Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ramy aluminiowe

06.07.06, 13:26
    Niech ktoś mi wyjaśni te wszystkie 6061, 7005 czy ile tam na tych ramach
    jest. Wiem, że sa jakoś tam cieniowane, ale tak naprawdę to nic nie wiem:)
    Obserwuj wątek
      • uruk-hai Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 13:47
        6061, 7005 to różne rodzaje stopów aluminiowych z których buduje sie ramy rowerowe (m/in)

cieniowane , podwójnie cieniowane i ... potrójnie to rodzaj obróbki którego doswiadczają ramy w celu ujęcia materiały w miejscach gdzie można go ująć bez wpływu na wytrzymałość konstrukcyjna ramy - im bardziej cieniowana tym lżejsza.

dróższe są przeto te bardziej cieniowane, bo więcej czasu trzeba spędzić nad ta zabawą
        • piusss Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 18:44
          Dzieki za odpowiedz, ale to akurat wiem:) Źle ujęłam pytanie, chodziło mi o to,
          czy im wyższy numer tym lepiej, czy wprost przeciwnie? Zastanowilo mnie to
          ostatnio, gdy kumpel nic nie znający się na rowerach prosił mnie o radę
          dotyczącą zakupu (nic nie pomoglo mówienie mu, ze się nei znam. jego zdaniem
          skoro tyle jezdze to sie znam;) i podal wlasnie typ ramy, a ja nie miałam
          pojecia jak mu pomóc.
          • uruk-hai Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 19:58
            No ja tam nie wiem :))) ... ale jak się w tym bodajże roku okazało że Scott
            zaczął produkcję rowerów na ramach z alu 6061 to wzbudziło to wielkie
            zgorszenie rzeszy użytkowników i entuzjastów tej marki :)

Sam jeżdżę na ramce 7005 cieniowanej tej firmy z końca lat '90 i wielkokrotnie
            byłem już mile ukontentowany w testach porównawczych "na rękę" wobec innych
            konstrukcji podobnie "usprzętowionych" ---> zwłaszcza 6061
      • Gość: kamil99 Re: ramy aluminiowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 21:46
        proponuje ponizszy link:)

www.wrower.pl/sprzet/rama/rama.php#OznaczeniaAlu
        pzdr.
      • johnny-kalesony Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 00:28
        Generalnie - im wyższy numer próby ramy aluminiowej, tym większa wytrzymałość
        stopu. Istnieje spora grupa rowerowców, którzy sądzą, że stop 6061 nadaje się
        wyłącznie do produkcji części, natomiast jest zbyt miękki jak na potrzeby ram.
        Jeżeli mamy do dyspozycji około 1000$, możemy np. wejść w posiadanie drogą kupna
        bardzo klasycznej w geometrii, aluminiowej ramy MTB firmy Klein o próbie - uwaga
        - 9000!

Ramy cro-mo (np. na takiej ramie scotta z l.90' ciągle jeżdżę) to trochę inna
        bajka: jeżeli pochodzą od uznanego producenta, są diabelsko trwałe, ale trzeba
        uważać na rdzę - ostatecznie to przecież stop stali. Niemniej jednak,
        przeglądając sobie tu i ówdzie strony producentów rowerowych (np. Rocky Mountain
        albo Orange) zauważyłem z niemałą satysfakcją, że ramy cro-mo w ofertach
        trzymają się świetnie, a nawet zaczynają powracać w wielkim stylu.
        Oczywiście pewnym dyskomfortem w przypadku ram cro-mo jest ich większa waga od
        ram aluminiowych (jak szacuję "na oko": w przedziale 30-60 dg.), jednak jeżeli
        nie ścigamy się o mistrzostwo kraju albo gminy, a jeżdżąc nabywamy kondycji, ta
        różnica nie powinna sprawić większych kłopotów.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • mobile5 Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 01:31
          johnny-kalesony napisał:
          > Ramy cro-mo jeżeli pochodzą od uznanego producenta, są diabelsko trwałe, ale
          trzeba
          > uważać na rdzę - ostatecznie to przecież stop stali.
          Małe sprostowanie, stopy żelaza.
          • uruk-hai Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 09:42
            żelaza??????????????

• mobile5 Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 15:18
              Skąd to zdziwienie. Stal jest już stopem.
              • uruk-hai Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 16:29
                mobile5: "Małe sprostowanie, stopy żelaza."

• piusss Re: ramy aluminiowe 08.07.06, 14:13
                  najlepiej powiedziec stop metalu :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka