Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mięśnie łydek a rower

IP: *.crowley.pl 07.05.06, 22:06
    Mam pytanie do wprawionych juz rowerzystów:)Zalezy mi bardzo na 'nabyciu'
    miesni łydek, dlatego zaczelam jezdzic na rowerze.Czy to cos da?Sa jakies
    szanse,by moje nogi zgrubiały?No i po jakim czasie zobacze efekty.
    Z gory dziekuje!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav4 Re: mięśnie łydek a rower IP: 217.70.56.* 07.05.06, 22:23
        Na rowerze "zrobisz" nie tyle masę co rzeźbę mięśni - wysiłek aerobowy tzn
        nieziwlkie obciążenie rozłożone w czasie. Masę buduje niewielka ilość powtórzeń
        z wielkim ciężarem - stąd np. tak monstrualne nogi kolarzy - torowców.
        Jeśli zależy ci na grubszych/umięśnionych, ale niekoniecznie ładnych nogach to
        polecam program treningowy z zupełnie innej bajki - "Air Alert" dla koszykarzy.
        (łatwo znajdziesz w Google'u)
        Wyciska siódme poty i czasem robi się aż ciemno przed oczami ale naprawdę
        działa. Ułożony na 6 tygodni. Zresztą jak zaczną cię boleć stawy to zawsze
        możesz przystopować czy zmniejszyć obciążenia.

• Gość: poczatkujaca Re: mięśnie łydek a rower IP: *.crowley.pl 07.05.06, 22:45
          Dziekuje za pomoc. Znalazlam juz ten trening i od jutra (bo dzis
          pozno:)zaczynam!Mam nadzieje,ze to pomoze!
          Raz jeszcze dzieki!:)
        • Gość: Jacu Re: mięśnie łydek a rower IP: *.icpnet.pl 08.05.06, 02:25
          Co do wysiłku aerobowego to już zależy co kto na rowerze robi - zapewniam że można spokojnie wyjść z tlenowej strefy na rowerze. Wystarczy dobra górka albo wiatr i cały ten "niewielki rozłożony w czasie wysiłek" zrobisz w kilka minut.

Sam robie raczej długie (100km+) dystanse, a moja girka to bynajmniej cieńka nie jest... Po sezonie utrata masy w górnych partiach ciała jest spora, ale akurat łydka nie maleje.

Zresztą nie liczy sie ilość ale jakość ;P
          • Gość: jackk3 Re: mięśnie łydek a rower IP: *.ptr.terago.ca 09.05.06, 20:38
            Popieram.
            Na rower, znalezc gore (na poczatek) mala, po rozgrzewce walic interwaly (np.
            stajac na pedaly). I tak az wystapia siudme poty lub zobaczy sie 'wizje
            swietych'. Rozwoj gwarantowany.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka