Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

18" czy 20"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:02
    Oglądałem dzisaj rower, który chcę kupić. AUTHOR ZNITH (CROSS). Mam 176 cm i
    na 20" jak stanę na ziemi to jajami dotykam rury. Zato na 18" jest mi krótko
    (siodełko-kierownica). Któru mam wybrać? Czy w CROSIE wysokość ma aż takie
    znaczenie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Majo Re: 18" czy 20" IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 20.09.05, 20:47
        Weź pod uwagę, że normalnie na rowerze jeździ się w odzieży, więc może 20" da
        radę :)
      • Gość: Jacu Re: 18" czy 20" IP: *.icpnet.pl 20.09.05, 21:31
        Zależy od nogi. Stojąc na ziemi pomiędzy jaja a NOWĄ ramę powiniennes przynajmniej zmiescić pięść.
        Nabiał trzeba chronić niezależnie od typu roweru - jak kiedyś załadujesz sakwy to na 20" będziesz miał spore problemy z ruszaniem/zatrzymaniem...

Siodło można nieco cofnąć/podnieść, zamontować dłuższy o mniejszym wzniosie/odwrócić mostek i tak dopasować rozciągnięcie.

Przy typowej samczej budowie najlepsza na 176cm będzie zwykle 18,5"-19".
        Lepiej kupić odrobinkę za małą niż za dużą...
        (nie wiem na ile geometria crosa odbiega od XC więc mogę się mylić, ale 20" to prawie na pewno za dużo)
        • Gość: karol Re: 18" czy 20" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 22:09
          dzieki jaco. tak myslałe
          • dr.krisk Re: 18" czy 20" 21.09.05, 16:17
            Mam tyle samo wzrostu co ty - od lat ujezdzam ramy 19". Jezlei nie masz jakiejs
            specjalnej budowy ciala (tj. wyjatkowo dlugich lub krotkich nog), to sadze ze
            typowe 19: powinno byc OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka