Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    30.05.05, 16:00
    chcialbym sie zapytac Sz.P. Oficjalnych Organizatorow, czy planowane jest
    zlozenie pisemnej skargi na zachowanie policji podczas ostatniego przejazdu?

o ile sie orientuje, to policja:

- nie trzymala sie uzgodnionego i zgloszonego na pismie planu imprezy (postoj
    na Pulawskiej);

- podczas pierwszej czesci przejazdu zupelnie nie zabezpieczala wlotow ulic;

- nie wylaczyla swiatel na skrzyzowaniach z sygnalizacja;

- nie reagowala na zgloszenia od sluzb porzadkowych przejazdu.

w efekcie kierowcy nie dysponowali zadna informacja, ze nie nalezy wjezdzac
    pomiedzy rowerzystow, doszlo do kilku(nastu?) kolizji i wielu, wielu
    niepotrzebnych konfliktow.

jesli znowu wszystko rozejdzie sie po kosciach, to wczesniej czy pozniej - za
    miesiac, dwa, pol roku - policja swa radosna niekompetencja spowoduje taki
    chaos, ze dojdzie do powazniejszego wypadku.

pozdrawiam, olek
    Obserwuj wątek
      • lukaszolszewski Re: skarga? 30.05.05, 16:05
        Jak najbardziej jestem za.
        • sebias Re: skarga? 30.05.05, 16:40
          Witam!

lukaszolszewski napisał:
          > Jak najbardziej jestem za.

Ja też jestem jak najbardziej za tym, żebyś poszedł pojeździć na rowerze :)
      • light_trance Re: skarga? 30.05.05, 16:42
        Słuchaj olecky, skargę przydałoby się złożyć, bo nawet odmówili przyjęcia
        zgłoszenia wypadku, gdy poszkodowany domagał się policji, ale...
        Otóż nie powinniśmy pogarszać kontaktów z policją, bo jak już się im powie, że
        spie******* sprawę 27 maja to może następną masę zabezpieczą lepiej, a to
        jednak będzie potrzebne przy dużej liczbie rowerzystów...
        Pozdrawiam.
        • roweroraffi Re: skarga? 30.05.05, 17:57
          Spokojnie dym po Służbach już robimy.. może na razie nie tak duzy jak byśmy
          mogli, ale jak nie będzie efektów, to zawsze to mozna zmienić.
          • light_trance Re: skarga? 30.05.05, 21:02
            Mojego poprzedniego posta proszę nawet nie czytać, jest zbyt naiwny...
            olecky, oczywiście to, co działo się na majowej masie aż prosi się o pomstę do
            nieba! Myślę, że skarga byłaby dobrym pomysłem, gdyż zagrożenie było realne i
            poważne, a nie takie jakie się niektórym zdaje, gdy siedzą bezpieczni przed
            komputerem. Ale... Właśnie... Jedna skarga nic nie da, natomiast gdyby poprostu
            ludzie, którzy zauważyli brak kompetencji i wywiązania się z obowiązku policji
            skłądały skargi jako jednostki, to wyszłoby to nam na plus. Zapraszam na stronę
            www.ksp.waw.pl/
            • light_trance Re: skarga? 30.05.05, 21:04
              Potraktujcie tego posta poważnie. Tendencja zwyżkowa masy może się przerodzić w
              chaos, a tego nie chcemy! W Londynie na 600 ludzi było 62 policjantów! I założę
              się, że wiedzieli co robić i zapewniali bezpieczeństwo uczestnikom. Im więcej
              głosów za większym bezpieczeństwem tym więszka szansa, że je dostaniemy.
              Pozdrawiam.
              • specjial Re: skarga? 31.05.05, 10:37
                A gdyby skargę złozył kierowca samochodu, albo pieszy. Skargę na policję za
                nieoznaczenie trasy przejazdu, niezabepieczenie itd.? Oczywiście podkreślając,
                że sami uczestnicy byli wspaniali...
                • specjial Re: skarga? 31.05.05, 10:47
                  Chodzi o to, że nie można by się wtedy przyczepić do samej masy, a konkretnie do
                  winnych - policji i straży.
      • czajnik74 Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 11:19
        chcialbym sie zapytac Sz.P. Oficjalnych Organizatorow, czy planowane jest
        > zlozenie pisemnej skargi na zachowanie policji podczas ostatniego przejazdu?
        >
        Skargi nie. Bedzie `Raport` przygotowany przeze mnie. Niedługo ujży swiatło
        dzienne - a skargi od każdeg masowicza sa zasadne - kierujcie:
        www.ksp.waw.pl/?page=Structure&id=2&did=14
        Tylko ilu z Was będzie miało odwagę to zrobić?
        Bo przypomnę skargę wnosicie na Policjantów źle zabezpieczających Masę, bo to
        nie ORGANIZATORZY masy odpowiadają za brak zabezpieczenia kolumny przez rondo,
        skrzyżowanie etc. gdyż nie mają UPRAWNIEŃ do tego typu zadań!
        Piszcie więc i dzwońcie. To bardzo dobrze zrobi dla sprawy.

pozdr

czajnik

• roborobi Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 11:29
          Witam.
          Gorzej jak te skargi zaszkodzą, a nie pomogą. 24.06.05 r. mogą powiedzieć, że
          nie mają odpowiedniej ilości ludzi, żeby zabezpieczyć "masę" i nie pozwolą jej
          ruszyć!!! To by była klęska!!!
          Pozdrawiam Robert.
          • roweroraffi Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 12:04
            roborobi napisał:

> Witam.
            > Gorzej jak te skargi zaszkodzą, a nie pomogą. 24.06.05 r. mogą powiedzieć, że
            > nie mają odpowiedniej ilości ludzi, żeby zabezpieczyć "masę" i nie pozwolą
            jej
            > ruszyć!!! To by była klęska!!!

Tak to byłaby klęska... ale dla Policji, bo Masa i tak by pojechała zapewne tak
            jak jeździła przez lata... bo niby kim zatrzymasz Masę powiedzmy 1500 ludzi na
            Zamkowym nie mając 20-30 ludzi nawet na obstawienie skrzyżowań? Siłą woli? ;-)

Sam widzisz, że skargi mogą tylko pomóc wywrzeć presję, by odpowiednia ilość
            ludzi się do obstawy znalazła... Oni w Komendzie już sami dobrze wiedzą, że tak
            ogromnego ruchu jak Masa NIE DA SIĘ ZATRZYMAĆ... wiedzą, bo w 2002r. próbowali
            i dość cienko na tym wyszli wtedy :-)
            • olecky Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 16:48
              roweroraffi napisał:

> bo niby kim zatrzymasz Masę powiedzmy 1500 ludzi na
              > Zamkowym nie mając 20-30 ludzi nawet na obstawienie skrzyżowań? Siłą woli? ;-)

w zasadzie to masz racje, ale wez pod uwage ze pałowanie demonstracji nie jest
              tak wymagajace intelektualnie jak zabezpieczanie skrzyzowan i wystarczy do tego
              pospolite ruszenie prewencji. A oddzialow prewencji w ramach spuscizny po
              poprzedniej epoce (dawne ZOMO) mamy sporo, w przeciwienstwie do drogowki.

pozdrawiam, olek
          • olecky Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 16:58
            roborobi napisał:

> Gorzej jak te skargi zaszkodzą, a nie pomogą.

oczywiscie, istnieje takie ryzyko. Ale z drugiej strony istnieje tez ryzyko, ze
            w przypadku braku reakcji na olewanie przez policje kwestii bezpieczenstwa
            przejazdu nastapi eskalacja problemu i za kilka miesiecy rowerzysci beda
            dostawac mandaty za to ze niedostatecznie szybko usuwali sie z drogi samochodow
            przebijajacych sie przez mase...

pozdrawiam, olek
        • specjial Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 11:59
          Będę dzwonił.
        • gobelin10 Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 13:07
          Zadzwoniłem !!! Bardzo uprzejmy pan sporządził notatkę z naszej rozmowy i (mam
          nadzieje) przekaże ją do odpowiedniej osoby "na górze". Niestety nie zna
          żadnego adresu e-mailowego do wysyłania skarg.

Dzwońcie !!!!!!!!!!!!
          603 - 77 - 52, 826 - 35 - 71 - Centrum Skarg i Wniosków
          603-70-80 - Wydział Ruchu Drogowego

P.S. Wyobrażacie sobie, że ten gość nie słyszał o Masie?!
          • light_trance Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 14:45
            Dobrze, że zadzwoniłeś, może jak dostaną jakąś ilość skarg dotyczących masy to
            postarają się lepiej o bezpieczeństwo.
            Nie wiem czemu nie słyszał o masie, może trzeba zebrać jeszcze więcej ludzi i
            zrobić największą masę na świecie? :D
            Czuję, że to idzie do przodu w coraz większym tempie, w czerwcu możemy się
            spodziewać niezłej zabawy, a policja powinna się dobrze przygotować :]
            • gobelin10 Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 15:05
              light_trance napisał:

>> Czuję, że to idzie do przodu w coraz większym tempie, w czerwcu możemy się
              > spodziewać niezłej zabawy, a policja powinna się dobrze przygotować :]

Dokładnie :) oby tylko się porządnie przygotowali. Znając naszą policję mam
              jednak lekkie obawy.
            • xun_vixx Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 17:13
              light_trance napisał:

> Nie wiem czemu nie słyszał o masie, może trzeba zebrać jeszcze więcej ludzi i
              > zrobić największą masę na świecie? :D
              > Czuję, że to idzie do przodu w coraz większym tempie, w czerwcu możemy się
              > spodziewać niezłej zabawy, a policja powinna się dobrze przygotować :]

Zaczynam miec wrazenie, ze Masa Krytyczna zostala osiagnieta i zaczyna powoli wymykac sie spod kontroli. Policja juz nie nadaza, ile wytrzyma "ekipa"? :D

Wiecej, Dalej, Glosniej!
          • zerozeroseven Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 16:50
            Tak mi przyszło do głowy, że zabezpieczenie imprezy typu masa krytyczna to nie
            jest banalna sprawa. Być może trzeba jakiegoś specjalnego doświadczenia i
            wiedzy, których to cech nie posiadali przydzieleni do wydarzenia policjanci.

Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłoby w tej sytuacji nie składanie
            skargi, (czy to zbiorowej czy to indywidualnej), ale próba konstruktywnego
            podejścia w tym celu należałoby wskazać co było zrobione dobrze, a co źle,
            gdzie policjantów powinno być więcej, gdzie mniej, jakie problemy się pojawiły
            itp. Dzięki takiemu podejściu nie tylko zostanie osiągnięty cel –
            bezpieczeństwo masy, ale także zrozumienie i pozytywne nastawienie do imprezy
            służb porządkowych.
            • roborobi Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 17:06
              Popieram. Dialogiem można osiągnąć więcej.
              Robert
            • roweroraffi Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 17:09
              zerozeroseven napisał:

> Tak mi przyszło do głowy, że zabezpieczenie imprezy typu masa krytyczna to
              nie
              > jest banalna sprawa. Być może trzeba jakiegoś specjalnego doświadczenia i
              > wiedzy, których to cech nie posiadali przydzieleni do wydarzenia policjanci.

Przede wszystkim to niezbyt chcieli uczyć się od tych, którzy doświadczenie
              mają... czyli od Organizatorów, którzy już składając pismo proponowali miejsca,
              gdzie Masa może 'zbić się' w całość by być łatwiejsza do obstawienia.

> Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłoby w tej sytuacji nie składanie
              > skargi, (czy to zbiorowej czy to indywidualnej), ale próba konstruktywnego
              > podejścia w tym celu należałoby wskazać co było zrobione dobrze, a co źle,
              > gdzie policjantów powinno być więcej, gdzie mniej, jakie problemy się
              pojawiły
              > itp. Dzięki takiemu podejściu nie tylko zostanie osiągnięty cel –
              > bezpieczeństwo masy, ale także zrozumienie i pozytywne nastawienie do imprezy
              > służb porządkowych.

I dlatego Czajnik nie pisze skargi, a raport. Dlatego będzie spotkanie w
              Komendzie... i dlatego mówiłem, że na razie nie robimy tak dużego dymu jak
              byśmy mogli.
              • yoshee Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 17:14
                Ej, są policjanci, którzy pilnowali już parukrotnie Masy.
                Nie ma takiej możliwości, by przypisać jakichś sympatycznych, i pozytywnie
                nastawionych do masy (jeżeli tacy są), "niebieskich" do pilnowania jej z
                miesiąca na miesiąc?
                • roweroraffi Re: skarga? nie raport! 31.05.05, 17:54
                  yoshee napisał:

> Ej, są policjanci, którzy pilnowali już parukrotnie Masy.
                  > Nie ma takiej możliwości, by przypisać jakichś sympatycznych, i pozytywnie
                  > nastawionych do masy (jeżeli tacy są), "niebieskich" do pilnowania jej z
                  > miesiąca na miesiąc?

Niestety nie ma.
                  • sebias Re: skarga? nie raport! 01.06.05, 00:37
                    Witam!

Zeby tylko kurde nie było problemu z jakimikolwiek Policjantami...
                    bo ze Strażą Miejską to na bank będą problemy jakościowo-ilościowe.
                • ashimi Re: skarga? nie raport! 01.06.05, 02:34
                  > Ej, są policjanci, którzy pilnowali już parukrotnie Masy.
                  > Nie ma takiej możliwości, by przypisać jakichś sympatycznych, i pozytywnie
                  > nastawionych do masy (jeżeli tacy są), "niebieskich" do pilnowania jej z
                  > miesiąca na miesiąc?

Jak narazie, to widzisz, że sa problemy z przydzieleniem jakichkolwiek XDDD
                  Ta grupka kilku panów, to było po prosty śmieszne :'D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka