barbelek
01.04.09, 14:22
Szukając inspiracji na kolejne wycieczki po Krecie postanowiłem znaleźć miejsce, w którym Św. Paweł postawił swoje stopy na Wyspie. Jak zapewne wiecie trafił tam podczas swojej ostatniej podróży do Rzymu (już jako więzień). Kiedyś czytałem, że miejsce do którego przybył to dzisiejsze Lendas i na wielu mapach właśnie ta miejscowość zaznaczona jest jako port jego przybycia. Na innej mapie na którą trafiłem wyraźnie zaznaczone jest Agios Pavlos (czyli jakby nazwa miejscowości upamiętniała to wydarzenia). Wreszcie na tej stronie oltarz.pl/apostol/mapy/ (trzeba chwile poczekać, aż przeminie intro i kliknąć na zakładkę "podróż do Rzymu")znalazła się relacja z tej podróży: "...przybyliśmy do miejsca zwanego Dobre Porty niedaleko miasta Lasaia...". Dobre Porty to przecież Kali Limenes- miejscowość trochę na zachód od Lendas, w pobliżu którego- według mapy przeze mnie posiadanej- znajdują się ruiny starożytnego Lassaia. Aczkolwiek kropka na mapce(tej internetowej) raczej wskazuje na Agios Pavlos. Więc gdzie w końcu na Krecie był Św. Paweł? Ktoś wie? A czy ktoś z Was był w Kali Limenes i zwiedzał starożytną Lassaię? Można tam dojechać i czy droga jest w miarę dostępna dla osobówki? Jeszcze jedno- na tej samej mapie dokumentującej podróż do Rzymu na Krecie zaznaczone jest miejsce o nazwie Salmone- czyżby chodziło o antyczne Itanos?