Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co powiecie o takim składaku - warto?

29.08.15, 18:00
    Rama Specialized (to jakas firma?) - bez rys, itd.
    Wyglada dokładnie jak na tym zdjęciu:
    img.epinions.com/images/opti/8e/7c/2000_Specialized_Rockhopper_FSR-bikes.jpg
    A reszta to:
    Rama jest 18"
    Przerzutka przód shimano xt -nowa
    Manetki sram x5 - nowe
    Przerzutka tył sram x9 - nowe kółeczka, stan bardzo dobry
    Hamulce Avid single digit 3- nowe
    Koła Mavic Crossride
    Amoryzator przód Manitou Magnum 100
    Amoryzator tył fox vanila
    Łańcuch shimano xt
    Nowe chwyty sram, nowe wszystkie linki i pancerze. Nowe opony i dętki. Wszystko przesmarowane i przejrzane.
    Waży to ok. 13,5 kg

Warto cos takiego kupic? Nie znam się specjalnie na rowerach, teraz mam crossa ale jest troche za duzy i nie ma zabawy....
    Obserwuj wątek
      • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 29.08.15, 23:27
        Zalezy za ile? Generalnie zestaw calkiem nie zly, byle tylko tylny amortyzator mial blokade skoku bo to sie czasem przydaje.
        • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 30.08.15, 08:57
          Pinizej 2k - OK?
          I nie wiem czy tylny amortyzator ma blockade. To orginalna czesc tego modelu.
          • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 30.08.15, 21:44
            Przejedz sie na nim to po pierwsze. Sprawdz jak jast twoja pozycja, czy nie boli cie kark lub nie cierpna rece. Specialized to przyzwoifa firma, co do samej ceny pogoogluj na ebay lub alegro zeby miec porownanie.
          • elpik Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 02.09.15, 13:04
            Nie warto. To jest zabytek. Technika poszła do przodu.
            Szukaj czegoś na kołach 27,5 lub 29 (zależnie od wzrostu)
            Do 2000 zł o pełnym zawieszeniu raczej zapomnij.
            Jaki masz budżet? Po jakim terenie głównie jeździsz?
            • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 07:15
              Ale ja nie chce wydac wiecej niz 1.5k bo to ma byc do zabawy i na spacery. Mam taniego crossa (ciezszego od tego) na ramie 22 I sadze, ze to będzie fajniejsze i do parku i w teren. A ze nie najnowszy model? Mnie nie przeszkadza o ile wszystko jest sprawne (a jest).
              • elpik Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 08:01
                No ok, ale pakować się w 15 letni rower za 2tys - nie warto.
                Można w tej cenie znaleźć coś znacznie lepszego.
                Kopalnię wiedzy znajdziesz tu:
                www.forumrowerowe.org/forum/118-zakup-roweru-z-przedzialu-cenowego/
                Możesz też tu jakieś linki do rowerów, które sobie wypatrzyłeś wrzucić to spojrzę.
                Rama 22 to dość duża. Ile masz wzrostu?
                • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 08:53
                  elpik napisał:

> No ok, ale pakować się w 15 letni rower za 2tys - nie warto.
                  > Można w tej cenie znaleźć coś znacznie lepszego.

Z takim samym (w tym wypadku w większości nowym) osprzętem?
                  Z zawieszeniem?
                  Z taka wagą?

> Możesz też tu jakieś linki do rowerów, które sobie wypatrzyłeś wrzucić to spojr
                  > zę.
                  > Rama 22 to dość duża. Ile masz wzrostu?

Nie szukałem rowerow do kupienia. Mam crossa od 2 lat i na nim jezdze. Ale to duzy rowere i jakies pokonywanie większych wertep czy schodow nie jest fajne.
                  Tego Specialized wyremontowal kolega i jedzi dużo fajniej niż mj corss. Stad pomysl zamiany.

A wzrostu mam 186 cm
                  • elpik Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 12:30
                    Jak masz 186 to wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że rama 18' ze Speca będzie za mała.
                    • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 14:01
                      Jest OK.
              • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 09:14
                allegro.pl/specialized-stump-jumper-rock-shox-fox-deore-xt-i5626719996.html

5 sekund na allegro i znajduje cos sensowniejszego od Speca. I taniej.
                • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 09:41
                  Tez fajnie wygląda, ale cena identyczna.
                  Dodatkowo ten jest (znam kolege) w 100% przygotowany do pedałowania. A czy to mozel z roku X czy Y to mnie rybka. Ani firma ani model nie robia na mnie wrazenia - ma mi się fajnie jezdzic.
                • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 10:09
                  Akurat ten "sprzedawca" przelogowal sie i zalozyl nowe konto z powodu masy negatywnych komentarzy za sprzedawany "towar" Sam mialem "nieprzyjemnosc" kupowac od niego TREK-a 7000 ze skorodowana rama o ktorej oczywiscie nie raczyl poinformowac w aukcji.
                  Poznaje go po charakterystycznym tle na zdjeciach i sloganie o paliwie i rowerach.
                  • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 14:03
                    Wlasnie datego kupiłem 2 lata temu tego Authora w sklepie, żeby nie kupic niby okazyjnie gowna.
                    Nie znam się na tym, nie umiem sobie potem sam naprawić, nic mi nazwy osprzętu nie mowia... wiec takie kupowanie dla mnie to ryzyko.

A gielda w mojej okolicy to w 100% zlom rowerowy, nic ciekawego, albo narawde drogo (tz. może i sprzet dobry ale ja nie chce roweru za 3k i więcej).
                    • jackk3 Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 17:14
                      I dobrze robisz. W internecine to mozna sobie poszczegolne czesci kupowac z dobrego zrodla.
                      A ebaya czy alledrogo unikac.
      • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 31.08.15, 13:51
        "Rama Specialized (to jakas firma?)"
        To taka firma z top półki w dziedzinie rowerów. Cenowo tez.
      • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 31.08.15, 13:56
        Ale ten rower to jakas staroć. Spec już takich nie robi. Poza tym to taki rower raczej do zjeżdzania.
        Nawet trudno powiedzieć ile to cos ma lat, ale do downhillu/enduro hamulcow nietarczowych sie nie używa od kilkunastu lat.
        • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 02.09.15, 20:50
          I co z tego ze "staroc" i ze Specialized juz takich nie robi? Sam mam rower z 2001 roku i model ktorego tez sie juz nie robi na starej pelnej grupie XT i nie zamienie go na zadna nowosc zwlaszcza na przereklamowanych kolach 29".
          Nie kazdy uzywa roweru do DH lub enduro, wiec nie kazdy potrzebuje hamulce tarczowe. Jedno tylko przyznam, 13,5kg to torche duzo ale coz full swoje wazy a odchudzanie nie zawsze ma sens (przerabialem to).
          • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 07:16
            Mój obecny cross (Authora) nowka za cale 1200 zl wazy więcej, wiec i tak będzie to fajna odmiana... Prawie 2 kg mniej ;-)
          • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 09:12
            Ale po co rower do freeride/downhill, skoro tego nie uprawia?
            • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 10:06
              Po co komu samochod typu SUV, skoro jezdzinim tylko po miescie i czasem w trase?
              • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 10:36
                "Po co komu samochod typu SUV, skoro jezdzinim tylko po miescie i czasem w trase?"
                Nie wiem po co. Mnie się SUVy nie podobaja.
                Uważasz że takim rowerem sie fajnie jeździ po parku?
                • kura_wuja Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 13:49
                  > Uważasz że takim rowerem sie fajnie jeździ po parku?
                  Uważam, że takim rowerem sie fajnie jeździ po parku. Dlatego tez wspomnialem o blokadzie tylnego amortyzatora, aby mozna go bylo wylaczyc kiedy uwazam, ze jest mi w danym momencie zbedny. Taki mam kaprys i kto mi zabroni? To co mysla inni na temat mojego postepowania w tej materii mam tam, gdzie mi slonce nie dochodzi.
                  • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 14:06
                    Tu blokady nie ma, ale jest ustawiony bardzo sztywno i na razie mi to nie przeszkadza.
                    Jak uznam ze nie jest OK, to poproszę kolege żeby wyszukal nastepce z blokada wlasnie.
                  • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 04.09.15, 09:00
                    "Taki mam kaprys i kto mi zabroni? To co mysla inni na temat mojego postepowania w tej materii mam tam, gdzie mi slonce nie dochodzi."

To super. Ja chodze w gumiakach przez okragły rok, bo jakby tak spadł deszcz i były kałuze...
                    Sam mam rower z tylnym zawieszeniem, tez Specialized, tyle ze to konfiguracja XC, a ten ze zdjeć to do zjazdów, czyli na prostym buja. Nikt Tobie nie zabrania, ale sensownie odpowiadaj, jak ktoś, kto sie nie zna, pyta o zdanie.
                • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 14:05
                  Owszem, na wertepach nie musze wstawac z siodełka, po schodach lepiej się zjezdza. Przez nasypy będzie mi tera latwiej skakać... na Authorze prawie się zabiłem przy probie :-)
                  I już kilka razy musialem prostowac (centrowac???) kolo w serwisie...
              • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 14:04
                Tez nie wiem :-)
      • elpik Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 02.09.15, 12:51
        Ten rower to jakiś zabytek. 10 lat ma co najmniej.
        A czyt Spec to jakaś firma? Nie żartuj.
        • jackk3 Rower nowy nie jest 02.09.15, 19:27
          ale mamy nastepnego znaFce. Specialized to jedna z najlepszych firm obecnie jesli chodzi o MTB czy szose. Rowery topowe tej firmy to absolutna czolowka swiatowa obecnie. Zastanow sie zanim napiszesz glupoty.
          • elpik Re: Rower nowy nie jest 03.09.15, 07:41
            Nieporozumienie. Potraktowałem pytanie o Spceca jako żart bo to tak jakby na forum motoryzacyjnym pytać czy Ferrari to jakaś firma?
            • galtomone Re: Rower nowy nie jest 03.09.15, 08:54
              Nie każdy się zna na autach, rowerach, komputerach. Ja wiem jak się na rowerze jeździ i nawet niezle sobie radze - i tyle.
              Jak cos jest nie halo to sam nic nie kręcę tylko oddaje do serwisu.
            • jackk3 Re: Rower nowy nie jest 03.09.15, 16:58
              No to OK I przepraszam za ostry ton
        • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 07:16
          No i?
          • poohdell Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 09:19
            za 2 tysie sprzedałem 4 lata temu Giant NRS z 2004 roku - czyli rower nowszy, z podobnej półki. Poszukaj sobie na allegro, teraz jest dobry czas. Ten rower jest stary, wyglada staro i nie słuzy do jeżdżenia rekreacyjnego.
            • galtomone Re: Co powiecie o takim składaku - warto? 03.09.15, 09:42
              Ja się nie znam. Kupie, przysla i się okaze, ze tu stuka, tam cos krzywe, to do wymiany...
              Tu mam 100% pewności, ze kolega dobrze go zrobil i jest w stanie "wsiadać i jezdzic".
      • galtomone Rower juz w domu 03.09.15, 13:54
        Czysciutki, nasmarowany, cichutki.
        Duzo lżejszy od Authira którego miałem, toczy się tez dużo lzej.
        Jezdzi się bardzo fajnie i może bedzie mniej chętnych na kradzenie takiej staroci.

Dzieki za podpowiedzi i pomoc!
        • elpik Re: Rower juz w domu 03.09.15, 14:27
          Jak daje przyjemność z jazdy to znaczy, że dobry zakup.
          Będę wypatrywał oldschoolowego Speca na trasie.
          Bardziej po Parku kręcisz czy Muchowiec i okolice?
          • galtomone Re: Rower juz w domu 03.09.15, 14:49
            Raz tak, raz tak.Podoba mi się za muchowcem jak się jedzie w strone Murcek, ale nie znam za bardzo tych terenow i już się kilka razy zgubiłem.
        • kura_wuja Re: Rower juz w domu 03.09.15, 14:27
          No i fajnie. Na wszelki wypadek nie spuszczalbym go z oka na dluzej niz 10sek a jesli ma byc przypinany to konkretnym zapieciem a nie linka na kluczyk z lidla.
          • galtomone Re: Rower juz w domu 03.09.15, 14:51
            Myślisz,,ze nawet takie starocie kradną? ;-)

BTW: fajnie jeździ po schodach, ale musze kupic jakas pianke poliuretanowa na ten kawalek ramy pod lancuchem, bo strasznie hałasuje
            • kura_wuja Re: Rower juz w domu 03.09.15, 19:10
              Wystarczy rozciety wzdluz kawalek detki lub starej opony i kilka opasek samozaciskowych. Moze nie wyglada to najladniej ale jest najtansze i skuteczne.
              • galtomone Dobre! Dzieki! dzis bylo super! 03.09.15, 20:10
                Dzis znalazłem fajny teren 3 km od domu - mijałem to miejsce na crossie ale tylko asfaltem.
                Dzis zjechałem na wertepy - super.
                Dojechalem do miejsca gdzie chyba dzieciaki jezdza na rowerech, bo pelno sciezek w takiej fajnej miękkiej ziemi z podjazdami, zjazdami, sciankami, bandami skokami.
                Myslalem, ze ducha wyzionę.
                Zaliczylem 3 male gleby - BOSKO! :-)
                • elpik Re: Dobre! Dzieki! dzis bylo super! 04.09.15, 07:28
                  Widzę, że nieuleczalna cykloza w pełnym rozkwicie :)
                  A pedały zatrzaskowe już masz?
                  No i nie zapomnij, że góry masz blisko.
                  • galtomone Re: Dobre! Dzieki! dzis bylo super! 04.09.15, 08:37
                    Kupilem nie dawno (do starego) takie pol/na pol SPD/zwykle. W tym nowym satakie duże polokragle platformy z małymi wypustkami.
                    Myslalem, ze będę zamienial... ale nie.
                    Wczoraj spadlem kilka razy z roweru i przy "tradycyjnych" albo tych pol SPD pedałach mialbym poharatane nogi do krwi (już tak bywalo - nawet prowadzac rower jak się zahaczy tomarnie). Zwykle pedaly tez mocno drapia.
                    A te szerokie platformy - SUPER!

Tak wiec na razie zadnych zmian nie planuje.

Gory blisko, ale już raz FIS ze Skrzycznego zjezdzalem - na razie sobie odpuszczę, bo musze rodzine utrzymać ;-), poza tym nie mam dobrego bagażnika na auto.
        • gom1 Re: Rower juz w domu 04.09.15, 08:14
          galtomone napisał:
          > Czysciutki, nasmarowany, cichutki.

Ale nie dałeś za niego 2k?
          • galtomone Re: Rower juz w domu 04.09.15, 08:39
            Nie, mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka