Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mongoose dx 5.3?

09.05.02, 22:16
    Mam na oku używanego mongoose'a dx 5.3. Czy ktoś może powiedzieć coś o tym
    modelu? Jest w dobrym stanie.
    Obserwuj wątek
      • mick Re: mongoose dx 5.3? 17.05.02, 09:32
        Szanowny Panie Ekspercie. Czy mam szansę na odpowiedź? Pozdrawiam.
      • pawel.szewczyk Re: mongoose dx 5.3? 19.05.02, 03:57
        Trudno tu odnosić się do fabrycznej specyfikacji tego modelu.Ponieważ nie
        piszesz nic o komponentach na jakich jest aktualnie poskładany ani o cenie
        postaram się jedynie udzielić kilku rad jak nie dać się nabić w butelkę przy
        kupnie używanego osprzętu.Jeżeli napiszesz coś więcej o tym konkretnym modelu i
        jego cenie wtedy będę mógł dokładniej odnieść się do danego przypadku.
        A na razie kilka rad:
        1.Należy ustalić z jakiego powodu właściciel chce sprzedać swój rower.
        O ile powód taki nie jest silnie umotywowany należy bardzo ostrożnie podejść do
        takiej oferty.Zdaję sobie sprawę że trudno tu o jakieś konkretne kryteria i
        wiele tu zależy od umiejętności obserwacji i zadawania podchwytliwych pytań.
        Jeśli np. po dwóch latach właściciel sprzedaje rower twierdząc że nie pasuje mu
        już rozmiar ramy to do takiego tłumaczenia podszedłbym raczej
        sceptycznie.Wspomnę jeszcze tylko o tym że ideałem było by znać osobiście
        właściciela i wiedzieć więcej o jego stylu jeżdżenia.
        2.Należy poprosić o oryginał gwarancji i sprawdzić wpisy o dokonanych naprawach
        gwarancyjnych.Duża ich ilość może świadczyć o "ponadnormalnej"intensywności
        eksploatacji.
        3.Warto też zrobić porównanie stanu faktycznego ze specyfikacją fabryczną.
        Jeśli to możliwe warto sprawdzić wskazania licznika.Jeśli np. w dwuletnim
        rowerze z przebiegiem 2500km. jest oryginalny napęd to z dużą dozą
        prawdopodobieństwa jego dni są juz policzone.Należy też sprawdzić w podobny
        sposób klocki hamulcowe, stan ogumienia i felgi.
        4.Duża ilość obić i zarysowań na ramie oznacza że rower taki była bardzo
        intensywnie eksploatowany lub że jego właściciel nie dbał o swój sprzęt.
        W jednym i drugim wypadku nie jest to pomyślna wiadomość dla potencjalnego
        nabywcy.
        5.Bardzo ważne jest sprawdzenie stanu amortyzatora, a także spawów na ramie.
        Wszelkiego rodzju "kurze łapki" czy zarysowania dyskwalifikują taki sprzęt do
        dalszej eksploatacji. Szczególnie podatne na uszkodzenia są okolice podkowy w
        amortyzatorze i spawy w okolicach główki ramy (tam gdzie mocuje się widelec),
        a także spawy przy rurze podsiodłowej.Spotkałem się już z wieloma próbami
        ukrycia takich wad-od prymitywnych polegających na maskowaniu naklejkami czy
        odrobiną błota po bardziej wyrafinowane z użyciem szpachli i dobranego pod
        kolor lakieru.
        Pozdrawiam.
        • mick Re: mongoose dx 5.3? 22.05.02, 12:01
          Jak pisałem rower jest w dobrym stanie, konserwowany, kupiony w autoryzowanym
          sklepie- znam właściciela. Ma ramę cr-mo, przerzutki: przód acera, tył alivio,
          amortyzator rock shox jett, hamulce pro max. Cena wywoławcza 1000 PLN
          (kosztował chyba ok. 1800 PLN). Warto?
          • pawel.szewczyk Re: mongoose dx 5.3? 06.06.02, 22:04
            Jeśli rzeczywiście rower jest w idealnym stanie, napęd, ogumienie czy obręcze
            nie wymagają wymiany a rama nie ma śladów pęknięć to jest to dobra cena za taki
            rower. Oczywiście zawsze można się jeszcze potargować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka