Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze?

• Gość: mikaello Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 12:49
        U-lock kryptonite. Niestety wszystkiego nie przypniesz tym. Mojej dziewczynie
        chcieli cos takiego rozbroic, musieli sie pocieszyc siodelkiem ze sztyca. Teraz
        biedaczka jak zostawia rower gdzies przypiety, to zabiera siodelko ze soba. A na
        zapieciu zostaly slady prob przeciecia - do tej pory nie napotczyl sie cwaniak z
        wiekszym pomyslunkiem, zeby to zapiecie przejsc.
      • Gość: Gość Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: 149.156.131.* 25.08.06, 13:10
        niestety na zdecydowanego złodzieja chyba nie ma zabezpieczeń, pare lat temu
        miałam bardzo przeciętny rower jeździłam nim do pracy przypinałam przed główną
        portiernią na oczach portiera, któregoś dnia też mi odjechał (ale bez mnie -
        niestety); portier umiał mnie tylko poinformować, że widział jak nim
        przyjechałam, ale kto nim odjechał ??? Wieć ile razy muszę pozostawić moje dwa
        kółka bez opieki to mam tamto zdarzenie na uwadze - a policja jak zwykle uorzy
        sprawę, a przeciętny POLAK kupi kradzine na bazarze i nie będzie się tym
        przejmowł :(. pozdrawiam
        • Gość: slawek Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.timplus.net 25.08.06, 13:19
          ja oprócz zapięcia skorzystałem z pomysłu wygrawerowania numeru na ramie
          (bezpłatnie robi to w moim mieście Straż Miejska)
          www.skierniewice.net.pl/index.php?page=wiadomosci/2006/07/07oznakujrower.php
          • Gość: rusek Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.icpnet.pl 25.08.06, 13:32
            Wygrawerować to sobie możesz... Szlifierka, 2 minuty i nie ma numerków! Poza tym znam osobiście przypadek, gdy koleś kupił nieświadomie oznakowany przez Policję rower. Złodziej mu wmówił , że po prostu zgubił gdzies w domu kartę do roweru z oznakowania!
            • Gość: Koral Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: 62.37.153.* 25.08.06, 14:03
              przebywam obecnie w barcelonie i tutaj zlodziejstwo jest powszechne. bardzo
              czesty widok to przypiety rower bez siodelka- wlasciciel albo zabral je ze soba
              albo zwineli je zlodzieje. czasm widzi sie przypiete do slupow pojedyncze kola
              albo zlwoki roweru typu pordzewiala rama bez kol i osprzetu. zastanawialem sie
              tez gdzie te ukradzione siodla wedruja- przeciez musi byc popyt...ehh
              • 2paco Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 26.08.06, 02:08
                hehe, czasem ludzie popisują się kosmiczną wręćz inteligencją :D:D:D moja
                znajoma drzewiej przypięła swój rower do ogrodzenia McD, owijając linkę wokół
                sztycy :D:D:D
                na szczęscie szybko jej pokazałem ile milisekund zajmuje zdjecie takiego
                zabezpieczenia :D:D ;)
            • Gość: jery Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.aster.pl 26.08.06, 09:40
              podejzewam ze co conajmniej polowa kupujacych daje sobie wmawiac ze "sprzdajacy " zgubil dwod zakupu ...itd aprops moze to troche inny temat ale znam kolesia ktory kupil sobie super radio od zlodzijea pol roku pozniej je stracil - taki scenariusz powtarzal sie 3 razy !!
      • Gość: tkar Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.upc-g.chello.nl 25.08.06, 16:58
        w amsterdamie wszyscy maja rowery : 1,2 lub nawet 3. dwa zamki sa obowiazkowe (jeden gruby lancuch
        - modny jest niemiecki stahlex albo francuski abus) oraz zamkniecie sprezynowe (to na krotkie postoje).
        mimo to i tak rowery sa kradzione i sprzedawane na mostku w red light.
        trzeba kupic rower sprawny technicznie i niesprawny wizualnie i przypinac, przypinac...

• Gość: maniek Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.cable.ubr03.wolv.blueyonder.co.uk 25.08.06, 17:56
        najlepiej nie kupowac roweru tylko PKSem jezdzic
      • abstrakt2003 dwa tygodnie temu wyjęli mi rower z 25.08.06, 19:01
        mojego własnego podwórka!
        Żebym go postawił od frontu.... ale nie ja go zaprowadziłem za dom.... z ulicy
        go nie widać... mimo to zniknął po dwóch godzinach.
        PS
        Na pohybel rowerokradom!
      • Gość: Robert Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: 129.128.132.* 25.08.06, 19:43
        Proponuje podlozyc zdalnie sterowany ladunek wybuchowy z pilotem o dalekim
        zasiegu. Naciskasz przycisk i wysadzasz skur....na w powietrz.

Ten sposob ma jeszcz jedna zalete. Znajdziesz zlodzieja po dymie.

• pawel4446 Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 25.08.06, 23:35
          TU SIĘ Z TOBĄ W 100 PROCENTACH ZGADZAM. ALBO GPS ZAINSTALOWAĆ I ZNALEŹĆ
          SKU....LA I SAMEMU WYKOŃCZYĆ
        • Gość: bobo w Berlinei sa takie zdalnie sterowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 02:26
          do wynajecia, stoja wszedzie. Maja elektroniczny zamek, wynajecie np. przez
          komorke, podobna sa tez zabezpieczone satelitarnie. Nigdy nie slyszalem o
          kradziezy takiego roweru.

www.callabike-interaktiv.de/kundenbuchung/
      • cogar konkurs!!! 25.08.06, 20:29
        www.iplay.pl/otaguj,iplay,ranking.html
      • Gość: Marek Lacki Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.aster.pl 25.08.06, 20:59
        Zawsze zabieram go wszędzie ze sobą. Nigdy go nie zostawiam. Wchodzę z nim na
        pocztę, do banku czy do sklepu. To najlepsze zabezpieczenie. Jeszcze mi dzięki
        temu nie ukradli. A w domu... trzymam w domu.
      • Gość: tp Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 25.08.06, 21:03
        Dobre zapiecie - linka stalowa 8 mm grubosci, lancuch sie nie nadaje bo latwo
        przeciac nozycami do pretow zbrojeniowych (chyba, ze oczka z hartowanej stali).
        Porzadny zamek na klucz rurkowy. To sa zabezpieczenie dajace 100% pewnosc, ze
        rower nie zniknie. Pod jednym warunkiem - bedzie to tani rower za 400 zl. Na
        drogie rowery zabezpieczen nie ma. Dlatego najlepiej do co dzienngo uzytku kupic
        tani rower, ktory nie wzbudzi zainteresowania zawodowego zlodzieja.
        • Gość: Ziutek Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:47
          Nawet nie wiecie jak złodzieje są zorganizowani. W tym temacie jest mowa o
          zapinaniu przypinaniu itp, ale kidyśzostawiliśmy 2 kolarki obok banku. Kolega
          położył swoją na moja i legalnie tup tup do bankomatu. Zanim doszliśmy już 1
          kolarka z wierzchu doczyła się po chodniku. Jedynym szczęściem był tłok bo się
          nie dotoczyła i wyje.. gó..arza na chodnik nie mniej nie więcej niż 11-13 lat.
          Po czym po 3 min mojej kolarki już nie byłoi toczyła się w 2 stronę, ale już
          nie trzeba było nic robić, bo ludzie sami zareagowali. Wszystko zgłoszone na
          policje pięknie ładnie po 2 tyg wezwanie na policje i odpowiedamy obaj za
          pobicie nieletniego i jego ojca, którym się okazał 2 napalony kolarz, którego
          ludzie sami zwalili z mojego roweru... ...i co i byłaby kara grzywny właśnie
          dla nas, gdybyśmy nie powołali na świadka ochroniarza z banku, który
          lakonicznie widizał mniej więcej co i jak. Napiszcie czy wam też się tak
          zdarzyło, żeby złodziej i policja tak robili w bambuko, bo na moją głowę tego
          nie potrafie zrozumiec. POZDRAWIAM!
      • Gość: wiedzma313 Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.nott.cable.ntl.com 25.08.06, 22:24
        Ja rowniez "szczescie" mialam kilka dni tem. Nie caly rower wprawdzie, tylko kolo z zebatka i lampki.
        Gdyby sie to stalo w kraju, pewnie pozbylabym sie calego, ale w Anglii nawet zlodzieje sa leniwi do tego
        stopnia, ze im sie z zapieciem powalczyc nie chce. Ale znajde s...la, bo rower byl polski i nikt tu takich kol
        nie ma...
        • Gość: Beata Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.icpnet.pl 25.08.06, 23:00
          Żadne,bo to ja kradnę wszystkie rowery,bo nie lubię rowerzystów! Od czasu kiedy
          na chodniku przy ul.Piekary w Poznaniu debilny rowerzysta prawie rozjechałby
          mnie kiedy wychodziłam z cukoerni-chodnik!!! Od czasu kiedy kolejny rowerzysta
          połamał szczękę mojej znajomej! Od czasu kiedy zaczęłam zwracać uwagę na
          rowerzystów traktujących siebie jak święte krowy: jazda pod prąd na
          ulicy,przejeżdżanie po pasach,albo jazda po chodnikach-wymija Cię znienacka
          taki baran wyjeżdzając zza pleców przechodnia. Będę kraćś rowery!
          • Gość: Steve Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 23:04
            PRAWDIZWY ROWERZYSTA NIGDY NIE WJEDZIE NA CHODNIK:) Chańbą jest jazda na
            chodniku. MOże ci co cie chceili przejechać to jacyś zapaleni dirtowcy którzy
            bawili się w nowe tricki. A jeśli ktoś umie dobrze jeździć z drugiej strony to
            musi się bardzo postarać żeby stworzyć sytuacje do potracenia kogoś.
            • Gość: Beata Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.icpnet.pl 25.08.06, 23:08
              No dobra,nie kradnę rowerów,ale proszę wszystkich użytkowników rowerów o
              rozsądną i bezpieczną jazdę!
              • skumcz Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 25.08.06, 23:10
                Ja tam jezdze bezpiecznie, czasem sie zdarzy ze jakichs bachor wejdzie pod kolo
                ale to juz nie moja wina ;) ostatnio wjechalem gosciowi pod prad ale to mozemy
                pominac :P
                • pawel4446 re: jak się zabezpieczyć? 25.08.06, 23:49
                  Mam rower za kilka 000 i wolę zainstalować gps. Wolę sam znależć swój rower
                  niż iść na (nieudolną) policję. Pozatym nigdzie nie zostawiam jak gdzieś jadę
                  coś załatwić to biorę rower za 500 złotych. Proponuję się jeszcze zabezpieczyć
                  kupując gaz pieprzowy albo spluwę na pozwolenie jakby taki skur...l chciał cię
                  znienacka
                  zaskoczyć gdy jedziesz.
                  Powiem wam jedno - trzeba niszczyć
                  tych prymitywnych skur....i, którzy nie szanują cudzej własności i kradną ci
                  rower tylko po to żeby sprzedać i żeby się nachlać za to.
                  • 2paco Re: re: jak się zabezpieczyć? 26.08.06, 02:19
                    co do spluw - sprawdza się zwykły pistolet hukowy, ale taki, który ma wylot gazu
                    do przodu, przez lufę - raz kiedyś przypadkiem kumpel do mnie z takiego stzelił,
                    od tej pory wiem dlaczego oddziały AT wrzucają granaty hukowe zanim zaatakują
                    bandziorów ;)
                • Gość: oleńka Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 23:59
                  jechalam pewnego dnia do pracy i przyatakowal mnie owad co zakonczylo sie tak
                  ze ja, niedoswiadczona jeszce pedalujaca zaliczylam glebe, pozdzieralam sie
                  itp. po drodze mialam stacje beznzynowa (BP) przed ktora jedyne do czego
                  bylabym w stanie przypiac rower to waz od dystrybutora-ani widelcow ani slupka,
                  no nic...wlazlam z rowerem do srodka, nioslam go na ramieniu (!) a i tak
                  bardzo "mila" kasjerka musiala sie przypiep.rzyc i to skomentowac...

w kwestii ubezpieczenia zadzwonilam ktoregos dnia na infolinie warty czy
                  ubezpieczja rowery. odpowiedziala: "tak, oczywiscie, wraz z mieszkaniem"
                  padlam :D
                  pozdrawiam!
                  • 2paco Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 26.08.06, 02:20
                    Gość portalu: oleńka napisał(a):

"tak, oczywiscie, wraz z mieszkaniem"
                    > padlam :D
                    > pozdrawiam!

nie ma się co śmiać - drogi rower, jeśli zginie z mieszkania, to też strata :>
          • 2paco Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 26.08.06, 02:17
            wyobraź sobie że akurat jazda rowerem pod prąd powinna być obowiązkowa, tak samo
            jak spacerowanie po drodze bez chodnika. a dlaczego, to sobie sam/a wytłumacz
      • pawel4446 NA MALCIE 25.08.06, 23:24
        UKRADLI MI NAD JEZIOREM POPROSTU 2 KOLESI SIĘ RZUCIŁO I BYŁO TO TAK SZYBKO ŻE
        NIE ZAUWAŻYŁEM CO WIĘCEJ NIE BYŁEM PO ŻADNYM ALKOCHOLU. CO PORADZICIE NA COŚ
        TAKIEGO?
        • Gość: Ziutek Re: NA MALCIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 23:45
          Powiem ci tylko tyle gdybyś ich pobił i nie dał odebrać sobie roweru musiałbyś
          2x cenę rowery min na policji za pobicie zapłacić bez świadków:) Najlepszy
          przykłąd podałem wyżej POZD.
          • Gość: fatso W Londynie IP: 62.6.139.* 27.08.06, 21:02
            kradna niczym w Polsce. A jak ukrasc nie moze
            bo ma gole rece to wezmie taki gnoj po paru
            piwach i rower podepcze. Jak ma pozniej nim
            odjechac ofiara skoro kolo zgiete w osemke?
            Sam mam 4 rowery, w tym chyba ten najlepszy w swiecie
            amerykanski model z zawieszeniem Lotusa, m-ka Pro-flex.
            Z owym cudem nigdy sie tez nie rozstaje bo wchodzac
            kiedys do sklepu komputerowego w Surbiton zostalem
            ostrzezony przez sprzedawce ze wlasnie tydzien temu gosciowi
            sprzatnieto drogi rower w momencie gdy go na cxhwile postawil
            przed sklepem. Wybiegl, gonil, inny klient w samochod swoj
            wskoczyl alke gdzie tam, zlodziej strzelil gdzies w boczna alejke
            i po rowerze. No wiec ja trzymam moj rowerek wart ponic 2.5 tys funtow
            w klinice gdzie sie udzielam. Natomiast mam sterego rzecha z Polski,
            romet- Nevada z bocznymi torbami na zakupy. jezdze brudasem do lokalnego
            Tesco i nawet nie zapinam. Niestety nikt nie chce go ukrasc a mam tlok w garazu.
      • Gość: aaaa Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.dynamic.qsc.de 26.08.06, 00:44
        najlepiej wyniesc sie do normalnego kraju
      • Gość: antek kiedys bralem mojego gorala do lozka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 02:05
      • Gość: Kolorowac na Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.abhsia.telus.net 26.08.06, 03:04
        czerwono, nastepnie oddac do wspolnego miejskiego skladu, zeby wszyscy uzywali.
        Rower nie musi byc wlasnoscia zlodzieja czy kogokolwiek. LP
      • Gość: nanook Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.pronet.lublin.pl 26.08.06, 05:35
        Najlepsze zabiezpieczenie to obcinać ręce. Obydwie.
        • Gość: Botak Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.06, 03:38
          Wlasne?
      • juhasniebaca Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 26.08.06, 07:05
        Moja rada: Kup sobie starą sowiecką Ukrainę lub Urala i bedziesz miał święty
        spokój. I pamietaj! Nigdy nie pucuj sprzętu do czysta (konserwuj tylko
        mechanizm). Ja stosuję to rozwiązanie od 1983 roku po utracie Waganta, Passata i
        składaka. Od tego czasu przejechałem coś ok. 50000km i zajeżdziłem dwa
        egzemplarze, teraz mam trzeci. Nigdy, nawet spod sklepu choć mój Ural stał 2
        godziny niezabezpieczony, nie próbowano mi go ukraść. Zresztą nawet gdyby, to za
        50-80PLN na giełdzie nabyłbym kolejny i po krzyku.
        • Gość: jery Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.aster.pl 26.08.06, 10:01
          mialbys kolejny -pwenie kradziony - twoj kupi ktos inny i biznes sie kreci ....
        • uburama Zabierać ze sobą koła, kierownicę i siodełko 26.08.06, 12:33
          a ramę przyspawać przenośną spawarką do jakiegoś metalowego ogrodzenia.
          • aka-jo Dopinaj 2 zamkami i chowaj jak czesto sie da... 28.08.06, 17:07

• magdalaena1977 Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 26.08.06, 23:12
        Mój rower pięć lat temu w sklepie rowerowym (nie w markecie) kosztował ok. 500 zł
        Obecnie jest trochę obdrapany, ale nadal świetnie zaspakaja moje potrzeby
        (godzinka czy dwie w weekend). Zawsze zostawiam go przypiętego (taką symboliczną
        linką na szyfr) przed marketami i nie tylko zastaję go ponownie po skończeniu
        zakupów, ale zazwyczaj stoi obok jeszcze jeden czy dwa rowery wyglądające na
        droższe, których tam wcześniej nie było.
      • nat_network Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 27.08.06, 11:42
        Czekam na ukazanie się na rynku rowerów składaków - extreme. Takich, co to
        składają się wielokrotnie, aż w końcu mieszczą się do plecaka :-)
      • qba47 Kupcie na złomie metr grubego łańcucha(okretowy)+p 27.08.06, 22:14
        Kupcie na złomie metr grubego łańcucha(okretowy)+porzadna kłóda,ja tak
        trzymałem rower w piwnicy w wozkowni-przyczepiony do rur CO,łancuch wazył 10
        kilo-kosztował 15zł(złom)kłodka 40zł.Teraz mieszkam gdzie indziej i niema do
        czego przypiać.A"na miasto"to dobry u-lock,bo z tym żelastwem co mam nieda sie
        jezdzić-ja na miasto mam szyfr za 10zł,ale nigdzie roweru niezostawiam na
        dłuzej,chyba że nieraz w pracy,ale to przy portierni i pilnuja.
      • frogfot Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? 29.08.06, 10:31
        Kiedy odjechał mój 5 rower, choć to nie ja nim pojechałem, znalazłem
        zabezpieczenie doskonałe (powiedzmy, z małym felerem <jak łódź podwodna
        kabriolet>). Nie kupiłem szóstego. Od tej pory nie martwię się o kradzież
        roweru. Co roku wydaję równowartość ceny rowerowego średniaka, by nie martwić
        się, gdy kiedyś nie zastanę samochodu w miejscu, gdzie go zaparkowałem. I tylko
        czasami brak mi tego żyroskopowego systemu równowagi, który pozwala się
        przemieszczać w zgodzie z naturą.
        Ale rówerów już mi nie kradną....
      • Gość: Rowerzysta z Kraka Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.kolornet.pl 01.09.06, 17:41
        Piszcie co chcecie...ja mam rower za 300 zł a zabezpieczenie do roweru z
        "CARREFOURA"ZA 24,50złJest to dość masywne zabezpieczenie o długości 1oo cm w
        którego skład wchodzą:stalowe linki znajdujące się wewnątrz tulejek aluminiowych
        których obwód wynosi ok 30 mm.Tulejki te są obwleczone plastikową rurką.Całość
        wygląda tak masywnie że na widok takiego zabezpieczenia złodziejowi odniechciewa
        się próby kradzieży tego roweru.Jedyna wada tego urządzenia to jego masa.Ale ma
        to też jakieś plusy,zresztą jak wszystko ma plusy i minusy.
      • Gość: romek Re: jakie zabezpieczenie najskuteczniejsze? IP: *.catv.net.pl 02.09.06, 03:19
        prezerwatywy chyba
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka