taksidia makrina) (drugi głos-Christos Thiveos; w oryginale pierwszy wyśpiewał to Pandelis Theocharidis)- www.youtube.com/watch?v=08XfYzJVFrQ Wspaniałe "Mia vradia sto Leverkuzen" (Pewnego wieczoru w Leverkusen) (z zespołem Pix Lax)- www.youtube.com/watch?v=3NM703H1e9c&feature=related Oryginalne wykonanie "To Karandi" (kompozytor-Thanos Mikrutsikos), którego nikt nie przebije - www.youtube.com/watch?v=a-2zTTYWy60 Nieśmiertelne rembetiko Vasilisa Tsitsanisa- www.youtube.com/watch?v=eqhQEpPqECM "To palto" (Palto) (wbrew pierwszemu skojarzeniu związanemu z pozornie błahym tytułem, tekst powazny i filozoficzny)- www.youtube.com/watch?v=3CSV74aj4s4 "Me varka tin Elada" (Łódką Grecją)-śliczny klip z Siros- www.youtube.com/watch?v=bhsdVt4ojuo "Theos an ine"(Jeśli Bóg istnieje)- live z Bregoviciem (dali razem w Atenach aż kilkadziesiąt występów)- www.youtube.com/watch?v=Hjyh-rKs6A4&feature=related Itd.itd. ) Pozdrawiam Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Manolis Lidakis 21.02.09, 19:23 Pochodzący z kreteńskiego Iraklio Manolis Lidakis jest jednym z najpiękniejszych obecnie głosów na greckiej scenie. Debiutował w latach 80., ale prawdziwie wielka popularność nadeszła w latach 90. i to jego złota dekada. Spopularyzował w Grecji sporo dźwięków kreteńskich, był i jest jednym z najbardziej charakterystycznych wykonawców stylu "laiko endechno". Liczne jego piosenki odniosły wielki suckces. Przykłady: "Matia palatia" (Oczy pałace)- www.youtube.com/watch?v=Hr8Aa0ZdzmQ "Kie kartero" (I czekam)- www.youtube.com/watch?v=-N2ERB9TUvc&NR=1 "Ja na se sinandiso" (Aby Cię spotkać)- www.youtube.com/watch?v=vo4EeNV_R4U Ogromną popularność zdobyła 10 lat temu kreteńska piosenka "Astra mi me malonete pu tragudo ti nichta" (Gwiazdy, nie miejcie mi za złe, że śpiewam nocą)- w oryginale śpiewana przez wielkiego kreteńskiego "barda" Charalambosa Garganurakisa- dzięki Lidakisowi utwór ten śpiewała (i śpiewa) cała Hellada- www.youtube.com/watch?v=vT0O660iEKQ&feature=related Inna kreteńska inspiracja-"Icha mia agapi mia fora" (Kiedyś kogoś kochałem)-z zespołem Chainides- www.youtube.com/watch?v=FTMFbTbPoVk "Chalkida" (kto przypadkiem nie wie )-to miasto-stolica Eubei)- również wielki przebój z połowy lat 90. (muzyka Lidakisa)- www.youtube.com/watch?v=fn8Xx55OUY8&feature=related Równie słynne "Pali pali" (Znów, znów)-muzyka, tekst i gra na lauto- Michalis Dzuganakis- www.youtube.com/watch?v=Gstp-6WFHP0 "Ta Megara" (miasto pod Atenami- jak widać, w piosenkach Lidakisa, sporo odniesień geograficznych )- www.youtube.com/watch?v=E_sm9cINn-U "Glaros" (Mewa)(prześliczny tekst o mewie-przewodniczce duszy)- www.youtube.com/watch?v=HIp-zIJpGsM "San ti migdalia" (Jak drzewo migdałowe)- www.youtube.com/watch?v=4U62P1cat78&feature=related "Me ta ftera tu erota" (Na skrzydłach miłości)- www.youtube.com/watch?v=DN3jgUulhSU&feature=related "Ki an ta matia su"-prześliczna piosenka Loizosa, którą tu-na koncercie poświęconym kompozytorowi-śpiewa Lidakis- www.youtube.com/watch?v=KR0WcvXa9V4&NR=1 "Dachtilidakia tu kapnu" (Obrączki z dymu)- www.youtube.com/watch?v=qN8WezmSYck&feature=related "Den ise puthena" (Nigdzie Cię nie ma)-ładne zeibekiko autorstwa bardzo ciekawej osobistości jaką jest Vaso Alajani- www.youtube.com/watch?v=xgPkTR2kD1k&feature=related "S'echo de s'echo" (Mam Cię,nie mam Cię)- www.youtube.com/watch?v=U66aBkx0h74&feature=related "Ponemeni kardia" (Zbolałe serce)-bardzo stara kreteńska piosenka (z gatunku zwanego "tabachaniotiko")-Lidakis "odświeżył" ją i dał poznać wszystkim Grekom- www.youtube.com/watch?v=fhalQhHcjwA "Tu fengariu to dakri" (Łza księżyca)-live- www.youtube.com/watch?v=AMjtnUGQAUE "Thalasa mu" (Moje morze)-z najnowszej płyty, która ukazała się w styczniu- www.youtube.com/watch?v=XM4Db6fXQMQ Inna "świeża" piosenka (z zeszłego roku)-bardzo piękne "Lafiro" (Łup)- www.youtube.com/watch?v=Qn7ipPBWBF8 "Miroloi" (Tren)- www.youtube.com/watch?v=2Um2ok68rDA "Den metaniono" (Nie żałuję)- chasapiko śpiewane razem z Sofiją Vosu- www.youtube.com/watch?v=0juieFY7cc4 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Sokratis Malamas 21.02.09, 22:46 )) Sokratis Malamas to jeden z moich szczególnie ulubionych i najbardziej osobistych artystów, toteż się przymierzam i przymierzam, bo to zawsze trudniej Na razie przynajmniej zacznę Sokratis Malamas (urodzony na Chalkidiki) jest jednym z absolutnie najbardziej niezwykłych współczesnych twórców greckiej sceny. Zamknięty, bardzo wrażliwy, nieśmiały, skupiony, wolny, o pięknej duszy, której troszkę odsłania w swych trudnych ale niesamowitych tekstach. Tekst w piosence Malamasa jest zdecydowanie najważniejszy, choć i muzycznie stworzył własną "szkołę" - jego piosenki są łatwo rozpoznawalne.Sokratis Malamas to przykład artysty uniwersalnego- komponuje i wykonuje swoje utwory,pisze do nich teksty. Gdy debiutował na początku lat 90, od razu dał się poznać jako fascynujące odkrycie. Bez piosenek Malamasa grecka piosenka byłaby o tyle uboższa... Dla Greków poszukujących w piosenkach głębokiego sensu (a takich Greków jest bardzo wielu i widać to na tysiącach koncertów), Sokratis jest jednym z największych idoli. Nie zapomnę tego wieczoru na ateńskim Areopagu półtora roku temu, gdy, wpatrzony w skrzące się tysiącami świateł miasto, słuchałem młodego Greka, wyśpiewującego, ot tak sobie, z gitarą, piosenki Sokratisa i paru mu pokrewnych artystów. Zacznijmy więc bardzo sławnym endechno-zeibekiko "Pringipesa mu" (Moja księżniczka)- www.youtube.com/watch?v=Z9URiMqiWpA "To grama" (List)- www.youtube.com/watch?v=sH-q7uQeLnE&feature=related "Tipota den chathikie" (Nic nie zginęło)- www.youtube.com/watch?v=7PqH6AsQgIw&feature=related Tu na żywo niezwykłego piękna piosenka "Ta pedia mes stin platija" (Dzieci na placu)- ze wspaniałych koncertów na Likavitosie z Charis Aleksiju i Alkinoosem Ioanidisem -wyszła z tych koncertów przepiękna płyta koncertowa z jeszcze piękniejszym dvd-polecam od serca!- www.youtube.com/watch?v=uOGCPiL1EJ4&feature=related Z tego samego niesamowitego koncertu nieco "luźniejsza" piosenka Sokratisa "Ase ta psemata" (Zostaw kłamstwa)- www.youtube.com/watch?v=xtsEoJG9Wnk&feature=related Wracamy do trudniejszych -"Stin Ameriki" (W Ameryce)-live- www.youtube.com/watch?v=dC1RxzeQXls "Tsigaraki mu strifto" (Mój skręcony papieros)- www.youtube.com/watch?v=6GdipKwR6_Q&feature=related "Tis siopis" (Ciszy)- www.youtube.com/watch?v=9rRODCQBxik&feature=related Przepiękne i filozoficzne "Nichterino" (Nokturn)- www.youtube.com/watch?v=4DCsLpSQwRE&feature=related "To farmaki" (Trucizna)- www.youtube.com/watch?v=eHnLW7X5KPo&feature=related "O kipos" (Ogród)-live- www.youtube.com/watch?v=ljQtTaVIUNo "Nichtoluludo" (Nocny kwiat)-live- www.youtube.com/watch?v=85veMsRUXD8&feature=related Odpowiedz Link
moll111 Re: Sokratis Malamas 22.02.09, 21:14 Czekajac na dalszy ciag informacji (za to, co juz, efharisto poli) powiem tylko, ze mam plyte, o ktorej mowisz, i wlasnie ogladajac koncert zwrocilam uwage, ze SM jest troche "osobny" - i wlasnie niesmialy. A jednoczesnie wrazenie zrobil na mnie jego glos (zwlaszcza w ksimeroni). A teraz pochwale sie (choc to powinno byc w innym miejscu...), ze wczorajszy wieczor spedzilam z Mitropanosem: zajrzalam na ert world - a tam wlasnie zaczynal sie program stin igia mas... Byl tez m. in. Giannis Kotsiras, a takze - jesli dobrze zrozumialam (moja greczyzna ma dopiero kilka miesiecy) - Thanos Mikroutsikos (dzisiaj obejrzalam jego zdjecie w wikipedii i wyglada na to, ze to rzeczywiscie on). Wiec byla i Roza, i Zoi ntalika kokkini, i jeszcze duzo ladnego, do 1 nad ranem. A rano wlaczylam plyty i tak mi sawwatokiriaki minal w rytmach i tonacjach zembekiko i laiko A czy moglbys cos powiedziec o tym programie? Bo ja wiem tyle, ze jest Pozdrawiam Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Stin ijja mas 23.02.09, 20:40 Hej, ten program Papadopulosa (po polsku "Na nasze zdrowie") jest faktycznie przesympatyczny i to najpopularniejszy w Grecji show muzyczny w telewizji (i do tego na bardzo dobrym poziomie,co jest zjawiskiem rzadkim w greckiej- i nie tylko- telewizji) ale niestety oglądam go sporadycznie (choć w zeszłym roku w miłym towarzystwie bawiliśmy się przy nim w ostatni dzień greckiego karnawału- ale było fajnie )). W ogólę, to chciałbym żeby wyszedł w postaci jakiejś serii dvd czy czegoś takiego...byłoby super.A tak to trzeba liczyć na te urywki w youtubie, dobrze, że chociaż one są. Odpowiedz Link
moll111 Re: Stin ijja mas 27.02.09, 17:20 Dzien dobry, rzeczywiscie, dobrze by bylo miec DVD... no i dobrze, ze sa te wyimki w youtube. Pamietam, jak pierwszy raz, jakies dwa lata temu, widzialam taki filmik z tego programu: Lizeta Kalimeri spiewala Pagosi i tsiminiera, smutna piosenka, a tu za stolami siedza, pija, lulki pala... nie wiedzialam, co to jest i pomyslalam, ze sobie jakies towarzystwo na biesiade wynajelo artystke do zabawiania. Ale teraz juz wiem Ale teraz bede wykorzystywac Twoja wiedze o greckiej muzyce. Wspomnialam kiedys o piosence Agapi mou (Fedra) z filmu Fedra , rez. Jules Dassin, wystepuje Melina Mercouri, ktora te piosenke spiewa. Spiewa ja tez Haris Aleksiou, Maria Farandouri, a jako Les amants de Teruel Edith Piaf (ale ja wole tekst grecki). Podobno spiewa ja tez Dalaras. Czy wiesz cos na ten temat? I kto jeszcze? Chetnie zrobilabym male studium porownawcze, choc z gory wiem, ze na razie Haris jest number one na mojej liscie A moze wiesz, czy ten film da sie gdzies zobaczyc? W TV5 po smierci Dassina byla mala retrospektywa, ale tego chyba nie pokazali, albo przegapilam. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Stin ijja mas 27.02.09, 22:19 Witaj Moll, znam tę piosenkę także we wspaniałym koncertowym wykonaniu Alkistis Protopsalti- z jej koncertowej płyty z 1998 (lub 1999) roku. Cała płyta jest przepiękna, więc naprawdę warto ją nabyć. Wykonania Dalarasa sobie nie przypominam ale jest wielce prawdopodobne, że też to zaśpiewał- on ma w repertuarze ogrom utworów innych wykonawców.Dla mnie jednak wykonanie Meliny pozostanie chyba na zawsze niepokonane -podobnie jak np. piosenki "Agapi pu'jines dikopo machieri" (Miłości, która stałaś się obusiecznym nożem) - o ta (z niesamowitego filmu Stela): www.youtube.com/watch?v=FFyJ_YoE2Nk&feature=related Tylko wykonanie Tanii Tsanaklidu może "startować" do realizacji ale charyzmy i tego czegoś co ma Melina, nikt nie podrobi... Odpowiedz Link
synnefianka Re: Stin ijja mas 27.02.09, 21:02 tomaszkozlowski1 napisał: > W ogólę, to chciałbym żeby wyszedł w postaci jakiejś > serii dvd czy czegoś takiego...byłoby super.A tak to trzeba liczyć > na te urywki w youtubie, dobrze, że chociaż one są. > Tomku, moll111 - nie trzeba czekać na dvd ja sprytna blondynka ściągam to sobie na dysk z dobrze Wam znanej stornki : www.greek-movies.com/shows.php?s=31&l=&y=3&c= pozdrawiam Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Stin ijja mas 27.02.09, 22:09 Ach Synnefianko, super, śliczne podziękowania!!! Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Kitrina Podilata 07.03.09, 13:25 Nie pamiętam czy już gdzieś nie zostali w tym wątku wspomniani, ale postanowiłem założyć im oddzielny "podwątek"- zespół Kitrina Podilata (Żółte Rowery) to bowiem jeden z ciekawszych (a już bardzo znanych) zespołów sceny pop-rock (raz skręcają bardziej w stronę popu, raz są wyraźnie rockowi). Zespół, istniejący od początku lat dwutysięcznych (szybko zwrócili na siebie uwagę), tworzą bracia Aleksandros i Jorgos Pandelias. Nie stronią także od współpracy z wykonawcami artystycznej sceny endechno (np. Tania Tsanaklidu). Ich złoty czas zaczął się tak naprawdę od płyty "Na se do na jelas" (Aby Cię zobaczyć gdy się śmiejesz) sprzed paru lat- pochodzi z niej na przykład ten wielki przebój (wczoraj bardzo pozytywnie na mnie oddziaływał gdy wracałem samochodem z Bydgoszczy, nie ukrywam, że dzięki temu szybciej założyłem tu temu zespołowi wątek )- "Mi m'angizis" (Nie dotykaj mnie)- www.youtube.com/watch?v=MXGFdBzx8kk Tytułowe "Na se do na jelas" (także bardzo znane)- www.youtube.com/watch?v=IIG-JNdNYGM&feature=related Kolejny przebój- "Taksidevo to ego mu" (w wolnym tłum.-Podróżuję z moim ja)- www.youtube.com/watch?v=TnqPCn7Ucb0&feature=related Tu na żywo w piosence Lavrendisa Machieritsasa "Imifos" (Półświatło)- www.youtube.com/watch?v=ovrjdR2tCg4 W ostatnich miesiącach zasłynęli wreszcie piosenką "Tha paro fora" (Wezmę rozpęd)- z nowej płyty, która zaprezentowana została na krótko przed głośnymi rozruchami w Atenach i innych miastach Grecji- stała się najbardziej znanym "hymnem" wszystkich młodych Greków, którzy wyszli wtedy na ulice, w akcie protestu przeciw zabiciu Aleksisa, jak również przeciw sytuacji, w której znalazło się w Grecji ich pokolenie. Tekst wymowny, przesycony polityką, idealnie pasował by stać się takim "hymnem"- www.youtube.com/watch?v=df0FqrqPUL8 I na koniec bardziej lirycznie- "Pote tha me mathis" (Kiedy nauczysz się mnie)- piosenka napisana i zagrana przez Kitrina Podilata, z wykonaniem Glikierii: www.youtube.com/watch?v=MYLN7dGIzrU&feature=related Odpowiedz Link
synnefianka Re: Kitrina Podilata 14.03.09, 23:10 Dziękuje Tomku za przypomnienie o Żółtych Rowerach.. ja głównie rozsmakowuję się w ich lirycznym odcieniu.. i wspomniane przez Ciebie "Pote tha me mathis" lub "Pote ksana" : www.youtube.com/watch?v=mXcJqn30D_0&feature=related mogę słuchać bez końca.. . Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Manolis Mitsias 08.03.09, 13:42 Manolis Mitsias to artysta niezwykle zasłużony dla piosenki greckiej (laiko i artystyczne endechno laiko oraz endechno)- od lat 70. współpracujący z wieloma wybitnymi greckimi kompozytorami (Theodorakis, Chadzidakis, Jorgos Zambetas, Dimos Mutsis, Janis Spanos,Christos Leondis,Ilijas Andriopulos i wielu innych) oraz tekściarzami. Mitsias nigdy nie wypuścił się na "muzyczne manowce" (co zdarzało się niektórym innym wielkim nazwiskom), znany jest z bardzo dobrej jakości utworów, które śpiewa. Nagrywa i występuje do dziś, choć ostatnie swe prawdziwie wielkie przeboje wyśpiewał w latach 90. Polecam koncertowe płyty Manolisa- wspaniała atmosfera! (jedna z nich ukazała się w 2001 r., o ile dobrze pamiętam) Łatwo rozpoznawalny głos (do dziś nietknięty czasem!), wiele wiele bardzo znanych w Grecji piosenek (na YouTubie na razie niestety nie jest ich zbyt wiele): ballada "Pote" (Nigdy)- www.youtube.com/watch?v=CbsgY-vrato (na zdjęciu autorka pięknego tekstu- wielka Lina Nikolakopulu) Przepiękny utwór Mikisa Theodorakisa (z tekstem jego brata-Janisa)- "Dakrizmena matia" (Oczy pełne łez)-także Theodorakisa- www.youtube.com/watch?v=auVuoKCeVNI A tu live- Stin ijja mas" (Na nasze zdrowie) Mikisa- i Mikis jest na żywo w programie! (Mikisa i Manolisa łączy wielka przyjaźń od kilku dziesięcioleci- jeszcze z czasów junty gdy Mikis zamknięty był w areszcie domowym)- bardzo bardzo wzruszające nagranie- www.youtube.com/watch?vanUssfDJ8s Na żywo- "Luzete i agapi mu sto Guadalkivir" ("Moja miłość kąpie się w rzece Gwadalkiwir"- prawda, że Grecy mają w piosenkach nieskończoną ilość tematów? -dla tych, którzy przypadkiem nie pamiętają z geografii- Gwadalkiwir płynie na Półwyspie Iberyjskim!)- www.youtube.com/watch?v=jGr72WUR6lI Do Mitsiasa należy też pierwsze wykonanie tej wielkiej piosenki Chadzidakisa- "Tsamiko"- www.youtube.com/watch?v=ihgoxPjZOCU (na jednym ze zdjęć Chadzidakis-ten "okrąglejszy" i autor tekstu- poeta Nikos Gatsos) Manolis Mitsias jako pierwszy zaśpiewał też to niezwykle znane, klasyczne już zeibekiko- "Afta ta chieria" (Te ręce- muzyka: Dimos Mutsis, tekst- Lefteris Papadopulos)- www.youtube.com/watch?v=fozXvWMS0ag "M'ena parapono" (Z żalem)- inne wielkie zeibekiko, jako pierwszy wyśpiewał je Bithikotsis ale wykonanie Mitsiasa również jest bardzo znane- www.youtube.com/watch?v=qRkM-9YiFjU "De les kuvenda" (Nic nie mówisz)- to jedno z najbardziej niezwykłych zeibekika w historii greckiej muzyki- pierwsze wykonanie należy do duetu Sotirija Belu- Takis Binis ale tu również bardzo dobra wersja Mitsiasa z towarzyszeniem nowej bardzo ciekawej piosenkarki- Rity Andonopulu- www.youtube.com/watch?v=3N0fA9pt4nI I kolejne zeibekiko (w tym gatunku Mitsias wyśpiewał naprawdę wiele pięknych i klasycznych już piosenek)-z repertuaru Manolisa- "Gremos" (Przepaść)- www.youtube.com/watch?v=XqrTH_Umi7g&feature=related Bardzo znane zeibekiko- "Erotiko" (znane także jako "Me mia piroga")- www.youtube.com/watch?v=gfEoJgjGSJI&feature=related Klasyczne chasaposerviko "S'afti ti jitonia" (W tym sąsiedztwie)- www.youtube.com/watch?v=Cx48K4M0Exo Live-"To parti"- www.youtube.com/watch?v=x-OltEAJTGc&feature=related Zeibekiko napisane przez Mariosa Tokasa- "O alitis"- www.youtube.com/watch?v=_nPyDTM3OUU Inne zeibekiko Tokasa- "Irthan i erotes" (Nadeszły miłości, drugi głos-Glikierija)- www.youtube.com/watch?v=rDdr55OiRWA "Ime kala, efcharisto" (Mam się dobrze, dziękuję) Stamatisa Spanudakisa- www.youtube.com/watch?v=yBjmoJpB9BQ "Pu na vro ena zeibekiko" (Gdzie znajdę zeibekiko)- www.youtube.com/watch?v=9qKNN9AwSLA&feature=related Prześliczne "Mi chtipas" (Nie pukaj; muzyka-Lukianos Kilaidonis)- www.youtube.com/watch?v=dcoCxLnMN7E "Epetios" (Rocznica)- www.youtube.com/watch?v=Wu9IlxcjR2A "I petaludes" (Motyle; prześliczny tekst Kostasa Kotulasa)- pierwsze wykonanie należy do Janisa Fertisa- www.youtube.com/watch?v=lXoc5-iEY5U&feature=related Z nowej płyty (2008)-"Se pia thalasa" (Na którym morzu)- www.youtube.com/watch?v=rrwtvFQMyuM&feature=related Unikalne koncertowe nagranie z Likavitosu-koncert piosenek Lukianosa Kilaidonisa (siedzi za fortepianem)-w drugiej części filmiku, z Manolisem śpiewa Afroditi Manu- www.youtube.com/watch?v=BwyxXOabexw Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Manolis Mitsias 08.03.09, 13:51 tomaszkozlowski1 napisał: > > A tu live- Stin ijja mas" (Na nasze zdrowie) Mikisa- i Mikis jest na > żywo w programie! Za szybko mi się napisało- z programu "Stin ijja mas" (Na nasze zdrowie) z udziałem Mikisa na żywo w programie! (piosenka nie ma takiego tytułu) Odpowiedz Link
m.c.r Chryspa (Xryspa), Despina Vandi 14.03.09, 12:58 Moja przygoda z grecką muzyką zaczęła się od tych dwóch Pań. Znawcą elleńskich dźwięków nie jestem (w zasadzie na co dzień słucham dość ciężkiej muzyki - od rocka na metalu kończąc), ale oba głosy wpadły mi mocno w ucho www.youtube.com/watch?v=itUJulmWep0 www.youtube.com/watch?v=8tUXrhnuINk www.youtube.com/watch?v=miPnYpiNSSs www.youtube.com/watch?v=T-XuLaCJ4BE&feature=related www.youtube.com/watch?v=gM5_RYc89lw&feature=related Odpowiedz Link
jacek1f pomoc potrzebna tu: 14.03.09, 13:35 Zna ktoś te piosenki? julka-4 14.03.09, 12:44 Odpowiedz www.youtube.com/watch?v=is8SBeviYC0# www.youtube.com/watch?v=Jl863v9lEhA&feature=related# J/W tytuł i wykonowce.Dziękuje. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: znaczy tu: 14.03.09, 21:58 Ja niestety nie pomogę Komercyjne gwiazdeczki mają w większości bardzo podobną manierę śpiewu i podobnie brzmiące głosy, tylko nieliczne na tyle się wyróżniają, że można je poznać bez pudła. Komercyjne piosenki elafrolaiko są do siebie bardzo podobne i ukazują się ich każdego roku setki... (tylko producenci radiowi nadążają w miarę za tą szokującą inflacją piosenek ) Typowo komercyjna scena w Grecji, której poświęcam tu mniej uwagi (bo jest moim zdaniem mniej ciekawa) jest również przeolbrzymia i liczy parę setek (!) nazwisk... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Chryspa (Xryspa), Despina Vandi 14.03.09, 22:13 Chrispa stała się dość znana parę lat temu, choć na razie nie przebiła się do "pierwszej ligi" komercyjnych piosenkarzy. Co innego Despina Vandi. To królowa sceny komercyjnej, jej szczyt popularności to 2001 r.(i parę kolejnych lat) gdy wyszła jej multiplatynowa najbardziej znana płyta "Geia" (czyli fonetycznie- Ja- Cześć). Vandi zasłynęła też swoimi bardzo starannie wyreżyserowanymi występami w ogromnych ateńskich centrach rozrywki- lasery i przeróżne wymyślne scenografie (np. wielkie huśtawki) wprowadziły na kilka lat modę (już przeminęła) na widowiskowe show. W ostatnich latach Despina więcej czasu poświęciła sprawom rodzinnym i jej popularność trochę spadła. Pochodząca z Kavali piosenkarka tak naprawdę nazywa się Despina Malea a Vandi to jej przydomek artystyczny. Podrzucę tu linka do ładnej piosenki (w rytmie karsilamas) "Ela" - która stała się kilka lat temu ogromnym przebojem (a ładny klip nakręcono na Milos)- www.youtube.com/watch?v=nTut-JxFb48&feature=related Podoba mi się też chasapiko "Sta'dosa ola" (Dałam Ci wszystko) z płyty "Profitijes" (Proroctwa), która w 1999 r. otworzyła Despinie drogę do szczytu kariery i wielkiej popularności: www.youtube.com/watch?v=aLq5xlV55xY www.youtube.com/watch?v=aLq5xlV55xY Odpowiedz Link
m.c.r Marianta Pieridi 15.03.09, 00:07 O tejże szansonistce zapomniałem ba, dzięki naszej forumowej Bachuli jestem w posiadaniu dwóch płyt Marianty. Mój faworyt: www.youtube.com/watch?v=pTi0SeJaWZ8&feature=related oraz kilka innych: www.youtube.com/watch?v=t3LQxTM7pRc www.youtube.com/watch?v=VCQCgf5Un0c&feature=related www.youtube.com/watch?v=g8TVaXBz7t4&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Marianta Pieridi i Cypr w muzyce greckiej :) 15.03.09, 11:08 Marianda przyjechała do Grecji z rodzinnego Cypru - Cypr słucha tego co Grecja (ma bardzo niewielką własną lokalną scenę) ale też ochoczo podsyła Grecji wielu muzyków i śpiewaków, którzy stają się bardzo znani w helleńskim świecie- przykładów można podać wiele: Ana Visi (największa grecka komercyjna piosenkarka ostatnich dwóch dekad), Alkinoos Ioanidis (znakomita piosenka artystyczna-endechno- z pięknym tekstem), Michalis Chadzijanis (obecny król popu), Despina Olimbiju (pop), Konstandina (laiko ale i próby w innych gatunkach), Evridiki (pop-rock), Jorgos Theofanus (komercyjny kompozytor- autor choćby największych przebojów Andonisa Remosa), Stavros Lantsias (świetny pianista i kompozytor), Michalis Androniku (muzyka artystyczna), Stela Jeorjadu (elafrolaiko), Konstandinos Christoforu (pop-elafrolaiko), Andreas Ektoras (pop-elafrolaiko) czy wreszcie Marianda Pieridi, która zadebiutowała w obecnej dekadzie, odnosząc spory sukces na komercyjnej scenie. Tak, Cypr ma bardzo cenny wkład w muzykę grecką. Pozdrawiam Odpowiedz Link
m.c.r Despina Vandi 17.08.09, 19:35 Wielki, komercyjny, hit tegorocznego lata: www.youtube.com/v/kUkYKivAXX4 Promotorzy postarali się o ładną otoczkę (wpadająca w ucho melodia w stylu "umca, umca", prosty tekst, do tego skąpo ubrana wyginająca się Despina ) - moim zdaniem komercja na maksa Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Znana pieśń z Naksos 14.03.09, 23:04 Tak mnie jakoś dziś naszło wieczorem na tę pieśń. Pochodzi z Naksos ale stała się szeroko znana w całej Grecji (znana jest też w bardziej skocznej, tanecznej wersji- rytm sirtos). Śpiewa "Pani" piosenki wyspiarskiej- Irini Konitopulu-Legaki. Muzyczna rodzina Konitopulos pochodzi z Naksos i także jest szeroko znana poza wyspą, znana przede wszystkim z propagowania wciąż bardzo żywej i popularnej tradycyjnej muzyki wyspiarskiej. Piosenki wyspiarskie (zwłaszcza te z Cyklad i Dodekanezu) łatwo rozpoznać po dominujących skrzypcach i łagodnych często rzewnych melodiach. www.youtube.com/watch?v=ZcRl5fcX3kA Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Znana pieśń z Naksos 14.03.09, 23:06 Dla tych, którzy chcieliby kupić sobie w Grecji składanki piosenek wyspiarskich, napiszę, że gatunek ten nazywa się "nisiotika" (w liczbie mnogiej; w pojedynczej- piosenka "nisiotiko"). Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Konstandina 15.03.09, 13:58 Konstandinę wspomniałem przy okazji cypryjskich artystów, którzy zrobili karierę w Grecji. Jej największe lata sławy to koniec lat 80. i pierwsza połowa lat 90. Po latach obecności na komercyjnej scenie i wielu lekkich, ładnych ale dość chwilowych przebojów, w ostatnich latach Konstandina szuka nowej muzycznej drogi. Ma bardzo ładny,dźwięczny głos. Wielki przebój z początku lat 90.- "Erchome" (tu: Powracam)- z klipem nakręconym na Malcie- www.youtube.com/watch?v=D7M4Ty1eWiw&feature=related "Echo mia kardia" (Mam jedno serce)- www.youtube.com/watch?v=cDrAXPzWY6A&feature=related "Choris ftera" (Bez skrzydeł)- www.youtube.com/watch?vrMj0pe-gNA&feature=related Wielkim przebojem w latach 90. stała się też jej piosenka "Mia Elada fos" (Grecja światła)- www.youtube.com/watch?v=cxnQG6dXJ3g&feature=related Duet z Makisem Christodulopulosem- "Kiegome" (Płonę) - także bardzo wielki swego czasu przebój- www.youtube.com/watch?v=eCB0TtwFF8A&NR=1 "San dzuk box" (Jak juke box)- www.youtube.com/watch?v=_PIwxlAQXog&feature=related "Pare me apopse angalia" (Weź mnie wieczorem w objęcia)- www.youtube.com/watch?v=teIl5OGBkXw&feature=related W ostatnich latach zaprezentowała z kolei na przykład taki cover zachodniego przeboju: www.youtube.com/watch?v=_Esl05mxAhg&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Konstandina 15.03.09, 14:46 Konstandina wprowadziła mnie dziś w pogodny wiosenny nastrój Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Janis Charulis - bardzo ciekawy piosenkarz z Krety 15.03.09, 22:47 Jakoś moje myśli przeniosły się dziś wieczorem na Kretę. W ogromnym bogactwie kreteńskiej muzyki zwraca uwagę nowy piosenkarz, o manierze śpiewu wzorującej się nieco na Nikosie Ksilurisie. Początkowo śpiewał utwory typowo kreteńskie ale z czasem- gdy zaczął wydawać własne płyty- jego repertuar znacznie rozszerzył się także i o takie piosenki, które tylko pewnym nastrojem czy manierą wykonania wzorują się na muzyce wyspy, stylem zaś przypominając pop czy greckie endechno (piosenka artystyczna) a nawet rock. Dziś poznała go dobrze cała Grecja i zdobył już panhelleńską sławę. To Janis Charulis, jedno z większych i ważniejszych odkryć piosenki greckiej po 2000 roku. Urodził się i wychował w wiosce Ekso Lakonia koło Ajjos Nikolaos a do 10 roku życia pomagał rodzinie w pasterstwie. Jako młody pasterz zainteresował się muzyką, zaczął też uczyć się gry na instrumentach, w pierwszej kolejności na bardzo popularnej na Krecie mandolinie. Już po kilku latach repertuar Janisa jest różnorodny i bardzo ciekawy- posłuchajmy przykładów: "Ela pare me" (Chodź, zabierz mnie, muzyka znakomitego kompozytora Michalisa Nikoludisa)- www.youtube.com/watch?v=XaOMwwhwGp8 "Chimonanthos" (Zimowy kwiat)- www.youtube.com/watch?v=GBkKNjDDs4g&feature=related "Sinefa tu jalu" (Chmury wybrzeża)- www.youtube.com/watch?v=mJAVi4VkADI Niezwykłe "Stis charavjes ksechnieme" (Zapominam się w świtach)- www.youtube.com/watch?v=3cMbtmHmkjY "Apopse thelo na methiso" (Dziś wieczorem pragnę się upić)- www.youtube.com/watch?v=ty5aBLQox7o "To oniro tu polemisti" (Sen wojownika)- www.youtube.com/watch?v=N-NGweGO3WA "Vrechi" (Pada deszcz)- www.youtube.com/watch?v=i1Rwcmxg3BU "Tragudo vathia mu" (Śpiewam w głębi siebie)- www.youtube.com/watch?v=crcqL5J7Uug&feature=related "Afti i nichta" (Ta noc)- duet z Manosem Ksidusem- www.youtube.com/watch?v=i96VXTC3_WA "Palio tragudi" (Stara piosenka)- www.youtube.com/watch?v=R86ipTdQy_A "Fengarenia" (Księżycowa)- www.youtube.com/watch?v=ZbLyNK32Y8k W typowo kreteńskim stylu- "Voskopula" (Pastereczka)- tekst kreteńskiego renesansu!- www.youtube.com/watch?v=R4eLCmAj46g Live- "Triandafilaki" (Różyczka)- www.youtube.com/watch?v=mynEXsOc3JU&feature=related Live- "Charavji"- Świt- www.youtube.com/watch?v=nw-M9P36zR0&feature=related Live- jedna z najbardziej legendarnych pieśni Janisa Markopulosa (kompozytora także mającego kreteńskie korzenie)- "Malamatenia lojja" (Złote słowa)- www.youtube.com/watch?v=BHWGEeMmY2c&feature=related Live- we wspaniałej piosence zespołu Chainides (śpiewają razem)- "Efta potamia" (Siedem rzek)- www.youtube.com/watch?v=oYxc-uHZqsw Charulis odważył się nawet na mały "flirt" z hiphopem!- www.youtube.com/watch?v=H_2sWyXGtE8 Jeszcze wiele o Janisie usłyszymy, to wyjątkowy i unikalny artysta. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Kostas Makiedonas 21.03.09, 20:52 Pochodzący z Salonik Kostas Makiedonas (Κώστας Μακεδόναςto kolejny bardzo znany piosenkarz, który apogeum swej popularności przeżywał w latach 90. Makiedonas to tak naprawdę jego przydomek artystyczny- znaczy on Macedończyk. Dziś także śpiewa i nadal jest bardzo lubiany, choć ostatnio mniej jego piosenek odnosi głośny sukces. W zeszłym roku przeżył katastrofę helikoptera i obecnie na szczęście ma się już dobrze. A tak śpiewa: "Katse kala"- ogromny przebój z lat 90., który wszedł już do klasyki (rytm chasaposerviko, bardzo fajnie tańczy się do tej piosenki )- www.youtube.com/watch?v=fHVKQ3xd2j8 "To podilato" (Rower)-również bardzo słynna piosenka (1996 r., muzyka- wielki kompozytor laiko-Christos Nikolopulos), bardzo sympatyczny klip- www.youtube.com/watch?v=Eka5dSS06so&feature=related I następny wielki przebój- "Mono mia fora" (Tylko jeden raz)- www.youtube.com/watch?v=1kW7J_r2kh4&NR=1 "Ekanes to lathos" (Popełniłaś błąd)- www.youtube.com/watch?v=f1263AKRYO8&feature=related "Epese erotas" (Spadła miłość)- www.youtube.com/watch?v=0Gc5d8h5gt0 "Vima vima" (Krok po kroku)- śliczne chasapiko- www.youtube.com/watch?v=EA1N2DDVOFI&feature=related "Margaritaria" (Perły)- duet z Alkistis Protopsalti- www.youtube.com/watch?v=efbKZwRLjVw Ciekawa piosenka poświęcona pilotom- www.youtube.com/watch?v=SnOoQswFLUk "Taxi" (Taksówka)-2000 r.- www.youtube.com/watch?v=hzdQeyMt2zw&feature=related "O tritos anthropos" (Trzeci człowiek)- www.youtube.com/watch?v=nDx32a1abXg "Mi mu les adijo"(Nie mów mi do widzenia)- bodaj najbardziej znana piosenka Kostasa z ostatnich lat (nie najlepsza jakość filmiku)- www.youtube.com/watch?v=7XUy6ZFYyng&feature=related A tu na żywo z Glikieriją w "Katse kala" i bardzo starej i kochanej do dziś piosence "Chariklaki"-śpiewanej i przez Greków i przez Turków- www.youtube.com/watch?v=WL1y39C4yLE&feature=related Live- z koncertu poświęconemu niezapomnianemu Grigorosowi Bithikotsisowi-"Ime aitos choris ftera" (Jestem orłem bez skrzydeł)- www.youtube.com/watch?v=ALbvzVB-Us4 I na koniec nowa piosenka w duecie z Memosem Begnisem- cover utworu z Włoch- www.youtube.com/watch?v=-oaARx-UKrU&feature=related Odpowiedz Link
m.c.r Rzucę tylko nazwiskami... 21.03.09, 22:37 Podlinkuję youtube później. Dzisiejszy wieczór to męskie głosy: Pashalis Terzis, Chatizgiannis, Giannis Ploutarios Tomku, rozwiniesz tematy?) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Rzucę tylko nazwiskami... 21.03.09, 23:36 Cześć, Terzisa już tu mamy Chadzijanisa mam cały czas w planach - ale już dziś nie dam rady Janis Plutarchos...na razie go nie planowałem, ale czemu nie - też się pojawi, chyba że ktoś mnie wcześniej wyręczy Kalinichta Tomek Odpowiedz Link
m.c.r Paschalis Terzis na bis :-) 21.03.09, 23:41 tomaszkozlowski1 napisał: > Cześć, Terzisa już tu mamy Wiem, wiem, ale moich dwóch faworytów nie było ) www.youtube.com/watch?v=Kut6s9CY_q8 www.youtube.com/watch?v=WSz7SFh3dgg Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Michalis Hatzigiannis- król melodyjnego popu 22.03.09, 13:09 W przypadku Michalisa to akurat najbardziej "nietypowy" dla niego utwór -bo najbardziej zbliżony do laiko, a od niego Michalis zawsze się odżegnywał, tworząc typowo popowe piosenki (w stylu- nazwijmy to- melodyjnego śródziemnomorskiego popu). Michalis Chadzijanis przyjechał do Grecji z Cypru, pod koniec lat 90. wystąpił też w Eurowizji (reprezentował Cypr). Od 2000 r. trwa wielki "pochód" Michalisa do przodu i dziś można już powiedzieć, że to obecnie najbardziej popularny komercyjny piosenkarz (jego płyty są rozchwytywane) a jednocześnie pierwszy od wielu lat na komercyjnej scenie, który tak gigantyczny sukces osiągnął bez podpierania się o laiko i dźwięk buzuki. Sam pisze sobie muzykę (i trzeba przyznać, że ma łatwość do ładnych melodii) i ma bardzo ładny głos. Ponad 3 lata temu poszedłem w Grecji z ciekawości na jego koncert i muszę przyznać, że jest też dobrym showmanem- grecka młodzież po prostu szalała na tym koncercie, wyśpiewując setkami głosów każdą z piosenek razem z Michalisem. W greckiej muzyce pop niewątpliwie można go uznać za objawienie. Dorzucę i ja co nieco jego piosenek: "Miazume" (Jesteśmy do siebie podobni)- www.youtube.com/watch?v=5g7Wmckhe-4 Nastrojowe i piękne- "Thalasa" (Morze)- www.youtube.com/watch?v=RNQYXzhEhwQ "Choris anapnoi" (Bez tchu)- www.youtube.com/watch?v=xp6O0U95xvM "Mia nichta treli" (Szalona noc)- www.youtube.com/watch?v=fzNSz-sIlls&feature=related Live- "Den echo chrono" (Nie mam czasu)- www.youtube.com/watch?v=b49cedK-EiU "To parti" (Party)- www.youtube.com/watch?v=PynNHHr-PJg&feature=related "Ja sena" (Dla Ciebie)- www.youtube.com/watch?v=m23wyJPj1Hc&feature=related Live- "Omorfi mera" (Piękny dzień)- www.youtube.com/watch?v=e-aoi6ddLd0 "Pio poli" (Bardziej)- www.youtube.com/watch?v=rjhwei1qLh4&feature=related "Ekdromi" (Wycieczka)- www.youtube.com/watch?v=8WW_y6MgYFU&NR=1 "I titli tu telus" (Napisy na koniec)- www.youtube.com/watch?v=iuRg4y8bk0E&feature=related Live- "Na minis edo" (Zostań tu)- www.youtube.com/watch?v=syUcTpqQVXk W duecie z partnerką Michalisa- dość znaną piosenkarką- Despiną Olimbiju (także pochodzącą z Cypru i robiącą karierę w Grecji)-cover piosenki włoskiej- www.youtube.com/watch?v=K3vQwRE7LCI "Oniro zo" (Żyję we śnie)- www.youtube.com/watch?v=4I2fji9zAuw "Krifa" (W ukryciu)- www.youtube.com/watch?v=XZF6LbaCmWQ Live (Likavitos)- "Chieria psila" (Ręce w górę)- www.youtube.com/watch?v=9FNnkqAomJA&feature=related "Chimonas" (Zima)- www.youtube.com/watch?v=3zqf9SBjAPk&NR=1 "Anaptiras" (Zapalniczka)- www.youtube.com/watch?v=L9iWoKK6TR4&feature=related Odpowiedz Link
m.c.r Giannis Ploutarhos 21.03.09, 23:50 www.youtube.com/watch?v=vEl7q5IiTPw www.youtube.com/watch?v=hztMdfN3nQs&feature=related Muszę przyznać, że Greka jest niesamowita. Tak sobie zmiksowałem elleńskich wykonawców w brazylijskimi (heh, no klimaty inne, Sepultura i Soulfly ) ) - niesamowity set )) Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Giannis Ploutarhos- król "sceny goździków" 22.03.09, 11:48 Wybrałeś akurat dwie i z moich najbardziej ulubionych piosenek Plutarchosa -choć melodramatyzm klipu do "Fovame pos" trochę poraża (nota bene w klipie możemy zobaczyć jedną z najbardziej popularnych młodych aktorek Grecji-Mariję Solomu). Obie piosenki pochodzą z płyty "Mikres fotografijes" (Małe fotografie) z 2001 r., która okazała się gigantycznym sukcesem i pokryła się platyną wielokrotnie (tamtego lata Plutarchosa słyszało się w Grecji prawie na każdym rogu). Janis Plutarchos pochodzi z miasta Levadia w Beocji (jest już jego prawdziwym "bohaterem") a zawodowo śpiewać zaczął około 10 lat temu. Wybrał komercyjną scenę elafrolaiko i życie gwiazdora wielkich klubów pistes (w których artysta obrzucany jest przez fanów "górami" goździków). Bardzo szybko stał się znany i popularny (pomógł mu w tym ładny głos,charakterystyczna, łatwo rozpoznawalna maniera śpiewu oraz etykietka "miłosnego piosenkarza") ale od 2001 r. możemy mówić, że stał się "królem" tej sceny, detronizując innych "bogów", takich jak Notis Sfakianakis, Stamatis Gonidis czy Vasilis Karas i wchodząc w ostrą rywalizację z Andonisem Remosem.Ma już na koncie kilka multiplatynowych płyt i jest bardzo popularny do dziś (z szerokim gronem fanek, uważających jego miłosne piosenki za bardzo zmysłowe). Na tle sceny elafrolaiko (płyty wydaje na niej kilkaset nazwisk!!!...), która niestety obfituje w łatwiznę i tysiące jednakowych, nieciekawych (i pod względem muzyki i tekstu) piosenek, Plutarchos wyróżnia się i niewątpliwie można go zaliczyć do najlepszych w tym gatunku- choć i jego piosenkom dość daleko do uroku dzisiejszego niekomercyjnego laiko lub dawnego laiko z jego "złotej epoki" (koniec lat 50., lata 60. i 70.) (niektórzy próbują też porównywać Plutarchosa do Pulopulosa- też już tu o nim było- ale moim zdaniem to porówanie zdecydowanie "na wyrost" ) Dorzucę jednak jeszcze parę innych piosenek w wykonaniu Janisa, które mi się podobają: "Ach vre kardia treli" (Ach, szalone serce)- www.youtube.com/watch?v=IX6cyZAtchU "San na ise edo" (Tak jakbyś tu była)- www.youtube.com/watch?v=qBiGCvmlOIo&feature=related "Ti stavro kuvalao" (Jaki krzyż noszę)- www.youtube.com/watch?v=fq4XGa856NA&feature=related Odpowiedz Link
m.c.r Re: Giannis Ploutarhos- król "sceny goździków" 22.03.09, 12:12 tomaszkozlowski1 napisał: > Obie piosenki > pochodzą z płyty "Mikres fotografijes" (Małe fotografie) z 2001 r., Trzeba się będzie znów do bachuli uśmiechnąć i poprosić o małe zakupy )) Odpowiedz Link
m.c.r www.music-bazaar.com 22.03.09, 12:15 Fajny serwis, można kupić ogromną ilość mp3 do słuchania w domu (bo w zasadzie mp3 do niczego innego się nie nadaje ). Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Alkinoos Ioanidis :) 29.03.09, 00:47 Jeśli miałbym na palcach jednej ręki zmieścić moich najukochańszych greckich piosenkarzy, Alkinoos Ioanidis na pewno miałby swój palec To zresztą nie tylko piosenkarz (obdarzony pięknym i oryginalnym głosem o szerokiej skali) lecz także kompozytor i autor tekstów. JEGO TESKTY SĄ WPROST PRZEPIĘKNE!- nierzadko dość filozoficzne, każące przemyśleć wiele spraw.Mało który grecki piosenkraz śpiewa dziś tak wspaniałe teksty. Alkinoos urodził się na Cyprze i tam wychował. Do Grecji przyjechał na początku lat 90. i jego talent został szybko dostrzeżony. W debiucie bardzo wsparła go Dimitra Galani. Szybko zdobył bardzo dużą popularność. Bardzo lubią go zwłaszcza młodzi Grecy, którzy tłumnie przychodzą na jego koncerty (na jednym z nich miałem wielkie szczęście być- i zapamiętałem Alkinoosa także jako przesympatycznego człowieka, o wspaniałym kontakcie z publicznością i dużym poczuciu humoru). Alkinoos każe zwykle dość długo czekać na swoje kolejne płyty, wydając je wtedy,gdy rzeczywiście ma coś ciekawego do powiedzenia. Jego najnowsza genialna (!) płyta- "Neropondi" (Ulewa), wyszła niedawno- po 6 latach od poprzedniej! Posłuchajmy zatem Alkinoosa: "Oniro itane" (Był sen)- www.youtube.com/watch?v=xG6ohRdAH-g "Stin agora tu Al Chalili" (Na targu w Al Chalil)-wielki przebój z początku kariery Alkinoosa- www.youtube.com/watch?v=40IX0AjcGCQ&feature=related "O kozmos pu alazi" (Świat, który się zmienia)- www.youtube.com/watch?v=EKe3i-wDqUk "O proskinitis" (Pielgrzym)- ogromny przebój z poprzedniej płyty- www.youtube.com/watch?v=y2rrIts89as "Stin agora tu kozmu" (Na forum świata)- www.youtube.com/watch?v=WyuKzLwpKQQ "Patrida" (Ojczyzna)- niezwykła piosenka z najnowszej płyty- mocny tekst, bardzo ciekawa muzyka- jak dla mnie to piosenka roku, nie wiem czy ktoś go jeszcze w tym roku przebije- www.youtube.com/watch?v=R13y0CfluTw Także z nowej płyty- przepiękne- "O dromos su ise esi" (Twoją drogą jesteś Ty)- www.youtube.com/watch?v=fWdEeyDc-L4&feature=related "Osa i agapi onirevete" (To co miłość sobie wyśni)- www.youtube.com/watch?v=GPVUv9UWhzQ "Tha'me konda su" (Będę blisko Ciebie)- www.youtube.com/watch?v=tn0lo-bgvZw "Oti den ine pia edo" (To czego już tu nie ma)- www.youtube.com/watch?v=rSG6B2KeRa8 "Kita kita" (Patrz, patrz)- www.youtube.com/watch?v=mXpV5BJG0c8 Z nowej płyty- śliczne "Mi me klidonis" (Nie zamykaj mnie na klucz)- www.youtube.com/watch?v=Ca6jgnnGgN0 "Vosporos" (Bosfor)- jedna z najpopularniejszych piosenek Alkinoosa- www.youtube.com/watch?v=3uImlgAjWp8&feature=related "Den boro" (Nie mogę)- www.youtube.com/watch?v=7Y8Uejn0OdE "Paraklisi" (Prośba)- www.youtube.com/watch?v=GfY8hk64Z1A "Jirizmos" (Powrót)- www.youtube.com/watch?v=kE4sTyfiP5o&feature=related "Mavri petaluda" (Czarny motyl)- www.youtube.com/watch?v=tuac-WVAMXI "Itan anangi?" (Czy było konieczne?)-z nowej płyty- www.youtube.com/watch?v=IMx_vEr9Vjg&feature=related "Pare me st'oniro" (wolne tłum.-Zabierz mnie do krainy snu)- duet z Eleni Tsaligopulu- www.youtube.com/watch?v=FaNyieh3HTQ Live- "Kathreftis" (Lustro) (mądry, piękny tekst)- www.youtube.com/watch?v=myGAxBKkDaY Live- w słynnej piosence braci Katsimichas- "Mi jirisis" (Nie powracaj)- www.youtube.com/watch?v=ratUkCfFRCA Na żywo z Elefteriją Arvanitaki- www.youtube.com/watch?v=G8UXdCrQ9WI Z koncertu Markopulosa w Irodio- "Matka"- duet z Sofiją Papazoglu- www.youtube.com/watch?v=ah_ostWzonU Live- w tradycyjnej piosence cypryjskiej- www.youtube.com/watch?v=JMSfDMRI6ss (na koncercie Alkinoos pożegnał nas cypryjską kołysanką ) i jeszcze jedno live- www.youtube.com/watch?v=jFnkP59Lcdk&feature=related Odpowiedz Link
gacek95 Re: Alkinoos Ioanidis :) 29.03.09, 13:46 No właśnie Tomku, już dawno miałam Cię poprosić - czy mógłbyś wymienić na palcach obu rąk (żeby skorzystać jak najwięcej swoich ulubionych wykonawców? a jak będzie trzeba użyć i dolnej kończynki to nie krępuj się. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Alkinoos Ioanidis :) 29.03.09, 19:30 Gacku, to bardzo bardzo trudne zadanie- bo ja bardzo lubię wielu Będę musiał nad tym pomyśleć - ale chyba nie dam rady ułożyć takiej listy- Grecja ma za dużo wspaniałych artystów Ale Alkinoos bez wątpienia jest jednym z tych naj, naj. Na pewno też Sokratis Malamas, Pix Lax, Alkistis Protopsalti czy Savina Janatu, o których już tu było. I na pewno też Ludovikos ton Anojion, o którym wspomniałaś, ale na razie niewiele tu o nim było- wszystko przed nami Właśnie uświadomiłem sobie, że ostatnio coś rzadko słucham Ludovikosa, trzeba to zmienić na wiosnę Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Jorgos Zografos- pewna piękna piosenka 29.03.09, 20:06 Jorgos Zografos, zmarły przed paru laty, jest jednym z najpiękniejszych głosów nurtu Neo Kima (Nowej Fali), który "wybuchł" i porwał Greków w drugiej połowie lat 70. Na Youtubie jego piosenek jak na lekarstwo, ale mamy diamencik- "Mikro pedi" (Małe dziecko)- www.youtube.com/watch?v=wf1lztPn-wk Odpowiedz Link
m.c.r Notis Sfakianakis 04.04.09, 11:22 Kolejny z męskich głosów, który utknął mi w pamięci: www.youtube.com/watch?v=3KvNkk-HYSI www.youtube.com/watch?v=UluyNmjsqkk Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Notis Sfakianakis 05.04.09, 13:50 Jeden z najbardziej ekscentrycznych i charakterystycznych artystów greckiej sceny komercyjnej, Notis Sfakianakis (zwany przez Greków "Księciem"), przeżywał okres ogromnej popularności zwłaszcza w drugiej połowie lat 90. W 1999 r. jedna z jego płyt osiągnęła status 7-krotnej platyny! (wtedy jego piosenki było słychać naprawdę wszędzie- z tysięcy samochodów, sklepów i domów). Po 2000 r. jego popularność systematycznie zaczęła spadać, choć wciąż należy do lepiej sprzedających się artystów sceny elafrolaiko. Jego piosenki nie nawiązują tylko do tematyki miłosnej (jak w przypadku innych piosenkarzy tego gatunku), pojawiają się w nich także tematy społeczne. Moją ulubioną piosenką Notisa jest wielki przebój (zeibekiko) z lat 90. "Stela i Smirnia" (Stella ze Smyrny)- www.youtube.com/watch?v=KpuryJzk8i8 W pamięć zapadło mi także inne zeibekiko "Mipos ime trelos" (Może jestem szalony)- www.youtube.com/watch?v=0N8f428Oenw&feature=related Odpowiedz Link
matheos2 Re: Notis Sfakianakis 05.04.09, 23:46 A czy Notis to Kreteńczyk??? Bo z końcówki nazwiska można by było tak sądzić... Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Notis Sfakianakis 07.04.09, 21:19 Hej Maćku, no nazwisko ma bardzo kreteńskie i faktycznie, mimo że urodził się na Kos, to jest po części Kreteńczykiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
m.c.r I Pio Glikia Patrida - Η πιό γλυ 09.08.09, 13:54 Przyznam szczerze, bez bicia - nie wiem co (i czy) to za symbol muzyczny dla Greków. Słyszałem tą - jedną z najładniejszych - piosenkę w wykonaniu Notisa Sfakianakisa, wydawało mi się, że to jego utwór. Będąc ostatnio na południu był on prezentowany w wykonaniu jakiejś starszej Greczynki, oczywiście z chórem dzieci, podczas dość ważnej uroczystości... www.youtube.com/watch?v=yRY7BmbTzEM Refren jest niczego sobie "Μέσ' στο Αιγαίο πέλαγος παίχτηκε μια παρτίδα κι απέκτησες για μια ζωή την πιο γλυκιά πατρίδα." Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: I Pio Glikia Patrida - Η πι 09.08.09, 21:06 Piosenka, faktycznie ładna, po raz pierwszy była zaśpiewana przez Notisa Sfakianakisa, nie jest to utwór ludowy. Jest stosunkowo znana, stąd pewnie to inne wykonanie. Tekst nawiązuje do rodzinnej wyspy Sfakianakisa, Kos (na Kos się urodził i wychował, choć korzenie ma zdecydowanie kreteńskie, co zresztą podkreśla bardzo kreteńskie nazwisko). Muzykę napisał bardzo dobry grecki kompozytor, Michalis Kumbios. Sfakianakis jest artystą komercyjnym ale w swym reprtuarze ma też trochę utworów o społecznym zaangażowaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
m.c.r Notis Sfakianakis 09.08.09, 23:18 Wiedziałem, że można liczyć na Twoją wiedzę Dodam, że Polichroma Ke Entona to moja zdecydowana ulubienica z jego dyskografii. To z niej pochodzi choćby prześliczne "An": www.youtube.com/watch?v=TzFkmaWD93E "Mana, Manoula Mou" (brak na YT) "Pare Me" https://www.youtube.com/watch?v=ChluuHhb7vw czy też bardziej żywiołowe: "Den Boro na Katalavo" https://www.youtube.com/watch?v=HHXRxHzaqkA "Kaigomai" https://www.youtube.com/watch?v=sI0Icq3ykyc Będę musiał znów Bachulę pomęczyć o zakupy ) Odpowiedz Link
m.c.r Re: Notis Sfakianakis 29.03.10, 22:52 Coraz bardziej fascynuje mnie jego twórczość: www.youtube.com/watch?v=_t5ioz8Li5s czyż nie jest piękne? Odpowiedz Link
ciao_kariatyda Re: Notis Sfakianakis 02.11.10, 16:44 Przepiekne! Dzieki! czy on koncertuje poza Helladą? Jego strona jest po grecku .. Dzieki. Odpowiedz Link
m.c.r Nikos Vertis 13.04.09, 09:31 Moje odkrycie wczorajszego dnia www.youtube.com/watch?v=_LzjUGDGWi0 Swoją drogą - bardzo dobra płyta, jako całość. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Nikos Vertis 19.04.09, 17:40 Nikos Vertis od mniej więcej 6 lat robi naprawdę błyskotliwą karierę na komercyjnej scenie elafrolaiko.Na swoim koncie ma już kilka złotych i platynowych płyt. W ucho wpadł mi zwłaszcza jego wielki przebój sprzed niecałych 4 lat- w Grecji dało się go wtedy słyszeć co krok- porywające tsifteteli "Pes to mu ksana" (Powiedz mi to jeszcze raz): www.youtube.com/watch?v=CEK68ijoIZE Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 W klimacie greckiej Paschy... 19.04.09, 18:15 Jak wiadomo, Pascha to niezwykły czas w Grecji. Oddziaływuje on niezwykle silnie na wszystkie sfery życia tego kraju, w tym oczywiście także na muzykę. W Wielkim Tygodniu i w dniach Paschy Hellada rozbrzmiewa bizantyjskimi hymnami i innymi rodzajami pieśni (engomia, troparia itd.-muzyka bizantyjska jest szalenie bogata a bardzo wiele pieśni śpiewanych jest w niezmienionej formie od wielu setek lat..). Grecja śpiewa w tym czasie na przykład tak: Słynne "I zoi en tafo" (Życie w grobie)- tu w wykonaniu wielkiego pieśniarza muzyki ludowej i bizantyjskiej- Chronisa Aidonidisa (towarzyszy mu jego bardzo zdolna i też już dość znana uczennica- Nektarija Karandzi): www.youtube.com/watch?v=6KHpErYjxPg&NR=1 "O, gliki mu ear" (Moja słodka wiosno)-śpiewa Glikierija- www.youtube.com/watch?v=F6Y6N3VfXM8&feature=related www.youtube.com/watch?v=KE06dnkMq_I (śpiewa Nektarija Karandzi) Pieśń z Wielkiego Wtorku-"Tropario Kasiani": www.youtube.com/watch?v=o259EH-XOZw&feature=related W okresie wielkanocnym dużym zainteresowaniem cieszą się płyty męskich chórów klasztornych, zwłaszcza tych ze Świętej Góry Athos- tu na przykład w wielkosobotniej pieśni chór z klasztoru Vatopedi: www.youtube.com/watch?v=zrMmeHr-Y84 Z wykonań pieśni bizantyjskich bardzo znany jest też np.Petros Gaitanos: www.youtube.com/watch?v=XTyAn8qAnDA&feature=related na dziś- "Christos Anesti" (Chrystus zmartwychwstał)- www.youtube.com/watch?v=GGCP3P5hl7A&feature=related Muzyka bizantyjska zapisywana jest od swych początków specjalnymi "skalami"- wyglądają trochę jak "pismo chińskie" (pełno w tej muzyce dźwięków mniejszych niż ton, dlatego tradycyjne europejskie pięciolinie zupełnie nie nadają się do jej zapisu).W pieśnich tych każdy dźwięk ma ściśle określone miejsce, nie są dopuszczane żadne modyfikacje ani interpretacje. Muzyka ta jest tak trudna, że w greckich szkołach kościelnej muzyki bizantyjskiej nauka (wtedy poznaje się niezbędne podstawy) trwa około 5 lat. Najsłynniejszym (szeroko znanym na świecie) chórem bizantyjskim jest ten prowadzony przez Likurgosa Angielopulosa- co kilka lat odwiedza także Polskę.Jest to męski chór świecki. Miałem okazję słuchać tego chóru podczas prób i koncertu kilka lat temu w trakcie festiwalu "Gaude Mater" w Częstochowie- jest to niezwykłe przeżycie. Tu Grecki Chór Bizantyjski (oficjalna jego nazwa) w jednej z pieśni (krótka przedmowa- Likurgos Angielopoulos): www.youtube.com/watch?v=h-hscGz5Ljg Odpowiedz Link
m.c.r Dionysis Makris 19.04.09, 23:53 Jak podaje wikipedia - nagrał jedynie jedną płytę. To, co utkwiło mi mocniej w pamięci: www.youtube.com/watch?v=8HO_kUMSkEk www.youtube.com/watch?v=gxw3O7a1HnM Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Maramis-Klironomos-Salamabasopulo s 23.04.09, 19:39 Przywiozłem sobie tej wiosny z Grecji bardzo piękną płytę..."Skines apo vuvi tenija" (Σκηνές από βουβή ταινία("Sceny z niemego filmu") (w greckich sklepach muzycznych wydaję zawsze za dużo pieniędzy, ale z tym nie walczę . Płyta wyszła niedawno- autorem muzyki jest młody kompozytor (na zdjęciu nie wygląda na więcej niż- góra- 30 lat)- Dimitris Maramis. Śpiewa dopiero odkrywany Konstandinos Klironomos (debiutował także dość niedawno). Płyta ma dość melancholijną atmosferę (także dzięki nastrojowym tekstom Sotirisa Trivizasa) i jakoś bardzo już we mnie zapadła. Ogromnie mnie cieszy, że od mniej więcej 3-4 lat, na greckiej scenie następuje "wybuch" nowych ciekawych nazwisk i pewna pokoleniowa zmiana.To gwarantuje greckiej muzyce wiele świeżości i ciekawych pomysłów na przyszłość. Dwie z piosenek z tej płyty są także na Youtube, więc podrzucam linki: "Poli" (Miasto)- www.youtube.com/watch?v=RBec8zhpVnY "Kardia sti limni" (Serce na jeziorze)- www.youtube.com/watch?v=3MufyRXsx1o&feature=related i utwór instrumentalny: www.youtube.com/watch?vXU1AnncfLM&feature=related Z ich wcześniejszej współpracy- "Narkisos" (Narcyz)- www.youtube.com/watch?v=zFsVatUFVZI&feature=related Tu live (z naszego ulubionego programu )- przy fortepianie Dimitris Maramis (kompozytor piosenki)- śpiewa Konstandinos Klironomos- "Thalasa" (Morze)- www.youtube.com/watch?v=ko9RB2jddWY&feature=related A tu unikalne live ze słynnej ateńskiego "Ianos" (księgarnia, sklep z płytami i klub w jednym)- na fortepianie gra Maramis a śpiewa Stavros Salambasopulos- www.youtube.com/watch?v=3o9bGYx_bWw&feature=related i piękne "Poso se agapo" (Jak bardzo Cię kocham)- piosenka napisana przed laty przez Stamatisa Kraunakisa: www.youtube.com/watch?v=L8UayOGSoFs&feature=related (choć przyznam, że w wykonaniu tej piosenki Kraunakisa nikt nie przebije ) Odpowiedz Link
bebiak Melina Merkouri i O Dromos :) 23.04.09, 23:06 A ja właśnie zauważyłam, że chyba jednak nie ma tego w niniejszym zestawieniu... Dwukrotnie przejrzałam i nie widzę a jeśli tak to moje wielkie przeoczenie, bo ja to uwielbiam... .. sama nie wiem co bardziej: oglądać (właśnie ten filmik - Melina jest tak cudowna... ) czy słuchać, bo utwór weweos piękny www.youtube.com/watch?v=zA0bqeAiuMY&feature=related A "O Dromos" warto posłuchać również w wykonaniu Haris Alexiou z Dimitrą Galani, ale nie umiem tego znaleźć w Youtube Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Melina Merkouri i O Dromos :) 24.04.09, 23:24 No niestety wygląda na to, że na Youtube nie ma piosenki "O Dromos" w ich wykonaniu. W zestawieniu z oszałamiającym bogactwem greckiej muzyki, Youtube ma wciąż bardzo ograniczony wybór. Odpowiedz Link
bebiak Manos Loizos 23.04.09, 23:38 Nie wiem dlaczego dziś akurat tak mnie naszło i sobie słucham: nie tylko koncertu Haris Alexiou w Jego utworach z Odeonu Attycusa AD 2007, ale i z Youtube... Manosa Loizosa nie ma już wśród nas 27 lat, a ja takie króciutkie kawałeczki z Mistrzem dla Was wynalazłam: www.youtube.com/watch?v=XQwz-TthpZw&feature=related www.youtube.com/watch?v=0bPoD95cGHM&feature=related www.youtube.com/watch?v=XuxkOi4ggiE&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 "Byłeś księżycem"-piękna, piękna piosenka... 24.04.09, 23:34 "Isuna fengari"- "Byłaś księżycem"...Przepiękny i szeroko znany utwór z muzyką bardzo zdolnego salonickiego kompozytora Jorgosa Stavrianosa i tekstem Lefterisa Papadopulosa, który już za życia stał się w Grecji legendą...Papadopulos pisze tak piękne, tak piękne teksty! (wiele z nich ubrał zresztą w muzykę np.Manos Loizos ) Muszę przyznać, że jestem wielkim miłośnikiem metaforyki Papadopulosa- to dla mnie kwintesencja "greckości". "Byłeś księżycem i byłam ptakiem. Wzniosłam się wysoko, by do Ciebie dotrzeć. I gdy dosięgnęłam Cię na odległość pocałunku, Zgasił Cię Wschód..." Po prostu odpływam przy tym tekście... Śpiewa kolejna z wielkich piosenkarek Grecji- Marija Dimitriadi: www.youtube.com/watch?v=6h4R7cB5toY Odpowiedz Link
bebiak Tania Tsanaklidou i Marta Frintzila w Metro'09 :) 25.04.09, 00:46 To wielkie wydarzenie w moim życiu: udało mi się z Anabelką miesiąc temu w Atenach dostać do klubu Metro gdzie koncertowała Tania Tsanaklidou z Martą Frintzila właśnie Koncert wspaniały pod każdym względem, w tym atmosfery - to takie piękne kiedy z artystami na scenie śpiewają wszyscy, którzy do klubu przyszli, to tak piękne, że aż dusza unosi się wysoko a jakaś siła porywa, mimo nieperfekcyjnej znajomości tekstów, do śpiewania O Tani nie napiszę nic, bo wszyscy wiedzą, że ją ubóstwiam od lat, z Martą Frintzila spotkałam się po raz pierwszy, ale głosu jej od tego pierwszego spotkania zapomnieć już się nie da - to jedna z tych greckich artystek, którym należy przyglądać się ze szczególną uwagą. Wynalazłam w Youtube fragmenty koncertu w klubie Metro AD 2009 właśnie - to dla mnie niesamowite widzieć znowu to, co tak niedawno widziałam tam, na żywo [dwa pierwsze linki to chyba koncert, na którym byłyśmy tj.31 marca]: www.youtube.com/watch?v=f-oijhnFQz0 www.youtube.com/watch?v=0PT7vwKLf_4&feature=related www.youtube.com/watch?v=5XsalE8HthU&feature=related www.youtube.com/watch?vbv1RLKytyw&feature=related www.youtube.com/watch?v=eZQ0NQrKgRg&feature=related www.youtube.com/watch?v=mZ-KoXnAvd8&feature=related Echhh...., przeżywam ten koncert raz ...jeszcze raz Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Martha Frindzila :) 25.04.09, 11:57 Marthę Frindzilę poznałem z początku na płytach mojego innego z najulubieńszych- Thanasisa Papakonstandinu (niezwykły kompozytor i pieśniarz; niespokrewniony z Vasilisem P.). Dużą część jej repertuaru stworzył właśnie Thanasis- współpraca z nim ukształtowała w niemałym stopniu jej własne muzyczne drogi. Martha jest nie tylko piosenkarką. Jest przed wszystkim aktorką i reżyserem teatralnym, co bardzo zbliża ją do Tanii Tsanaklidu, dla której teatr i scena muzyczna to dwa równorzędne światy. Gdy w marcu zeszłego roku przyjechałem do Aten, jednym z moich magnesów był także muzyczny klub "Metro", gdzie w każdą środę koncertowali Martha Frindzila i jej mąż-kompozytor i pianista- Vasilis Mandzukis (razem wydali dwa lata temu niezwykle ciekawą płytę). Program, który przygotowali był niezwykły! Tyleż liryczny co eksperymentalny- pokazali nam nawet na wielkim projektorze artystycznie zmontowany film ze zdjęciami ze swojego ślubu! Przy stoliku obok siedział i zasłuchiwał się słynny kompozytor Stamatis Kraunakis (autor bardzo wielu wielkich przebojów Tsanaklidu czy Protopsalti) i jego towarzystwo (w tym inna ciekawa piosenkarka i aktorka, Ana Panajotopulu). Wszyscy zasłuchani, wpatrzeni, z podziwem na twarzy...Bo Martha i Vasilis stworzyli koncert magiczny, pełen bezpośredniego kontaktu z publicznością (ma mnóstwa poczucia humoru i energii) i inny od pozostałych. Wszystkich zmagnetyzował ponadto jej niezwykły głos, którego nie da się pomylić z nikim innym. Od tamtej pory Martha towarzyszy mi jeszcze częściej! Szeroko znana stała się w dojrzałym już wieku, i to tym lepiej- dobrze już wie, co chce osiągnąć w muzyce i nie schodzi na łatwiznę- jej osobisty repertaur jest jednym z trudniejszych w greckiej piosence. W kolejnych latach na pewno zgotuje nam mnóstwo niespodzianek. Bebiaczku, bardzo się cieszę, że teraz i Ty miałaś okazję ją odkryć! Posłuchajmy jej jeszcze: (choć na Youtubie brakuje wielu jej najpiękniejszych i najbardziej oryginalnych piosenek albo są w nie zawsze wyraźnych wersjach koncertowych)- Naprawdę niezwykłe "Isterografo" (Post scriptum)-jedna z jej bardziej znanych piosenek- www.youtube.com/watch?v=yuwWj9ibvW8 "Fisikse vorias" (Dmuchnął północny wiatr)- www.youtube.com/watch?v=vS1qI6mINf0 Live-"Komotriaki" (Fryzjereczka)- www.youtube.com/watch?v=f0LaX5TTmh0 Z płyty zrealizowanej z Mandzukisem- "Klini o topos" (Miejsce zamyka się)- www.youtube.com/watch?v=7gT1DLQU3hI Live ze znanej ateńskiej klubokawiarni "Ianos"- tu towarzyszy jej inny ciekawy nowy kompozytor i piosenkarz- Leonidas Maridakis: www.youtube.com/watch?v=R6HhIiB1hVU Live na nizewykłym campingowym festiwalu we Vlasti koło Kozani ("Święta Ziemi"- pisałem o nim kiedyś szerzej w wątku koncertowym)- www.youtube.com/watch?v=Z88FBhPu2Ms&feature=related Live- piękna piosenka Thanasisa Papakonstandinu- "O erotevmenos" (Zakochany)- www.youtube.com/watch?v=2Z8IbxuMp_Y&feature=related Z tego samego koncertu w Olimpii- "Nanurizma" (Kołysanka) - www.youtube.com/watch?v=rEIE8nvarZM&feature=related i jeszcze "Milia" (Jabłoń)- www.youtube.com/watch?v=IP3dfQjDRv0&feature=related i "Kastelorizo" (bardzo lubię tę piosenkę )- www.youtube.com/watch?v=0fG5WS86EIQ "Metro" 2007 i pieśń Chadzidakisa- "Timorija" (Kara)- www.youtube.com/watch?v=WaMsuVpOPzw&feature=related I jeszcze raz "Persefoni" (Persefona)- live - troszkę wyraźniejsze- to także piosenka napisana przez Thanasisa P.: www.youtube.com/watch?v=oOZgGG8RQAA&feature=PlayList&p=F3B2F559805508E3&playnext=1&playnext _from=PL&index=1 Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Panajotis Tsevas 29.04.09, 21:56 W filmikach z Tanią Tsanaklidu i Marthą Frindzilą widzieliście pewnego "szalonego" akordeonistę: to Panajotis Tsevas, jeden z najznakomitszych akordeonistów Grecji. W grę na tym instrumencie wkłada mnóstwo wewnętrznej radości. Czasem też śpiewa- o na przykład tu- razem z Tanią- www.youtube.com/watch?v=mpK3Lk68yqI Odpowiedz Link
bebiak Alkistis Protopsalti w Gazarte AD 2009:) 25.04.09, 01:03 I na tym koncercie w ateńskim klubie Gazarte też miesiąc temu z Anabelką byłyśmy - popatrzcie sami czyż tam nie było tak wzniośle, że aż.. aż jak Alkistis z publicznością (i z nami weweos!) śpiewała "Trava scandali" (pierwszy link) musiałam zadzwonić do Polski, żeby i Wam trochę tamtejszej atmosfery przekazać www.youtube.com/watch?v=CSWGV7W349I www.youtube.com/watch?v=wUc_WUt-Heg&feature=related www.youtube.com/watch?v=bNsBlFnj78U Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Alkistis Protopsalti w Gazarte AD 2009:) 25.04.09, 10:37 Bebiaczku, dzięki! Im więcej naszej kochanej Protopsalti w tym wątku, tym lepiej! Cieszę się, że dalej pozstaje tak energetyczna. W tym roku miną 3 lata jak w pewien letni wieczór porwała nas- cały Teatr Skał (u stóp Imitosu). To był jeden z najpiękniejszych koncertów, na których byłem a Twoje piękne relacje teraz przywołały żywo tamte wspomnienia... Alkistis jest wyjątkowa! Odpowiedz Link
bebiak Alkistis Protopsalti w Gazarte AD 2009 25.04.09, 01:41 Zapomniałam napisać, że Alkistis Protopsalti na scenie towarzyszył pianista i kompozytor, Stefanos Korkolis - oboje stworzyli świetny duet A sam koncert? Coś fantastycznego! Alkistis nosi w sobie tak potężne pokłady energii, którą wylewa bezkarnie wprost na wszystkich wokół, że koncert jej przeradza się w wielkie przedstawienie. Jest to taka dawka, że nie jest możliwe chyba nie być tak rozpalonym jak ja i cała reszta zupełnie rozgorączkowanej publiczności Trudno opisać nawet to, co ta przesympatyczna Alkistis potrafi zrobić z tą swoją publicznością: ja poddałam się jakiejś fali, która niosła mnie bezwiednie przez całe to spotkanie aż do zupełnego ekstremum: to kończący koncert (już po bisach) utwór "To Xeirokrothma" (to chyba "Oklaski" po grecku albo coś zbliżonego, bo ludzie szaleją wprost z oklaskami właśnie). www.youtube.com/watch?v=584FjJKV5oM&NR=1 (już gdzieś go wrzucałam na początku wątku, ale tu przypomnę, bo go bardzo lubię - to filmik nie z Gazarte) A tutaj Alkistis już z Gazarte ze wspomnianym wyżej Stefanosem Korkolisem: www.youtube.com/watch?v=mAJl0TFzjOA&NR=1 Ja jeszcze dodam, że nie robię zdjęć/nie filmuję na jakimkolwiek koncercie bez uzyskania zgody kogoś z klubu/teatru itp. Taki mój zwyczaj, stąd zawsze o zgodę pytam, w Atenach również, a różnica pomiędzy tymi dwoma klubami (i koncertami) kolosalna. W Metro przed koncertem Tani Tsanaklidou - wprost zdziwiono się moim pytaniem. Dopiero kiedy zapytałam ze zdziwieniem: "I zdjęcia z fleszem bez żadnych ograniczeń przez cały koncert wolno?" - pan oprzytomniał nieco i stwierdził, że z fleszem to może jednak tylko kilka, ale bez flesza bez ograniczeń. Inaczej w klubie Gazarte na koncercie Alkistis Protopsalti - tam robienie zdjęć i filmowanie jest kompletnie zabronione, ale nie wiedzieć czemu jakiś szef sali zezwolił mi na zrobienie jednego, góra dwóch zdjęć bez flesza. Nie było to takie proste bo co wyjęłam aparat natychmiast jak spod ziemi wyrastał ktoś z obsługi i znowu musiałam tłumaczyć, że mam zgodę, a oni mi nie wierzyli, no to do szefa.. Nie chciałam sobie psuć nastroju ciągłym szukaniem tego szefa i byłam tak rozpalona atmosferą koncertu, że w końcu dałam spokój, choć potem już nikt nie reagował na mój aparat, ba, wszyscy zaczęli nam się kłaniać w pas, co nas strasznie bawiło. Tę różnicę widać również w Youtube: z Gazarte znalazłam garstkę filmików, z Metro - można znaleźć znacznie więcej. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Janis Miliokas- lekko rockowo i nie tylko :) 29.04.09, 23:09 Janis Miliokas to ciekawy artysta pochodzący z Salonik, kompozytor i piosenkarz. Aktywny szczególnie w drugiej połowie lat 80. i na poczatku lat 90., gdy wypromował kilka dużych przebojów.Jedne bardziej humorystyczne, inne mocne i gorzkie. Do niedawna pojawiał się w piosence tylko bardzo okazjonalnie, teraz powrócił z nową płytą i występami. Bardzo dobre i poruszające "Ja to kalo mu" (Dla mojego dobra)(1986)- www.youtube.com/watch?v=J317DUqkYVU Piękne i nastrojowe- "Baba mi trechis" (Tato nie biegnij)- www.youtube.com/watch?v=K0TFqlaof4c&feature=related Inne znakomite- "O Manolios"- www.youtube.com/watch?v=P_vQgaqQBs8&feature=related "Eroteftika" (Zakochałem się)- www.youtube.com/watch?v=A4E3bg2CBw0&feature=related Zabawne "Pimeniko rock" (Rock pasterski)-wielki przebój Miliokasa- www.youtube.com/watch?v=rnSY_OUM0UM&feature=related "Akuse ligo to Jani" (Posłuchaj no trochę Janisa)- www.youtube.com/watch?v=5HaBkgpCyTY&feature=related Live- z niedawna-"Kata Ioani M." (Przeciw Ioanisowi M.)- www.youtube.com/watch?v=fhlQagkur5I i "Kapu tha sinandithume" (Gdzieś się spotkamy)- www.youtube.com/watch?v=n8VvBUchOAY&feature=related I na koniec inny wielki przebój z lat 80.- tym razem śliczny duet z Afroditi Manu- "Roz" (Różowe)- www.youtube.com/watch?v=-0PbTffests&feature=related Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: Janis Miliokas- lekko rockowo i nie tylko :) 29.04.09, 23:14 -"Kata Ioani M."- tu powinienem przetłumaczyć: "Według Ioanisa M.". Bardzo dobre Odpowiedz Link