Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower dla mamy ;)

IP: *.aster.pl 21.03.06, 20:25
    Moja mama potrzebuje roweru i zwróciła się z prośbą abym jej jakiś wybrała
    (sama nie ma pojęcia o rowerach, myślała nawet o makrokeszu ;). Zaczełam wiec
    szukać dla mamy czegoś odpowiedniego. Mama jeździ sporo, ale bardzo spokojnie,
    czysto rekreacyjnie. Musi mieć ten rower bagażnik, błotniki i oświetlenie,
    dość grube opony bo mama omija ulice i woli jeżdzić w "terenie", a błotniste
    bywają polne drogi nad Wisłą które mama tak uwielbia. Budżet to maks 1100zł.
    Znalazłam taki rower : www.unibike.pl/?2& chodzi mi o model Pamir FS LDS.
    Co o nim sadzicie? Będzie sie nadawał?
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk Re: Rower dla mamy ;) 22.03.06, 00:27
        Hmm - nie znam się za bardzo na tego typu rowerach, ,ale....
        a) chyba jst dosyć ciężki.
        b) na oko sądząc, to pedałuje się na nim "po chińsku" - z pedalami mocno
        przesuniętymi do przodu względem siodełka. Chyba troche niezdrowo?
        c) nie wiem czy ten amortyzator z przodu ma większy sens. Zwiększa cięzar
        roweru, a niewiele chyba daje (ale to moja opinia, której nikt prawie nie
        podziela).

Firma Unibike niezła jest raczej, z jakością roweru chyba nie powinno byc
        większych problemów. Ae przed kupnem dobrze byłoby Twoja mame na ten rower
        wsadzić - niech zobaczy czy jej ogólny "pomysł" na dany rower odpowiada.
      • Gość: Jacu Re: Rower dla mamy ;) IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 05:41
        Miałem okazję się na tym przejechać, ale że ja fan XC MTB to moje subiektywne wrażenia sobie podaruje.

Wady:
        - bezsensowny amorek, i tak cała masa człowieka jedzie na tylnym kole,
        - niesposób podzucić koło przy podjeżdzaniu na krawężnik,
        - cięęęężki i powolny

Zalety:
        - ogromny zakres regulacji pozycji - od emerykiej po babciną ;)
        - pozycja umożliwia podziwianie powolnie przesuwających się widoków
        - uwzględniając rekreacyjny sposób eksploatacji powinien być trwały

Problemem może być ilość biegów - jeśli rodzicielka nie miała wcześniej roweru z przezutkami to najprzwdopodobniej będzie miała z ich obsługą spory problem - wtedy lepiej poszukać czegoś z przerzutkami w piaście.

Jeśli przezutki nie straszne, warto upewnić się czy będzie potrafiła przenieść ten wechikuł po paru schodkach - to 15kg które nie da się wygodnie chwycić (damka) - wspominam o tym bo moja dość niska koleżanka sobie z tym nie radziła. Jeśli mieszka się w bloku może to skutecznie zniechęcić do jazdy.

Udanych zakupów.
        • uruk-hai Re: Rower dla mamy ;) 22.03.06, 11:30
          Obawiam się że muszę być przychylny powyższej wypowiedzi

Moja matula ma poczciwy rower "Traper" (dla niewtajemniczonych wersja XC
          roweru "Jubilat" hia, hia , hia ...). W sesonie potrafi nim przejechać 2500 km
          po polach i lasach (chyba trochę przesadzam ...) - uwzględniając jej podły stan
          zdrowia to prawdziwy wyczyn!

Prostota i niezawodność - brak przerzutek i tu by się jej te 3 przełożenia w
          piaście przydały - i stosunkowo grube opony (ma) umożliwające niezawodną
          trakcję na leśnych duktach to wielkie zalety tej leciwej maszyny

Wydaje mi się że na taki rower (przedstawiony przez Ciebie) dla kogoś kto nie
          jeździł rowerem z przerzutkami to będzie spora męka - na początku - jeśli
          opanuje sprzęt - to może wykorzysta 1/3 jego możliwości ... niemniej
          wszystkiego można się nauczyć - a poza tym amortyzator j/w bardzo mi się
          niepodoba - może jest szansa by w sklepie założyli zwykły widelec ? - trochę
          dzięki temu zyskamy na wadze, nie wiem czy dostrzegłem ale jeśli siodełko jest
          zamocowane na takiej amortyzowanej sztycy to proponowałbym się tego pozbyć na
          rzecz zwykłej, tutaj (jeśli) założyli napewno jakąś tanią a te z amortyzacją
          (już wkrótce) nie mają wiele wspólnego ...

Pozycja jaką tu się przyjmuje zadowoli każdą mamę ... zwłaszcza naszych mam 0
          więc niewątpliwie użytkująca mama będzie ukontetowana.

:)
          • Gość: gfs Re: Rower dla mamy ;) IP: *.aster.pl 22.03.06, 19:23
            Dzięki za te porady :). Mame zabieram jutro do sklepu zobaczymy co powie jak na
            niego wsiądzie.
            Przerzutki mama w rowerze miała i korzystała dopóki działały ;), aczkolwiek
            miała ich tylko pięć. Jesli chodzi o pozycje to mama odrazu zastrzega ze chce
            taką "wyprostowaną".
            Jesli chodzi o tą wage to faktycznie jest w tym dużo racji...rower trzeba
            wnieść na pierwse piętro. Chociaz stary rower ważył chyba z tone, a do tego
            mama uwilebia wozić ze soba mnóstwo rzeczy (miała zainstlowany "kuferek" na
            bagażniku:).
            Amortyzator to faktycznie tylko zabawka a napewno sporo waży porozmawiam o tym
            ze sprzedawcą.
            W każdym razie dziękuje za pomoc :)
            A może macie propozycje innych rowerów w podobnej cenie, które spełniałby
            warunki o których pisałam?

Pozdrawiam,
            • Gość: Jacu Re: Rower dla mamy ;) IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 19:46
              poszperaj w ofercie firm
              KETTLER
              www.kettler.net/articles/20060116104100002331/index.html
              i Batavus.

Obie firmy robią właśnie to czego szukasz, wyskoiej jakości sprzęcicho.
              To bardzo trwałe rowery, gdyby cena się nie spodobała poszukaj używanych na Allegro - jest sporo tego w idealnym stanie i kilka nówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka