Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hamulec tarczowy na tył - pytanie

08.02.17, 15:11
    Najpierw podziękowania za pomoc w wyborze roweru :) bo w tamtym wątku nie wiem czy ktoś widział :) używany "Mercedes klasy C" kupiony :)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/rh/gb/bz2r/KDMQZN1BUaBP9WANFB.jpg

teraz pytanie, jeśli kupię ten zestaw:
    allegro.pl/mechaniczny-hamulec-tarczowy-alhonga-set-na-tyl-i6465721874.html
    to co muszę jeszcze kupić, żeby zamontować ten zestaw na swoim rowerze?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/rh/gb/bz2r/IOSMzq4B2j9GtF8UOB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/rh/gb/bz2r/MCJIUdPBBlp9wtk5WB.jpg

.
    Obserwuj wątek
      • uniwersalny_login Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 08.02.17, 18:08
        musisz wymienić tylną piastę, przystosowaną do h. tarczowych. Do tego mogą dojść do wymiany szprychy. Możesz też doliczyć nowy pancerz i linkę bo pewnie będą za krótkie.
      • poohdell Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 09.02.17, 12:30
        Tzn. całe koło do wymiany - piasta, szprychy i obręcz takze - pod tarcze jest inna.
        • uniwersalny_login Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 09.02.17, 17:22
          poohdell napisał(a):

obręcz takze - pod tarcze jest inna.
          wcale nie musi wymieniać obręczy.
          • poohdell Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 10.02.17, 08:40
            Jak patrzę na to zdjęcie tylnego kola, to mam wątpliwości, czy ktos na tyle dobrze to zaplecie, że na tarczy wytrzyma. Natomiast biorąc pod uwagę, że ten rower raczej po wertepach jeździc nie będzie, to moze faktycznie nie trzeba.
      • gom1 Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 09.02.17, 21:18
        Mogę zapytać: po co chcesz zmieniać hamulec? Zwłaszcza tylny?
      • tretek Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 14.02.17, 07:13
        Fajny sprzęcik :) Ja jak zmieniałem hamulce na tarczowe to wymieniłem koła, to rozwiązanie okazało się najtańsze, bo znalazłem na allegro nówki mavici w cenie piast :) Ale tutaj nie widzę najmniejszego sensu wymiany hamulców, za duży koszt całej operacji. Ale jeśli chcesz już koniecznie coś przymajstrować, to sensowniej pomyśleć nad zmianą na hydrauliczne szczękowe :) Podniesie to komfort użytkowania bezsprzecznie, ale dalej nie wiem czy to ma sens. Pojeździj najpierw ta nim a przekonasz się że te hamulce w zupełności Ci wystarczą :) A rowerek bardzo fajny :)
        • rocccky Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 17.02.17, 14:59
          Faktycznie nie ma sensu :)

dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam ! :)
      • j666 Re: hamulec tarczowy na tył - pytanie 05.03.18, 11:43
        Te piasty Shimano Parallax są całkiem niezłe, bo porządnie uszczelnione (znacznie lepiej niż Deore), natomiast skoro kupiłeś używkę to daj koła do serwisu dla przesmarowania piast względnie do wymiany kulek. Natomiast nowe bieżnie (konusy) do tych piast to już trudno kupić i może być nieopłacalne cenowo za cztery konusy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka