Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower trekkingowy czy lekki mtb

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:29
    witam
    chce kupic rower trasy do pracy/na zakupy, raczej z dolnej polki, mam do
    wydania ok 1500
    pare pytan
    1. waze 90kg, czy rama trekkingowego roweru wytrzyma codziennie kilkanascie
    km po polnej drodze (dziury i kamienie) czy raczej sklaniac sie ku mtb?
    2. czy na taka trase warto brac rower z amortyzacja tylego kola.. nie chce
    zeby bolal mnie tylek;)

pozdrawiam wszystkich
    Obserwuj wątek
      • Gość: muchalinho Re: rower trekkingowy czy lekki mtb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:33
        aha najwazniejsze, czy mozecie polecic jakis konkretne rowery?
      • el_gato_con_botas Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 11.04.05, 16:15
        piszac od tylu - waze kolo 100, mam hardtaila i tylek nie odpada po jezdzie; co
        wiecej, mam siodelko na dluzsze trasy (takie dlugie, twarde, waskie ;-) ), wiec
        zalzoenie bardziej 'kanapowego' poprawi komfort
        ;-)
        1500 to absolutnie wystarczajaca kwota
        moja propozycja - rower crossowy; trekking, z zalozenia, to turystyka i to na
        dluzsze dystanse, mozliwosci dopiecia sakw i wiele innych patentow, z ktorych
        normalnie w miescie sie nie korzysta; rower gorski to niemal same patenty
        niewymyslone dla miasta, ale dla ambitniejszych tras, wiec to odrzucilbym na
        starcie;
        rower crossowy da Ci w miare wyprostowana pozycje (bedzie wygodniej niz na
        goralu na pewno), przyzwoity osprzet i w miare lekka rame (czego nie mozna
        powiedziec o wiekszosci rowerow miejskich);
        co do konkretow: idz do najblizszych sklepow rowerowych i przymierzaj, bierz
        jazdy probne i w miare watpliwosci pisz; blisko polozony i solidny serwis to
        bardzo wazny element, ktory wiele osob pomija (ok - jak kto woli podrzucac rower
        samochodem, to mu wszystko jedno, mi nie ;-) );
        pamietaj: im wiecej roznych wyprobujesz, tym wieksza szansa, ze trafisz na ten,
        ktory Ci odpowiada - nie ma znaczenia takiego osprzet, jesli geometria ramy i
        pozycja na rowerze nie beda Ci odpowiadac...
        pzdr
        ps. mozesz zawsze napisac gdzie mieszkasz - moze uda sie polecic jakies sklepy w
        okolicy (jak nie mi, to moze innym forumowiczom)
        • skuter70 Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 08:40
          el_g
          > moja propozycja - rower crossowy; trekking, z zalozenia, to turystyka i to na
          > dluzsze dystanse, mozliwosci dopiecia sakw i wiele innych patentow, z ktorych
          > normalnie w miescie sie nie korzysta;

na przyklad... ???

rower gorski to niemal same patenty
          > niewymyslone dla miasta, ale dla ambitniejszych tras, wiec to odrzucilbym na
          > starcie;

jakie ???

> rower crossowy da Ci w miare wyprostowana pozycje (bedzie wygodniej niz na
          > goralu na pewno),

zalezy jaki sobie dobierze
          i w wypadku gorala i w wypadku crossa
          im bardziej wyprostowana pozycja tym mniej wygodnie podjezdza sie pod gorke :)
          • el_gato_con_botas Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 14:14
            skuter70 napisał:

> el_g
            > > moja propozycja - rower crossowy; trekking, z zalozenia, to turystyka i t
            > o na
            > > dluzsze dystanse, mozliwosci dopiecia sakw i wiele innych patentow, z kto
            > rych
            > > normalnie w miescie sie nie korzysta;
            >
            > na przyklad... ???
            na przyklad normalnie nie korzystam z dynama, nie korzystam z blotnikow (dopinam
            je kolo listopada, odpinam kolo marca)
            >
            > rower gorski to niemal same patenty
            > > niewymyslone dla miasta, ale dla ambitniejszych tras, wiec to odrzucilbym
            > na
            > > starcie;
            >
            > jakie ???
            27 przelozen nie jest potrzebne na miasto, siodelko sportowe to kiepski komfort
            na krotkie trasy, opona o wysokim biezniku przegrywa z semislickiem
            >
            > > rower crossowy da Ci w miare wyprostowana pozycje (bedzie wygodniej niz n
            > a
            > > goralu na pewno),
            >
            > zalezy jaki sobie dobierze
            > i w wypadku gorala i w wypadku crossa
            > im bardziej wyprostowana pozycja tym mniej wygodnie podjezdza sie pod gorke :)
            a ile podjezdzasz pod gorki w miescie? to akurat margines jazdy i nie z mysla o
            nim kupuje sie rower...
            pzdr
            • skuter70 Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 14:27

> na przyklad normalnie nie korzystam z dynama, nie korzystam z blotnikow
              (dopina

a ja z blotnika tylnego korzystam praktycznie zawsze:)

> 27 przelozen nie jest potrzebne na miasto,

noo faktycznie potrzebne nie jest ale nie przeszkadza:)
              poza tym rower crosowy , ktory proponujesz tez bedzie mial duzo przelozen

siodelko sportowe to kiepski komfort
              > na krotkie trasy, opona o wysokim biezniku przegrywa z semislickiem

spokojnie mozna w goralu zalozyc nawet calego slicka:)

> a ile podjezdzasz pod gorki w miescie? to akurat margines jazdy i nie z mysla
              o
              > nim kupuje sie rower...

nooo ja w nizinnym szczecinie miedzy praca a domem mam jakies 80-90 m roznicy
              wzniesien:)

IMHO miedzy goralem a crossem to akurat nie ma wielkich roznic:)
              a czepiam sie tylko dla zasady, sam jezdze glownie goralem mimo, ze mam 3 rozne
              rowery:)

• el_gato_con_botas Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 15:15
                skuter70 napisał:

>
                > > na przyklad normalnie nie korzystam z dynama, nie korzystam z blotnikow
                > (dopina
                >
                > a ja z blotnika tylnego korzystam praktycznie zawsze:)
                >
                a jak czesto jest Ci potrzebny?
                ;-)))
                pomijam kwestie komfortu psychicznego wynikajacego z posiadania blotnika...
                ;-))
                > > 27 przelozen nie jest potrzebne na miasto,
                >
                > noo faktycznie potrzebne nie jest ale nie przeszkadza:)
                > poza tym rower crosowy , ktory proponujesz tez bedzie mial duzo przelozen
                pewnie ebdzie mial 24, to raz, a dwa - na miasto na pewno wystarcza nizszy
                grupowo osprzet;
                to, ze idealem bylby pewnie dual drive to inna bajka, bo i koszta wieksze
                >
                > siodelko sportowe to kiepski komfort
                > > na krotkie trasy, opona o wysokim biezniku przegrywa z semislickiem
                >
                > spokojnie mozna w goralu zalozyc nawet calego slicka:)
                wiem - wiekszosc gorali mozna przerobic na crossy, poza geometria ramy
                ;-)
                >
                > > a ile podjezdzasz pod gorki w miescie? to akurat margines jazdy i nie z m
                > ysla
                > o
                > > nim kupuje sie rower...
                >
                > nooo ja w nizinnym szczecinie miedzy praca a domem mam jakies 80-90 m roznicy
                > wzniesien:)
                a gdzie mieszka kupujacy? tez w 'nizinnym szczecinie'?
                ;-))
                >
                > IMHO miedzy goralem a crossem to akurat nie ma wielkich roznic:)
                sa, przede wszystkim w geometrii ramy (jak chcesz sprawdzic, zerknij na
                najnudniejsza rzecz swiata, czyli specyfikacje ram dowolnego producenta ;-))
                > a czepiam sie tylko dla zasady, sam jezdze glownie goralem mimo, ze mam 3 rozne
                >
                > rowery:)
                zasada to bardzo dobry powod dla czepiania sie
                ;-))

pzdr
                • skuter70 Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 15:31

> a jak czesto jest Ci potrzebny?

zawsze wtedy gdy go akurat nie mam:)

> wiem - wiekszosc gorali mozna przerobic na crossy, poza geometria ramy
                  > ;-)

prawde mowiac nigdy nie jezdzilem crosem - ciekawy jestemczy odczulbym roznice

> a gdzie mieszka kupujacy? tez w 'nizinnym szczecinie'?
                  > ;-))

nie mam pojecia ale tez ma prawo miec gorke:)
                  jakis most, wiadukt:)

> najnudniejsza rzecz swiata, czyli specyfikacje ram dowolnego producenta ;-))

pewna roznica byc musi - w kocu to inne rowery ale watpie zeby miala dla mnie
                  znaczenie przy decyzji o wyborze roweru

>
                  • el_gato_con_botas Re: rower trekkingowy czy lekki mtb 12.04.05, 15:43
                    skuter70 napisał:

>
                    > > a jak czesto jest Ci potrzebny?
                    >
                    > zawsze wtedy gdy go akurat nie mam:)
                    tez tak mialem, dopoki nie zaczalem korzystac z dobrodziejstwa prognoz pogody -
                    polecam
                    ;-)
                    >
                    > > wiem - wiekszosc gorali mozna przerobic na crossy, poza geometria ramy
                    > > ;-)
                    >
                    > prawde mowiac nigdy nie jezdzilem crosem - ciekawy jestemczy odczulbym roznice
                    odczulbys; tak samo, jak miedzy sportowym goralem, a 'zwyklym' (przynajmniej w
                    ramach tego samego producenta)
                    >
                    >
                    > > a gdzie mieszka kupujacy? tez w 'nizinnym szczecinie'?
                    > > ;-))
                    >
                    > nie mam pojecia ale tez ma prawo miec gorke:)
                    nie kazde miasto z takiego prawa korzysta, a inne maja ich cale stado...
                    > jakis most, wiadukt:)
                    mostow i wiaduktow np. w stolicy jest sporo, ale to krotkie podjazdy i bardzo
                    zacne nachylenie, nawet na miejskim podjezdzasz bez problemu
                    >
                    > > najnudniejsza rzecz swiata, czyli specyfikacje ram dowolnego producenta ;
                    > -))
                    >
                    > pewna roznica byc musi - w kocu to inne rowery ale watpie zeby miala dla mnie
                    > znaczenie przy decyzji o wyborze roweru
                    dla mnie by miala - jak wiem jak chce jezdzic, to wiem, czy potrzebuje byc przy
                    tym pochylony, czy wole byc wyprostowany
                    :-)
                    pzdr
      • Gość: Rowerzysta Re: rower trekkingowy czy lekki mtb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 02:01
        Polecam Wheelera 2600 cena 1549zł

www.wheeler.pl/cross_2600zxplus.html
      • Gość: Rowerzysta Re: rower trekkingowy czy lekki mtb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 02:02
        www.wheeler.pl/cross_2600zxplus.html
      • Gość: NoMan Re: rower trekkingowy czy lekki mtb IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 12.04.05, 16:21
        Nie zrób błędu i nie kupuj z marketu (rower z pełną amortyzacją do 1500zł
        kupisz chyba tylko w markecie, ale może się mylę). Zwróć uwagę na siodło, są
        rowery niekoniecznie typowo górskie z wygodnym miękkim siodłem, kierownicą w
        miare wysoko (wygoda dla kręgosłupa) i amortyzowanym widelcem (to powinno
        zapobiegać zmęczeniu nadgarstków i utrzymaniu kierunku jazdy na wyboistych
        drogach, po których będziesz jeździł). Koła - raczej stawiam na grubsze (dziury
        i wyboje na polnych łąkach są zabójcze dla cienkich trekkingowych kół :)).
        Spokojnie można założyć do takiego roweru semislick/slick - czyli nie takie
        agresywne, terenowe opony. I W DROGĘ!! POZDRO
        Przykładowa grupa "comfort" gianta
        www.giant-bicycles.com/pl/030.000.000/030.000.000.asp?year=2004&model=10048year=2004&model=10048

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka