Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

cena u locka

16.04.05, 12:48
    www.abus.pl/row/cen_ulocki.htm
    zakladajac ze kupilabym "Granit x plus" ktory kosztuje 340 zł
    o co chodzi z cena karty kodowej albo z "jarzmem parabolicznym"? Musze podac
    symbol u locka ktory chce kupic (sklep mi sprowdadzi to co chce) i nie wiem
    czego potrzebuje...
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: marcin Re: cena u locka IP: *.chello.pl 18.04.05, 23:47
        czesc,
        wlasnie dzisiaj kupilem sobie U-Locka Abus Granit X Plus za 335 zl
        z tymi cenami chodzi o to ze jest kilka modeli w zaleznosci od tego jakie
        chcesz mocowanie do ramy ( sa dwie mozliwosci : 1 )Tex KF Twin lub 2)USH 24 )
        Mocowania te roznia sie tym ze Tex KF jest bardziej uniwersalne bo pasuje do
        roznych przekrojow ram np owalnych a USH 24 raczej tylko do ramy idealnie okraglej
        Co do karty kodowej to jest to specjalna karta na podstawie ktorej mozna zamowic
        dodatkowy klucz w razie jakbys zgubila - Podobno nie mozna go podrobic.
        a jarzmo paraboliczne to specjalnie opatentowane zapiecie
        Tak wiec jedyne co mozesz wybrac to dlugosc U-Locka 230 mm lub 300 mm oraz
        rodzaj mocowania do ramy reszta w kazdym zestawie jest taka sama.
        Jesli moge spytac , kupujesz moze gdzies w warszawie ?
        • zolwik Re: cena u locka 19.04.05, 19:55
          zamowilam bez mocowania, bo pan ze sklepu powiedzial ze i tak nie mam gdzie
          tego zamontowac oraz ze halasuje w ciagu drogi i chyba ze cos sie moze
          powyginac z powodu ciezaru - ogolem nie polecal mocowania do roweru
          kupuje w Warszawie w alejach niepodleglosci
          teraz czekam bo rower mi troche miejsca zajmuje i chetnie wystawilabym go do
          przedpokoju:)
          Swiat z perspektywy osoby jezdzacej rowerem jest suuper:)))
          • Gość: marcin Re: cena u locka IP: *.chello.pl 19.04.05, 22:59
            hmm... jak na razie nie zauwazylem zeby halasowalo ani zeby sie cos odksztalcilo
            czy powyginalo - taki zapiecie wazy niecale ponad 1,5 kg a mocowanie jest dosc
            solidne wiec wedlug mnie nie ma ryzyka zeby cos sie wygielo :-) poza tym wole
            miec ten ciezar miedzy nogami ;-) na ramie niz na wlasnych plecach ;-)
            ja rower trzymam szczesliwie na balkonie za kratami oczywiscie
            a jesli mozna wiedziec :-) jaki masz rower ?

to fakt - na rowerze jest po prostu piekniej ;)
            • Gość: lunatyk Re: cena u locka IP: *.aster.pl 21.04.05, 17:34
              Sluchajcie, to jest strasznie strasznie drogie... :(((( a daje gwarancje 100% ze
              nikt tego roweru nie ukradnie? nie wierze. I czym mialoby sie roznic to
              zabezpieczenie od (na stronie) tego za 115? Bo z tym za ponad trzy stowy to sie
              zastanawiam czy nie dolozyc jeszcze 500 i zalozyc gprs. ;)
              Jakie sa gwarancje na to cudo?
              • zolwik Re: cena u locka 21.04.05, 17:53
                kupilam:) Pan w sklepie powiedzial zeby i tak nie zostawiac roweru na pol dnia
                bez opieki w niepewnym miejscu. Mam nadzieje ze mi nie ukradna roweru.
                Jesli nikt nie napisze ze mu rower zabezpieczony ulockiem ukradli to mozemy
                spac spokojnie:)
                Pozdrawiam i ide na rower:)
                • hauabaua Re: cena u locka 21.04.05, 19:58
                  Kiedyś widziałem taką smutną fotkę, rama przykuta U-lockiem do latarni...
                  Ale bądźmy dobrej myśli. ;-)
                  .
                  • Gość: Alonzo Re: cena u locka IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:31
                    Rzeczywiście,rama może się ostać a reszta pójdzie w swiat,tym bardziej że
                    przechodniów niewiele obchodzi,chłop z kluczem może odkręcić niemal wszystko a
                    ludziska pomyślą ze sobie coś tam naprawia-ale nie zapeszajmy-grunt by nie ufac
                    żadnemu zabezpieczeniu bezgranicznie.Pzdr
          • Gość: marcin ha Re: cena u locka IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 21:15
            zolwik napisała:

> zamowilam bez mocowania, bo pan ze sklepu powiedzial ze i tak nie mam gdzie
            > tego zamontowac oraz ze halasuje w ciagu drogi i chyba ze cos sie moze
            > powyginac z powodu ciezaru - ogolem nie polecal mocowania do roweru

Pan cię strasznie okłamał :-/

Istotnie, jeśli rama jest mała (albo rower jest damka), to standardowe mocowanie
            u-locka nie będzie przydatne. Ale abus robi takie śmieszne mocowania pozwalające
            wieszać u-locka z boku ramy pionowo. Mocowanie jest przytroczone do rury
            podsiodłowej ramy przy pomocy tekstylnego paska dokręcanego bardzo przemyślnie
            śrubą i imbusem. Na samego u-locka trzeba założyć dodatkowy dzyndzol, odcinając
            część gumy pokrywającej pręt. Ten dzyndzol wślizguje się w mocowanie i u-lock
            sobie wygodnie podróżuje na pionowo poza głównym trójkątem ramy, zachodząc na
            tylne koło z boku.

Ja mam dwa mocowania - standardowe w rowerze wiejskim (trekingowym, z dużą
            klasyczną ramą) gdzie u-locka wożę pod górną rurą i właśnie to specjalne w
            rowerze miejskim (damka). Tego samego u-locka wożę w jednym albo w drugim
            rowerku. Wygodnie, prosto i skutecznie. Nie mam w tej chwili obrazka, ale kiedyś
            podrzucę. To drugie mocowanie jest w ofercie abusa na polskę na 100%.

No i druga rzecz i kamyczek do ogródka pana sprzedawcy: jezdżę od ohoho ilu lat
            z tymi mocowaniami się nic nie "wygięło". Mimo, że parę rzeczy z roweru mi
            odpadło na wertepach (odblaski, mocowanie błotników itp.). Hałas się zdarza, ale
            na rowerze na wertepach różne rzeczy hałasują - np. łańcuch uderza o widełki
            tylne, coś skrzypi, rowerzysta sapie, itp. itd. :-)

Natomiast sam u-lock jest bardzo OK. Sam używam takiego, kupłem w Holandii kiedy
            jeszcze w PL nie było na rynku. Żyje do teraz ;-)

marcin ha
            www.rowery.org.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka