Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hydrauliczne V-braki

IP: 158.75.130.* 01.02.06, 09:04
    Mam do wybory dwa dość podobne trekkingi. Jeden z V-brakami normalnymi i
    jeden z hydraulicznymi. Ten z hydraulicznymi jest o 100 zł droższy. Czy
    opłaca się kupować ten z hydraulicznymi. Jak często trzeba wymieniać płyn i
    ile to kosztuje? Samemu można to zrobić czy trzeba do serwisu?
    Obserwuj wątek
      • souls_hunter Re: Hydrauliczne V-braki 01.02.06, 09:50
        Sam pomysl to nie boli. W ostatecznosci spytaj sprzedawcy-serwisanta lub MR GOOGLE.
        • Gość: gosc Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.crowley.pl 01.02.06, 10:02
          Można też spytać na forum, co souls właśnie grzecznie zrobił.
          • Gość: gosc Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.crowley.pl 01.02.06, 10:03
            tzn s
        • Gość: s Re: Hydrauliczne V-braki IP: 158.75.130.* 01.02.06, 11:00
          Po to jest chyba forum, żeby spytać żywych ludzi z doświadczeniem. Jak nie masz
          nic do powiedzenia, to siedź cicho.
          • souls_hunter Re: Hydrauliczne V-braki 01.02.06, 14:01
            Nie piszesz gdzie bedziesz jezdzic, jak czesto i na jakie dystanse w jakim terenie (plasko, gory). Jak na podstawie twojego pytania mozna sensownie odpowiedziec? Zobacz sam i porownaj budowe tradycyjnych i hydraulicznych hamulcow, co ma szanse szybciej pasc, ktore maja wiecej czesci do ewentualnej wymiany i kto ja bedzie robil ty (sadzac po twoich pytaniach na pewno nie) i ile cie bedzie kosztowac ewentualny serwis. Masz racje, po to jest internet zeby w nim SZUKAC odpowiedzi na pytania, a nie isc na latwizne i zadawac w kolko te same pytania.
            • Gość: s Re: Hydrauliczne V-braki IP: 158.75.130.* 01.02.06, 15:00
              Mogłes się podzielić swoimi doświadczeniami z hamulcami hydraulicznymi, o ile
              je masz, bo o to mi chodziło. O doświadczenia innych ludzi. Jak nie masz, to po
              co się udzielasz?
      • Gość: lukasz Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:15
        Plynu raczej sie nie wymienia, ewentualnie dolewa jesli sa niedobory...Jak
        bedziesz jezdzil to zobaczysz, jak zaczna inaczej lapac hamulce (wiekszy skok
        klamki, raz lapia raz nie) to wtedy bedziesz mogl ingerowac, a tak to jezdzisz,
        jezdzisz i jeszcze raz jezdzisz
        • Gość: s Re: Hydrauliczne V-braki IP: 158.75.130.* 01.02.06, 13:39
          A drogi jest ten płyn?
          • Gość: lukasz Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:30
            na stacji benzynowej sobie sprawdz ceny (dot 4 albo dot5 innych nie kupuj pod
            zadnym pozorem bo zniszczy uszczelki) za 500ml chyba kilkanascie zlotych
            (w uklad hamulcowy wlewasz moze 20ml na 2 klamki) takze starczy na jakies 20lat
            hahaha
            • Gość: s Re: Hydrauliczne V-braki IP: 158.75.130.* 01.02.06, 14:57
              Dzięki za odpowiedź. Są tu jednak normalni ludzie.
              • souls_hunter Re: Hydrauliczne V-braki 01.02.06, 15:53
                Owszem, sa tu normalni ludzie jak i leniwi lamerzy ktorych jestes przykladem. Zadales dwuczlonowe pytanie i nawet nie zauwazyles, ze nikt nie odpowiedzial na 1-sza najistotniejsza jego czesc. "Czy oplaca sie kupowac rower z hydraulicznymi hamulcami" i placic 100 zl drozej? Odpowiedz jest i tak i nie. Nie, jesli bedziesz jezdzic wiecej po plaskim terenie lub z niewielkimi wzniesieniami-pagorkami nieobciazonym rowerem. W takim wypadku V-brake's spelnia swoja role wystarcajaco i az za dobrze.
                Hydrauliczne hample beda dobre w gorzystym terenie, gdzie potrzeba sily aby zatrzymac rower, na dlugich zjazdach itd. Co do kosztow serwisu - sam plyn i jego ewentualna wymiana to pryszcz, maly pikus nie warty uwagi. Co bedzie jak sie wypieprzysz i rozwalisz hydrauliczne klamki, zaciski, przerwiesz przewody albo cos w ten desen. Naprawa bedzie kosztowna (czesci), nie kazdy serwis ci to zrobi i nie darmo.
                Sam wiec sobie teraz odpowiedz czego wlasciwie potrzebujesz, bo jesli pochwalic sie kumplom przed blokiem, ze masz hydrauliczne hample to zaden z tych rowerow nie bedzie dobry. Musisz kupic cos z co najmniej Hayes'ami i wtedy bedzie git.
                • Gość: lukasz Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:55
                  hayesy to nic specjalnego hope'y to sa dopiero hample pieknie zrobione, jeszcze
                  lepiej dzialajace :D
                • grooszek Re: Hydrauliczne V-braki 02.02.06, 00:35
                  gosc sie pyta o hydrauliczne v-ki, mam zas wrazenie ze Ty odpisujesz o
                  hydraulicznych tarczach...
                  wg mnie - hydrauliczne v-ki sa bajerem, lepsze sa dobre tradycyjne v-ki, z
                  dobrymi klockami. wniosek - wg mnie nie warto doplacac 100 pln by miec
                  hydraulicze v-ki.
                  • Gość: andrzej Re: Hydrauliczne V-braki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 08:04
                    oczywiscie tak, zgadzam sie- hydrauliczne v-braki to jakies nieporozumienie,
                    lepiej kupic dobre v-braki mechaniczne a jak hydraulika to tylko tarcze
                    • el_gato_con_botas Re: Hydrauliczne V-braki 02.02.06, 13:43
                      jesli 'hydrauliczne v-ki' to po prostu 'zwykle' magury, to dla mnie
                      nieporozumieniem nie sa;
                      hs 33, jak i nizsze modele to bardzo zacne hamulce i lepsza alternatywa niz np.
                      tarcze dla wielu osob - tyle, ze ja i tak wole v-ki, z racji niezawodnosci
                      (czytaj: umiejetnosci samodzielnego naprawienia jakby co w terenie), wagi i ceny
                      (to akurat najmniej istotne); dla mojej jazdy wystarczaja w zupelnosci
                      pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka