Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower do Portugalii

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 00:12
    Witam!

Wybieramy się ze znajomymi (grupa 3-4 os.) na około 50-dniową wyprawę wokół
    Portugalii. Coprawda dopiero w wakacje 2005, bo trzeba zebrać i zarobić
    pieniązki, ale już zaczynam się tym interesować.

Mianowicie chciałem zapytać fachowców, jaki rower kupić. Cross czy Górski.
    Wheeler czy Merida? Portugalia jest generalnie terenem pagórkowatym, z
    pewnością trudniejszym niż Nizina Polska, są też tereny górzyste. Co radzicie?

pozdrawiam

Mateusz
    Obserwuj wątek
      • lewocz Re: rower do Portugalii 23.05.04, 21:35
        Można bez końca na ten temat dyskutować. Jedni uważają że lepszy jest crossowy
        rower bo zapewnia mniejsze opory toczenia,wygodniejszą sylwetkę. Inni wolą
        górala bo jest bardziej wytrzymały, a i części zamienne do niego łatwiej kupić.
        Znowu zwolennicy crossowców odcinają się, że obecnie rowery te nie są wcale
        mniej wytrzymałe od górali, a i części można więcej dostać niż kiedyś.
        Ja myślę, że na taką wyprawę trzeba jechać takim rowerem jaki się posiada.
        Niewielu ludzi stać na dwa rowery, jeden w góry drugi w trasę.
        Jeśli dopiero chcesz kupić rower to też warto się zastanowić do czego będzie Ci
        służył. Nie ma sensu kupować górala jeśli jeździsz po alejkach, a góry oglądasz
        w telewizji. Z drugiej strony możesz cały rok jeździć po parku, ale kiedyś
        zachce Ci się wybrać w prawdziwy teren i wtedy crossowiec może mieć problemy.
        Można by tak gadać bez końca. Ja zdecydowałewm się na górala. Żadne cuda ale
        bardzo przyzwoita maszyna na osprzęcie Alivio i ramie Cro-Mo. Wycinałem nim po
        gorach i asfalcie aż kiedyś naszła mnie ochota na wyprawę z sakwami. I nie było
        problemu. Zmieniłem mostek na regulowany, podniosłem go maksymalnie do góry.
        Oponki załozyłem sliki ( gładkie). Wygodne siodełko i przejechałem na nim całą
        Rumunię, a teraz znów wycinam po górkach i maratonach rowerowych.
        Na koniec bardzo ważna sprawa, kupując ewentualnie górala trzeba zwrócić uwagę
        na mocowanie bagażnika. Nie wszystkie mają otowry w ramie do jego przykręcenia.
        I jeszcze jedno, góral góralowi nierówny, są typowe maszyny do ścigania o
        geometrii do tego stworzonej, a są też bardziej turystyczne oferujące
        wygodniejszą pozycję i takiego bym właśnie proponował.
      • dokto Re: rower do Portugalii 24.05.04, 10:43
        Ja nie napiszę nic mądrzejszego niż liwocz, ale bardzo jestem ciekaw jak
        chcecie się do Portugalii. Macie już jakiś pomysł?
        P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka