Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bardzo poszę radę - kupno roweru

11.02.03, 14:54
    Cześć!
    Wiem,że już była masa wątków na ten temat ale byłabym wdzięczna za podpowiedź. Chcę kupić rower w cenie mniej ok. 1000-1300 zł. Nie jest to dużo więc nie mam wielkiego wyboru. Interesuje mnie przede wszystkim marka Kellys - modele - "scorpio" i "spider". Najważniejsza jest dla mnie aluminiowa rama (ze względu na ciężar) i przedni amortyzator. Te dwa rowery spełniają te warunki, ale chciałabym poznać waszą opinię na ten temat. Może macie jakieś inne propozycje? I jeszcze jedno - jestem niska - mam 164cm - jaka rama byłaby najodpowiedniejsza? Widziałam,że niektóre, pomijając damskie bo są całkiem inne - są jakby obniżone, jakieś takie ukośne. Wolałabym coś takiego, czułabym sie pewniej:) - jeżeli wiecie o co mi chodzi:) Nie śmiejcie się jestem laikiem i chcę się dowiedzieć czegoś więcej zanim pójdę do sklepu. Dziękuję i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • kasia_25 Re: bardzo proszę o radę - kupno roweru 11.02.03, 14:55
        I jeszcze ten byk w tytule wątku :)
      • stefan4 Re: bardzo proszę o radę - kupno roweru 11.02.03, 16:12
        kasia_25:
        > mam 164cm

Mój ulubiony wzrost...

kasia_25:
        > jaka rama byłaby najodpowiedniejsza? Widziałam,że niektóre, pomijając damskie
        > bo są całkiem inne - są jakby obniżone, jakieś takie ukośne. Wolałabym coś
        > takiego, czułabym sie pewniej:)

Myślę, że tym się nie powinnaś kierować. Poczucie niepewności zniknie po góra
        100 kilometrach przyzwyczajania się do roweru. Dla sprężystości roweru normalna
        męska rama jest najlepsza.

Jeśli chcesz jeździć w trudnym terenie, to musisz pójść na kompromis i sprawić
        sobie taką ramę, żeby w momencie, gdy nad nią stoisz obiema stopami na ziemi,
        pozostało jakieś 10cm między nią a, powiedzmy, tym miejscem, gdzie spotykają się
        nogawki w obcisłych spodniach. Jeśli chcesz jeździć po mieście i dobrych
        drogach, to nawet tyle nie potrzebujesz. W normalnych warunkach nie masz powodu
        stawać nad ramą obydwiema stopami na ziemi. Jeśli chcesz jeździć w długiej
        sukni, to sobie spraw klasyczną damską.

- Stefan
      • dr.krisk Re: bardzo poszę radę - kupno roweru 11.02.03, 22:43
        Co do kształtu ramy, to stefan4 słusznie zauważył, że nie ma to większego
        znaczenia. Rowery Kellys są porządnie wykonane i jak sądzę nie będziesz miała
        większych z nimi problemów.
        Jedyna uwaga - starannie dobierz wielkość roweru, t.j. wielkość ramy. Pewnie o
        tym wiesz, ale szanujące sie firmy wykonuja rowery w kilku wielkościach ramy.
        Gdzieś w tym forum znajdziesz wątek na temat doboru wielkości ramy, w
        zależności od wzrostu, długości kończyn, wieku i miejsca urodzenia :)
        Albo dobierz po prostu w sklepie, przypasowując się do roweru.
        Myśle także, ze większośc oferty porządnych wytwórców w podanej przez Ciebie
        grupie cenowej to dosyc podobne rowery: solidne ale bez "wodotrysków". Może
        obejrzyj sobie Authora Basic SX?
        Życzę wiele przyjemności z jazdy!
        KrisK

• robertrobert1 Rower dla laika. 12.02.03, 09:29
        kasia_25 napisała:

> Chcę kupić rower w cenie mniej ok. 1000-1300 zł. Nie jest to dużo więc nie
        mam wielkiego wyboru. Interesuje mnie przede wszystkim marka Kellys - modele -
        "scorpio" i "spider".

Robert: Zacznijmy od przeznaczenia. Czy 1000 zl to duzo czy mało? To zalezy w
        jaki sposob masz zamiar rowerek wykorzystywac: czy do jazdy po miescie, czy do
        krotkich wycieczek jednodniowych, czy do wielodniowych wycieczek z sakwami czy
        tez masz zamiar w przyszłosci startowac w zawodach?

Kasia: Najważniejsza jest dla mnie aluminiowa rama (ze względu na ciężar) i
        przedni amortyzator.

Robert: Moim zdaniem lepiej wybrac rame stalowa ale nie Hi-Ten ale chromo-
        molibdenowa. Mod wzgledem ciezaru sa podobne ale CHRO_MO posiada ta przewage
        nad alu, ze tlumi drgania a ponadto rama wykonana z CHRO_MO jest bardziej
        filigranowa i bardziej pasuje do kobiecych malych dloni. Amortyzatorem sie nie
        kieruj. Lepiej na poczatku kupic sztywny widelec i lepszy osprzet a dopiero
        pozniej kupic osobno lepszy amortyzator.

Kasia: - jestem niska - mam 164cm - jaka rama byłaby najodpowiedniejsza?

Robert: Moja zona jest tego samego wrostu wiec wiem o co ci chodzi.

Kasia: Widziałam,że niektóre, pomijając damskie bo są całkiem inne - są jakby
        obniżone, jakieś takie ukośne. Wolałabym coś takiego, czułabym sie pewniej:) -
        jeżeli wiecie o co mi chodzi:)

Robert: Doskonale wiem o co ci chodzi. Moja zona tez wybrala taka rame.

Kasia: Nie śmiejcie się jestem laikiem i chcę się dowiedzieć czegoś
        > więcej zanim pójdę do sklepu.

Robert: Sadze, ze twoj wybor w zakresie "innej ramy" jest sluszny. Dodalbym do
        tego jeszcze dosc wysoki mostek oraz kierownice lekko wygieta(podobna jaka sie
        stosuje w rowerach miejskich). Po kupnie tej "innej" ramy, wymianie mostka oraz
        kierownicy twoja pozycja lekko sie wyprostuje i dzieki temu nabierzesz pewnej
        swobody i komfortu.
        Dopiero jak oswoisz sie z rowerkiem i nabedziesz pewnosci w poruszaniu sie na
        nim zacznij stopniowo obnizac sylwetke poprzez zmiane kierownicy na prosta a
        pozniej na wymianie mostku na nizszy.

Dziękuję i pozdrawiam.
      • kasia_25 Re: bardzo poszę radę - kupno roweru 12.02.03, 10:24
        Cześć!
        Dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem i za Wasze rady. Chciałabym dodać,że rower ten ma służyć do jazdy po mieście, leśnych i polnych drogach i niewielkich górkach. W zeszłym roku jeździłam na bylejakim, dość starym "góralu", pożyczonym zresztą od siostrzeńca i też było dobrze. Mam jednak nadzieję, ze uda mi się kupić za ponad tysiąc złotych coś lepszego.
      • kasia_25 niestety nie kellys:( 12.02.03, 13:53
        Nie zwróciłam na to wcześniej uwagi, ale niestety rowerki kellys mają ramy tylko w rozmiarze 20 i 22 cale. Zaproponujcie mi jakiś fajny rowerek w podobnej cenie i standarcie.
        • yuurei Re: niestety nie kellys:( 12.02.03, 14:13
          kasia_25 napisała:

> Nie zwróciłam na to wcześniej uwagi, ale niestety
          rowerki kellys mają ramy tylk
          > o w rozmiarze 20 i 22 cale. Zaproponujcie mi jakiś
          fajny rowerek w podobnej cen
          > ie i standarcie.

Trochę źle się do tego zabierasz :) Poprzednicy napisali
          już na co powinnaś zwrócić uwagę przy kupnie roweru.
          Polecanie przez nas jakiegoś modelu nic nie da bo to na
          czym mi się dobrze jeździ wcale nie musi podobać się
          Tobie :) Jeżeli dysponujesz czasem to zrób rekonesans po
          sklepach rowerowych. Pytaj się sprzedawców do bólu tak,
          żeby rozwiać swoje wątpliwości. Za to dostaję kasę, żeby
          pozbawić Cię wątpliwości. Jeśli Cię zbywa, to uciekaj.
          Robert słusznie wspomniał o ramach Cro-Mo. Są bardziej
          "plastyczne" przez co lepiej tłumią drgania od
          nierówności. Co do pasowania do mniejszych rąk kobiety...
          to trochę nie tak, bo w końcu w dłoniach jest kierownica
          nie rama z reguły. Z drugiej strony ponoć dostanie w
          dzisiejszych czasach taniej i dobrej ramy Cro-Mo to spore
          wyzwanie. Amortyzatory dawane do rowerów z Aluminiowymi
          ramami w cenie, w której rower chcesz nabyć to bardziej
          taka wstążeczka niż coś co spełnia zasady amortyzacji ale
          na polne drogi może wystarczyć. Zawsze można trochę sobie
          pomóc ciśnieniem i oponami w kołach.
          Jeśli tylko jest to możliwe to proś jazdę próbną. Niby te
          parę metrów wokól sklepu to nic, ale zawsze pozwoli Ci w
          jakiś sposób ocenić komfort roweru i może sprzedawca
          zauważy i ew. skoryguje rozmiar ramy, kąty mostka etc.
          Odradzam damki ze względu na trwałość ramy. Może kiedyś
          ta jazda po łąkach, polach i niewielkich górkach zmieni
          się w coś ostrzejszego i znów trzeba będzie zmieniać
          rower? Może ew. jakiś rower trekingowy... jest bardziej
          uniwersalny. No chyba, że to ma być góral i nic więcej.
          Generalnie kieruj się ramą. Kupienie zbyt dużej lub zbyt
          małej ramy naprawdę bywa bolesne :)
          • robertrobert1 Rama chro-mo 12.02.03, 15:44
            yuurei napisała:
            > Co do pasowania do mniejszych rąk kobiety...
            > to trochę nie tak, bo w końcu w dłoniach jest kierownica
            > nie rama z reguły.

Robert: Chodziło mi o to, ze kobiecie latwiej jest wziac mala rurke chro-mo niz
            olbrzmi profil Alu. A przeciez na rowerze nie tylko sie jezdzi ale rowniez
            czasami go trzeba przeniesc.

Z drugiej strony ponoć dostanie w
            > dzisiejszych czasach taniej i dobrej ramy Cro-Mo to spore
            > wyzwanie.

Robert: jednak jest to mozliwe.
            • yuurei Re: Rama chro-mo 12.02.03, 17:18
              robertrobert1 napisał:

> yuurei napisała:
              > > Co do pasowania do mniejszych rąk kobiety...
              > > to trochę nie tak, bo w końcu w dłoniach jest kierownica
              > > nie rama z reguły.
              >
              > Robert: Chodziło mi o to, ze kobiecie latwiej jest
              wziac mala rurke chro-mo niz
              >
              > olbrzmi profil Alu. A przeciez na rowerze nie tylko sie
              jezdzi ale rowniez
              > czasami go trzeba przeniesc.

Oj przesadzasz Robercie. Ramy Alu wcale takich
              megarozmiarów nie mają :)

>
              > Z drugiej strony ponoć dostanie w
              > > dzisiejszych czasach taniej i dobrej ramy Cro-Mo to spore
              > > wyzwanie.
              >
              > Robert: jednak jest to mozliwe.

Nie twierdzę, że nie jest :)
      • pawel.szewczyk Re: bardzo poszę radę - kupno roweru 13.02.03, 01:46
        Witam,
        Zacznę od tego, że jest to dobry czas na wybór roweru. Można dostać jeszcze
        przecenione rowery z zeszłego roku a sprzedawcy w sklepach z racji pogody mają
        jeszcze troche wolnego czasu. Swoje porady zacznę od tego jak dobrać
        odpowiednią ramę. Najpierw materiał. Najłatwiej będzie kupić ramę aluminiową.
        Te chromowo-molibdenowe dostępne na rynku w podanym przedziale cenowym składają
        się z jednej rurki (przeważnie) cr-mo resztato na ogół stal hi-ten. Aluminium
        choć sztywniejsze będzie lżejsze. Jeślichodzi o geometrię to proponuję szukać
        ramy z mocno opadającą do tyłu górną rurą. Prześwit między ramą a kroczem
        powinien wynosić co najmniej 5 cm a 15 to wcale nie będzie za dużo. Amortyzator
        (w rowerze w przedziale cenowym 1000-1300pln.) na pewno nie będzie
        rewelacją,ale do jazdy rekracyjnej nie ma potrzeby wydawania fortuny, aby
        przyzwocie spełniał on swoje zadania. Warto więc szukając roweru , wybierając
        ramę aluminiową zdecydować się na sprzęt wyposażony od razu w amortyzator. Co
        do osprzętu to nie musi być on najwyższej jakości ważne jednak jest aby
        najważniejsze jego elementy (napęd, hamulce) były markowe. Przykładowo lepiej i
        dłużej będzie działał rower na pełnej grupie Shimano Altus niż wyposażony w
        przerzutkę Alivio i piasty czy kasetę i mechanizm korbowy "no name". Tu drobna
        uwaga - producenci rowerów chcąc zaoszczędzić, coraz częściej komponenty "no
        name" przemycają markując je własną nazwą. Nie zawsze ale przeważnie nie wpływa
        to dobrze na trwałośc roweru. Nie mniej ważne przy wyborze roweru będzie
        znalezienie odpowiedniego sklepu z kompetentną i fachową obsługą. Tu warto
        popytać się znajomych gdzie w okolicy są takie sklepy.
        Pozdrawiam,
        Paweł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka