piusss 06.07.06, 13:26 Niech ktoś mi wyjaśni te wszystkie 6061, 7005 czy ile tam na tych ramach jest. Wiem, że sa jakoś tam cieniowane, ale tak naprawdę to nic nie wiem:) Link Zgłoś Obserwuj wątek
uruk-hai Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 13:47 6061, 7005 to różne rodzaje stopów aluminiowych z których buduje sie ramy rowerowe (m/in) cieniowane , podwójnie cieniowane i ... potrójnie to rodzaj obróbki którego doswiadczają ramy w celu ujęcia materiały w miejscach gdzie można go ująć bez wpływu na wytrzymałość konstrukcyjna ramy - im bardziej cieniowana tym lżejsza. dróższe są przeto te bardziej cieniowane, bo więcej czasu trzeba spędzić nad ta zabawą Link Zgłoś
piusss Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 18:44 Dzieki za odpowiedz, ale to akurat wiem:) Źle ujęłam pytanie, chodziło mi o to, czy im wyższy numer tym lepiej, czy wprost przeciwnie? Zastanowilo mnie to ostatnio, gdy kumpel nic nie znający się na rowerach prosił mnie o radę dotyczącą zakupu (nic nie pomoglo mówienie mu, ze się nei znam. jego zdaniem skoro tyle jezdze to sie znam;) i podal wlasnie typ ramy, a ja nie miałam pojecia jak mu pomóc. Link Zgłoś
uruk-hai Re: ramy aluminiowe 06.07.06, 19:58 No ja tam nie wiem :))) ... ale jak się w tym bodajże roku okazało że Scott zaczął produkcję rowerów na ramach z alu 6061 to wzbudziło to wielkie zgorszenie rzeszy użytkowników i entuzjastów tej marki :) Sam jeżdżę na ramce 7005 cieniowanej tej firmy z końca lat '90 i wielkokrotnie byłem już mile ukontentowany w testach porównawczych "na rękę" wobec innych konstrukcji podobnie "usprzętowionych" ---> zwłaszcza 6061 Link Zgłoś
Gość: kamil99 Re: ramy aluminiowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 21:46 proponuje ponizszy link:) www.wrower.pl/sprzet/rama/rama.php#OznaczeniaAlu pzdr. Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 00:28 Generalnie - im wyższy numer próby ramy aluminiowej, tym większa wytrzymałość stopu. Istnieje spora grupa rowerowców, którzy sądzą, że stop 6061 nadaje się wyłącznie do produkcji części, natomiast jest zbyt miękki jak na potrzeby ram. Jeżeli mamy do dyspozycji około 1000$, możemy np. wejść w posiadanie drogą kupna bardzo klasycznej w geometrii, aluminiowej ramy MTB firmy Klein o próbie - uwaga - 9000! Ramy cro-mo (np. na takiej ramie scotta z l.90' ciągle jeżdżę) to trochę inna bajka: jeżeli pochodzą od uznanego producenta, są diabelsko trwałe, ale trzeba uważać na rdzę - ostatecznie to przecież stop stali. Niemniej jednak, przeglądając sobie tu i ówdzie strony producentów rowerowych (np. Rocky Mountain albo Orange) zauważyłem z niemałą satysfakcją, że ramy cro-mo w ofertach trzymają się świetnie, a nawet zaczynają powracać w wielkim stylu. Oczywiście pewnym dyskomfortem w przypadku ram cro-mo jest ich większa waga od ram aluminiowych (jak szacuję "na oko": w przedziale 30-60 dg.), jednak jeżeli nie ścigamy się o mistrzostwo kraju albo gminy, a jeżdżąc nabywamy kondycji, ta różnica nie powinna sprawić większych kłopotów. Pozdrawiam Keep Rockin' Link Zgłoś
mobile5 Re: ramy aluminiowe 07.07.06, 01:31 johnny-kalesony napisał: > Ramy cro-mo jeżeli pochodzą od uznanego producenta, są diabelsko trwałe, ale trzeba > uważać na rdzę - ostatecznie to przecież stop stali. Małe sprostowanie, stopy żelaza. Link Zgłoś