Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

siodełko - pomocy

03.09.13, 09:14
    szukam sprawdzonego super wygodnego siodełka.
    Zalecenie lekarza. Albo odstawiam rower albo zmieniam siodełko.

Nie chce wytestować 15stu żeby sie przekonać że kazde jest do d*py (tzn wprost przeciwnie). Może ktos coś poleci.
    Niestety górala nie zmienię bo źle mi sie jeździ na miejskich ale siodełko muszę.
    z góry dzięki za rady
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 09:28
        trypel napisał:
        > szukam sprawdzonego super wygodnego siodełka.

Takie rzeczy tylko w Erze. Siodełko jak d*pa - każdy ma swoją. Przymiarka to jedyna możliwa opcja.
        • mieciu.trombka Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 09:34
          dokładnie tak, trzeba przymierzyć, niektóre sklepy mają testowe siodełka do wypożyczenia przed zakupem.
          może też nie chodzi o samo siodełko ale ogólnie o ustawienie roweru?
          • trypel Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 09:42
            chodzi o to że od zawsze tj od jakis 25 lat dorosłego życia jezdzę na góralach.
            Zawsze z dość wąskim i twardym siodełkiem.

nigdy sie do wygodniejszego nie przymierzałem ale ostatnio dopadły mnie pewne przypadłosci które praktycznie po 20 km sprawiały że przez tydzień nie byłem w stanie wsiąść na rower. Cos robić trzeba a bieganie mnie wkurza do białosci.
            Po konsultacji z lekarzem, wizycie w szpitalu, zabiegu itd wyszło że albo znajdę siodelko które inaczej rozłoży cięzar i bedzie mniej hardcorowe albo sprzedam rower..
            A ja nigdy na innych nie jezdziłem. I szukam porady jakie to ma być. Wskazówki.
            Sorry ale na allegro każdy napisze że jego jest najlepsze, naj.. naj.. naj... a jak to naprawde jest?
            • mieciu.trombka Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 09:47
              siodełka mają różne długości i różne szerokości, są miękkie i twarde

wszystko zależy od twojej pozycji na rowerze, od osobistych preferencji i od ... np rozstawu kości miednicy, tak właśnie przedstawiają to tzw bikefitterzy. specialized ma program body geometry i takie rzeczy mierzą i potem dobierają odpowiednich wymiarów siodło... możesz skorzystać z pomocy jeśli masz w okolicy takich ludzi

ja ze swojego doświadczenia dodam, że miękkie siodełko, dla mnie, jest do bani i przy np dłuższym podjeździe muszę popedałować chwilę na stojąco bo tracę czucie wiadomo gdzie ;]
              twarde jest bardzo fajnie, na twardym na góralu zrobiłem sporo km ale pod koniec wycieczek już zawsze ciężko było mi siedzieć...

na twoje ptanie nie ma odpowiedzi, jeśli lekarz taki mądry, niech ci znajdzie siodło, jak nie taki mądry, to mussiz niestety wypróbować, nei ma innej rady...
              • trypel Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 09:59
                też zawsze wolałem twardo :)
                inna sprawa że przez 20 lat jezdziłem na góralu z ramą cro-mo bez żadnej amortyzacji i było OK a od paru lat mam alu i jest wyraźnie gorzej z komfortem. dłonie drętwieją, d*pa boli itd (ale moze to też kwestia wieku i rosnącej masy ;) )
                popytam o kogoś kto mi dopasuje siodełko. Mój serwis raczej nie. Gość bardziej naprawia niż jezdzi :)
                w każdym razie dzięki
                • gom1 Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:08
                  trypel napisał:
                  > od paru lat mam alu i jest wyraźnie gorzej z komfortem. dłonie
                  > drętwieją, d*pa boli itd (ale moze to też kwestia wieku i rosnącej masy ;) )

Albo ustawienia roweru. Punktów regulacji jest sporo: siodełko, sztyca, mostek, kierownica, gripy. No i oczywiście rama, za duża lub za mała też potrafi dać się we znaki (aczkolwiek rozmiar ramy można skorygować wyżej wymienionymi). Obawiam się, że sama wymiana siodełka nie wystarczy.
                  • mieciu.trombka Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:13
                    dokładnie, na to też należy zwrócić uwagę, może wystarczy przesunąć to siodło pół centymetra w przód lub w tym, zmienić długość mostka...

aczkolwiek mam wrażenie, że to jednak o samo siodło chodzi, złe ustawienie nie spowoduje konieczności zabiegów na pupie ;] co najwyżej boleści i to głównie w kolanach, plecach, drętwiejących dłoniach - to wszystko przerabiałem bo miałem za małą ramę :D
                  • trypel Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:21
                    i tu mamy nastepną zagadkę:
                    jak jezdziłem starym rowerem i kupowałem nowy to ktos mi poradził żebym zmierzył ramę, powiedział jak i na podstawie tego zamowił nowy... zrobiłem. I ten nowy jest dużo większy. Tzn wysokosc ta sama ale odległość od kierownicy jest dużo większa co chyba też może wpływać na komfort?
                    kto w rejonie Warszawy może mi pomóc?????? w sensie podjadę z rowerem a ktoś sie tym profesjonalnie zajmie??? Piaseczno, Konstancin, Wilanów - te rejony. Bo im głebiej w las tym wiecej drzew :(
                    • mieciu.trombka Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:31
                      heh, długość górnej rury... te same rury podsiodłowe to nei ten sam rozmiar roweru, nic bardziej mylnego, bo to nie jedyny parametr geometrii roweru!

www.airbike.pl/bg-fiter-airbike-specialized-wojtek - zobacz tutaj, to warszawka jeśli dobrze widzę :D podjechać, pogadać i zapytać o koszty można - sam zdecydujesz
                      • trypel Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:41
                        dokładnie tak zrobiłem - długość rury podsiodłowej.

i jak siedze na starym to kolano dochodzi mi na jakies 20 cm od kierownicy (strzelam) a w nowym 40-45 cm. Rozstaw osi jest duzo większy. To tez mogło wpłynąć na odczucia i komfort pewnie
                        dzięki na namiar. Nie chce rezygnowac z jazdy a na razie to męczarnia.
                    • gom1 Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:39
                      trypel napisał:
                      > jak jezdziłem starym rowerem i kupowałem nowy to ktos mi poradził żebym
                      > zmierzył ramę, powiedział jak i na podstawie tego zamowił nowy... zrobiłem.
                      > I ten nowy jest dużo większy.

Tzn.? Jaki rower, jaki rozmiar, ile masz wzrostu?

Ze swojego doświadczenia: miałem "górala" w rozmiarze 20 cali, teraz mam miejską "wyścigówkę" - 22 cale. I odnoszę wrażenie, że "góral" był zdecydowanie większym rowerem. Kupowanie roweru wg rozmiaru ale bez przymiarki to kupno kota w worku. I może się skończyć tak jak w Twoim przypadku.
                      • trypel Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 10:44
                        miałem/mam wheelera cro-mo z roku bodajże 1990 i miał ramę 19 cali z tego co pamiętam i tak samo kupiłem talona z gianta
                        wzrost 177. Na wheelerze było zwrotniej, szybciej, lepiej w terenie na giancie jest np stabilniej z dzieckiem w siodełku (rozstaw osi robi swoje)
                        • gom1 Re: siodełko - pomocy 03.09.13, 11:19
                          Niestety, 19-tka 19-tce nierówna. Każdy producent stosuje swoje oznaczenia, w zależności jak mierzą rurę podsiodłową: od środka mufy suportu do środka rury górnej (center-to-center, CC) czy też do końca rury podsiodłowej (center-to-top, CT). Jak rura górna idzie dość nisko, to i rozmiar (CC) będzie zaniżony.

Jeśli rama jest za duża, pomóc może skrócenie mostka, co również wpłynie na sterowność roweru - z krótszym mostkiem stanie się bardziej "nerwowy" (jak wspomniany Wheeler).
      • bimota Re: siodełko - pomocy 04.09.13, 11:48
        IM SZERSZE, TYM WYGODNIEJSZE.. NAD CZYM TU FILOZOFOWAC...
        • mieciu.trombka Re: siodełko - pomocy 04.09.13, 11:49
          hahaha :D
          ...słaba prowokacja...
      • scept89 moze amortyzator 04.09.13, 13:46
        Tak jak poprzednicy: najprawdopodobniej wyregulowanie/dopasowanie roweru ma wieksze znaczenie niz samo siodelko.

To co poprawia komfort / zmniejsza wibracje to amortyzowana sztyca(?) do siodelka (pod warunkiem ze nie masz pelnej amortyzacji przedniej i tylnej w rowerze. Tu jest jakis Lexus w tej kategorii, ale cos bardziej rozsadnego cenowo tez daje zauwazalne efekty przy hardtail:

www.amazon.com/Cane-Creek-Thudbuster-26-8x400-Suspension/dp/B001C67HZW/
      • katarzynab987 Re: siodełko - pomocy 04.09.13, 18:49
        Weszłam w ten temat, bo uwielbiam jeździć rowerem, ale po kilkunastu kilometrach doskwiera mi ból tylnej części mego ciała :( Szukałam odpowiedzi dla siebie, ale mnogość informacji i zmiennych mnie troszkę przytłoczyła :/ Chyba po prostu wybiorę się do kilku sklepów rowerowych i potestuje siodła :).
      • tutaj-tanio Re: siodełko - pomocy 11.09.13, 15:06
        Najlepiej udać się do sklepu i tam w miarę możliwości przetestować na miejscu. Porozmawiać ze sprzedawcą który powinien mieć jakąś opinię które, siodełka chwalą klienci.
      • trypel dziękuję Wszystkim za pomoc 01.10.13, 12:19
        skorzystałem z bikefittera. Nie tego polecanego - okazało sie że w serwisie obok tez mają goscia, okazało się że przez cale życie źle siedziałem i po prostu z wiekiem zacząłem odczuwać to bardzo dotkliwie.

Efekt "strojenia" - jeszcze przed wymianą siodełka, bez spodenek z pieluchą zrobiłem w weekend 3 h trasę nad Świdrem i Mienią po lesie (niemożliwa od 3 lat z uwagi na dolegliwosci rózne) a od wczoraj dojezdzam znów do biura (10 km w jedną stronę). Jest super. Tzn mięsnie d*pska bolą ale bolą zdrowo tak jak powinny po długim niejezdzeniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka