Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kamera na rowerek?

24.02.13, 16:28
    czasem zdarzają się sytuacje na prawdę niebezpieczne ... nieraz miałam śmierć w oczach po zachowaniach kierowców zwłaszcza autobusów ale i innych też, wymijanie na gazetę, spychanie i takie tam, znacie z autopsji, prawda?
    macie kamerki? rejestrujecie jazdę?
    generalnie uważam że jeździ się fajnie i w miarę bezpiecznie, w końcu nikt nikogo nie chce zabić :) ale czasem trafiamy na typa co to czuje i pokazuje swą wyższość i władzę bo on silny mocą koni pod sobą ... a czasem po prostu palant jakiś bezmózgowy jedzie na maksa i kosi wszystko na drodze ..
    no to macie i używacie? te kamerki?
    Obserwuj wątek
      • boruta_wwa Re: kamera na rowerek? 26.02.13, 17:53
        lepszy ulock, kastet czy inny taki przyrząd wychowawczy ;-)
        chama nie odchamisz :-(

B.
      • Gość: zonkii Re: kamera na rowerek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 22:22
        no są wady i zalety, pamiętam taki filmik na youtube jak tatuś filmował jadącą latorośl, latorośl szczerzyła ząbki do kamerki, radośnie miotając się od lewa do prawa, i akurat zjechała na lewą stronę ścieżki, gdy inny rowerzysta zderzył się z latoroślą czołowo, latorośl żałośnie zapłakała, a tatuś przesłał dowód swojej głupoty na youtube
      • Gość: Roberto Re: kamera na rowerek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 06:25
        Także zastanawiałem się nad jazdą z taką kamerką. Pamiętaj, że jest to broń obosieczna więc aby owo nagranie wykorzystać jako dowód musisz być pewna, że jeżdzisz w 100 % zgodnie z przepisami a wiesz doskonale, że tak się nie da.
        • Gość: jurek Re: kamera na rowerek? IP: 31.178.62.* 03.03.13, 11:09
          Kamera się przydaje:) kupiłem www.t-bike.pl/kamera-sportowa-lic-ego.html
          i mam już kilka fajnych filmów muszę jeszcze nauczyć się montować i wgrywać muzykę i youtube jest mój:)
          • tiresias Re: kamera na rowerek? 03.03.13, 11:53
            gratuluję yutuba...
            skąd was wszystkich biorą?
            • lg_ok123 Re: kamera na rowerek? 30.08.13, 18:11
              Na rowerek gdy nie nagrywamy dźwięku w sam raz, 6 krotnie tańsza od GoPro:
              www.youtube.com/watch?v=ZXd2aa2W1NA
          • lg_ok123 Re: kamera na rowerek? 30.08.13, 18:09
            Może warto rozważyć Sport GoClever,
            jakość dźwięku słaba,
            ale nie zawsze jest on potrzebny
            www.youtube.com/watch?v=ZXd2aa2W1NA
            • Gość: elektrofan Re: kamera na rowerek? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.13, 15:41
              Do takich zastosowan dzwiek malo istitny ale stabilizacja obrazu zdecydowanie tak. Jak wobec tego w tym modelu to wygląda ?
        • mieciu.trombka Re: kamera na rowerek? 30.08.13, 20:10
          no właśnie, pytanie, czy taki materiał zostanie wykorzystany jako rzetelny dowód...

inna sprawa, że nie jedna a dwie kamery by sie przydały, bo załóżmy, że montujesz pierwszą na kask (jeździsz w kasku, prawda?), więc filmujesz wszystko co się dzieje przed tobą, ale samochód który zrobi ci kuku, nadjedzie raczej od tyłu, więc jedyne co nakręcisz to trajektorje swojego lotu czy to przez kierę czy w bok, nie będzie widać sytuacji ani rejestracji, bo kamera już będzie lecieć...

w moim życiu rowerzysty ulicznego miałem kilka sytuacji gdzie lądowałem na masce samochodu ale to wszystko z głupoty i gapiostwa kierowców... no i na szczęście biorąc pod uwagę ilość przepedałowanych lat to te wypadki można pominąć... rada moja taka aby samemu jeździć prawidłowo i nie mieć sobie nic do zarzucenia, nie prowokować 'kierowców' i być uprzejmym, puszczać, nie wymuszać, itd... a świat stanie się lepszy ;) bo poprawę zachowania na drodze już widać, została tylko ta garstka półgłówków którzy półgłówkami niestety zostaną

bezpiecznej jazdy życzę a zamiast kamery proponuję kupić kask, oświetlenie i odmlaski ;] a za resztę dobrego browarka ;p
      • zbycho76 Re: kamera na rowerek? 03.03.13, 20:55
        Weź, ja już mam tego dosyć. Pasjonuje się rowerami, jeżdżę do pracy, na zakupy, na spotkania - i każdej porze dnia i nocy mam duszę na ramieniu. To dlatego, że inni sieją zagrożenie. Kamerkę kupiłem, chociaż mogłem wydać te ciężko zarobione pieniądze na lepszy sprzęt do roweru.

Polecam to: Komera sportowa VholdR

Wiem, kosztuje nie mało, ale jak jesteś związana z rowerem na co dzień, to warto odłożyć ...jest mała, łatwo się montuje i jeszcze nigdy nie miałem z nią problemów.
        • gom1 Re: kamera na rowerek? 03.03.13, 22:51
          Nie ma to jak nienachalny SPAM z wieczora..
      • jureek Re: kamera na rowerek? 31.08.13, 23:24
        Kamera na rowerek czy kamerka na rower - oto jest pytanie!
        A może kamerka na rowerek? No bo kamera na rower to chyba nie?
        Jura
        • bimota Re: kamera na rowerek? 01.09.13, 18:15
          ŚSIE CZEPIL...
      • misyoggii Re: kamera na rowerek? 21.02.14, 15:18
        Polecam Sony Action Cam, pierwszą wersję tej kamery HDR-AS15 można już kupić w przystępnych cenach.
        Więcej informacji na forum:
        sonyactioncam.pl
      • Gość: Biker Re: kamera na rowerek? IP: *.dynamic.vectranet.pl 22.02.14, 12:33
        Ja korzystam ze swojej wysłużonej kamery Drift HD GHOST, którą kupiłem już jakiś czas temu na rower stricte, jednak po aktualizacji firmware ostatniej okazało się, że doszła opcja CAR DVR, co bardzo ucieszyło moją gębę bo za free mam tryb, dzięki któremu kamera poza sezonem nie leży na półce tylko śmiga jako rejestrator trasy w moim aucie :-) W cenie jednej kamerki mam zatem teraz dwa urządzenia :-)
        • garmin.sklep.pl Re: kamera na rowerek? 28.02.14, 15:21
          A może tak Garmin Virb garmin.sklep.pl/garmin-virb-010-01088-01.html
      • Gość: Iga Re: kamera na rowerek? IP: *.play-internet.pl 07.03.14, 15:52
        Uwielbiam wycieczki na mym górskim rowerku do Kampinosu i przyznam szczerze, że jestem gadżeciarą... W ubiegłym tygodniu rozpoczęłam sezon rowerowy i przydałyby się nowe akcesoria dla mojego czerwonego ''maluszka''. Może jakaś nowa torba na rower :)
      • uthark Re: kamera na rowerek? 21.11.15, 15:09
        "nieraz miałam śmierć w oczach po zachowaniach kierowców zwłaszcza autobusów ale i innych też, wymijanie na gazetę, spychanie i takie tam, znacie z autopsji, prawda? "

Nigdy nie spotkałem się z wymijaniem na gazetę. Byłem wyprzedzany na gazetę, ale od jakiegoś czasu już nie dzięki temu, że nie trzymam się kurczowo krawędzi jezdni. Jak nie trzymasz się zbyt blisko krawędzi jezdni, to i kierowcy autobusów nie wpychają się, nikt nie spycha z jezdni.

PS. Może nie na temat, ale chcę podzielić się moim doświadczeniem odnośnie bezpiecznego stylu jazdy rowerem.
        • marzena.sa Re: kamera na rowerek? 24.11.15, 21:05
          hehe!
          no tak, masz rację :) nie wymijanie a wyprzedzanie!

a jeżdżę zazwyczaj po śladzie prawego koła samochodu więc nie blisko krawędzi jezdni, czasem środkiem pasa - zależy od ulicy, natężenia ruchu i takie tam .. a kierowcy autobusów a przede wszystkim taryfiarze potrafią być nieobliczalni - nadal tak twierdzę, choć minęły dwa lata jak to napisałam
          no i laski przyssane do swoich telefonów w wypasionych furkach, ale one raczej na przejazdach, na skrzyżowaniu drogi rowerowej z jezdnią
        • j666 Re: kamera na rowerek? 08.12.15, 11:43
          Powtórz wyraźnie jedno słowo patrząc na moje usta: STUDZIENKI.

-----
          > Byłem wyprzedzany na gazetę, ale od jakiegoś czasu już nie dzięki temu, że nie trzymam się kurczowo krawędzi jezdni.
          > Jak nie trzymasz się zbyt blisko krawędzi jezdni, to i kierowcy autobusów nie wpychają się, nikt nie spycha z jezdni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka