mick 09.05.02, 22:16 Mam na oku używanego mongoose'a dx 5.3. Czy ktoś może powiedzieć coś o tym modelu? Jest w dobrym stanie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mick Re: mongoose dx 5.3? 17.05.02, 09:32 Szanowny Panie Ekspercie. Czy mam szansę na odpowiedź? Pozdrawiam. Link Zgłoś
pawel.szewczyk Re: mongoose dx 5.3? 19.05.02, 03:57 Trudno tu odnosić się do fabrycznej specyfikacji tego modelu.Ponieważ nie piszesz nic o komponentach na jakich jest aktualnie poskładany ani o cenie postaram się jedynie udzielić kilku rad jak nie dać się nabić w butelkę przy kupnie używanego osprzętu.Jeżeli napiszesz coś więcej o tym konkretnym modelu i jego cenie wtedy będę mógł dokładniej odnieść się do danego przypadku. A na razie kilka rad: 1.Należy ustalić z jakiego powodu właściciel chce sprzedać swój rower. O ile powód taki nie jest silnie umotywowany należy bardzo ostrożnie podejść do takiej oferty.Zdaję sobie sprawę że trudno tu o jakieś konkretne kryteria i wiele tu zależy od umiejętności obserwacji i zadawania podchwytliwych pytań. Jeśli np. po dwóch latach właściciel sprzedaje rower twierdząc że nie pasuje mu już rozmiar ramy to do takiego tłumaczenia podszedłbym raczej sceptycznie.Wspomnę jeszcze tylko o tym że ideałem było by znać osobiście właściciela i wiedzieć więcej o jego stylu jeżdżenia. 2.Należy poprosić o oryginał gwarancji i sprawdzić wpisy o dokonanych naprawach gwarancyjnych.Duża ich ilość może świadczyć o "ponadnormalnej"intensywności eksploatacji. 3.Warto też zrobić porównanie stanu faktycznego ze specyfikacją fabryczną. Jeśli to możliwe warto sprawdzić wskazania licznika.Jeśli np. w dwuletnim rowerze z przebiegiem 2500km. jest oryginalny napęd to z dużą dozą prawdopodobieństwa jego dni są juz policzone.Należy też sprawdzić w podobny sposób klocki hamulcowe, stan ogumienia i felgi. 4.Duża ilość obić i zarysowań na ramie oznacza że rower taki była bardzo intensywnie eksploatowany lub że jego właściciel nie dbał o swój sprzęt. W jednym i drugim wypadku nie jest to pomyślna wiadomość dla potencjalnego nabywcy. 5.Bardzo ważne jest sprawdzenie stanu amortyzatora, a także spawów na ramie. Wszelkiego rodzju "kurze łapki" czy zarysowania dyskwalifikują taki sprzęt do dalszej eksploatacji. Szczególnie podatne na uszkodzenia są okolice podkowy w amortyzatorze i spawy w okolicach główki ramy (tam gdzie mocuje się widelec), a także spawy przy rurze podsiodłowej.Spotkałem się już z wieloma próbami ukrycia takich wad-od prymitywnych polegających na maskowaniu naklejkami czy odrobiną błota po bardziej wyrafinowane z użyciem szpachli i dobranego pod kolor lakieru. Pozdrawiam. Link Zgłoś
mick Re: mongoose dx 5.3? 22.05.02, 12:01 Jak pisałem rower jest w dobrym stanie, konserwowany, kupiony w autoryzowanym sklepie- znam właściciela. Ma ramę cr-mo, przerzutki: przód acera, tył alivio, amortyzator rock shox jett, hamulce pro max. Cena wywoławcza 1000 PLN (kosztował chyba ok. 1800 PLN). Warto? Link Zgłoś
pawel.szewczyk Re: mongoose dx 5.3? 06.06.02, 22:04 Jeśli rzeczywiście rower jest w idealnym stanie, napęd, ogumienie czy obręcze nie wymagają wymiany a rama nie ma śladów pęknięć to jest to dobra cena za taki rower. Oczywiście zawsze można się jeszcze potargować :) Link Zgłoś