Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

9 stycznia - WOŚP i Masa

30.12.04, 01:31
    9 stycznia o godz. 13:00 ruszy z Pl. Zamkowego przejazd rowerowy (Masa) z
    okazji WOŚP, w czasie ktorego bedziemy zbierali fundusze na sprzet dla
    szpitali - z tego tez powodu postanowilem odwolac Nocna Mase... Jak bede mial
    wiecej czasu, to podam wiecej szczegolow - teraz zabieram sie za ciecie
    szprychowek na Mase...
    Obserwuj wątek
      • krakers1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 30.12.04, 10:03
        Czyyyli jak ktos bedzie chcial wrzucic zlotowke do puszki to zatrzymuje sie
        caly peleton?
        pozdr.
        • olecky Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 30.12.04, 12:02
          krakers1 napisał:

> Czyyyli jak ktos bedzie chcial wrzucic zlotowke do puszki to zatrzymuje sie
          > caly peleton?

ja mysle, ze bilonu to nie ma co brac ;-)
      • pimpf101 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 30.12.04, 10:53
        WTM
        A czy będą wśród nas "oryginalni" wolontariusze czy to będzie taki "piracki"
        spontan??

• skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 30.12.04, 11:41
          impreza jest juz zarejestrowana i mam 5 identyfikatorow do wypelnienia - moze
          na masie bede szukal chetnych, jak znajde na to czas.
          • kazza Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 00:59
            Hej:) wyciagam ten watek na ierzch bo to juz najblizsza niedziela wic sie
            nastawcie( ja tez biore udzial w finale ale ze wzgledu na inna funkcje nie
            bedzie mnie z wami, ale z pewnoscia poradzicie sobie beze mnie tak samo dobzre
            a nawet lepiej) a chodzi o zdrowie dzici!!! zachecam do akcji:))) mam nadzieje
            ze damy z siebie wszystki w tem dzien bo warto pozdrawiam KaZa
            • 5.5stopy Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 14:50
              > a nawet lepiej) a chodzi o zdrowie dzici!!! zachecam do akcji:))) mam
              nadzieje

Siadalem sobie na rekach, zeby nie odpisac, ale nie wytrzymalem. Ludzie,
              Owsiak zebral mniej, niz wydali urzednicy z ministerstwa zdrowia na same
              nagrody i auta sluzbowe. Nie mowiac juz o paliwie, a przeciez nikt im nie
              przeszkadza wozic tesciowej czy jezdzic za nasze podatki na wakacje.

Jak lubicie placic na WOSP to ja Wam nie bronie.

Pozdrawiam,
              5.5
              • beczus Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 15:58
                Witanko.
                I całe szczęście że nie bronisz,z powodu ch.... z ministerstwa nie mamy pomagac?
                Pieniądze zebrane na WOSP napewno nie ida na bryki i wakacje.Pewnie MZ nie
                wydało by pieniędzy na sprzęt a na swoje zachcianki,a dzieciaki by umierały z
                braku sprzętu.Masz prawo nie dawać ale Twoje argumenty chyba nie przekonają
                nikogo do Twojego zdania.

POZDRAWIAM
                P.S.tylko nie obrażaj się
                • kazza Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 18:10
                  Tymbardziej ze WOŚP to odręba fundacja, z MZ niewiele ma wspolnego, tzn jesli
                  chodzi o zakup sprzetu to sami oglaszaja przetargi i wybieraja
                  najkorzystniejsze oferty a pozniej dogaduja sie ze szpitalami (tak ogolnikowo
                  narazie bo musze se dopytac) a poza tym ze ten sprzet kupuja to go jeszcze
                  sprawdzaja: tzn. kontroluja czy jest uzywany. Wplynela z jednego miasta skarga
                  ze jej dziecku nie przebadano sluchu i zrobil sie dym taki ze wylecial
                  ordynator pol personelu sie zmienilo i teraz jest ok. 5,5 stopy mow co chcesz,
                  rob jak uwazasz(po to mamy wolnosc) tylko chcialam jeszcze zwrocic uwage na to
                  ze fundacja sama sie utrzymuje przeznacza 10% z finalu na dzialalnosc fundacji
                  (rowniez wspmniane kontrole) ale wykorzystuja i tak 8% wiec reszte dorzycaja do
                  sprzetu! Czemu jest na plakatach w tym roku ze zebrali w finalach 52czy 3
                  miliony a wydali na sprzetr 55?! wlasnie dlatego
                  Ja nadal zachecam do udziału w finale, moze kiedys nasze dzieci beda
                  potrzebowaly takiej pomocy...(oby nie ale nigdy nic nie wiadomo)
                  pozdrawiam KaZa
                  • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 18:34
                    to, ze wydali wiecej niz zebrali, to raczej wynika z korzystnego oprocentowania
                    w bankach (ktore sobie wynegocjowali;-)
                    • roberttak Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 20:18
                      skeler napisał:
                      > to, ze wydali wiecej niz zebrali, to raczej wynika z korzystnego
                      oprocentowania
                      >
                      > w bankach (ktore sobie wynegocjowali;-)
                      • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 21:25
                        > no nie wiem, jakos takie korzystne ono mi sie nie wydaje

a od ilu procent w skali roku (niekoniecznie tyle pieniadze musza byc na
                        koncie) byloby korzystne?

pozatym w bogatych krajach tez sie zbiera kase na rozne rzeczy...
                        • roberttak Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 05.01.05, 17:15
                          pamietam czasy kiedy oprocentowanie wynosilo 10-13% , mlody bylem ale pamietam,
                          nawet teraz jesli dysponujesz olbrzymia kwota pieniedzy mozesz spokojnie
                          negocjowac powyzej 5%
                          a jak zebrali 53 a wydali 55, to nie wydaje mi sie ze to byl korzystny procent.

ps. - je nie neguje, niech zbieraja, sam daje im kase
                          • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 05.01.05, 22:58
                            czyli wychodzi ok. 4% w skali roku, a zakladajac, ze pieniadze w banku leza
                            srednio pol roku, bo wydaja je przez caly rok (albo nawet krocej, bo wiekszosc
                            powinni wydawac zaraz po finale), to daje to minimum 8% w skali roku lub
                            wiecej, zalezy jak dlugo lezy to na koncie...
                            • roberttak Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 05.01.05, 23:36
                              dobra mam wolne, o procenty sie nie klocmy ;)
                              mozna co najwyzej o promile, bedzie bezpieczniej :D, procentow bym chyba nie
                              przezyl :>
                      • olecky Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 21:42
                        roberttak napisał:

> ludzie chyba znacie 5.5 stopy,

znamy ;-)

> on na pewno nie neguje tego typu akcji, ale chodzi mu o to
                        > ze przy takich nakladach na sluzbe zdrowia jak u nas -
                        > wystarczylo by wydawac pieniadze gospodarnie
                        > i takie zbiorki nie byly by potrzebne,

gdyby Janek napisal, zeby nie placic podatkow na sluzbe zdrowia, to by mnie to
                        nie zdziwilo. Ale napisal, ze nie nalezy dawac pieniedzy tym, ktorzy je wydaja
                        efektywnie, bo inni wydaja nieefektywnie. To troche tak jakby twierdzic, ze nie
                        nalezy kupowac rowerow Wheelera, bo te bezmarkowe w supermarketach sa kiepskie ;-)

szczerze piszac, ja tez - z roznych przyczyn - od paru lat nie daje nic na WOSP.
                        Ale przynajmniej nie staram sie zniechecic innych ;-)
                        • 5.5stopy Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 22:44
                          > szczerze piszac, ja tez - z roznych przyczyn - od paru lat nie daje nic na WOSP.
                          > Ale przynajmniej nie staram sie zniechecic innych ;-)

Odpisuję dopiero teraz, bo łącze padło.

Jak wspomniałem, siadałem na rękach żeby nie napisać, ale nie wytrzymałem.

No więc tak: jeżeli wynegocjowali sobie korzystniejsze oprocentowanie w banku,
                          to znaczy, że wszyscy klienci tego banku dopłacili. O ile pamiętam, "ich" bank
                          to NBP, ale mogę się mylić.

Na fury pieniędzy nie wydają, ale finansują przystanek Woodstock. Nie wiem, czy
                          zdemolowane pociągi remontuje za swoje (czyli nasze) pieniądze PKP, czy WOŚP z
                          pieniędzy ofiarodawców. To i tak wierzchołek góry lodowej. Reszta jest wydawana
                          racjonalniej, co by nie mówić.

Uważam, że stoimy przed wyborem; a) rozpędzimy MZiOS, które każe nam 2 razy
                          płacić za leczenie, MENiS które wydaje miliardy na szkoły, po których dzieci
                          obkładają się korepetycjami, Ministerstwa: Rolnictwa, Nauki i Informatyzacji,
                          które w ogóle nie są potrzebne; b) za parę lat będziemy dalej bulić takie same
                          podatki, płacić 2 razy za leczenie, 2 razy za edukację i zatrudniać firmy
                          ochroniarskie bo policja bierze a nie pracuje.

Jeśli chodzi o ludzi ubogich, to oczywiście, należy się z nimi dzielić
                          pieniędzmi. Szkoda że p. Owsiak programowo odsyła rodziców zbierających na
                          operację z kwitkiem.

Co do gospodarnego wydawania pieniędzy, to najlepiej robi to sektor prywatny.
                          Nie mówcie proszę o drapieżnym kapitalizmie w sytuacji, gdy każdy zatrudniony
                          musi płacić ponad 100 złotych miesięcznie na służbę zdrowia, a na operacje
                          trzeba czekać latami. Prywatne kliniki już zapisują ludzi do swoich
                          ubezpieczalni w cenie niższej od obowiązkowej składki. Tam pacjenci nie czekają
                          w kolejkach i nie dają w łapę.
                          Jeśli chodzi o zdrowie dzieci, to miałbym więcej rodzeństwa gdyby kiedyś było u
                          nas tyle inkubatorów co na Zachodzie. Nie uważam opieki nad noworodkami za
                          zawracanie głowy.
                          Co do uwag Olka o nieefektywnym wydawaniu - jasne, że najbardziej bym chciał
                          zniesienia składek "zdrowotnych". Póki co, projekt OZZL (www.ozzl.org.pl) wydaje
                          mi się lepszy od tego, co mamy teraz. Jestem realistą i wiem, że nie pozbędziemy
                          się 'zdobyczy' państwa opiekuńczego z dnia na dzień.
                          Pozdrawiam,
                          Janek.

PS. Raz to już pisałem, ale się nie wysłało;
                          Nie mam żalu, że powstają imprezy okołomasowe dedykowane WOŚP, demokracji na
                          Ukrainie czy że masa rocznicowa przejeżdża zaraz po paradzie Schummowin.
                          Większość ludzi nie podziela moich "reakcyjnych" poglądów.
                          Dopóki comiesięczne masy pozostaną dedykowane jeździe na rowerze po Warszawie,
                          będę przyjeżdżał. Przestanę, jak w mieście będzie sensowna infrastruktura
                          rowerowa (czy dożyję?).
                          Do zobaczenia na styczniowej masie!
                          • olecky Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 04.01.05, 23:31
                            5.5stopy napisał:

> No więc tak: jeżeli wynegocjowali sobie korzystniejsze oprocentowanie w banku,
                            > to znaczy, że wszyscy klienci tego banku dopłacili.

to, co napisales, to juz pachnie socjalizmem - "kazdemu rowny procent". Wybacz,
                            ale jak masz 40 milionow nowych zlotych do zdeponowania na rok, to naprawde
                            mozesz przebierac w ofertach bankowych. I bynajmniej nie dlatego, ze bankom
                            zalezy na tym, by inni klienci doplacali. Przeciwnie - WOSP naduzywalaby
                            zaufania spolecznego, sponsorujac banki, gdyby trzymala kase na ROR
                            oprocentowanym 2%.

> Szkoda że p. Owsiak programowo odsyła rodziców zbierających
                            > na operację z kwitkiem.

byc moze ma swoje powody. Sa tez przeciez fundacje, ktore zbieraja na konkretne
                            operacje. Ludzie maja wolny wybor, czy wesprzec taka, ktora finansuje np. za
                            300.000 zl pojedyncza operacje w Stanach, czy taka, ktora poprawia ogolna
                            kondycje sluzby zdrowia i za te sama kase, dzieki wykonanym w pore badaniom
                            pozwala uratowac wzrok kilkuset dzieciakom.

> Co do gospodarnego wydawania pieniędzy, to najlepiej robi to sektor prywatny.

ta, nie ma jak dogmacik. Wez 100 zl i idz do sektora prywatnego z propozycja
                            zorganizowania za te pieniadze przejazdu rowerowego na kilkaset osob.
                            • 5.5stopy Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 05.01.05, 11:37
                              > ta, nie ma jak dogmacik. Wez 100 zl i idz do sektora prywatnego z propozycja
                              > zorganizowania za te pieniadze przejazdu rowerowego na kilkaset osob.

Zależy co rozumiesz przez przejazd i przez zorganizowanie. Zapewniam Cię, że
                              prywatne przejazdy w rodzaju alleycatów da się zorganizować z takim budżetem ;-).
                              • olecky Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 06.01.05, 10:47
                                5.5stopy napisał:

> Zależy co rozumiesz przez przejazd i przez zorganizowanie. Zapewniam Cię, że
                                > prywatne przejazdy w rodzaju alleycatów da się zorganizować z takim budżetem

na kilkaset osob, na zasadach komercyjnych? daj spokoj, juz nawet smiac mi sie
                                nie chce...

ech, kiedys to "Realnej" w nazwie bylo traktowane powazniej ;-)
                          • czajnik74 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 06.01.05, 09:11
                            `Co do gospodarnego wydawania pieniędzy, to najlepiej robi to sektor prywatny.`
                            No z tym to trudno polemizować - rachunek ekonomiczny zawsze, powtarzam zawsze
                            musi być `in plus`. Jak mamy stratę biznes się zamyka. Tylko idąc tym torem
                            gdyby wszystkie szkoły, szpitale, teatry, niszowe czasopisma(np. poezja) itp.
                            dawno by już nie istniały, bo nie są dochodowe ani prywatne. A tak na
                            marginesie. Za komuny jak było tak było, ale analfabetyzm został zlikwidowany
                            a dostęp do uczelni wyższych dla Jasia czy Marcina z dalekiej prowincji zabitej
                            dechami był otwarty. No ale teraz mamy przecież tyle szkół prywatnych...
                            Do Jasia: od stycznia jestem ubezpieczony w ramach medycyny pracy w jednej z
                            dużych prywatnych lecznic w pakiecie super biznesowym - gdzie składka na
                            jednego pracownika wynosi kilkaset pln. Miałem się zgłosić na badania cykliczne
                            gdzie okazało się że jedno z badań kosztuje dodatkowo 7 pln. I bez tej
                            żenującej opłaty nic dalej nie wskóram. Ja nie mam nic przeciwko comiesięcznej
                            składce z tyt. mojej pensji - do wspólnego wora o nazwie lecznictwo publiczne.
                            `Pies jest pogrzebany gdzie indziej` - etyka, odpowiedzielność, działanie i
                            liczenie się z drugim człowiekiem - jest niczym, a powiedzenie `odstawiasz
                            prywatę` ma zabarwienie pejoratywne, niestety.

pozdr

Czajnik
                            • 5.5stopy Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 10:27
                              czajnik74 napisał:
                              > musi być `in plus`. Jak mamy stratę biznes się zamyka. Tylko idąc tym torem

a mamy statę, jak konsumenci się od nas odwrócą i odejdą do lepszych, do
                              konkurencji. Koło się zamyka.

> gdyby wszystkie szkoły, szpitale, teatry, niszowe czasopisma(np. poezja) itp.
                              > dawno by już nie istniały, bo nie są dochodowe ani prywatne. A tak na

to czemu ZSRS upadło a kraje anglosaskie jakoś się trzymają? Czemu pochodzi
                              stamtąd tylu noblistów? A nobliści z ZSRS jakoś nie byli wspierani przez państwo?

> marginesie. Za komuny jak było tak było, ale analfabetyzm został zlikwidowany
                              > a dostęp do uczelni wyższych dla Jasia czy Marcina z dalekiej prowincji zabitej
                              >
                              > dechami był otwarty. No ale teraz mamy przecież tyle szkół prywatnych...

...i ludzi wykształconych przybywa. Za komuny człowiek z głową na karku szedł do
                              zawodówki albo budował szklarnię (szklarnię albo dwie, jak śpiewał Schuberth) bo
                              hydraulicy i badylarze mogli sobie dorabiać na boku. Teraz absolwent filozofii
                              jest w stanie zarobić więcej od właściciela warzywniaka. To chyba jest krok w
                              stronę normalności. Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie na uczelni jest całe
                              mnóstwo osób z głębokiej prowincji.

> Do Jasia: od stycznia jestem ubezpieczony w ramach medycyny pracy w jednej z
                              > dużych prywatnych lecznic w pakiecie super biznesowym - gdzie składka na
                              > jednego pracownika wynosi kilkaset pln. Miałem się zgłosić na badania cykliczne
                              > gdzie okazało się że jedno z badań kosztuje dodatkowo 7 pln. I bez tej

to trzeba ich zmienić lecznicę. Ta, do której chodzisz być może zbankrutuje, ale
                              kapitalizm jest po stronie LUDZI a nie PRZEDSIĘBIORSTW.

> `Pies jest pogrzebany gdzie indziej` - etyka, odpowiedzielność, działanie i
                              > liczenie się z drugim człowiekiem - jest niczym, a powiedzenie `odstawiasz
                              > prywatę` ma zabarwienie pejoratywne, niestety.

Etyka w biznesie jest bardzo istotna.
                              Niestety, nasz pseudokapitalistyczny ustrój sprzyja szumowinom - kamienicznik
                              blokowany przez maksymalny czynsz albo przymiera głodem, albo dewastuje budynek
                              i straszy dresiarnią lokatorów żeby się wyprowadzili i umożliwili mu wyburzenie
                              kamienicy pod biurowiec.

Odpowiedzialność będzie u nas w odwrocie tak długo, jak długo hulać będą
                              jastrzębie ze skarbówki, nie odpowiadające swoim majątkiem za nadgorliwość.
                              Korupcję ukrócić można ograniczając wszechwładzę państwa, a nie tworząc urzędy
                              antykorupcyjne, jak chcą tego Kaczory.

Niechęć do "odstawiania prywaty" ma wielowiekową tradycję. Z niej bierze się
                              między innymi wielowiekowy europejski antysemityzm; Kościół zabraniał pożyczania
                              na procent, więc brali się za to Żydzi. Zgodnie z potoczną i niezbyt
                              chrześcijańską moralnością Kalego, ci ludzie byli uważani za szkodliwych.
                              Dzisiaj wielu Żydów porzuciło uczciwą działalność na wolnym rynku na rzecz
                              wyciągania pieniędzy z tytułu bycia wnukami ofiar Holokaustu (które w Izraelu
                              uchodzą za uciążliwe i mało kto się z nimi liczy). Ale to już temat na osobną
                              dyskusję.
                              Pozdrawiam,

Janek 5.5
      • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 06.01.05, 04:04
        dzis na spotkaniu ulozylismy zarys trasy na niedziele:
        na kazdy punkt razem z dojazdem przewiduje, ze poswiecimy max pol godziny, a
        pod palacem jak bedzie cos ciekawego bedzie mozna zostac chwilke dluzej.
        13:00 - Pl. Zamkowy, Dw. Wileński, Arkadia, Hala Marymont, (Pl. Wilsona), Pl.
        Bankowy, PKiN, Pl. Unii Lubelskiej i okolice, TVP (gdzie sie roliczymy z
        zebranych pieniedzy). Zakonczenie ok. 17:00
      • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 06.01.05, 23:01
        kolejne uaktualnienie: mamy juz 13 szprychówek z podpisem Jurka Owsiaka, które
        zlicytujemy w czasie przejazdu. Beda tez flagi orkiestry i inne bajery ;->
      • kazza Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 00:10
        Heeeeeeeeeeeej! To juz za niecałe 13h s[potkacie sie na pl. Zamkowym aby
        wyruszyć w słusznej sprawie zgodnie z chasłem "jedziemy od 13 lat!!" i "Gramy
        bo lubimy" Mam nadzieje ze bedzie Was jak najwiecej, bedziecie duzo lepiej
        widoczni---> Wasza skuteczność w zbieraniu kasy wzrośnie, bedzie większa
        konkurencja rzy l;icytacji unikatowych szprychówek. Zatem powodzenia i GRAJMY
        DO KOŃCA ŚWIATA I O 1 DZIEŃ DŁUŻEJ!!!
        Pozdro - KaZa
        • beczus Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 18:31
          Witam było nas 88 osób.Wszystkie szprychówki zostały zlicytowane.Ja sam mam
          dwie,ósmą i PIERWSZĄ.

POZDRO.
          • beczus Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 18:34
            Dodatek trasa liczyła 31 kilometrów.Mam nadzieje ze jakies fotki pojawią się.Bo
            telewizja mało pokazała.
            • krakers1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 19:57
              nie macie wrazenia ze nazywanie tego przedsiewziecia masą krytyczną jest lekko
              nietrafione?
              pozdr.
              • freaky_mati Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 21:44
                Masz racje Krakers...

"Masowa Orkiestra Swiatecznej Pomocy" ;)

Nazwa nie gra dla mnie roli, wazne, ze wszyscy dzialamy w szczytnym celu. :)
                • krakers1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 22:34
                  freaky_mati napisał:

> Masz racje Krakers...
                  >
                  > "Masowa Orkiestra Swiatecznej Pomocy" ;)
                  >
                  > Nazwa nie gra dla mnie roli, wazne, ze wszyscy dzialamy w szczytnym celu. :)

Ale mi nie chodzi o cel czy o co tam Ci chodzi tylko o to ze to nie byla masa
                  krytyczna. Sam chetnie bym sie stawil ale nie mogleem z powodow niezaleznych
                  ode mnie.
                  pozdr.
                  • roweroraffi Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 12:37
                    krakers1 napisał:

> Sam chetnie bym sie stawil ale nie mogleem z powodow niezaleznych
                    > ode mnie.

Wiemy, urwałeś gwint w Truvativie, ale moim zdaniem to nie był powód niezależny
                    od Ciebie... najpewniej krzywo wkręciłeś pedał po prostu :-P
                    • krakers1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 17:20
                      roweroraffi napisała: ( ;) )

> krakers1 napisał:
                      >
                      > > Sam chetnie bym sie stawil ale nie mogleem z powodow niezaleznych
                      > > ode mnie.
                      >
                      > Wiemy, urwałeś gwint w Truvativie, ale moim zdaniem to nie był powód
                      niezależny
                      >
                      > od Ciebie... najpewniej krzywo wkręciłeś pedał po prostu :-P

Ależ droga Roweroraffi ;) krzywdzisz mnie niezmiernie swą opinią ;). Azaliż
                      prawdą oczywistą nie byloby gdybym czul zle wkrecony pedał od razu a nie zaczął
                      dopiero po 300 km?
                      pozdr.
                      • roweroraffi Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 17:57
                        krakers1 napisał:

> Ależ droga Roweroraffi ;) krzywdzisz mnie niezmiernie swą opinią ;). Azaliż
                        > prawdą oczywistą nie byloby gdybym czul zle wkrecony pedał od razu a nie
                        zaczął
                        >
                        > dopiero po 300 km?

Hehehe... DROGA - LOL
                        A co do 300km... kiedyś jak krzywo pedały wkręciłem to się zorientowałem po
                        25000km jak korba się zjechała i wymieniałem i chciałem wykręcić te pedały by
                        przełożyć do nowej korby... połamałem 3 klucze i nie wykręciłem do końca nawet
                        jednego... co Ty na to? A dodam, że wkręcało się całkiem lekko i bez wielkiego
                        oporu :-P
                        • krakers1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 20:38
                          Ależ droga Roweroraffi zapewniam Cię iż dobrze były wkręcone one. Jeszcze
                          pozostaje mozliwosc taka iż kolejna moja korba zajęła się ogniem od nóg mych.
                          pozdr.
                          • roweroraffi Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 12.01.05, 00:18
                            krakers1 napisał:

> Ależ droga Roweroraffi zapewniam Cię iż dobrze były wkręcone one. Jeszcze
                            > pozostaje mozliwosc taka iż kolejna moja korba zajęła się ogniem od nóg mych.

Tak, albo od nieparlamentarnego (czytaj alkoholowego) oddechu nieletniego
                            Kolegi :-P

A tak na serio, to może jakiś lipny egzemplarz... zastanów się czy nie oddać
                            tego do serwisu, gdzie to kupiłeś, bo takie awarie to jednak nie codzienność.
                            Tak pewnie z resztą szybko by Ci przyczynę wskazali ;-)
            • xun_vixx Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 22:05
              beczus napisał:

> Dodatek trasa liczyła 31 kilometrów.Mam nadzieje ze jakies fotki pojawią
              się.Bo
              >
              > telewizja mało pokazała.

Malo pokazali to malo powiedziane :) Reklamy przecietne chyba dluzej trwaja (z
              tego co mi mama mowila wnioskuje, bo nie widzialem). Ale lepszy rydz niz nic.
              Za rok pokaza wiecej. Bedzie lepsza pogoda i lepsza propaganda to sie wiecej
              osob pojawi, trza bedzie za wczasu zalatwic wejscie lajw by bylo wiadomo co
              gdzie i kiedy, zaklepane od hohoho i troche. Moze sie udac.

Rowerowe SIEMA!
              • beczus Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 09.01.05, 22:31
                Właśnie zobaczyłem relacje na video tego co pokazała TV .Nie było tak zle,
                wypowiedz Skelera dali chyba całą .Jak na pierwszy raz to i tak dobrze było za
                mało czasu aby lepiej to dograć.Myśle że za rok Będzie lepiej.Do zobaczenia na m
                asie styczniowej.

POZDRO
      • tomzoliborz Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 00:40
        Skeler wylaz mi z telewizora hehe..

No tak a nawiazujac do tego wejscia antenowego, to bylo jak bylo ja wrocilem do
        domu i widzialem - Skeler zaczal mowic i zdazyl powiedziec o zebraniu kasy i
        realizator pokazywal dalej koncert... ale co tam teraz w TV sie wypowiedzial :)

Pozdrawiam wszystkich uczestnikow i mimo wiatrow brrrr
      • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 03:40
        No to moze teraz ja dam swoje wybiorcze podsumowanie dnia:
        1145 zl w puszce od szprychowek (zeby na zwyklych Masach tak bylo... ;-)
        2 wejścia w TV na żywo (wiec mozliwosci montazu materialu sa ograniczone do
        tych kilku sekond opoznienia ktore sobie zostawiaja na wypadek jakichs
        nieprzewidzianycyh sytuacji)
        - 1 wejscie (krotkie) pod PKiN - udalo sie wspomniec cos o Masie i poszlo to na
        caly swiat ;-)
        - 2 wejscie w studiu (jednak bylo, chociaz nie wiedzialem, czy 2 raz beda
        chcieli pokazac to samo) - tam powiedzialem juz troche wiecej - np. dokladnie
        kiedy i gdzie Masa sie odbywa, a Jurek to jeszcze powtórzył, wiec reklama dla
        Masy była super!!!!!! pozatym był jeszcze ciekawy wstep Jurka o tym co to jest
        Masa ;-)
        Pozatym chciałbym zuwazyc, ze wbrew temu co ktos tu napisal, dzisiejszy
        przejazd miał wszystkie cech prawdziwej Masy - niezgloszony, trasa ukladana
        spontanicznie (chociaz wczesniej podalem jej zarys) - w czasie Masy mielismy
        tez ekipe filmowa, ktora w najblizszych dniach zrobi z tego material ktory
        bedzie pokazywala TV ;-)
        Pozatym w czasie całej relacji nad tłumem w studiu były widoczne flagi Masowe ;-
        )
        No i jeszcze raz powiem o waznej dla Masy rzeczy, ze mielismy 2 wejscia na
        zywo, gdzie mozna bylo powiedziec dokladnie to co sie chce, a nie to co
        zmontuja na stole montazowym (tylko trzeba jeszcze pamietac co sie chce
        powiedziec, jak juz sie zaswieci lampka na kamerze ;-> radio ma przynajmniej ta
        przewage, ze mozna sobie kartke polozyc przed oczami...
        a - i jeszcze bym zapomnial - 2 minuty po tym jak ze studia wyszla
        przedostatnia grupa Masowiczy, byly dosyc czeste najazdy kamer na nas (a nawet
        nasze twarze;-), i zaraz po tym podali wszystkim ogromne porcje pysznego
        tortu ;-))))
        podczas calej zabawy w studiu, na scenie w kacie graly rozne znane zespoly, na
        ktore wiekszoc ludzi nie zwracala uwagi - byly za to milym tlem dla calej
        imprezy (zapamietalem tylko Golec uOrkiestra, bo wejscie do studia bylo przy
        scenia i jak po raz kolejny tam wchodzilismy, to musielismy sie przebic przez
        straszny kociol).
        Moze ktos inny, kto byl na calej lub prawie calej imprezie dopisze cos wiecej...
        • trawers01 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 08:53
          Skeler, nie daj się zakrzyczeć!
          Trzeba znać realia przygotowywania programu tivi (w dodatku "na żywo"),żeby to
          właściwie ocenić. Ja wiem,że prawie wszystko jest z góry zaplanowane i wejście
          między inne relacje często w ogóle nie jest możliwe. Uważam,że przejazd przez
          miasto,opanowane przez Orkiestrę i dwa wejścia w głównym studio to bardzo dobry
          wynik (widziałem to drugie i było OK). No i super,że nasze flagi były bardzo
          widoczne. Z punktu widzenia realizatoea albo operatora kranu (kamery na długim
          ramieniu) lepiej by było pewnie,gdyby te flagi były rozmieszczone oddzielnie w
          różnych punktach a machanie nimi było wolniejsze,żeby można było odczytać logo
          i napis.
          Natomiast nie zajmujmy się aż tak bardzo telewizją,bo chyba najważnieszym celem
          było zebranie kasy i pomożenie WOŚP w zbieraniu funduszy. Chyba,że tak naprawdę
          chodziło tylko o to,żeby wykorzystać Orkiestrę i tivi do propagowania Masy? (To
          mi się w głowie nie mieści: Masa wykorzystuje potężną TP SA do swoich
          partykularnych celów... :-) Proporcje muszą być zachowane...
          W sumie oceniłbym całe przedsięwzięcie bardzo pozytywnie! Tak trzymać :-)
          A doświadczenia i wnioski przydadzą się do lepszego przygotowania się w
          przyszłym roku!
          Pozdro
        • beno1 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 10:28
          > Moze ktos inny, kto byl na calej lub prawie calej imprezie dopisze cos
          wiecej...

No więc po pierwszym wejściu spod pałacu spikerka wykrzyczała dosłownie: WIELKA
          MASA CAŁY CZAS W WARSZAWIE!!!

Beno
          • freaky_mati Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 11:15
            Ja niestety na XIII WOSP nie bylem ze wzgledu na moje studia zaoczne. :'(

Nio, ale jak juz wrocilem do domu to obejrzalem wszystko w TV.

Szczerze mowiac to flagi Warszawskiej Masy Krytycznej bylo widac non-stop.
            Skeler, Ty chyba machales flaga przez bite parenascie godzin... :D Ciebie po
            tym rece nie bola? ;)

A z waszych wypowiedzi widzalem tylko ta druga i przyznam, ze byla krotka, ale
            bardzo informatywna. Skeler, znowu pokazales klase... ;)

Pamietajmy jednak, ze najwazniejszym wczorajszym punktem byla WOSP. To, ze
            zrobilismy mala reklame WMK, nie jest wedlug mnie czym zlym. Mam nadzieje, ze w
            przyszlym roku postaramy sie miec wiecej wolontariuszy, usprawnimy system i
            zbierzemy wiecej pieniedzy na cele WOSP.

Mam wielka nadzieje, ze w przyszlym roku nic nie przeszkodzi mi w
            uczestniczeniu w:
            "Warszawskiej Masie Krytycznej dla Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy!"

P.S. Krakers, szczerze mowiac to w Londynie Masy Krytyczne odbywaja sie nie
            tylko w ostatni piatek miesiaca, ale takze w wazne dni. Jesli dobrze pamietam,
            to ze wzgledu na strajk przeciw wojnie w Iraku w czasie jednego tygodnia w
            Londynie odbyly sie az trzy.
            • skeler Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 14:50
              > Szczerze mowiac to flagi Warszawskiej Masy Krytycznej bylo widac non-stop.
              > Skeler, Ty chyba machales flaga przez bite parenascie godzin... :D Ciebie po
              > tym rece nie bola? ;)

nie wierz we wszystko co pokazuje TV- ja machalem tylko wtedy, kiedy bylismy na
              wizji... ;-> Ale niektorzy sie zmeczyli bardziej, bo w przerwach kladli sie na
              ziemie ;-)
          • ociec51 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 17:24
            I w związku z powyższym dyskontując małą wpadkę pani J.Fajfulińskiej z TVP (
            trochę się zagubiła w nazwach, bo raz Wielka Orkiestra a tu nagle Warszawska
            Masa - na koniec wywiadu należało coś krzyknąć!) proponuję awansować ją do roli
            matki chrzestnej a Warszawską Masę Krytyczną przemianować na Wielką Warszawską
            Masę Krytyczną. A jak!!! Należy nam się!
            A cała maseczka jak zwykle trochę zwariowana, nieuporządkowana do końca (w
            końcu taka ma być) ale jak zwykle piękna w swojej istocie, pomysłach i
            realizacji.
            Skelerze! Jesteś Wielki!

Pozdrowerek.
            I niech nam ścieżka równą będzie!
            OCIEC
        • kazza Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 13:36
          Jesteście WIELCY!!!
          JA ze swojej strrony musze powiedziec ze nie mialam zbyt wielu informacji na
          biezaco o Was, ale cieszy mnie to co czytam.
          CCo do zorganizowania ...to i tak bylo super buiorac pod uwage kiedy zostal
          rzucony pomysl;)
          Za rok mam nadzieje ze bedzie duzo wiecej ludzi.
          Co do pogody...moim zdaniem tylko wiatr przeszkadzal bo tak to pieknie bylo!!
          JA niestety wielu rzeczy nie widzialam, ominelo mnie swiatleko do nieba,
          koncerty w studio i tort o ktorym pisal Skeler bo jezdzilam z zaopatrzeniowcem
          od magazynu pod palac spod palacu do magazynu, z magazynu do tv i tak calutki
          dzien.
          do domu zas wrocilam chwilke przed 3 w nocy.
          Bylo mimo to cudownie i oby za rok bylo nas zdecydowanie wiecej:))
          DZIEKI I POZDRO DLA WAS!!!
          KaZa
        • miluta13 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 21:41
          skeler napisał:

> w czasie Masy mielismy tez ekipe filmowa, ktora w najblizszych dniach zrobi z
          > tego material ktory bedzie pokazywala TV ;-)

Z tego co udało mi się podsłuchać ;-) program będzie transmitowany w najbliższą
          sobotę na "dwójce" o godz. 10:20.

Jeśli chodzi o relację z imprezki, to Skeler napisał już chyba wszystko.
          Dodam tylko, że w samym studio wiele emocji wzbudziły zdjęcia z Jasiem i nie
          tylko ;-)))

> a - i jeszcze bym zapomnial - 2 minuty po tym jak ze studia wyszla
          > przedostatnia grupa Masowiczy, byly dosyc czeste najazdy kamer na nas (a
          nawet nasze twarze;-), i zaraz po tym podali wszystkim ogromne porcje pysznego
          > tortu ;-))))

Nadrobimy w przyszłym roku ;-) Dobrze, że przynajmniej Wy załapaliście się na
          tort ;-))
          BTW: Jak jechałam ul. Chałubińskiego w kierunku centrum o 1:30 w nocy, w
          pomarańczowej kamizelce, z masową flagą, obwieszona migającymi światełkami (nie
          tylko rowerowymi ;-)), usłyszałam coś w stylu: "Ty, patrz! Ale czad! To
          kobieta!" ;-)) Bardzo mnie to rozbawiło.
          Niestety budzik-terrorysta nie dał o sobie zapomnieć: wyrwał mnie ze snu w
          środku nocy (o 6:30...) i już nie było tak fajnie.

Podsumowując:
          Było rewelacyjnie! 12 godzin zabawy i dobrego humoru (brakowało jedynie
          klimatyzacji ;-)
          A dzisiaj dowiedziałam się, że mówili o cyklistach zbierających pieniądze,
          również w wiadomościach.
          Czyż nie jest pięknie?

Sie ma!
          Kate
      • julmal Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 10.01.05, 12:43
        Witam
        Moim zdaniem wszystkie zalozenia przejazdu zostaly spelnione
        bylo ok mimo podmuchow wiatru.Brak czasu nie pozwolil mi dotrwac do konca
        (drugie wejscie w tv)mam za to pamiatkowa szprychowke :)
        Pozdrawiam wszystkich
        Linka
      • pimpf101 PARĘ FOTEK 12.01.05, 21:03
        patę moich fotek z niedzieli. wrzucone na prętce i niekoniecznie fachowo ale
        może komuś się coś przyda i się znajdzie ;)
        pozdrawiam
        • krakers1 Re: PARĘ FOTEK 12.01.05, 21:10
          nie masz wrazenia ze o czyms zapomniales ;)??
          pozdr.
          • pimpf101 Re: PARĘ FOTEK 12.01.05, 21:27
            krakers1 napisał:

> nie masz wrazenia ze o czyms zapomniales ;)??
            > pozdr.

HMMMMMMMMMMMMMMMMM
            no może adres ppodam ;)
            www.fotomasa.republika.pl

niech żyje Altzhajmer ;)
      • qbamo Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 15.01.05, 11:13
        I pojawiliśmy się w telewizji po raz kolejny. Dzisiaj w Kręciole Jurek mówił o
        pomocy rowerzystów związanych z akcją Warszawska Masa Krytyczna, którzy
        spontanicznie spotykają się i jeżdżą. Migawka z naszej niedzielnej jazdy byla
        coprawda krótka, ale w miare treściwa: coś z placu Zamkowego (przed wyjazdem i
        sam wyjazd), gęba Skelera ;), oflagowana przyczepka i widac bylo, ze troche
        osób się zebrało. Reklama dobra.
        Pozdro Qba
        • pimpf101 Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 15.01.05, 11:47
          No i przegapiłem :( A chciałem zobaczyć jak wyszły ujecia z bagażnika kręcone ;)
          • qbamo Re: 9 stycznia - WOŚP i Masa 15.01.05, 11:53
            Niwstety wlasnie tych z bagaznika nie bylo. Migawka z nami trwala ok.30 sekund
            i jesli dobrze sie zorientowalem to byly to tylko fragmenty materialu z Placu
            Zamkowego - przed odjazdem i jak ruszamy.
            Pozdro Qba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka