Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Reklama Nike!

27.05.04, 18:01
    www.nike.com/wearyellow/seelanceride/main.html
    zapraszam naprawde świetne!!!!
    Obserwuj wątek
      • wojtek.12 Re: Reklama Nike! 01.06.04, 13:11
        W krajach trzeciego świata korporacja Nike
        wykorzystuje rowerzystów do niewolniczego pedałowania.
        (nie wiem, może coś pokręciłem) ;))

Tak czy inaczej bojKOT.
        • rano1 Re: Reklama Nike! 01.06.04, 13:34
          wojtek.12 napisał:

> W krajach trzeciego świata korporacja Nike
          > wykorzystuje rowerzystów do niewolniczego pedałowania.
          > (nie wiem, może coś pokręciłem) ;))
          >
          Domyślam się, że chodzi o prądnice. Jeśli tak to przynajmniej ekoligicznie
          lepiej im to wychodzi.

Co do filmiku - teraz wiem, jakie były początki historii MAS KRYTYCZNYCH :-D
        • czajnik74 Re: Reklama Nike i Coca i IBM bojkot 01.06.04, 13:42
          podpisuję sie pod wojtkiem. oraz. dzięki szybkiej orientacji byłe z olem na
          wsztrząsającym filmie ``KORPORACJA`` rezysera moor`a(tego od złotej palmy w
          CAEN 2004). dwa najistoniejsze wątki:

1. FANTA - produkt wiadomego koncernu - zanim sie napijemy i kupimy i
          wzbogaciwmy gnoja z USA to pamiętajmy, że napój ten został SPECJALNIE nazwany i
          skierowany do HITLEROWSKICH niemiec ! w latach 39-45 zeszłego wieku firma nie
          mogła sobie pozwolić na startę rynku w/w i by na świecie żle się nie kojarzyła -
          specjalnie dla szkopów nazwę stworzono. no a kasa nie śmierdzi.

2 IMB - ibm a holocaust. taki książka już była. prawdziwa aż do bólu. fakty
          nie do podwarzenia: korporacja dostarczała systemy do EWIDENCJI wszystkich
          SKAZAŃCÓW w obozach ZAGŁADY: np. DACHAU czy AUSCHWITZ. i co? należy pamiętać o
          tym a każdy kto kupuje w/w produkty niech pamięta że niestety - to syfiaste są
          firmy!

no discusion

pozdro ku przestrodze

czajnik
          • xun_vixx Re: Reklama Nike i Coca i IBM bojkot 01.06.04, 16:33
            Gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta. Prawo rynku... a ze wykorzystane w
            niemoralny i nieetyczny sposob to juz inna sprawa...

Tam gdzie wojna zysk maja producenci broni, handlarze broni i producenci
            srodkow leczniczych. Etc.

NO COMMENT
          • roweroraffi Re: Reklama Nike i Coca i IBM bojkot 01.06.04, 22:28
            Niestety wojna to biznes... sądzę, że 3/4 firm w USA i nie tylko robiło
            dokładnie to samo sprzedając technologię, broń, maszyny itp dla obu stron
            naraz! Sądzę, że i dziś to robią. Może to nieetyczne ale za to jakie
            dochodowe... a myślicie, że Szwajcaria to dla picu jest zawsze bezstronna? Że
            Oni są bardziej wrażliwi? Czy może czują w tym biznes? Poblokowali konta
            faszystom i git... ale te pieniążki nadal pracują dla Szwajcarów a to grube
            miliardy... starczyłoby na rekompensaty, na odbudowę...ale...no właśnie ale.

Pokorne ciele po prostu dwie krowy ssie...
        • 5.5stopy Nike daje pracę 01.06.04, 20:26
          > W krajach trzeciego świata korporacja Nike
          > wykorzystuje rowerzystów do niewolniczego pedałowania.
          > (nie wiem, może coś pokręciłem) ;))

I dzięki temu, że jest w krajach trzeciego świata, to ci ludzie mają
          jakąkolwiek pracę...

Gdyby płaciła im więcej, to nie nazywałaby się Nike tylko Armani albo Prada i
          nikt normalnie zarabiający nie kupowałby jej wyrobów. Ale żeby daleko nie
          szukać - firma Ikea w swoich reklamach szafuje frazesami o sprawiedliwości
          społecznej. Może dlatego większość ludzi woli kupować niemarkowe wyroby w
          hipermarketach a wyroby Ikei uchodzą za drogie i mało prestiżowe...

Fanta i IBM to przykłady zdziczenia ich zarządów wiele lat temu, a nie ogólnej
          skłonności wielkich korporacyj do mordowania i wyzysku.
      • paszczak85 Re: Reklama Nike! 01.06.04, 22:35
        reklama fajna :) ale co tu dużo nie mówić nike i tym podobne firmy to są
        olbrzymie molochy wydające miliony $ na reklame która jest zawsze porywająca.
        Nie będe kłamał - reklama fajna, wpada w oko :p aleee...noo pozostaje to o czym
        pisał Czajnik. Najlepsze jest to że żyjemy w takim świecie w jakim
        żyjemy...sprawa przedstawia sie tak: sami sobie ten świat zbudowaliśmy ale nie
        mamy juz teraz na niego wpływu. Toczymy się do przodu ale praktycznie jest to
        jakas siła bezwładna...raz ruszone koło sie toczy po prostu bez naszej
        ingerencji.
        Co będzie w przyszłosci...?tego nie wiadomo ale obawiam się ze kiedys pokój się
        ludziom znudzi tak jak pokazuje historia, wybuchnie wojna...nike bedzie robiła
        moro dla comandosów a wiadomy koncern od fanty napoje dla wojaków.
        Pokój z wami drodzy moi pokojowi masowicze.
        • 5.5stopy Niech żyje kapitalizm! 01.06.04, 23:17
          Na reklamie Nike'a dorobił się Lance Armstrong, człowiek, który w szkole
          średniej cieszył się z kontraktu na 1000$ miesięcznie, dzięki którym mógł razem
          z matką wiązać koniec z końcem. Teraz jest bogaty i ma fundację zbierającą
          pieniądze na operacje dzieci z rakiem. To nie korporacje są złe albo dobre,
          tylko ludzie. A kapitalizm pozwala im się najswobodniej rozwijać.
          Pozdrawiam,
          5.5

ps. człowiek, któremu Warszawiacy zawdzięczają dłuższe kursowanie metra,
          podatek od psów 1zł rocznie i bezpłatny przewóz rowerów środkami komunikacji
          miejskiej jest wojującym kapitalistą!
          • paszczak85 Ja NIE mówie NIE kapitalizmowi 01.06.04, 23:29
            Kapitalizm nie jest zły. Popatrz chociażby na zdrową konkurencję. Mamy sobie
            HEYAH i inne pop podobne na karte. Gdy pojawiła sie heya z tanimi usługami sie
            okazaało ze zaj...ebisice drogie sieci komórkowe muszą obnizyc koszta bo straca
            setki tysięcy klientow :) to jest fajne. ale druga strona to ta o której pisze
            raffi. Fakt że ogromne firmy nierzadko wykorzystują pracowników, i zdarzają się
            złe elementy. Nic co ludzkie nie jest idealne. Pozdrawiam.
            • 5.5stopy Re: Ja NIE mówie NIE kapitalizmowi 01.06.04, 23:43
              > Kapitalizm nie jest zły. Popatrz chociażby na zdrową konkurencję. Mamy sobie
              > HEYAH i inne pop podobne na karte. Gdy pojawiła sie heya z tanimi usługami
              sie
              > okazaało ze zaj...ebisice drogie sieci komórkowe muszą obnizyc koszta bo
              straca
              > setki tysięcy klientow :)

zdrowa konkurencja będzie, kiedy usługi telekomunikacyjne przestaną być
              koncesjonowane przez państwo i będą mogły je świadczyć dużo mniejsze firmy. Tak
              jest w Ameryce Północnej i dlatego rozmowa telefoniczna z Toronto do Rzeszowa
              może być (trzeba dobrze wybrać) tańsza niż z Warszawy do Kutna...
              • czajnik74 Re: Ja mówie NIE kapitalizmowi 02.06.04, 08:43
                drodzy moi, co ja słyszę paszczak pisze że nie ma wpływu na o co sie dzieje?
                więcej wiary. czy nasze działania prorowerowe, masowe małe ale jak kropla
                toczące skałę - czyli ratusz nie przynoszą rezultatu? coprawda bardzo powoli a
                jednak jest postęp. w skutek czego? ano walki o swoje. naszych przejazdów.
                akcji medialnych. blokowań. odmalowań pasów. dlatego tylko ta walka przynosi
                efekty że jest nas tak wielu, tak słusznie walczących. jak - wiara przywrócona
                paszczaku?
                5.5 stopy pisze:
                I dzięki temu, że jest w krajach trzeciego świata, to ci ludzie mają
                jakąkolwiek pracę...

wybacz, ale jeśli koszt koszulki nike w hondurasie wynoszący 0,3 centa
                usd/sprzedawane potem za 30, 40 usd/ a produkowane przez 13, 14 letnie
                dziewczynki po 12 h dziennie to jest co? wolność? dajesz im , oni pracę?
                stosując wyzysk totalny ? bo ludzie niewykształceni?

Fanta i IBM to przykłady zdziczenia ich zarządów wiele lat temu, a nie ogólnej
                skłonności wielkich korporacyj do mordowania i wyzysku.

żadnego zdziczenia - to ludzie tworzą korporacje ale to korporacje tworzą
                systemy bezkarności. oni szefowie tych firm - gigantów doskonale wiedzą że
                łamią prawo w krajach 3 świata. zatrudniają sztab prawników. po to by zawsze
                kłamać. a wolny rynek? nie bądźcie śmieszni. nie ma czegoś takiego. ani w uni
                ani w usa.
                jak to ? a no tak. na bieżąco śledzę prace komisji europejskiej w psrawie
                rzekomego wolnego rynku. przykład - ALSTOM. gigant europejski w produkcji m.in.
                wagonów metra. drugi po SIEMENSie. 2 mld euro długu, skraj bankructwa dla 200
                000 tys. ludzi. rząd francji przekazuje 1,2 mld euro na pomoc. całkowicie
                PRYWATNEJ!!! KOMISJA EUROPEJSKA zgadza się na to, by zachować konkurencję. ha
                i co?
                jeśli oddamy wszystkie prawa w prywatne rece - a państwo będzie medialnie
                przedstawiane jako nieustanny symbol zła, to pozbawimy ludzi nawet prawa do
                święta państwowego.
                o zmowach cenowych, dumpingowych/czyli zmowy korporacyjne gdy prywatne firmy
                rzekomo konkurencyjne dochądzą do wniosku że warto jednak nie działać na wolnym
                rynku/i innych nie wspomnę. ponad 150 spraw komisja europejska prowadziła w
                zeszłym roku, tam gdzie jest podobno wolny rynek.
                a co do FANTY i IBM. ja mówię tylko o swiadomości kupowania. jeśli firma kreuje
                swój wizerunek w mediach, z reklamami z dziećmi jako przyjazna ludziom - a z
                pełną świadomością 50 lat wstecz handlowała z HITLEROWCAMI wspierając ten
                zbrodzniczy system - to mnie to rusza. i starał się bedę nie kupować wyrobów
                tych firm. i tyle. nigdy nie można zapomnieć o przeszłości. a wolny rynek -
                wsadźmy to między bajki.
                przykre ale prawdziwe.
                polecam film ``korporacja`` moor`a. nic dodać i ująć.

pozdrawiam

czajnik

• rano1 Re: Ja mówie NIE kapitalizmowi 02.06.04, 14:50
                  Tak przy okazji zapytam, czy kwestia ostatnich niedoróbek ZDM została
                  zgłoszona? Chodzi mi o brak oznaczenia przejazdu dla rowerów na rozjazdach
                  wokół Ronda Babka ! Chociaż...nie tylko tam ( dalszy przykład: przejazd dla
                  rowerów przez marymoncka przy Podleśnej - tam tez jest od roku dróżka rowerowa -
                  odcinek w stronę Bemowa, ale pasów rowerowych na jezdni nikt nie wykonał).
                  Rondo Babka chyba wszyscy masowicze widzieli...
                  • roweroraffi Re: Ja mówie NIE kapitalizmowi 03.06.04, 06:58
                    rano1 napisał:

> Tak przy okazji zapytam, czy kwestia ostatnich niedoróbek ZDM została
                    > zgłoszona? Chodzi mi o brak oznaczenia przejazdu dla rowerów na rozjazdach
                    > wokół Ronda Babka !

Rok temu umieściliśmy to w naszym raporcie do ZDM i Biura Drogownictwa także
                    nie wiem, czy to takie ostatnie niedoróbki :-)
                • 5.5stopy Honduras a sprawa polska 04.06.04, 12:19
                  Drogi Czajniku,
                  zacznę od tego, że szanuję Cię jako dyskutanta - może dlatego, że nie
                  sprowadzasz wszystkiego do jedynie słusznych wniosków. Ostatnio miałem
                  nieprzyjemność słyszeć kilkakrotnie p. Ikonowicza i doszedłem do wniosku, że
                  gdyby z tym człowiekiem porozmawiać na neutralny temat, czyli o pogodzie, to po
                  chwili doszedłby do ocieplenia/oziebienia klimatu i wielkich korporacyj.
                  Dlatego do p. Ikonowicza żywię już tylko chrześcijańską miłość bliźniego, nie
                  uznając go jako oponenta w dyskusji. Z Tobą można po ludzku pogadać o
                  wycieczkach rowerowych, o rozkręcaniu masy i tp. Za to Cię lubię. Też nie
                  narzucam się wszystkim z konserwatywnym liberalizmem.

Co do Hondurasu:

> wybacz, ale jeśli koszt koszulki nike w hondurasie wynoszący 0,3 centa
                  > usd/sprzedawane potem za 30, 40 usd/ a produkowane przez 13, 14 letnie
                  > dziewczynki po 12 h dziennie to jest co? wolność? dajesz im , oni pracę?
                  > stosując wyzysk totalny ? bo ludzie niewykształceni?

jeśli za zrobienie jednej koszulki dostaje się 0,3 centa, to przypuszczalnie
                  dzienny dochód z takiej pracy wynosi ok. 3 $. Nim uszczelniono granice,
                  Białorusini i Rosjanie najmowali się na Podlasiu do pracy za 1 zł za godzinę! W
                  zeszłym roku wydawałem na Białorusi na jedzenie ok. 2$ dziennie, a jeździłem
                  średnio 84 km dziennie. Jeśli płace w Hondurasie nie wystarczałyby na
                  zaspokojenie podstawowych potrzeb, ludzie imaliby się czegokolwiek innego. Ceny
                  żywności też kształtują się adekwatnie do możliwości finansowych klientów -
                  porównaj ceny kanapki na Nowym Świecie (coś dla zamożnych) i surowców na nią w
                  hipermarkecie (coś dla oszczędnych).

Nie wiem dokładnie, jak się żyje ludziom w Hondurasie. Przypuszczam, że nie ma
                  tam silnych związków zawodowych i rygorystycznego kodeksu pracy. U nas są,
                  dlatego ubodzy rówieśnicy honduraskich krawcowych kradną na Śląsku węgiel.

Zabieranie ludziom pieniędzy na "walkę z ubóstwem" da tyle, że ludzie żyjący za
                  1$ dziennie będą mieli 1$02c, a urzędnicy rozdzielający pomoc kupią sobie
                  lepsze samochody.

Dlatego wierzę, że najlepsze, co mogą robić zwykli ludzie to dzielenie się z
                  uboższymi tym co mają i walka o wolność gospodarczą.

> jak to ? a no tak. na bieżąco śledzę prace komisji europejskiej w psrawie
                  > rzekomego wolnego rynku. przykład - ALSTOM. gigant europejski w produkcji ?
                  > m.in.
                  >
                  > wagonów metra. drugi po SIEMENSie. 2 mld euro długu, skraj bankructwa dla 200
                  > 000 tys. ludzi. rząd francji przekazuje 1,2 mld euro na pomoc. całkowicie
                  > PRYWATNEJ!!!

Unia Europejska to dziwoląg propagujący najdziwniejszy model socjalizmu -
                  "społeczną gospodarkę rynkową". Liberałowie (gospodarczy, a nie moralni)
                  pokazują przykład ALSTOMU jako skandaliczny akt ingerowania państwa w
                  gospodarkę. W kapitalizmie ALSTOM by zbankrutował.
                  Aha, całkiem niedawno Unia Europejska dopłaciła do fabryki mikroprocesorów AMD,
                  tworząc 2000 miejsc pracy. Każde kosztowało, bagatela, 1,5 mln euro.

> polecam film ``korporacja`` moor`a. nic dodać i ująć.

Michał Moore podobnie jak Adam Michnik jest dla mnie antyautorytetem.

Pozdrawiam i do zobaczenia przy Nowogrodzkiej,

5.5
      • olecky Re: zdziczenie 04.06.04, 13:02
        5.5stopy napisał:

> Fanta i IBM to przykłady zdziczenia ich zarządów wiele lat temu,
        > a nie ogólnej skłonności wielkich korporacyj do mordowania i wyzysku.

ta, bo wszystkie inne korporacje zawsze i wszedzie mialy na celu dobro ludzkie i
        powszechna szczesliwosc.

Coca-Cola i IBM to przyklady, ze statutowe zobowiazanie zarzadu do
        maksymalizacji zysku oraz "transnarodowosc" korporacji (umozliwiajaca unikniecie
        odpowiedzialnosci za swoje dzialania) prowadzi do, oglednie mowiac, bledow i
        wypaczen.

przykladow mozna by przytaczac setki - a oprocz tych juz powszechnie znanych,
        takich jak wymordowanie ilustam tysiecy afrykanskich dzieciakow w imie polityki
        marketingowej Nestle czy dostarczanie przez British Aerospace juz nawet nie
        napojow chlodzacych, a zaawansowanej technicznie broni roznym dyktaturom,
        zapewne po 10, 30 albo 50 latach wyjda na jaw jeszcze bardziej paskudne.

to, ze CC sprzedawala "prawdziwa Cole dla prawdziwych patriotow", a jednoczesnie
        gdzie indziej promowala Fante "nur fuer Deutsche" (to sie chyba nazywa
        zroznicowanie oferty wedlug grupy docelowej?), to nie jest zadne "zdziczenie
        zarzadu", to jest logiczna konsekwencja struktury korporacji, stawianych jej
        celow. Obowiazkiem zarzadu jest kierowac sie wysokoscia zyskow, nie jakastam
        moralnoscia czy zgodnoscia z prawem. Jesli np. bedzie potrzeba wykupic jakis
        teren i okaze sie, ze taniej jest wynajac mafie do zastraszenia farmerow i
        przekupic lokalna policje niz zaplacic uczciwa cene, to sie taka decyzje
        podejmie - takie sa prawa "wolnego" rynku.

w Polsce tez to juz dziala - jak myslisz, skad np. tyle nielegalnie postawionych
        hipermarketow? nie wiedzialy, ze buduja nie na swoim albo niezgodnie z
        obowiazujacym planem?
        • 5.5stopy a ja dalej swoje 04.06.04, 13:53
          > Coca-Cola i IBM to przyklady, ze statutowe zobowiazanie zarzadu do
          > maksymalizacji zysku oraz "transnarodowosc" korporacji

o to, to to!

Jeśli firma jest spółką akcyjną i nikt nie ma pakietu kontrolnego, to jest
          bezpańska. Innymi słowy, w radzie nadzorczej zasiadają bardzo różni ludzie,
          często różne podejrzane indywidua. A zatem - takie korporacje wynikają z
          niedoboru kapitalizmu; niedoboru, spowodowanego państwową
          polityką "antymonopolistyczną", "ochroną konkurencji", etc. Tak powstają trusty
          i kartele...

Czy ktoś ma podstawy do demonizowania niezbyt czcigodnego p. Gatesa? Można go
          nie lubić, ale trudno zarzucić mu matactwa giełdowe.

Kto może zarzucić coś złego jednemu z najzacniejszych polskich kapitalistów,
          panu Romanowi Klusce? Albo p. Tomaszowi Chlebowskiemu (potentatowi w handlu
          oprogramowaniem)? Nikt, bo to są ludzie, którzy gospodarują SWOIM.

pozdrawiam,
          5.5
          • roweroraffi Re: a ja dalej swoje 05.06.04, 08:30
            5.5stopy napisał:

> Czy ktoś ma podstawy do demonizowania niezbyt czcigodnego p. Gatesa? Można go
            > nie lubić, ale trudno zarzucić mu matactwa giełdowe.

Polecam film 'Piraci z doliny krzemowej' - tam jest pokazane w sposób dobry jak
            do fortuny doszedł Pan Gates. Projekt Windowsa zwyczajnie ukradł firmie Apple,a
            co do DOSa, to związane z tym było oszustwo firmy IBM i to baaardzo dobre
            oszustwo. Pan Dżi pojechał do IBM i sptrzedał za grubą kasę system operacyjny,
            którego nie miał i nie napisał(!!!). Projekt myszki za to miał bodajże od
            Xeroxa. Aha..kradzież systemu od Apple w niczym nie przeszkodziła Mu w tym by
            kilkanaście lat później ściskać dłoń prezesowi Apple przed kamerami i fleszami
            aparatów. Takimi prawami kieruje się biznes i tak się dochodzi do fortuny.
            Natomiast matactw giełdowych rzeczywiście nie było :-)
          • czajnik74 Re: a ja dalej swoje 05.06.04, 11:59
            > o to, to to!
            >
            > Jeśli firma jest spółką akcyjną i nikt nie ma pakietu kontrolnego, to jest
            > bezpańska. Innymi słowy, w radzie nadzorczej zasiadają bardzo różni ludzie,
            > często różne podejrzane indywidua. A zatem - takie korporacje wynikają z
            > niedoboru kapitalizmu; niedoboru, spowodowanego państwową
            > polityką "antymonopolistyczną", "ochroną konkurencji", etc. Tak powstają
            trusty
            >
            > i kartele...
            >
            > Czy ktoś ma podstawy do demonizowania niezbyt czcigodnego p. Gatesa? Można go
            > nie lubić, ale trudno zarzucić mu matactwa giełdowe.

to co rafi napisł - jakiś komentarz? 5,5 stopy znowu nic dodać i ująć.

> Kto może zarzucić coś złego jednemu z najzacniejszych polskich kapitalistów,
            > panu Romanowi Klusce?

ano. dotknołeś człowieka - pomnika. całkowicie zgadzam sie że to normalny
            człowiek co zrobił kasę legalnie w polsce, stworzył 2 polskie marki, ale ale...
            wycofał sie z biznesu z tych szczytów. jak wiesz w swoim czasie za bodajże 200
            mln sprzedał akcje optimusa i usunął się w cień. stworzył prokatolicki prodoks
            i parę innych incjatyw/dom starców/. i co dalej ? ano kasa miał za dużo
            legalnej/ ale to już mój domysł/ i określona grupa trzymająca władzę - nasłała
            na niego UOP, ZUS, US itd. i co ? oskarżóno go cały chłam tego świata -
            defraudacje itd. wpłacił 8mln kaucji/!!!!/ i powiedział pamiętne słowa -
            `gdybym nie był romanem kluską tylko zwykłym obywatelem 3 RP szczezł bym w
            jakimś więzieniu i popadł w ruinę`.
            i dlaczego pana kluski nie ma już w biznesie, ``wolnym biznesie``? bo miał dość
            tego chłamu. mam tylko nadzieję że po latach nie okaże się że roman kluska
            jednak zbudował wszystko na kłamstwie i oszustwie. bo już nie takie pomniki
            spadały z cokoła...
            ja nie traktuję moor`a jako autorytetu. tylko jako człowieka co daje właściwy -
            obraz danego tematu. tak odebrałem folm `korporacja`. ciekawi mnie tylko czemu
            dla ciebie jest to aż autorytet? a nie jako dokument faktograficzny.
            to że polityczne było przyznanie mu nagrody w caen w tym roku - wiadomo. ale
            sentecja ostatnia z jego filmu - ``i czemu moje filmy puszczają korporacje -
            skoro pokazuję ich zakłamanie? ano bo zyskują miliony na tym że wy
            przychodzicie do kina. jeśli chociaż kilka osób poruszy ten film z całej
            wielkiej sali - to nic mi więcej nie potrzeba. o to mi tylko chodzi.` tak mniej
            więcej moor to skomentował.

pozdrowienia

czajnik
            • 5.5stopy Re: a ja dalej swoje 23.06.04, 15:53
              > mam tylko nadzieję że po latach nie okaże się że roman kluska
              > jednak zbudował wszystko na kłamstwie i oszustwie. bo już nie takie pomniki
              > spadały z cokoła...

W państwie wolnorynkowym nie ma żywych pomników. Po upadku firmy Arthur Andersen
              nie było próżni, wszystko szybko się uregulowało. Paru ludzi poszło siedzieć za
              oszustwa - i bardzo dobrze. P. Roman Kluska jest człowiekiem, którego szanuję
              osobiście, czyli prywatnie.

> ja nie traktuję moor`a jako autorytetu. tylko jako człowieka co daje właściwy
              > obraz danego tematu.

No więc ja napisałem, że niestety pp. Moore'a, Michnika a także: Gadzinowskiego,
              Urbana i Giertycha, jak również paru innych, traktuję jako ANTYautorytety - to
              znaczy ludzi, którym tak góra się miesza z dołem a czarne z białym, że można
              szukać punktów zgodnych i spornych do upadłego. Jak mawiał Józef Mackiewicz,
              "tylko prawda jest ciekawa". Dlatego odrzucam ich paszkwile na (w kolejności)
              kapitalizm i Busha*, Polaków jako sprawców holocaustu, kler jako zgraję
              zboczeńców i wyzyskiwaczy czy wreszcie banki jako źródło biedy w Polsce. Uważam,
              że oni nie dają właściwego obrazu tematu.

Pozdrawiam,
              5.5

* Bush nie jest dla mnie dużym autorytetem, uważam jednak, że teraz Ameryka nie
              ma perspektyw na lepszego prezydenta.
              • wojtek.12 Re: klama Nike 23.06.04, 21:08
                >> banki jako źródło biedy w Polsce

Źródło biedy w Polsce tryska z miejsca, które jest dobrze widoczne rowerzystom
                pijącym piwko w parku Rydza Śmigłego. Kiedy jedziemy po Masie Krytycznej "pod
                wiadukt" w celu spożywania alkoholu i wyznawania diabła, mijamy po lewej
                stronie ulicy Książęcej siedzibę zła, budynek w którym czołowi bandyci z całego
                świata prześcigują się w okradaniu ogółu pieszych.

Inwestorzy giełdowi - wbrew lansowanej przez media opinii - w rzeczywistości są
                pasożytami żerującymi na pracującej większości społeczeństwa pieszych.
                Pozyskiwanie pieniędzy na skutek wykorzystywania niedoskonałości systemu
                bankowego jest czerpaniem dochodu z przestępstwa.

Kapitalizm opiera się na oddaniu władzy "tym, którym się powiodło"
                bez zagłębiania się w przyczyny i stopień legalności ich sukcesu.

Jest to wystarczający powód, aby dążyć do jego zniszczenia.
                • roweroraffi Re: klama Nike 24.06.04, 08:14
                  wojtek.12 napisał:

> Kapitalizm opiera się na oddaniu władzy "tym, którym się powiodło"
                  > bez zagłębiania się w przyczyny i stopień legalności ich sukcesu.
                  >
                  > Jest to wystarczający powód, aby dążyć do jego zniszczenia.

Ok, i nawet znajdziesz sporo osób popierających tę ideę. Tylko jest pytanie...
                  co w miejsce kapitalizmu wstawisz, bo chyba nie anarchię?
                • 5.5stopy Re: klama Nike 24.06.04, 08:15
                  >mijamy po lewej
                  > stronie ulicy Książęcej siedzibę zła, budynek w którym czołowi bandyci z całego
                  > świata prześcigują się w okradaniu ogółu pieszych.

A mnie się wydaje że taki budynek stoi niedaleko, bo przy ul. Wiejskiej i siedzą
                  tam obywatele polscy.

> Kapitalizm opiera się na oddaniu władzy "tym, którym się powiodło"
                  > bez zagłębiania się w przyczyny i stopień legalności ich sukcesu.

Kapitalizm opiera się na tym, że każdy może robić ze swoimi pieniędzmi co chce.
                  Demokracja jest oddawaniem rządów w ręce motłochu.

> Jest to wystarczający powód, aby dążyć do jego zniszczenia.

Malo kto bierze pod uwage, ze w Polsce mamy od kilku lat rozcienczona namiastke
                  kapitalizmu. Zniszczenie kapitalizmu doprowadzi do nedzy i prawdopodobnie - do
                  utraty wolnosci wszedzie tam, gdzie ja jeszcze mamy.

Polecam "Droge do zniewolenia" Fryderyka Augusta Hayek'a, laureata nagrody Nobla
                  z ekonomii.

Pozdrawiam,
                  5.5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka