Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z rowerem? Chętnie pomogę!

08.12.10, 10:54
    Witam Forumowiczów :) Od lat zajmuję się rowerami. Są moją pasją. Przeglądając forum pomyślałem, że mógłbym pomóc w dobrze sprzętu, części, wyjaśnić sprawy techniczne, porozmawiać o tym jak dbać o rower i gdzie można śmigać w Polsce i nie tylko. Po prostu chciałbym podzielić się swoją wiedzą. Wiedza, którą się nie dzielimy jest po prostu bezużyteczna :) I niech rowerów w Polsce przybywa!!!!!!!!! Pozdrawiam! :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: nieporadna Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: 91.192.146.* 24.01.11, 14:32
        Witam serdecznie! Mój problem to spadający łańcuch. Wczoraj wsiadłam na rower z zamiarem rozruszania kości i co dwadzieścia metrów musiałam nakładać łańcuch,w końcu zrezygnowana odstawiłam rower do garażu. Jaka może być tego przyczyna. Pozdrawiam!
        • Gość: KLM Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.aster.pl 26.01.11, 00:13
          Za luźny łańcuch (do wymiany), wytarta lub skrzywiona zębatka (do wymiany), rozregulowana przerzutka (do regulacji) .Tak czy owak obawiam się, że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie.
        • noctivaga Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 28.01.11, 20:29
          Eksperci z Bożej łaski się odezwali myśląc, że dziewczynie w oczy błysną intelektem...

Co to za rower? Jaką ma przerzutkę? Czy w piaście? Czy łańcuch spadał przy tylnym kole czy przy pedałach?
          • Gość: kraftwerk Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.internetia.net.pl 28.01.11, 22:28
            Przerzutka w piaście? Kto to produkuje: sram-guan czy shiTmano? A może campa-merda-gniolo? Lecz się.
            • noctivaga Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 29.01.11, 21:08
              Przerzutki w piaście produkują i SRAM, wcześniej Sachs i Shimano oraz firma pewnie Ci nieznana, ignorancie, Rohloff. Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy spadaniem łańcucha z piast tego typu a z systemów z typową zewnętrzną przerzutką to zamknij się. Co do leczenia, udaj się do najbliższego psychiatryka i powiedz im, że masz problem z tym, że wydaje Ci się, że zawsze masz rację i że masz urojenia. A teraz maul halten i ucz się co, ludzie którzy się na rowerach znają, mają do powiedzenia.
              • Gość: kraftwerk Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.internetia.net.pl 29.01.11, 21:23
                Przerzutka, mistrzu, to urządzenie zewnętrzne, które - jak nazwa wskazuje - przerzuca łańcuch pomiędzy zębatkami. Może w swojej genialności powiesz wszyskim ignorantom, co jest przerzucane w tylnej piaście wielobiegowej? I proszę, nie zabraniaj mi mówić, bo Voltaire w grobie się przewraca :-D
                • robertrobert1 Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 30.01.11, 11:09

Gość portalu: kraftwerk napisał(a):

> Przerzutka, mistrzu, to urządzenie zewnętrzne, które - jak nazwa wskazuje - prz
                  > erzuca łańcuch pomiędzy zębatkami. Może w swojej genialności powiesz wszyskim i
                  > gnorantom, co jest przerzucane w tylnej piaście wielobiegowej?

I tu się mylisz bo "przerzutka" to po prostu mechanizm odpowiedzialny za zmianę biegów i nie ma znaczenia czy jest mechanizm wewnętrzny czyli ukryty w piaście czy jest mechanizm zewnętrzny. W końcu tradycyjna przerzutka zewnętrzna składa się z korpusu, kółeczek, napinaczy, spężyn, nitów, bolców i wielu innych części.
                  • Gość: kraftwerk Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.internetia.net.pl 31.01.11, 00:51
                    A moim zdaniem pojęcie "przerzutka" odnosi się tylko do przekładni łańcuchowych, a nie ciernych.
                    • robertrobert1 Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 01.02.11, 21:56
                      Gość portalu: kraftwerk napisał(a):

> A moim zdaniem pojęcie "przerzutka" odnosi się tylko do przekładni łańcuchowych
                      > , a nie ciernych.

A moim zdaniem nie tylko.

pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutka_rowerowa
                      • Gość: kraftwerk Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.internetia.net.pl 01.02.11, 22:39
                        Wikipedia, ze względu na sposób redakcji haseł nie jest wiarygodnym źródłem. Osobiście preferuję Encyklopedię PWN. Także anglojęzyczna literatura dzieli napędy na "przerzutki" (derailers) i piasty z wewnętrzymi biegami (biegami wewnątrz) czyli internal gear hubs.

• noctivaga Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 02.02.11, 17:18
                  Przerzutka to skrzynia biegów. Czy jest wewnętrzną, czy zewnętrzną IMO nie ma znaczenia. Mogę zabronić Ci mówić taj samo, jak ty wysłać mnie na leczenie. Co do literatury, przeczytaj sobie "9 opowiadań" Davida Salingera i możemy pogadać o konformizmie i autopromocji. Wiedzy do tego nie mieszaj bo jej nie masz. A Voltaire'a zostaw w spokoju bo biedak i tak się już w grobie kręci jak fryga.
                  • Gość: kraftwerk Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.internetia.net.pl 03.02.11, 12:32
                    noctivaga napisał:

> Co do literatury(...)

Nie poruszałem tematu literatury.

• sledzik4 Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 25.01.11, 15:01
        Brak uiszczenia opłaty, powodem braku ;) odpowiedzi. ;))))
        • bikelof Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 28.01.11, 11:04
          oj nie czepiaj sie sledzik4 ;) popatrz na daty. Wracajac do tematu - spadający łańcuch to najczesciej zbyt luźny łańcuch. Powód: rozregulowana przerzutka lub rozciągniety łańcuch wymagający skrócenia. Ostatecznie moze być całkowicie zużyty. Zabierz rower do serwisu i opisz problem. Będą wiedzieli co zrobic.
          • sledzik4 Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 28.01.11, 15:21
            bikelof napisał:
            > oj nie czepiaj sie sledzik4 ;)

sledzik.... PIĘĆ.... . ;)
            Cztery? - ojjjjjj.... kiedy to było??? ;))))
      • Gość: załamana Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.14, 11:51
        ma problem mam pozyczony rozwe sram spectro s 7 wyleciał mi popychacz tylni zamówiłam czesci do niego i nie pasuje jakby to czerwone plastikowe nia mam pojecia jak to zrobic ratunku
        • gom1 Re: Problem z rowerem? Chętnie pomogę! 12.06.14, 12:06
          Gość portalu: załamana napisał(a):
          > nie pasuje jakby to czerwone plastikowe nia mam pojecia jak to zrobic

www.youtube.com/watch?v=eXNJl0zHxRQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka