Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prośba do osób posiadających liczniki rowerowe.

12.05.10, 10:04
    Czy moglibyście sprawdzić, czy do Waszego licznika da się wprowadzić obwód
    koła poniżej 1000mm?
    Np. 980mm?

A jak nie, to czy chociaż ten 1000mm wchodzi?

Napiszcie oczywiście, jaki macie model licznika ;)

Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas!
    Obserwuj wątek
      • Gość: krzynio Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:45
        Mam licznik SIGMA 500, wpisałem 0980 i działał pokazując o 50% mniejszą szybkość na kole 2260 czyli prawnie.
        • agusia_h Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 12.05.10, 22:20
          O kurcze, wiesz że to jedyna Sigma (z tych, którzy ludzie byli chętni dla mnie
          "sprawdzić"), która daje możliwość wpisania 0980?
          We wszystkich pozostałych (sumarycznie z 8 modeli) nie mogło być zera na
          początku, najmniej "jedynka".

Dziękuję za sprawdzenie tego dla mnie, jestem bardzo wdzięczna! Wszystkiego dobrego!
          • Gość: krzynio Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 23:07
            SPEEDMASTER 5000 ma też taką możliwość wpisania 0980. Pozdrawiam :)
            • agusia_h Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 13.05.10, 09:11
              Dzięki, Krzynio!

A który z tych dwóch, które podałeś, byś polecił?

Ta Sigma 500 to to:
              https://www.rowersi.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/5951e719f65b086fc80adbbf945ed216.gif

A Speedmaster 5000 to to:
              https://www.bikekatalog.pl/2010/ppg_fotki/foto_big/8_51336_26_12_09.jpg
              Tak?

• Gość: krzynio Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 17:11
                Tak to są te liczniki i w tych kolorach (czarna SIGMA 500 jest nieosiągalna). Oba liczniki mają te same funkcje i są b.dobrej jakości, z tym, że SIGMA to znana marka.
      • Gość: licznikowiec Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.10, 17:53
        Oj Agusia Agusia :-)
        W liczniku SIGMA TARGA sprzed 11lat (jest wytłoczona data produkcji październik '98) przed chwilą ustawiłem 0001 czyli 1mm obwodu koła (normalnie mam 2020). Licznik działa: automatyczny stoper zlicza czas, a wskaźnik odchyłki prędkości od średniej pokazuje minus. Kiedy przestanę kręcić kołem czas i wskaźnik się zatrzymują.
        Wskazywana prędkość to cały czas 0km/h z prostej przyczyny, aby osiągnąć minimalną prędkość jaką może pokazać licznik 3-4km/h musiałbym zrobić kołem wiele tysięcy obrotów na minutę, a nie kilkadziesiąt/kilkaset jak w normalnych warunkach.

Jakieś "zryte liczniki macie". Powodzenia i miłych wycieczek ;-)
        • len_y Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 18.05.10, 22:42
          To i ja się pochwalę swoimi umiejętnościami.
          Mam licznik KELLY'S model KCC-09. Zamontowałem go w rowerze z kołami 28" i coś w
          nim szwankuje. Po przejechaniu dystansu 100 m pokazuje że przejechał 70 parę
          metrów, to samo dzieje się z prędkością, którą zaniża. Czy to się da jakoś
          skorygować? Jeśli tak to możecie napisać jak to zrobić?
          • jan-w Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 18.05.10, 23:01
            A ustawiłeś w nim prawidłowo wielkość koła?
            • len_y Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 18.05.10, 23:20
              jan-w napisał:

> A ustawiłeś w nim prawidłowo wielkość koła?

właśnie nie wiem jak to zrobić
              • jan-w Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 18.05.10, 23:38
                Jeżeli nie posiadasz instrukcji, może znajdziesz coś w tyl linkach: www.google.pl/search?q=kcc-09+instrukcja
                Może pomoże instrukcja do KCC-13: img148.imageshack.us/i/scan0013.jpg/
                • len_y Re: Prośba do osób posiadających liczniki rowerow 19.05.10, 11:39
                  udało się, dzięki za podpowiedź
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka