Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prezent dla młodego mężczyzny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.12, 12:44
    Witam,
    muszę wkrótce kupić na prezent rower górski dla młodego , aktywnego faceta w wieku 18 lat. Generalnie nie mam za dużego budżetu (około 600-700pln). Mieszkam w Śremie,więc szukałem głownie w sklpeie internetowym, ktory sklep ma tez w Sremie. Znalazlem to:
    www.greenbike.pl/olpran-laser-p-223.html?manufacturers_id=5
    Olpran to dobra firma? Nie ukrywam, że wygląd też ma znaczenie- powinien być trendy/ młodzieżowy, drapieżny :) ale też wytrzymały, bo lubi z kumplami pojeździć po lesie, pagórkach etc

Z góry dzięki.
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: prezent dla młodego mężczyzny 22.05.12, 14:00
        Wskazany model kup tylko wtedy, gdy chcesz, aby "młody" trafił na ostry dyżur, jeśli ma zniechęcić się do rowerów albo jeśli rower większość czasu ma spędzać w piwnicy.

Wybrałeś typowy rower "komunijny", który właściwie powinien być nazywany wyrobem roweropodobnym. W założonym budżecie z "bajerów" solidny rower będzie miał jedynie przedni amortyzator - a i to w najlepszym przypadku. Sorry, ale tego Olprana nie życzyłbym nawet największemu wrogowi.

Rozsądne minimum jest tutaj:
        www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-1-c1-2011-173280381/
        www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-1-c2-2011-173280479/
        W ofercie Decathlonu był jeszcze Rockrider 5.0, bez przedniej amortyzacji. Ale w tym roku chyba już się z niego wycofali.
      • scept89 Re: estetyka rowerowa 22.05.12, 15:00
        omikron napisał(a):
        >Nie ukrywam, że wygląd też ma znaczenie- powinien być tr
        > endy/ młodzieżowy, drapieżny :)

Cos jak trabant ze spojlerem?

Tak jak powyzej gom: za takie pieniadze nic co jest w tym rowerze zainstalowane nie ma wiekszej szansy na sesowne dzialanie. Cos jak kupowanie telewizora "firmy" Samsunxonics z wodotryskiem. Bo czesc populacji nie potrafi czytac i wydaje im sie ze to ulepszony a jednak fantastycznie tani Samsung.

Po to aby sensownie dzialaly czy to przerzutki czy hamulce ktos je musi zlozyc i wyregulowac. W sklepie masz ta mozliwosc ze to przetestujesz, ale jak dostaniesz jakis zlom w pudle to jest szansa ze nawet po zaplaceniu 50-100PLZ w warsztacie mechanik rozlozy rece.

Rzuc okiem na oferty z Krossa czy Decathlonu.
        • gom1 Re: estetyka rowerowa 22.05.12, 15:05
          scept89 napisał:
          > Rzuc okiem na oferty z Krossa czy Decathlonu.

Albo sam greenbike:
          www.greenbike.pl/kross-hexagon-v2-czerwony-rozmiar-19-p-289.html
          • Gość: omikron Re: estetyka rowerowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 10:43
            Dzięki za opinie.
            Chyba zdecyduje sie jednak na greenbike bo moge odebrac osobiscie i nawet fajny ten kross a to juz mam nadzieje jakas firma porzadna.

no i kurcze zdiwilem sie ze zanizyli niby wage, bo musze powiedziec, ze ten sklep (i internetowy tez) ma w okolicy naprawde dobre opinie... Ale to tak na marginesie.

• gom1 Re: estetyka rowerowa 23.05.12, 11:07
              Kross to polska firma z długoletnią tradycją. Zaczynali od supermarketów, teraz są liderem w branży, spawali ramy dla Decathlonu i ogólnie nie ma się do czego przyczepić.

Co do wagi Olprana.. to pewnie podali netto ;-) A na poważnie.. W "budżetowym" rowerze należy unikać wszelkich "bajeranckich" rozwiązań typu amortyzowany tył czy tarczowe hamulce. Przykładowo najtańszy tylny amortyzator w Cykloturze (www.cyklotur.com) znalazłem za 349 PLN - więcej niż połowa ceny Olprana! Dodaj do tego koszt przedniego amortyzatora, hamulców tarczowych. I już wiadomo na czym oszczędzono. Na jakości i solidności. Szkoda wydawać kasę na rower tej "klasy" (o ile jest to w ogóle jakaś klasa). Tani rower musi być prosty, bo wymuszają to koszty produkcji. A sprzedaż tego typu "przyrządów roweropodobnych" powinna być zwyczajnie zakazana.
            • Gość: Sato Re: estetyka rowerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 16:36
              Nie wiem jak ze sprzedażą wysyłkową, ale jeśli chodzi o zakup u GreenBike w Śremie to zdecydownaie odradzam - może mają dobre ceny, ale okazuje się że np. model sprzedawany w 2012 pochodzi z 2006 roku - stąd dobra cena...Albo rower ma samą ramę od Krossa, ale podzespoły są najgorszej jakości jak w markecie. Nie muszę chyba pisać jak się sprawuje "nowy" rower leżący 6 lat na magazynie. Obsługa pozakupowa pozostawia WIELE do życzenia, oczywiście wszystko co się dzieje z rowerem po zakupie jest z winy użytkownika, na nic nie przysługuje gwarancja, doprosić się o jakąś pomoc np. dokręcenie pedała też jest trudno. Znam osoby, które tak samo jak ja sparzyły się na tym sklepie i na pewno nie kupię już tam nawet szprychy.
              • Gość: JA Re: estetyka rowerowa IP: 212.14.54.* 03.04.14, 10:07
                Przestrzegam przed tą firmą. Rower zepsuł się po drugiej jeździe, "naprawili" w ramach reklamacji - ponownie zepsuł się po kilku przejazdach. Nie mogłam doprosić się rozpatrzenia reklamacji w taki sposób, aby rower nadawał się do jeżdżenia. Dopiero interwencja Inspekcji Handlowej doprowadziła do jakiegoś porozumienia. Wg umowy rower naprawił mi zewnętrzny serwis, a koszt naprawy zwraca mi GreenBike... teraz nie mogę doprosić się swoich pieniędzy. Boję się jeździć rowerem, bo nie wiem czy się po drodze nie rozkraczy i czy nie wybiję zębów. Jeszcze raz przestrzegam wszystkich przedm zakupami w tym sklepie, to był mój wielki błąd, którego żałuję do dziś.
      • Gość: Bimota Re: prezent dla młodego mężczyzny IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.12, 22:36
        Ciekawe czy warto kupowac u oszusta, ktory zaniza wage o jakie 5 kg... No chyba ze moje oko sie myli...
        • scept89 Re: waga prezentu 22.05.12, 23:44
          Gość portalu: Bimota napisał(a):

> Ciekawe czy warto kupowac u oszusta, ktory zaniza wage o jakie 5 kg... No chyba
          > ze moje oko sie myli...

No fakt, bez tylnego amortyzatora, bez nozki i z aluminiowa rama dwa razy drozsze rowery waza jakies 14kg (waga bez pedalow). Np moj decathlonowy Rockrider 5.3.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka